Ίβκοβιτς: «Ερυθρόλευκες» ατάκες και άγνωστες ιστορίες

Ίβκοβιτς: «Ερυθρόλευκες» ατάκες και άγνωστες ιστορίες

Το Gazzetta θυμίζει δηλώσεις του Ντούσαν Ίβκοβιτς που έμειναν στην ιστορία από τις δύο παρουσίες του στον Ολυμπιακό καθώς επίσης και ιστορίες που δεν είναι γνωστές στους περισσότερους.

«Πρόεδρε σε ευχαριστώ, αλλά μας έκλεψε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός κι έχω δώσει το λόγο μου »

«Πρόεδρε σε ευχαριστώ, αλλά μας έκλεψε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός κι έχω δώσει το λόγο μου »

«Κι η τούρτα είναι γλυκιά αλλά δεν παίζει μπάσκετ»

«Κι η τούρτα είναι γλυκιά αλλά δεν παίζει μπάσκετ»

«Ζέλικο άνοιξε την τηλεόρασή σου και πάρε ιδέες»

«Ζέλικο άνοιξε την τηλεόρασή σου και πάρε ιδέες»

«Ο Ρίβερς ζήτησε τα λεφτά του Ντανίλοβιτς»

«Ο Ρίβερς ζήτησε τα λεφτά του Ντανίλοβιτς»

«Μόνο για τον Ολυμπιακό θα επέστρεφα στην ίδια ομάδα»

«Μόνο για τον Ολυμπιακό θα επέστρεφα στην ίδια ομάδα»

«Δεν έχει πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός πια, είμαι εγώ εδώ»

«Δεν έχει πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός πια, είμαι εγώ εδώ»

«Δεν έγιναν ποτέ ομάδα, τους έβγαλα για φαγητό και δεν μίλαγαν μεταξύ τους»

«Δεν έγιναν ποτέ ομάδα, τους έβγαλα για φαγητό και δεν μίλαγαν μεταξύ τους»

«Οι μάνατζερ πήραν το μυαλό του Μόνια και του Κριάπα, ο Παπανικολάου θα παίξει με μένα»

«Οι μάνατζερ πήραν το μυαλό του Μόνια και του Κριάπα, ο Παπανικολάου θα παίξει με μένα»

«Αν σε ξαναδώ να τραβάς τα μαλλιά σου θα σε σκοτώσω»

«Αν σε ξαναδώ να τραβάς τα μαλλιά σου θα σε σκοτώσω»

«Ούτε με τάιμ άουτ δε μας σταματούσε η ΤΣΣΚΑ»

«Ούτε με τάιμ άουτ δε μας σταματούσε η ΤΣΣΚΑ»

«Ο διαιτητής είχε γύψο στο χέρι κι έδειχνε μόνο Παναθηναϊκό, ούτε ο Ιτούδης δεν θα τα έδινε»

«Ο διαιτητής είχε γύψο στο χέρι κι έδειχνε μόνο Παναθηναϊκό, ούτε ο Ιτούδης δεν θα τα έδινε»

Οι μπουνιές στη Συγγρού με οπαδό του Παναθηναϊκού

Οι μπουνιές στη Συγγρού με οπαδό του Παναθηναϊκού

«Που πάτε μπρε; Nα πιούμε όλο το μπουκάλι αγάπες μου»

«Που πάτε μπρε; Nα πιούμε όλο το μπουκάλι αγάπες μου»

«Ο Ολυμπιακός κυλάει στο αίμα μου»

«Ο Ολυμπιακός κυλάει στο αίμα μου»

Η πρώτη επαφή του Ολυμπιακού με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε γίνει πριν καν πάει στον Πειραιά κι ενώ βρισκόταν στον Πανιώνιο.

Στα μέσα της παρουσίας του στην ομάδα της Νέας Σμύρνης οι «ερυθρόλευκοι» τον προσέγγισαν. Ο Σωκράτης Κόκκαλης τον πήρε τηλέφωνο για πρώτη φορά για να καθίσει τον Ολυμπιακό.

