Μάικ Τζέιμς: Η Μονακό θέλει την... ευχή και όχι την κατάρα (vids)

Μάικ Τζέιμς: Η Μονακό θέλει την... ευχή και όχι την κατάρα (vids)

Νίκος Καρφής
Μάικ Τζέιμς: Η Μονακό θέλει την... ευχή και όχι την κατάρα (vids)
O Mάικ Τζέιμς θα κληθεί να παίξει κόντρα στον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα της Euroleague (30/9, 20:00) και το Gazzetta γράφει για τον σταρ που αποτελεί ευχή και κατάρα για κάθε ομάδα.

Η Μονακό θέλει να κάνει... θόρυβο στην πρώτη της παρουσία στη Euroleague και για αυτό τον λόγο ενεργοποίησε την βόμβα με την απόκτηση του Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ που έμεινε ελεύθερος από την ΤΣΣΚΑ, έψαχνε την επόμενη ομάδα της καριέρας του, μετά το πέρασμα από του ΝΒΑ με τη φανέλα των Νετς και η κάτοχος του Eurocup του έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στη Euroleague.

Τo Gazzetta στέκεται στον χαρισματικό σκόρερ που αποτελεί ευχή και κατάρα για την ομάδα στην οποία παίζει και την πρώτη αγωνιστική θα κληθεί να κοντραριστεί με τον Παναθηναϊκό, τον οποίο αγάπησε και αγαπήθηκε.

Σκόρερ για μεγάλα πράγματα

Αναμφίβολα ο Αμερικανός γκαρντ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σκόρερ της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Έχει την κλάση να σε.. εκτελέσει με πολλούς τρόπους, κάτι που είδαμε τόσο στην ΤΣΣΚΑ, όσο και παλιότερα σε Παναθηναϊκό και Λαμποραλ Κούτσα. Tη σεζόν που πέρασε, είχε 27 ματς με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη με 19.3 πόντους και 5.7 ασίστ. Την προηγούμενη σεζόν τα πήγε ακόμα καλύτερα, αφού είχε 21 πόντους με 42% τρίποντα. Την ποιότητα του και το επιθετικό ρεπερτόριο το φανέρωσε και στις δύο σεζόν του με τον Παναθηναϊκό όπου μέτρησε 16.2 πόντους και 13. μέσο όρο, αλλά και στην Αρμάνι με την οποία είχε 19.8.

Ένας παίκτης που κάθε ομάδα θέλει να έχει στη σύνθεση της, αρκεί να μην εμφανιστεί η... τρέλα του, η οποία τον έφερε σε κόντρα με τον Δημήτρη Ιτούδη, όπως και η συμπεριφορά του που τελικά τον έθεσε εκτός ομάδας. Αν κρατήσει το μυαλό του εντός παρκέ και δεν «ξεφύγει», τότε μιλάμε για ένα... υπερόπλο στα χέρια του κάθε προπονητή που μπορεί να εκτοξεύσει έναν σύλλογο με την παρουσία του.

Μην γίνει... κατάρα

Είναι παιχταράς, αλλά είναι ένας χαρακτήρας που δύσκολα διαχειρίζεσαι εντός και εκτός παρκέ. Ο Ιτούδης είχε απαντήσει για τον Μάικ όταν είχε ερωτηθεί πριν από λίγους μήνες, τότε που άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα... σύννεφα για τον Μάικ στην ΤΣΣΚΑ: «Δεν χρειάζεται να υπάρχουν εξαιρέσεις. Το σύνολο καθορίζει και απορρίπτει αυτούς που δεν είναι στο σύνολο. Αυτό συμβαίνει σε οποιαδήποτε έκφανση ενός ομαδικού αθλήματος. Οι πιο γλυκές αναμνήσεις είναι αυτές οι ημέρες που πετύχαμε κάτι δύσκολο, που βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον. Οι στρατιώτες που εκτίθενται σε καθημερινό κίνδυνο, λένε ότι οι ημέρες που γεμίσανε περισσότερο ήταν όταν βοήθησαν έναν συνάνθρωπό τους.

Αυτό πρεσβεύουμε ως ΤΣΣΚΑ. Δεν κερδίζουν μόνο οι συγκυρίες, ούτε το ταλέντο, αλλά ό,τι έχεις χτίσει και σε πόσο γερές βάσεις. Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι είναι πάνω από την ομάδα. Ούτε στις επιτυχίες, ακόμη και εγώ. Όλοι έχουν προσφέρει κάτι».

Και αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που έχει δημιουργηθεί ένταση στις ομάδες που παίζει, βγάζοντας τον εκρηκτικό χαρακτήρα του.

Έχει εκτεθεί πολλές φορές

Ήταν Οκτώβριος του 2016, όταν ο Τζέιμς είχε αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό, αλλά η πορεία του εκεί δεν ξεκίνησε καθόλου ιδανικά. Πριν καλά-καλά προλάβει να αρχίσει το πρωτάθλημα αλλά και η Euroleague, o Μάικ Τζέιμς υπέστη βαρύ θλαστικό θραύσμα στο αντιβράχιο του δεξιού του χεριού και έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο μήνες. Ο τραυματισμός του ήταν απόρροια της ανώριμης αντίδρασης που είχε μετά από μία λογομαχία με τον Αργύρη Πεδουλάκη, στη διάρκεια προπόνησης των «πρασίνων», πριν την πρεμιέρα της Basket League. Ο Τζέιμς έδωσε μπουνιά σε μία τζαμαρία, μόλις άκουσε τον προπονητή της ομάδας να τον στέλνει στα αποδυτήρια.

