Τελικά ο Τζόρτζεβιτς είναι καλός προπονητής; (pics)

Τελικά ο Τζόρτζεβιτς είναι καλός προπονητής; (pics)
Το Gazzetta γράφει για τον Σάσα Τζόρτζεβιτς και την επιστροφή του στους πάγκους για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε, βάζοντας στην εξίσωση τις επιτυχίες του Σάλε και τις αποχωρήσεις του από τις προηγούμενες ομάδες του.

Το βιβλίο της προπονητικής καριέρας του Σάσα Τζόρτζεβιτς αποκτά ένα νέο κεφάλαιο. Στα τουρκικά. Με όνομα «Φενέρμπαχτσε». Ο προπονητής που συνδέθηκε με τις τελευταίες επιτυχίες του σερβικού μπάσκετ σε επίπεδο εθνικής ομάδας θα διαδεχθεί τον... αντικαταστάτη του στην εθνική, Ιγκόρ Κοκόσκοφ ο οποίος επέστρεψε στο ΝΒΑ για να πλαισιώσει τον Τζέισον Κιντ στο σταφ των Μάβερικς, μολονότι η Φενέρ έστησε το ρόστερ με βάση τα δικά του «θέλω» (Πολονάρα, Χένρι, Μπούκερ κλπ). Έπειτα, λοιπόν από 1.5 μήνα από την αποχώρησή του από τη Βίρτους, ο Σάλε επιστρέφει στους πάγκους για λογαριασμό της Φενέρ που επιμένει... σερβικά έπειτα από τη συνεργασία της τα προηγούμενα χρόνια με τους Ζέλικο Ομπράντοβιτς (2013-20) και Κοκόσκοφ (2020-21). Η κίνηση της Φενέρμπαχτσε βγάζει νόημα, αποκτώντας ενδεχομένως το καλύτερο όνομα που υπήρχε στην αγορά, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο μαζί του. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, λοιπόν έρχεται στην Κωνσταντινούπολη ως ο προπονητής που οδήγησε το σερβικό μπάσκετμπολ στις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιστορίας του. Είναι, επίσης εκείνος που απολύθηκε μεσούσης της σεζόν από τη Βίρτους όμως παρέμεινε στο πόστο του και οδήγησε την ιστορική ομάδα της Μπολόνια στο πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 20 χρόνια πριν αποχωρήσει, δίνοντας τη θέση του στον Σέρτζιο Σκαριόλο. Πολλοί είναι εκείνοι που τον έχουν κατηγορήσει, φέρνοντας ως παραδείγματα την αποτυχία να οδηγήσει τη Βίρτους των Τεόντοσιτς και Μπελινέλι στην EuroLeague, την απόλυσή του από τον Παναθηναϊκό ή τον αποκλεισμό της Σερβίας στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, μολονότι είχε στη διάθεσή του τον Νίκολα Γιόκιτς...

Τα τελευταία μετάλλια της Σερβίας έχουν την υπογραφή του

Σε κάθε περίπτωση, όταν μιλάει κανείς για τον Σάσα Τζόρτζεβιτς και τη σχέση του με την εθνική Σερβίας, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητα του ανδρός και την προσφορά του στο μπασκετικό ευ ζην της πατρίδας του. Από τη στιγμή μάλιστα που οι τελευταίες επιτυχίες των Σέρβων και τα ασημένια μετάλλια σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2014), Ολυμπιακούς Αγώνες (2016) και EuroBasket (2017) είναι αποτέλεσμα του ειδικού βάρους, της αύρας και της ισχυρής προσωπικότητας που κουβαλά ο Σάλε. Οι παίκτες του τον κοιτούσαν στα μάτια και γνώριζαν πως είναι ο τύπος με τον οποίο δεν αστειεύεσαι. Είναι γεννημένος για να υποδύεται έναν συγκεκριμένο τύπο χαρακτήρα, κάτι που αναδεικνύει το γεγονός ότι μπορεί να κάνει και άλλα πράγματα δίχως να υπολογίζει το κόστος. Όπως για παράδειγμα να τελειώσει τον Βλάντιμιρ Μίτσοφ από την εθνική Σερβίας έπειτα από το… ατυχές συμβάν στο φιλικό με τη Νέα Ζηλανδία, τον Αύγουστο του 2014! Ο Μίτσοφ έκανε το λάθος να παραπονεθεί για την αλλαγή του έπειτα από ένα χαζό φάουλ, ο προπονητής του απάντησε, ο Μίτσοφ ξαναπάντησε και ο Σάλε τον έδιωξε από το γήπεδο και την εθνική ομάδα! «Τη φανέλα της Σερβίας την έχουν φορέσει πολύ πιο σπουδαίοι παίκτες από εκείνον. Εδώ τελειώνει η ούτως ή άλλως μικρή καριέρα που είχε ως διεθνής. Τουλάχιστον δεν θα παίξει ξανά όσο είμαι εγώ εδώ», καταλήγοντας στο «από την αρχή ζήτησα από τους παίκτες μου να έχουν μια αληθινή σχέση με την πατρίδα τους και τη φανέλα της εθνικής, γιατί είναι ιερή».