Ο Σέρβος είχε πει αργότερα, «Τον ευχαρίστησα, αλλά του είπα ότι έχω δώσει τον λόγο μου στον Πανιώνιο και ήθελα να ολοκληρώσω το έργο μου. Αυτό έκανα. Παίξαμε το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, μας είχαν κλέψει με τον Παναθηναϊκό και ήμουν αποφασισμένος να πολεμήσω ως το τέλος για αυτή την ομάδα.

Είπα όχι ευγενικά. Ένας φίλος μου που ήταν μπροστά στο τηλεφώνημα, με κοίταξε και μου είπε: Είσαι τρελός...».

Τα πράγματα στο πρώτο μισό της σεζόν 1996-1997 δεν ήταν καθόλου καλά στην ομάδα και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποφάσισε να πάει τον Ολυμπιακό τα Χριστούγεννα σε τουρνουά στη Μαδρίτη.

Θέλοντας να ταράξει τα νερά και α δημιουργήσει μία «κρίση» προκειμένου να συμμορφωθούν οι παίκτες του, έδιωξε τον Ουίλι Άντερσον ο οποίος είχε αργήσει στο ξενοδοχείο λέγοντας στον τότε μάνατζερ της ομάδας Τάκη Λιβιεράτο, «πες του να φύγει, δεν θέλω να τον βλέπω».

Όταν κάποιος δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί τον έδιωξε από την ομάδα αφού διέθετε είχε «γλυκό» σουτ, η απάντησή του ήταν αποστομωτική: «Γλυκιά είναι και η τούρτα αλλά δεν παίζει μπάσκετ».

Στη Ρώμη το 1997 γράφτηκε ιστορία. Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το triple crown.

Μία άγνωστη σε πολλούς ιστορία ήταν πως την παραμονή του τελικού υπήρξε μία πρώτη διαμάχη με τον κουμπάρο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς!

Μετά την ολοκλήρωση του ημιτελικού της Ρώμης, οι δύο φίλοι μιλούσαν στο τηλέφωνο και ενόψει του τελικού με την Μπαρτσελόνα ο Ομπράντοβιτς (τότε προπονητής στην Ρεάλ Μαδρίτης) τον ρώτησε πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον Σάσα Τζόρτζεβιτς.

«Σκοπεύω να βάλω τον Ρίβερς να του κλείσει το αριστερό πέρασμα, να τον αναγκάσει να πάει από δεξιά για να επιβαρύνει το τραυματισμένο γόνατο του και να μην μπορεί να πασάρει στην αδύνατη πλευρά».

Ο Ομπράντοβιτς σάστισε και φάνηκε να μην συμφωνεί και ο Ντούντα του απάντησε: «Δεν κατάλαβα, 100 η αλεπού και 101 το αλεπουδάκι; Άνοιξε μεθαύριο την τηλεόραση σου, δες τί θα κάνω και πάρε ιδέες για τους τελικούς του ισπανικού πρωταθλήματος»!

Η επιρροή του Ντέιβιντ Ρίβερς στον Ολυμπιακό, ειδικά τη σεζόν 1996-97 δεν έχει μέτρο.

Το επόμενο καλοκαίρι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Αμερικανό γκαρντ κάθισαν να διαπραγματευτούν στην παραμονή του στο ΣΕΦ.

Ο Ντούντα χρέωσε στον Ρίβερς τις αποτυχίες που ακολούθησαν, «πήραμε τους τρεις τίτλους με έναν ξένο κι όταν καθίσαμε να διαπραγματευθούμε με τον Pίβερς για τη σεζόν 1997-98, αυτός ζήτησε τα λεφτά του… Nτανίλοβιτς.

O Nτέιβιντ έφυγε και πήραμε τον Xόκινς, αλλά δεν είχαμε γκαρντ σε ρόλο εκτελεστή».

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε μία αρχή. Ποτέ δεν καθοδηγούσε ομάδα για δεύτερη φορά, το θεωρούσε λάθος, «όταν ένας κύκλος κλείνει δεν τον ανοίγεις ξανά».

Για τον Ολυμπιακό την καταπάτησε αυτή την αρχή του.