Στη συνέχεια σαν παίκτης της Αρμάνι σε παιχνίδι κόντρα στην Ζαλγκίρις για την 10η αγωνιστική της Euroleague η κάμερα έπιασε τον Τζέιμς να διαφωνεί έντονα με τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι σε ένα time out και συμπαίκτη του να προσπαθεί να τον... λογικέψει. Η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου και ο γκαρντ της ιταλικής ομάδας χρησιμοποίησε το αγαπημένο του twitter για να πει την δική του άποψη.

«Είστε τρελοί. Μου λέτε ότι κανένας δεν έχει αναστατωθεί σε τάιμ άουτ. Αν το κάνει ο Γιουλ, ο Σπανούλης, ο Καλάθης, ο Ντε Κολό, συμβαίνει επειδή είναι καλοί ηγέτες και θέλουν να κερδίσουν, αλλά όταν εγώ είμαι παθιασμένος είναι επειδή εγώ και ο προπονητής δεν τα πάμε καλά». Ο Μεσίνα έγινε ο νέος προπονητής της Αρμάνι Μιλάνο και το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν η αποδέσμευση του Μάικ Τζέιμς.

Πάμε και στην πορεία του στην ΤΣΣΚΑ. Οι Ρώσοι έκαναν ένα απίθανο σερί νικών στην Euroleague, με πρωταγωνιστή σε πάρα πολλές περιπτώσεις τον Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν το κεντρικό πρόσωπο, όχι μόνο της ομάδας του, αλλά συνολικά της διοργάνωσης. Αλλά τα σύννεφα δεν άργησαν πολύ να έρθουν. Τον περασμένο Νοέμβριο έγινε το πρώτο περιστατικό. Η «διαφωνία» των δύο, στην προπόνηση θεωρήθηκε δυσφημιστική για τον ρωσικό σύλλογο.

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ του έκανε παρατηρήσεις, ο Τζέιμς αντέδρασε με άσχημο τρόπο, ενώ η υπόλοιπη ομάδα (και το προπονητικό επιτελείο) ήταν στον ίδιο χώρο. Δεν άργησε πολύ να έρθει και το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες. Μετά και την ήττα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τη Φενέρμπαχτσε υπήρξε και νέο «επεισόδιο» με τον Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε ακραία αντίδραση στις παρατηρήσεις του Έλληνα προπονητή του μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ενώ στη συνέχεια άνοιξε και έντονος διάλογος με κάποιους συμπαίκτες του. Η κατάσταση δεν άλλαξε τους επόμενους μήνες, ούτε μετά την επιστροφή του στην Ευρώπη, μετά την μικρή περιπέτεια του με τους Νετς και έτσι έφυγε και από την ΤΣΣΚΑ.

Όταν το... παρακάνει εντός παρκέ

οο

Έχουμε πει και παραπάνω πως αποτελεί έναν παίκτη που ανήκει στην αφρόκρεμα, έναν γκαρντ που κανείς δεν θα ήθελε να έχει αντίπαλο. Σπουδαία πράγματα στον επιθετικό τομέα, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που το παρακάνει. Σε αρκετές περιπτώσεις εκβιάζει καταστάσεις, παίρνει σκοτωμένα σουτ για να αποδείξει πράγματα και δεν είναι τόσο ομαδικός θα ήθελαν οι συμπαίκτες και ο προπονητής του. Η ταμπέλα του σταρ του κάνει κακό μερικές φορές, αφού το... παρακάνει με αποτέλεσμα να «κρεμά» την ομάδα του, όταν δεν βρισκεται σε καλή βραδιά. Είναι κάτι που σπάνια ελέγχει, αφού είναι παίκτης που δεν θέλει και δεν δέχεται χαλινάρια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως έχει πάει μόνο μια φορά σε Final 4, με την Λαμποράλ Κούτσα. Δεν το έκανε ούτε με τον Παναθηναϊκό, ούτε με την Αρμάνι, ενώ και με την ΤΣΣΚΑ έφυγε πριν τα μεγάλα ματς. Προς θεού δεν είναι ο κύριος υπέυθυνος για αυτό, όμως η τρέλα του παίζει τον ρόλο της σε καταστάσεις που απαιτούν ηρεμία και καθαρό μυαλό.

Η Μονακό πήρε ένα ρίσκο που άξιζε

Ένας παίκτης τόσο ιδιαίτερος, τόσο ξεχωριστός που αποτελεί... ευχή και κατάρα για τον κάθε σύλλογο στον οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του. Κανείς δεν ξέρει που θα κάτσει η... μπίλια και αν θα παρουσιάσει τα γνωστά θέματα του εντός και εκτός παρκέ. Η Μονακό πήρε ένα ρίσκο που άξιζε να πάρει, αν δούμε την ποιότητα του παίκτη και τους μέσους όους του στο σκοράρισμα τα τελευταία χρόνια. Δεν έχεις πολλές φορές την ευκαιρία να φέρεις έναν παίκτης της ποιότητας του Τζέιμς στο Πριγκιπάτο και θα πρέπει να αρπάζεις τέτοιες συνθήκες για να κάνεις βήματα μπροστά και σαν οργανισμός, να δείχνεις πως έχεις υψηλούς στόχους και δεν θα είσαι κομπάρσος στη Euroleague. Η κλάση του δεν αμφισβητείται, ωστόσο το... εκρηκτικό μείγμα που δημιουργείται συχνά-πυκνά κατά τη διάρκεια της σεζόν, μπορεί να στα τινάξει όλα στον αέρα.

@Photo credits: INTIME