Παπαπέτρου: Τα σουτ προσωπικότητας, η άνεση στο τρίποντο και οι δημιουργικές αρετές (vids)

Παπαπέτρου: Τα σουτ προσωπικότητας, η άνεση στο τρίποντο και οι δημιουργικές αρετές (vids)

Ευαγγελος Στελλάκης
Παπαπέτρου: Τα σουτ προσωπικότητας, η άνεση στο τρίποντο και οι δημιουργικές αρετές (vids)
Το Gazzetta αναλύει με τη βοήθεια βίντεο την εντυπωσιακή εμφάνιση του Ιωάννη Παπαπέτρου στο τελευταίο φιλικό του Παναθηναϊκού απέναντι στην Βίρτους Μπολόνια στο Μόναχο, στο οποίο ο διεθνής φόργουορντ έδειξε πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, λίγες μέρες πριν το τζάμπολ της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Την περασμένη Κυριακή (12/9) ο ανανεωμένος Παναθηναϊκός νίκησε στο Audi Dome με σκορ 112-111 την πρωταθλήτρια Ιταλίας, Βίρτους Μπολόνια, σε ένα χορταστικό και «γεμάτο» ματς, με διακυμάνσεις κι εναλλαγές συναισθημάτων, που διήρκησε πενήντα λεπτά και κρίθηκε τελικά στην δεύτερη παράταση, κυριολεκτικά στις... λεπτομέρειες.

Το πρόσωπο του φιλικού για την ομάδα του Δημήτρη Πρίφη ήταν δίχως καμία αμφιβολία ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος πέτυχε 41 πόντους με 6/10 δίποντα, 8/13 τρίποντα, 5/7 βολές, ενώ είχε ακόμη και 8 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 5 λάθη, σε κάτι λιγότερο από 44 λεπτά συμμετοχής. Τι κι αν επρόκειτο για ένα φαινομενικά τυπικό ματς προετοιμασίας; Ο Παπαπέτρου έδειξε ότι είναι ορεξάτος και πως βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση.

Λίγο πριν τα... αποκαλυπτήρια του νέου Παναθηναϊκού ενώπιον του κόσμου του στο ΟΑΚΑ, το προσεχές σαββατοκύριακο (18-19 Σεπτεμβρίου) στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος», ο 27χρονος παίκτης επιβεβαίωσε το λίγο έως πολύ αναμενόμενο: πως θα αποτελεί δηλαδή και τη νέα σεζόν ξεκάθαρο σημείο αναφοράς για τους νταμπλούχους Ελλάδας.

Έδειξε προσωπικότητα με τα buzzer beaters

Κερασάκι στην τούρτα των 41 πόντων του Ιωάννη Παπαπέτρου κόντρα στην Βίρτους Μπολόνια ήταν αναμφίβολα τα δύο καθοριστικά κι υψηλού βαθμού δυσκολίας καλάθια, όπου ο αρχηγός του τριφυλλιού πρόλαβε να νικήσει τον χρόνο αλλά και τους προσωπικούς του αντιπάλους.

Αρχικά, ο έμπειρος φόργουορντ ισοφάρισε στο φινάλε της πρώτης παράτασης (στα 1.7 δευτερόλεπτα) με δύσκολο σουτ εκτός ισορροπίας από τα έξι μέτρα, έπειτα από πάσα επαναφοράς του Χάουαρντ Σαντ-Ρος, υπό την πίεση του Αμπάς που τον μάρκαρε στο όριο του φάουλ. Με αυτό το δίποντο ο Παπαπέτρου «έσωσε» σε πρώτη φάση την ομάδα του, γράφοντας το 100-100 στον πίνακα του σκορ κι οδηγώντας κατ' επέκταση το ματς σε ακόμη μια παράταση.