Το ραντεβού έγινε στο σπίτι του στο Π. Φάληρο, άκουσε τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, έφαγαν μαζί πίτσα και μίλησαν για ώρες, ωστόσο όταν αποχώρησαν γύρισε στην γυναίκα του Νένα και της είπε «μάλλον θα αρνηθώ».

Λίγες ημέρες αργότερα το συζήτησε με τον πρόεδρο της σέρβικης Ομοσπονδίας Ντράγκαν Κάπισιτς ακούγοντας όμως να του λέει: «Εγώ αν είχα μια τέτοια πρόταση, θα πήγαινα τρέχοντας».

Ο Ίβκοβιτς ανακοίνωσε την επιστροφή του στο ΣΕΦ μέρες αργότερα, «μόνο για τον Ολυμπιακό θα επέστρεφα στην ίδια ομάδα».

Η πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως προπονητής (ξανά) του Ολυμπιακού έμεινε στην ιστορία.

Ο Σέρβος είχε έρθει στο ΣΕΦ και δεν αστειευόταν, θέλησε αμέσως λοιπόν να δείξει τις διαθέσεις του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κόντρα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό απάντησε, «τόσα χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε ένα πλεονέκτημα στον πάγκο. Τώρα είμαι εγώ εδώ όμως, με μένα δεν το έχει αυτό το πλεονέκτημα πια».

Ο Ίβκοβιτς το καλοκαίρι του 2010 βρήκε μία ομάδα γεμάτη σταρ και ισχυρές προσωπικότητες. Μία ομάδα η οποία στο τέλος της σεζόν και σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου δεν έγινε ποτέ... ομάδα.

Στον απολογισμό εκείμης της σεζόν ο Σέρβος τεχνικός είχε πει χαρακτηριστικά, «Δεν έγιναν ποτέ ομάδα! Tους έκανα μια φορά το τραπέζι και τρελάθηκα που τους είδα να έχουν τα κεφάλια κατεβασμένα, να μη μιλάνε μεταξύ τους και να περνάνε την ώρα τους στέλνοντας μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα».

Η πρώτη του συνέντευξη Τύπου είχε όπως ήταν λογικό αρκετό... ζουμί.

Κάποια στιγμή λοιπόν ρωτήθηκε για τον νεαρό τότε Κώστα Παπανικολάου ο οποίος είχε πάρει ελάχιστες ευκαιρίες μέχρι τότε από τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο Ντούντα απασφάλισε, «Όλοι μου λέτε για τον Παπανικολάου. Που έχει παίξει αυτό το παιδί; Δεν έχω δει να παίζει σε ένα μεγάλο παιχνίδι. Στη Θεσσαλονίκη τα ίδια λένε.

Θυμάμαι στην ΤΣΣΚΑ μου είπε ο πρόεδρος να πάρω όποιον Αμερικανό παίκτη ήθελα. Μα είχαμε δύο ταλαντούχα νεαρά παιδιά, τον Κριάπα και τον Μόνια. Πότε θα παίξουν αυτοί αν πάρω Αμερικανούς;

Μετά βέβαια τους χάλασαν το μυαλό οι μάνατζερ, νόμιζαν πως έγιναν κάτι και έφυγαν για το ΝΒΑ.

Ο Παπανικολάου θα παίξει με μένα αρκεί να ακούει».

Ο Σέρβος τεχνικός είχε έφεση στο να αναδεικνύει ταλέντα, να δημιουργεί ή εξελίσσει παίκτες.

Κάτι τέτοιο έβλεπε στον Κώστα Παπανικολάου. Κατά την διάρκεια του πρώτου μισού της σεζόν 2010-11 με τον Ντούντα να δίνει πολλές ευκαιρίες στον Ελληνα φόργουορντ του δημιούργησε άγχος, πίεση.

Ο «Παπ» είχε το ελάττωμα λοιπόν μετά από κάθε άστοχο σουτ να τα βάζει με τον εαυτό του λες και έπρεπε να έχει 100% ευστοχία. Τραβούσε τα μαλλιά του, μιλούσε στο ταβάνι, τσαντιζόταν και τα έβαζε με τον εαυτό του.

