Παναθηναϊκός: Να μην ξαναγίνει το ίδιο, αλλά... αναγκαστικό λάθος με τον Σαντ-Ρος

Παναθηναϊκός: Να μην ξαναγίνει το ίδιο, αλλά... αναγκαστικό λάθος με τον Σαντ-Ρος

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Να μην ξαναγίνει το ίδιο, αλλά... αναγκαστικό λάθος με τον Σαντ-Ρος
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος στον Παναθηναϊκό και εξηγεί από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί στις... κανονικές του θέσεις, τότε θα μιλάμε για μια νέα μεταγραφή.

Σαντ-Ρος ακούγαμε, αλλά... Σαντ-Ρος δεν βλέπαμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε ανακοινώσει την ανανέωση του συμβολαίου του, με αποτέλεσμα να υπήρχαν μερικά ερωτηματικά αμφιβολίας όσον αφορά το μέλλον του στο ΟΑΚΑ. Βέβαια δεν υπήρχε ούτε καπνός αλλά αλλά ούτε και φωτιά καθώς ήταν δεδομένη η παραμονή στον Παναθηναϊκό εδώ και πολύ καιρό. Απλούστατα έπρεπε να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά το νέο συμβόλαιο που θα υπέγραφε και το οποίο θα τον κρατούσε με το «τριφύλλι» στο στήθος -τουλάχιστον- έως και το καλοκαίρι του 2023.

Προσωπικά μιλώντας, ο Κουβανός έπρεπε να μείνει στον Παναθηναϊκό. Μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά «άσο» και «τεσσάρι» μπορεί να βρει μια ομάδα. Όμως είναι δύσκολο να «γεμίσει» το ρόστερ της με έναν παίκτη τύπου... Σαντ-Ρος ο οποίος να μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ και μάλιστα να μπορεί να τις κάνει και καλά. Αρκεί, βέβαια, να χρησιμοποιείται και σωστά ώστε να μπορεί να είναι και χρήσιμος.

Πέρυσι έγινε πολύ λόγος για τον... πλέι μέικερ, Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Θεωρώ ωστόσο ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ο Κουβανός είχε αποκτηθεί για να παίζει 5-10 λεπτά ως συμπληρωματικός point guard και τον υπόλοιπο χρόνο συμμετοχής του να τον μοίραζε στο «δύο» και στο «τρία». Και αυτό διότι ο αρχικός σχεδιασμός το περσινό καλοκαίρι έφερνε -όπως είναι γνωστό- έναν εκ των Λαπροβίτολα, Μπράουν στον «βασικό άσο».

Όμως από τη στιγμή που... στράβωσαν τα πάντα, ο Σαντ-Ρος βρέθηκε εν μία νυκτί να κρατάει την μπαγκέτα της «πράσινης» οργάνωσης. Έναν ρόλο τον οποίο ούτε γνώριζε, αλλά ούτε και είχε «υπηρετήσει» ποτέ στο παρελθόν. Παρόλα αυτά «βγήκε μπροστά» και τηρουμένων των αναλογιών τα πήγε εξαιρετικά. Δεν ήταν πλέι μέικερ, αλλά έκανε τα πάντα για να γίνει και να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο υψηλότερο επίπεδο της EuroLeague.

Οπότε η (σκληρή μερικές φορές) κριτική που του ασκήθηκε (και από εμένα, δεν βγάζω την ουρά μου απ' έξω) ίσως να ήταν άδικη. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Δημήτρης Πρίφτης δεν τον έχει το μυαλό του ως «άσο» και δεν πρόκειται να τον «κάψει» σε αυτήν την θέση. Τώρα εάν και εφόσον χρειαστεί σε κάποιες ειδικές καταστάσεις, μπορεί και να γίνει. Μπορεί και να το δούμε. Όμως δεν θα είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση.

Το «πασπαρτού» για... συγκεκριμένες κλειδαριές

Αν μη τι άλλο η περσινή χρονιά του Σαντ-Ρος αποτελεί ένα επιπλέον κέρδος για τον Παναθηναϊκό γιατί έμαθε (πάντα στο μέτρο του δυνατού) και μια επιπλέον θέση. Η λογική λέει ότι 52χρονος προπονητής θέλει να τον εκμεταλλευτεί περισσότερο στο «δύο» και στο «τρία» αλλά παράλληλα να παίζει άμυνα από το «ένα» έως και το «τέσσερα».

Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχει έναν παίκτη ο οποίος να μπορεί να παίξει σε 2+ θέσεις και να αποδεικνύεται πραγματικό «πασπαρτού» σε οποιοδήποτε σχήμα και αν θελήσει να χρησιμοποιήσει. Και ξαναλέω. Ο Παναθηναϊκός θα βρει «άσο». Καλό ή μέτριο, με πείρα ή χωρίς πείρα, με ευρωπαϊκές παραστάσεις ή χωρίς ευρωπαϊκές παραστάσεις, αλλά θα βρει μετά την αποχώρηση του Τι Τζέι Μπρέι. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το «τεσσάρι». Όμως παίκτες τύπου Σαντ-Ρος, δεν είναι και πολλοί εκείνοι που κυκλοφορούν στην αγορά. Τόσο με το «κασέ» του Κουβανού, όσο και με την τεχνογνωσία του από τη στιγμή που βρίσκεται στην Ελλάδα δυόμιση χρόνια και γνωρίζει καλά πράγματα και καταστάσεις.

Εάν και εφόσον δεν επαναληφθεί το (αναγκαστικό) λάθος της περασμένης σεζόν και στον Παναθηναϊκό εκμεταλλευτούν τον Σαντ-Ρος όπως πρέπει ώστε να πάρουν το «μάξιμουμ» από εκείνον, τότε θα μιλάμε για μια νέα μεταγραφή. Και όχι απλά για έναν παίκτη ο οποίος παρέμεινε στην ομάδα για άλλα δύο χρόνια (ουσιαστικά με νέο συμβόλαιο και όχι με επέκταση).

Μην ξεχνάμε και κάτι ακόμα. Ο Σαντ-Ρος κατάφερε πέρυσι να βελτιωθεί και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού με πρώτο και καλύτερο το σουτ. Εκεί που τα ποσοστά του έφταναν με το ζόρι το 28%-29% έφτασε στο σημείο να σουτάρει με +40% εντός και εκτός των συνόρων στο δεύτερο μισό της σεζόν. Δεν λέω ότι έγινε... Νέντοβιτς, αλλά δουλεύοντας κατάφερε να μετατρέψει την αδυναμία του σε... όπλο. Ειδικά μετά το ματς του ΣΕΦ.

Στον Παναθηναϊκό υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις εκκρεμότητες οι οποίες αναμένεται να διευθετηθούν άμεσα. Το θέμα του Παπαπέτρου, το οποίο θα «κλείσει» είτε θετικά είτε αρνητικά την ερχόμενη Τετάρτη (18/8), η απόκτηση «τεσσαριού» (με τον Χέιζ να παραμένει ακόμα και τώρα ο πρώτος στόχος) όπως επίσης και η απόκτηση γκαρντ μετά την απόφαση του Μπρέι να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό για προσωπικούς λόγους. Αν μη τι άλλο ο «πράσινος» σχεδιασμός έχει μπει στην τελική του ευθεία και είναι πολύ πιθανόν στις αμέσως επόμενες ημέρες να έχουν ξεκαθαρίσει (τουλάχιστον) τα δύο από τα τρία μέτωπα.

ΥΓ: Πρέπει να βγάλουμε όλοι το καπέλο στον Νίκο Παππά. Πραγματικά σπανίζουν οι ντόμπρες δηλώσεις. Όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά στην πολιτική και κοινωνική μας ζωή. Ο 31χρονος γκαρντ έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν έχει ανάγκη να είναι... αρεστός σε κάποιους αλλά ούτε τον ενδιαφέρει αν κάποιοι άλλοι στραφούν εναντίον του. Είναι ντόμπρος και ευθύς. Και αυτές οι πρώτες δηλώσεις που έκανε (ξαναλέω, οι πρώτες!) ως παίκτης της ΑΕΚ, είπε αυτό που γνωρίζουν όλοι χωρίς να μπει σε διαδικασία διπλωματίας: «Δεν θα πουλήσω εκδούλευση. Ξέρουν όλοι τα οπαδικά μου αισθήματα. Είμαι Παναθηναϊκός. Κάθε κύτταρό μου είναι «Παναθηναϊκό» πάνω μου» είπε ο Παππάς. Hats off.

ΥΓ2: Αν οι Πέρι και Μέικον αποτελούν οι επιλογές που ΠΡΕΠΕΙ να βγουν στον Παναθηναϊκό, τότε ο Νεμάνια Νέντοβιτς αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της ομάδας. Ο Σέρβος πρέπει να είναι υγιής όλη τη χρονιά και να μην χάσει τον ρυθμό του. Με... αυτό το άγχος κοιμάται και ξυπνάει ο Πρίφτης. Μιλάμε ότι πρόκειται για τον πιο ποιοτικό παίκτη της ομάδας μαζί με τον Παπαπέτρου. Θα μιλάμε για... άλλο Παναθηναϊκό με τον Σέρβο από την αρχή έως και το τέλος της σεζόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...