Μακάμπι - Μπάγερν 69-68: Ο Ουίλμπεκιν το πήρε πάνω του και γλίτωσε την ομάδα του Σφαιρόπουλου (vid)

Ευαγγελος Στελλάκης
Μακάμπι - Μπάγερν 69-68: Ο Ουίλμπεκιν το πήρε πάνω του και γλίτωσε την ομάδα του Σφαιρόπουλου (vid)
Δύσκολη πρεμιέρα και «Πύρρειος» νίκη (69-68) για την Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου επί της ελλιπούς Μπάγερν Μονάχου, στην κατάμεστη Menora Mivtachim Arena.

Η «ομάδα του λαού» αποκόμισε στις... λεπτομέρειες ένα πολύτιμο ροζ φύλλο μπροστά στο κοινό της, απέναντι στην μαχητική Μπάγερν, η οποία παρότι παρατάχθηκε με έξι απουσίες, λίγο έλειψε να φύγει από το Τελ Αβίβ με το «διπλό» στις αποσκευές της.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου πραγματοποίησε καλύτερη εκκίνηση στο ματς και λίγο πριν τη συμπλήρωση του πρώτου πενταλέπτου προηγήθηκε με 13-8. Η Μπάγερν έβγαλε αντίδραση κι έδειξε από νωρίς πως δεν θα τα παρατήσει εύκολα παρά τις έξι σημαντικές απουσίες της, ωστόσο όσο περνούσε η ώρα η ανωτερότητα των γηπεδούχων γινόταν πιο αισθητή. Στο 11ο λεπτό, ο ΝτιΜπαρτολομέο με τρίποντο έδωσε το πρώτο διψήφιο προβάδισμα στους γηπεδούχους, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το μομέντουμ που ήταν υπέρ τους κι έφτασαν με σωστές επιθετικές επιλογές ως το +17.

Παρ' όλα αυτά οι Γερμανοί επανήλθαν στο ματς, ροκάνισαν την διαφορά στο καλό διάστημα των Χάντερ και Τόμας κι επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για μια σκληροτράχηλη ομάδα. Οι παίκτες του Τρινκιέρι έβγαλαν άμυνες και κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια έχοντας μειώσει στους οκτώ πόντους, δείχνοντας πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ενόψει της επανάληψης.

Όχι μόνο αυτό, αλλά με τρομερή αντεπίθεση κι επί μέρους σκορ 26-14 στην τρίτη περίοδοι, οι πολύ βελτιωμένοι Βαυαροί πήραν τα ηνία από την αναποτελεσματική ως προς το να βρει εύκολους πόντους Μακάμπι, με τον Ρούμπιτ να εξελίσσεται σε παράγοντα του ματς όντας πολύτιμος επιθετικά.

Η Μπάγερν έδειχνε έτοιμη να κάνει την έκπληξη στην πρεμιέρα της στο Τελ Αβίβ, αλλά 4 λεπτά πριν το φινάλε πήρε το... όπλο του ο Σκότι Ουίλμπεκιν. Η άμυνα των Γερμανών δεν κατάφερε να του βάλει εμπόδια, ο Αμερικανός έπαιρνε πρωτοβουλίες με περίσσια αυτοπεποίθηση κι οδήγησε στη νίκη τη ομάδα του με κομβικής σημασίας καλάθια. Συν τοις άλλοις, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να «επιβιώσουν» στην καθοριστικότερη άμυνα ενός πραγματικού ντέρμπι.

Οι Βαυαροί είχαν την ευκαιρία να πάρουν το ματς στην τελευταία επίθεση, όμως αρχικά ο Τόμας και στη συνέχεια, έπειτα από κερδισμένο επιθετικό ριμπάουντ, ο Χίλιαρντ αστόχησαν σε τρίποντα νίκης, με τους παίκτες της Μακάμπι να... ξεφυσούν με ανακούφιση, στο άκουσμα του μπάζερ της λήξης.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η άμυνα της Μπάγερν δεν κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα της τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε (59-65), αλλά ούτε και να αναχαιτίσει το «ξέσπασμα» του Σκότι Ουίλμπεκιν που ακολούθησε μέχρι το φινάλε. Ο Αμερικανός έβγαλε μεγάλες φάσεις στην επίθεση και πήρε την υπόθεση νίκη πάνω του.

Ο ΜVP: Ο Σκότι Ουίλμπεκιν έκανε... πράγματα και θαύματα στην crunch time, «καθαρίζοντας» την Μπάγερν με 10 συνεχόμενους πόντους, από το 36ο λεπτός της συνάντησης κι έπειτα. Τρίποντο για το 62-65, καλάθι και φάουλ για την ισοφάριση στην επόμενη φάση, δύσκολο δίποντο για το 67-65 συν το εύστοχο ζευγάρι βολών που διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Σταμάτησε στους 28 πόντους με 8/13 σουτ και 8/8 βολές, ενώ είχε και 3 ασίστ και 3 κλεψίματα σε 30 λεπτά.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Όγκνιεν Γιάραμαζ πάτησε παρκέ για 23 λεπτά, όμως κόλλησε στους 2 πόντους με 1/5 σουτ. Η Μπάγερν τον απέκτησε για να προσφέρει λύσεις στο σκοράρισμα, όμως στη Menora Mivtachim Arena, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλές απουσίες της ομάδας του, δεν έδωσε αυτά που περίμενε ο κόουτς Τρινκιέρι από εκείνον.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ντέρικ Ουίλιαμς δεν έκανε μια... φαντεζί εμφάνιση, ωστόσο βοήθησε σημαντικά στο τέταρτο δεκάλεπτο, μέχρι να αναλάβει ο Ουίλμπεκιν. Ο Αμερικανός φόργουορντ είχε σε 20 λεπτά παρουσίας 6 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1 τάπα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μπάγερν ηττήθηκε παρά το γεγονός πως μάζεψε 82 μονάδες αξιολόγησης στο σχετικό σύστημα, τη στιγμή που οι νικητές είχαν μόλις 64.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Αναμφίβολα το τρίποντο του Ουίλμπεκιν από τα 8 μέτρα για το 62-65, τέσσερα λεπτά προτού ακουστεί η τελική κόρνα. Επανέφερε για τα καλά την Μακάμπι στο ματς, ζέστανε τον κόσμο στις εξέδρες κι αναπτέρωσε το ηθικό των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου που για ώρα είχαν περιοριστεί σε ρόλο κυνηγού στο σκορ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Πολύ νωρίς για συμπεράσματα, είναι δεδομένο πως κι οι δύο ομάδες θέλουν το χρόνο τους για να παίξουν το μπάσκετ που προσδοκούν οι προπονητές τους. Ουίλμπεκιν θέλοντος, η Μακάμπι «έκλεψε» την πρώτη νίκη της σεζόν κι απέφυγε το εντός έδρας στραβοπάτημα. Η Μπάγερν ήταν υπέρ του δέοντος μαχητική, αλλά στο τέλος της έλειψαν οι σωστές αποφάσεις και το καθαρό μυαλό.

Τα δεκάλεπτα: 25-18, 40-32, 54-58, 69-68

1

1