Μία, δύο, τρεις, τον έπιασε σε μία προπόνηση και του τα έψαλλε για τα καλά, «θα σε σκοτώσω αν σε δω να τραβάς ξανά τα μαλλιά σου μετά από άστοχο σουτ».

Μετά το τέλος της σεζόν 2011-12 ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε παραχωρήσει μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα «Goal».

Μεταξύ πολλών άλλων και αναφερόμενος στον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2012 είχε πει, «ούτε με τάιμ άουτ δεν μπορούσαν να μας σταματήσουν. Ο Καζλάουσκας μάλιστα δεν πήρε καν τάιμ άουτ».

Μετά από έναν τελικό πρωταθλήματος της σεζόν 2010-11 στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, ο Ίβκοβιτς παρουσιάστηκε αρκετά εκνευρισμένος στη συνέντευξη Τύπου.

Αιτία ήταν ο διαιτητής Αλέκος Ψαριανός και οι αποφάσεις του.

Ο Σέρβος είχε πει, «Οι παίκτες μου ήταν απείθαρχοι. Ο Παναθηναϊκός όμως πήρε το μπόνους των βολών στο δεύτερο δεκάλεπτο, μόλις στο δεύτερο λεπτό. Είναι δυνατόν; Αυτός ο ρέφερι έπαιζε λες κι είχε γύψο στο χέρι και έδειχνε μόνο τη μία πλευρά.

Σε ένα παιχνίδι τόσο υψηλού επιπέδου, με δυο εξαιρετικές ομάδες δεν είναι δυνατό να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στις ελεύθερες βολές. Δεν ξέρω τι κάνουν οι υπεύθυνοι, αλλά είναι ντροπή.

Είπα και στους παίκτες μου. Δεν είναι ντροπή να χάνεις από τον Πρωταθλητή Ευρώπης. Όχι όμως κι έτσι. Έγινε μια φανερή παράβαση μπρος-πίσω. Ακόμη και ο φίλος μου ο Ιτούδης δεν θα έδινε τη μπάλα στον Παναθηναϊκό, αλλά ο διαιτητής είπαμε είχε γύψο στο χέρι».

Σεζόν 2011-12. Ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ σε Game 5.

Η σειρά βρίσκεται στο 2-2 και ο νικητής του αγώνα κατακτά τον τίτλο.

Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» έχει καταλύσει σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Λ. Συγγρού. Η ομάδα κατεβαίνει σιγά σιγά και μπαίνει στο πούλμαν.

Εκείνη τη στιγμή ένας οπαδός του Παναθηναϊκού (προφανώς) πέρασε από τον παράδρομο ε το αμάξι του και είπε στον Σέρβο τεχνικό, «Ντο΄ντα, έχεις να φας π...@ σήμερα».

Ο Ντούντα έκανε πως δεν τον άκουσε, αυτός σταμάτησε και τον πλησίασε με σκοπό (και καλά) να τον ακούσει, ωστόσο του έριξε δύο γροθιές στο πρόσωπο μέσα από το τζάμι του αυτοκινήτου και σε εκείνο το σημείο μπήκαν άλλοι στη μέση κι έληξε το θέμα.

Στο γλέντι της κατάκτησης του πρωταθλήματος το 2012, η ομάδα πήγε στα μπουζούκια.

Κάποια στιγμή πέρασε η ώρα και σιγά σιγά άρχισαν οι αποχωρήσεις.

Όταν ο Ίβκοβιτς αντιλήφθηκε πως έφευγαν σηκώθηκε πάνω και είπε, «που πάτε μπρε, να το πιούμε όλο το μπουκάλι ρε αγάπες μου».

Το τέλος της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό ήρθε το καλοκαίρι του 2012. Ο Σέρβος τεχνικός αποχώρησε καθώς δε δέχτηκε την μείωση από τους ιδιοκτήτες της ομάδας οι οποίοι αποφάσισαν περικοπές.

Πάντως ο Σέρβος τεχνικός δεν κράτησε καμία κακία και μάλιστα στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του έκλεισε όπως όπως έπρεπε, «Ο Ολυμπιακός κυλάει στο αίμα μου. Το τονίζω αυτό. Κυλάει στο αίμα μου».