Σαντ Ρος στο Gazzetta: «Ελπίζω να πάρω φέτος το ελληνικό διαβατήριο»

Σαντ Ρος στο Gazzetta: «Ελπίζω να πάρω φέτος το ελληνικό διαβατήριο»

Γιώργος Κούβαρης
Σαντ Ρος στο Gazzetta: «Ελπίζω να πάρω φέτος το ελληνικό διαβατήριο»
O Χάουαρντ Σαντ-Ρος μιλάει στο Gazzetta για την... άγνωστη θέση του πλέι μέικερ που επωμίστηκε πέρυσι, τη βελτίωσή του στο σουτ, αλλά και με το «φλέγον» ζήτημα της απόκτησης του ελληνικού διαβατηρίου.

Στο άκουσμα του ονόματος «Χάουαρντ Σαντ Ρος» το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει στην άμυνα. Και όχι άδικα. Πρόκειται για έναν παίκτη ο οποίος μπορεί να μαρκάρει το ίδιο αποτελεσματικά από το «ένα» έως και το «τρία» και να αποτελεί ένα πραγματικό «εργαλείο» στα χέρια του εκάστοτε προπονητή του.

Παρόλα αυτά δεν είναι μόνο η άμυνα εκείνη που πρέπει να τον χαρακτηρίζει. Κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν και έχοντας αναλάβει έναν τελείως διαφορετικό -για εκείνον- ρόλο στη θέση του point guard, έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει και να αποτελεί μια άκρως υπολογίσιμη και αξιόλογη λύση και στην επίθεση.

Ειδικά από το παιχνίδι του ΣΕΦ και μετά. Μέχρι τότε «βάδιζε» στα γνωστά του στάνταρ, αλλά μετά από εκείνο το βράδυ και τη φοβερή του εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Κουβανός έγινε... άλλος παίκτης και στην επίθεση. Σούταρε με αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα να ανεβάσει κατακόρυφα τα ποσοστά του έως το τέλος της σεζόν. Άραγε θα υπάρχει φέτος και η ανάλογη συνέχεια;

Ο Χάουαρντ Σαντ Ρος άνοιξε τα χαρτιά του στο Gazzetta και στάθηκε στο πόσο δύσκολο, όσο και πρωτόγνωρο, ήταν το έργο του τη περσινή σεζόν καθώς έπρεπε να προσαρμοστεί σε μια άγνωστη -για εκείνον- θέση. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη βελτίωση που έδειξε στο σουτ, στη νέα σεζόν και στους στόχους του Παναθηναϊκού, την απόφασή του να ανανεώσει για άλλα δύο χρόνια στην ομάδα, όπως επίσης και στο «αν» και στο «πότε» θα πάρει στα χέρια του το ελληνικό διαβατήριο προκειμένου να «αδειάσει» μία θέση ξένου στο «πράσινο» ρόστερ.

«Πρωτόγνωρη η θέση του point guard, αλλά το αντιμετώπισα ως πρόκληση»

-Αν θα έκανες την αποτίμηση της περσινής σεζον, τι θα έλεγες; Πετυχημένη σεζόν λόγω του double ή αποτυχημένη εξαιτίας της 16ης θέσης στην Euroleague;

«Κοίτα, από τη στιγμή που μπορείς και είσαι σε θέση να κερδίσεις κάποιο τρόπαιο, τότε ναι. Είσαι πετυχημένος. Όμως μια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός θέλει περισσότερα και αξίζει και περισσότερα. Οπότε η απάντησή μου είναι κάπου ανάμεσα. Πετυχημένη επειδή όπως είπες κατακτήσαμε το double. Και ο κόσμος το έχει δεδομένο ότι θα το κάνουμε αυτό. Αποτυχημένη για τη θέση μας στην Euroleague».

-Εσύ πέρυσι βρέθηκες ξαφνικά να παίζεις point guard όλη τη σεζόν. Πόσο δύσκολο ήταν να αφομοιώσεις και να προσαρμοστείς σε αυτόν τον, άγνωστο για εσένα, ρόλο;

«Ναι, ήταν δύσκολο στην αρχή. Όπως ανέφερες ήταν κάτι το οποίο δεν είχα κάνει στο παρελθόν. Όμως το αντιμετώπισα ως πρόκληση και προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό. Τόσο για εμένα ώστε να ανταποκριθώ σε αυτόν τον ρόλο, όσο φυσικά και για την ομάδα προκειμένου να την βοηθήσω. Πιστεύω ότι τα πήγα καλά από τη στιγμή που αποφάσισαν να μου ανανεώσουν το συμβόλαιο. Και ελπίζω να τα πάω πολύ καλύτερα στο μέλλον».

-Οπότε πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ως point guard?

«Θα έλεγα ένας καλός point guard. Δεν θα έλεγα πετυχημένο επειδή δεν απέδωσα όπως πραγματικά μπορούσα. Γι' αυτό...»

-Όσον αφορά αυτή τη σεζόν; Ποιος θα είναι φέτος ο ρόλος σου και τι ζητάει ο coach Πρίφτης από εσένα;

«Από τη στιγμή που μπορώ να βοηθάω με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο, αυτό ακριβώς είναι που μου ζητάνε και όλοι μου οι προπονητές. Μερικές φορές θα παίξω και point guard, αλλά περισσότερο θα βρίσκομαι στις θέσεις που έπαιζα παλιά. Στο 2-3. Και ελπίζω να μπορέσω να φέρω τον παλιό Χάουαρντ στην ομάδα».

