Ο Πρίφτης θα συναντήσει το παρελθόν του

Ο Πρίφτης θα συναντήσει το παρελθόν του

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Πρίφτης θα συναντήσει το παρελθόν του
Το Gazzetta γράφει για το τριήμερο των επιστροφών του Δημήτρη Πρίφτη σε τόπους από τους οποίους πέρασε και έχτισε τα όνειρά του με αφετηρία το Μονακό και κατάληξη τη Θεσσαλονίκη…

Ευτυχώς δηλαδή που δεν δηλώνει προληπτικός, ούτε είναι θιασώτης των συμπτώσεων καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητούσε τις αιτίες πίσω από αυτά που του έφερε το πρόγραμμα. Λες και αυτό έβαλε στόχο να του υπενθυμίσει καταστάσεις, σα να θέλει να επαναφέρει εικόνες στο μυαλό του, να τον οδηγήσει σε στιγμές αυτοκριτικής δίχως βέβαια αυτές να έχουν αρνητικό πρόσημο.

Γιατί ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει τη φετινή πορεία του στην Euroleague από το Μονακό, εκεί που πέρυσι ο Δημήτρης Πρίφτης άφησε (και) την ψυχή του αναζητώντας τον πρώτο τίτλο στην καριέρα του (ως πρώτος προπονητής επαγγελματικής ομάδας) με την Ούνικς Καζάν και τον είδε να φεύγει μέσα από τα χέρια του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Είχε που είχε τον εκνευρισμό του από την ξαφνική αλλαγή προγράμματος και - ουσιαστικά - την απώλεια του πλεονεκτήματος της έδρας που είχε η ομάδα του (σ. σ. η σειρά θα έπρεπε να αρχίσει από το Καζάν αλλά λόγω του υγειονομικού πρωτοκόλλου στη Γαλλία άρχισε από το Μονακό), τα είχε και με τη VTB League η οποία δεν δέχθηκε την αλλαγή προγράμματος προς εξυπηρέτηση μιας ομάδας/μέλους της, για να ακολουθήσει και ο τρόπος με τον οποίον ήρθε η ήττα.

Διότι, όσοι παρακολούθησαν τους περσινούς τελικούς του Eurocup, αντιλήφθηκαν ότι ο τίτλος για την Ούνικς Καζάν χάθηκε εν ολίγοις στον πρώτο αγώνα στο Πριγκιπάτο καθώς έφτασε στο σημείο να ακουμπήσει σε διαφορά δέκα πόντων (στον πρώτο τελικό) αλλά είδε τον Rob Gray να του φορτώνει το καλάθι. Η Μονακό αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στη διαχείριση των τελευταίων κρίσιμων δευτερολέπτων, εκείνο το 1-0 της έδωσε φτερά σε αντίθεση με την τότε ομάδα του Πρίφτη η οποία πρόσθεσε βαρίδια στα πόδια της, για να έρθει και το 2-0 στο Καζάν με τρόπο πανομοιότυπο που σηματοδότησε το τέλος ενός ονείρου.

Πρίφτης

Ξόρκισε τα πνεύματα με το Super Cup

Έτσι, ο έμπειρος τεχνικός δεν βρήκε τον πρώτο επαγγελματικό τίτλο στην καριέρα του μέχρι φυσικά την περασμένη εβδομάδα όπου η κατάκτηση του Super Cup έβαλε τέλος στην εποχή της απελπισμένης αναζήτησης και τουλάχιστον σηματοδότησε μια αρχή με την προσδοκία του για ανάλογη συνέχεια. Έτσι ξόρκισε και το κακό πνεύμα, σαν αυτό που τον είχε ακολουθήσει και πριν από σχεδόν 4.5 χρόνια στο Nick Galis Hall, στη δεύτερη επιστροφή (του) που προβλέπεται εντός τριημέρου. Πραγματικά απίστευτο.

Δηλαδή… και να θέλεις να μη πιστέψεις στη μοίρα, αυτή έρχεται και σου χτυπάει την πόρτα καθώς, (πιθανόν) την ερχόμενη Κυριακή, ο Δημήτρης Πρίφτης θα τεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την πρώτη ομάδα η οποία πραγματικά πίστεψε στα στοιχεία του, στις γνώσεις, τη προσωπικότητα και στον χαρακτήρα του. Τον Άρη. Από εκείνο το καλοκαίρι του 2017 έως και σήμερα, οι δυο τους δεν έτυχε να ανταμώσουν και δεν θα μπορούσαν εξάλλου καθώς ο «Πριφτάν» βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ο Άρης παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσπαθώντας να διαχειριστεί το πλήθος των προβλημάτων του.

Πρίφτης με Βεζένκοφ

Όταν έγινε η συνάντηση των δύο, οι «κίτρινοι» ήταν σε αντίστοιχη κατάσταση με την τωρινή και στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Καστρίτης αναζητώντας το… major value βάσει των χρημάτων που ξόδεψε (330.000 ευρώ) για να χτίσει ομάδα, ήταν και ο Πρίφτης το 2014 με τα δικά του «λαβράκια» τύπου Τόρεϊ Τόμας, Ντρου Νέιμικ, Λαμάρκους Ριντ αλλά και το άστρο του Σάσα Βεζένκοφ να τον καθοδηγεί. Και είχε φτάσει στο σημείο διεκδίκησης τίτλου – στα πραγματικά τελειώματα μιας προσωρινά ευχάριστης εποχής – αλλά του τον στέρησε ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2017.

Εν τέλει, στο Μονακό ο προπονητής του Παναθηναϊκού θα συναντήσει μερικούς από αυτούς που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη μη κατάκτηση του Eurocup σαν τον MVP της περσινής διοργάνωσης, Rob Gray, τον προπονητή των Μονεγάσκων Zvezdan Mitrovic και άλλους. Στη Θεσσαλονίκη, θα ανταμώσει με τα πρόσωπα που επέμειναν τότε να έρθει στον Άρη σαν τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ, Λευτέρη Αρβανίτη, το staff που δεν άλλαξε δραματικά αλλά και το υπαλληλικό προσωπικό που παραμένει ίδιο και με το οποίο διατήρησε σχέση φιλίας και σεβασμού.