Έπειτα, πέντε δευτερόλεπτα πριν το τέλος του δεύτερου επιπλέον πεντάλεπτου, ο αρχηγός των πρασίνων σε μια πανομοιότυπη φάση πήρε ξανά ένα κρίσιμο σουτ που καθόρισε εν τέλει το αποτέλεσμα του φιλικού. Ο Σαντ Ρος επανέφερε και πάλι, αυτή τη φορά από την πλάγια γραμμή, με τον Παπαπέτρου να μη φοβάται να εκτελέσει, παρότι οι Αλιμπέγκοβιτς και Μπελινέλι έκλεισαν γρήγορα πάνω του. Ήταν εύστοχος και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Ένιωθε καλά επιθετικά κι εκτελούσε με άνεση

Ο Παπαπέτρου ένιωθε πολύ καλά στον επιθετικό τομέα κι αυτό φάνηκε από την άνεση με την οποία εκτελούσε από απόσταση. Δεν ήταν «φειδωλός» από τα 6.75 μέτρα. Πήρε 13 προσπάθειες και ευστόχησε στις 8 εξ' αυτών (62%). Αξιοποίησε τις σωστές πάσες των συμπαικτών του στην περίμετρο, ενώ έφτιαξε κι ορισμένα σουτ για τον εαυτό του.

Κάποια από αυτά δεν ήταν εύκολα, όπως η εκτέλεση του με side step για το 61-51 στην τρίτη περίοδο, ενώ υψίστης σημασίας ήταν και το τρίποντο που πέτυχε 50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας, με το οποίο μείωσε στο -3 και κράτησε ζωντανή την ομάδα του.

Ο Παπαπέτρου βρήκε στόχο οκτώ φορές, κάτι που η λογική υπαγορεύει πως δύσκολα θα επαναληφθεί σε επίσημο ματς, ωστόσο η συγκεκριμένη επίδοση φανέρωσε πως όταν ο παίκτης... ζεσταθεί και βρει ρυθμό κι αυτοπεποίθηση στις επιθετικές του ενέργειες, τότε μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην αντίπαλη άμυνα, ανοίγοντας το γήπεδο.

Όπως και να 'χει, ο Παπαπέτρου έχει γενικότερα να επιδείξει βελτίωση στο περιφερειακό σουτ, καθώς την διετία 2019-2021 (54 ματς στην EuroLeague) εκτελούσε με 36.5%, ενώ την αντίστοιχη προηγούμενη (2017-2019 και 59 εμφανίσεις) κατέγραφε 30.9%.

Οι δημιουργικές πινελιές συμπλήρωσαν μια γεμάτη εμφάνιση

Το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη ολοκλήρωσε τα 50 λεπτά της αναμέτρησης με 24 τελικές πάσες (έναντι 19 λαθών), με τον Παπαπέτρου να έχει το 1/3 εξ' αυτών. Οκτώ ασίστ μοίρασε ο διεθνής φόργουορντ, όσες κι ο Χάουαρντ Σαντ Ρος (ο οποίος πάντως είχε καλύτερη αναλογία με μόλις ένα λάθος, όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως είναι σίγουρα πιο εξοικειωμένος σε αυτά τα καθήκοντα λόγω της περσινής προϋπηρεσίας ως point guard).

Ναι, ο Παπαπέτρου δεν απέφυγε ορισμένα λάθη (δικαιολογημένα ως ένα βαθμό λόγω κόπωσης, καθώς έπαιξε σχεδόν 44 λεπτά, σε περίοδο προετοιμασίας των ομάδων), όμως σε γενικές γραμμές συνέβαλλε σημαντικά, πέρα από το σκοράρισμα, και στην δημιουργία φάσεων. Κάποιες από τις ασίστ του ήταν αρκετά έξυπνες και προήλθαν από σωστό διάβασμα της άμυνας.

Την περασμένη σεζόν ο Παπαπέτρου είχε κατά μέσο όρο 2.4 ασίστ ανά 30 λεπτά δράσης στην EuroLeague, τη στιγμή που πρόπερσι είχε 0.8 σε περίπου 28 λεπτά.

Προσπαθεί να εντάξει περισσότερο την δημιουργία στο παιχνίδι του κι έχει πλέον την εμπειρία των επτά ετών στο κορυφαίο επίπεδο αλλά και την μπασκετική αντίληψη ώστε να εντοπίσει και να αξιοποιήσει «ανοικτούς» συμπαίκτες. Ο Παπαπέτρου δεν είναι πλειμέικερ, αλλά δείχνει πως μπορεί να προσφέρει κάποιες βοήθειες στην παραγωγή φάσεων.

Η ουσία είναι πως ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ανάγκη τον αρχηγό του, μιας και λίγα «τριάρια» στην Γηραιά Ήπειρο μπορούν να είναι τόσο πολυδιάστατα εντός του παρκέ.