-Τελικά αν σε ρωτήσει κάποιος «ποια ειναι η πραγματική σου θέση;» Τι θα έλεγες;

«Δεν είναι ξεκάθαρο! Ειδικά στην άμυνα όπου μπορώ να μαρκάρω από το 1 έως το 3. Και στην επίθεση προσαρμόζομαι ώστε να κάνω το ίδιο ακριβώς πράγμα και να βρίσκομαι σε όλες τις θέσεις. Και φυσικά να βοηθάω την ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

-Αν έπρεπε να συγκρίνεις την περσινή ομάδα με τη φετινή ομάδα. Τι θα έλεγες; Τη νιώθεις πιο δυνατή ή όχι;

«Έτσι πρέπει να νιώθεις κάθε χρόνο. Φέτος ίσως να είμαστε περισσότερο πεινασμένοι αν μπορώ να το πω έτσι και αυτό διότι έχουμε πολλούς νέους παίκτες στην Euroleague. Και σίγουρα θέλουν να αποδείξουν πράγματα. Και αυτό είναι καλό για την ομάδα. Θα θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να σταθούν σε αυτό το επίπεδο από τη πρώτη μέρα που θα βρεθούν στο παρκέ έως και και την τελευταία. Και είναι πολύ καλό. Όπως επίσης θεωρώ ότι θα είμαστε πολύ πιο επιθετικοί φέτος».

«Πέρυσι μου έδωσε ψυχολογία το παιχνίδι του ΣΕΦ»

-Πέρυσι είχες ένα εξαιρετικό παιχνίδι στο ΣΕΦ εναντίον του Ολυμπιακού. Έκτοτε βελτίωσες πάρα πολύ τα ποσοστά σου στα τρίποντα. Ήταν το παιχνίδι που σου έδωσε τη μεγάλη ώθηση, κυρίως ως προς την ψυχολογία;

«Ναι, μπορείς να το πεις αυτό. Όπως ανέφερα και προηγούμενως η περσινή σεζόν ήταν κάτι το καινούργιο για εμένα. Και έπρεπε να βρω τον εαυτό μου στα σωστά σημεία. Όσο πέρναγαν τα ματς και προσαρμοζόμουν, έπαιζα και καλύτερα».

-Σε ρωτάω επειδή πριν από εκείνο το παιχνίδι, τα τρίποντα δεν ήταν και το δυνατό σου σημείο. Όμως μετά από το ΣΕΦ εκτόξευσες τα ποσοστά σου με αποτέλεσμα να μετατρέψεις την αδυναμία σου, σε όπλο...

«Η αλήθεια είναι ότι έχω δουλέψει πάρα πολύ. Στα πάντα. Και στο σουτ. Πιθανόν να λες ότι ήταν αδυναμία μου επειδή δεν είχα σταθερά ποσοστά στα τρίποντα. Όμως ποτέ δεν ένιωσα ότι δεν μπορώ να σουτάρω καλά ή ότι σουτάρω πολύ καλά. Τα πάντα βγήκαν μέσα από τη δουλειά».

-Φέτος που φτάνουν οι στόχοι σας; Εντάξει, προφανώς και θέλετε το double, αλλά όσον αφορά την Euroleague;

«Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο υψηλότερο επίπεδο και στο τέλος τα αποτελέσματα θα μιλήσουν από μόνα τους. Όπως λέω πάντα, στο παρκέ φαίνονται όλα. Εκείνο έχει και την τελευταία κουβέντα. Οπότε ας δούμε τι θα γίνει...»

-Η διαφορά σε σχέση με φέτος είναι ότι θα υπάρχει ο Ολυμπιακός και στο ελληνικό πρωτάθλημα, οπότε θα βιώσετε περισσότερα ντέρμπι απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο. Αυτό σας δημιουργεί μεγαλύτερη ανυπομονησία;

«Οπωσδήποτε! Και τις προηγούμενες φορές δεν είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε μπροστά σε κόσμο. Οπότε θα είναι πολύ καλύτερα φέτος. Στην τελική όταν υπογράφεις στον Παναθηναϊκό, βλέπεις όλα τα βίντεο και διαβάζεις την ιστορία του, πάντα τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι ξεχωριστά. Το ξέρουν σε όλον τον κόσμο. Και πραγματικά ανυπομονώ».

-Το καλοκαίρι υπέγραψες νέο συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια; Τι σε έκανε να παραμείνεις στην ομάδα;

«Α, ήταν εύκολη απόφαση. Να παίζω στην Euroleague και στον Παναθηναϊκό. Και όταν είσαι κάπου και νιώθεις καλά εκεί που είσαι, η απόφαση να παραμείνεις είναι και η πιο εύκολη».

-Κλείνοντας, όλος ο κόσμος αναρωτιέται. Τι γίνεται με το ελληνικό σου διαβατήριο. Πότε θα το πάρεις τελικά;

«Υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία. Οπότε πραγματικά δεν ξέρω πότε θα το πάρω. Μου έχουν πει πολλά πράγματα αλλά όπως βλέπεις και εσύ, στην τελική δεν το έχω ακόμα στα χέρια μου. Είναι πολύ δύσκολο...»

-Το περιμένεις αυτή τη χρονιά ή όχι;

«Το ελπίζω... Το ελπίζω...»

@Photo credits: INTIME