Τζόρτζεβιτς

Το ιστορικό πρωτάθλημα με τη Βίρτους και η αποχώρηση

Ουδείς μπορεί να ξεχάσει το θαύμα της Παρτίζαν το 1992 στην Κωνσταντινούπολη όταν το τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς στον τελικό με την Μπανταλόνα εκτόξευσε στα ουράνια μια χώρα, μια ομάδα και πολλές καριέρες. Ουδείς επίσης μπορεί να αμφιβάλει για το γεγονός πως η Βίρτους επέστρεψε στην κορυφή της Serie A έπειτα από το εμφατικό 4-0 στη σειρά των τελικών με την Αρμάνι Μιλάνο, κατακτώντας το πρωτάθλημα μετά από 20 χρόνια. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας, το προηγούμενο πρωτάθλημα της Βίρτους... χανόταν πίσω στο 2001, όταν ακόμα αγωνίζονταν στην ομάδα ο Μανού Τζινόμπιλι, ο Αντουάν Ριγκοντό, ο Μάρκο Γιάριτς και ο Ματίας Σμόντις! Παρά την τεράστια επιτυχία, ο Τζόρτζεβιτς αποχώρησε στο τέλος της σεζόν. Κι όλα αυτά ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βίρτους προχώρησε αιφνιδιαστικά στην απόλυσή του, μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του, Γκόραν Μπιέντοφ και τον γυμναστή Μπλάντεν Μιχαϊλοβιτς, δίχως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Παρεμπιπτόντως, την παραμονή της προσωρινής... απόλυσής του ο Τζόρτζεβιτς είχε αποβληθεί με δυο τεχνικές ποινές στον αγώνα με τη Σάσαρι ενώ οι Ιταλοί τον κατηγορούσαν για τον τρόπο που αξιοποιούσε τον Μάρκο Μπελινέλι. Εν τέλει ο Σάλε παρέμεινε στη θέση του από τη στιγμή που η Βίρτους έκανε στροφή 180 μοιρών λίγο μετά την ανακοίνωση του τέλους της συνεργασίας τους,. Η αποτυχία στο EuroCup κλόνισε εκ νέου το «οικοδόμημα» καθώς οι Ιταλοί δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό και να εξασφαλίζουν την απευθείας συμμετοχή στην επόμενη EuroLeague παρά το υψηλό μπάτζετ. Η σεζόν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για τη Βίρτους που κατέκτησε το πρωτάθλημα έχοντας ως MVP τον Μίλος Τεόντοσιτς κι εν συνεχεία έδωσε το χρίσμα στον Σέρτζιο Σκαριόλο.

Σάλεε

Ο Παναθηναϊκός

Η συνεργασία του Σάσα Τζόρτζεβιτς με τον Παναθηναϊκό κράτησε κάτι λιγότερο από 10 μήνες. Τον Ιούνιο του 2015 οι «πράσινοι» ανακοίνωσαν τη συμφωνία με τον δευτεραθλητή κόσμου με την εθνική Σερβίας, ο οποίος με τη σειρά του δήλωνε έτοιμος για την πρώτη του μεγάλη δουλειά σε επίπεδο συλλόγων. Παρεμπιπτόντως, ο Σέρβος προπονητής έφερε στον Παναθηναϊκό τρία δικά του «παιδιά». Τους Σάσα Πάβλοβιτς, Όγκνιεν Κούζμιτς και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, ο οποίος ήταν μάλλον ο μοναδικός που έδειξε ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η γενικότερη δυσπιστία αποτυπώθηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο κατά τη διάρκεια του Game 3 με τη Λαμποράλ Κούτσα στο ΟΑΚΑ, όταν ο Πάβλοβιτς και ο Κούζμιτς αποδοκιμάστηκαν από τον κόσμο του Παναθηναϊκού! Ο πρώτος τη στιγμή που πέρασε στο παρκέ στο 3' αντικαθιστώντας τον Βλάντο Γιάνκοβιτς και ο Κούζμιτς όταν έχασε ένα ριμπάουντ από τον Μάικ Τζέιμς.

Τα πρώτα «σύννεφα» πάντως είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα μέσα στο χρονιά, όταν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στο σκορ ακόμα και με 30 πόντους στο ΣΕΦ (49-19) κι εν τέλει ηττήθηκε με 80-66 από τον Ολυμπιακό σε ένα παιχνίδι όπου θα κρινόταν εν πολλοίς το πλεονέκτημα έδρας στην Basket League. Oι Μαρκίζ Χέινς, Έλιοτ Ουίλιαμς και Βινς Χάντερ αποκτήθηκαν μεσούσης της σεζόν, εντούτοις ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στα playoffs με sweep από την τρομερή Λαμποράλ Κούτσα του MVP Γιάννη Μπουρούση. Ο Τζόρτζεβιτς κατέκτησε μεν το Κύπελλο Ελλάδας στον τελικό με τον Φάρο Κερατσινίου αποκλείοντας στα προημιτελικά τον Ολυμπιακό ενώ ένα από τα ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί ήταν εκείνο του Νίκου Παππά, ο οποίος είχε μείνει εκτός από τις υποχρεώσεις της ομάδας. Ο Σέρβος είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του πως ο Έλληνας γκαρντ ήταν εκτός για άλλους λόγους («Δεν νομίζω να τον ξαναδούμε φέτος. ίσως του χρόνου πάλι, εξαρτάται από εκείνον. Είναι στα χέρια του η κατάσταση για το πως θα κυλήσει η συνεργασία μας από εδώ και πέρα»). Ο τρίτος προημιτελικός με τους Βάσκους ήταν το τελευταίο του παιχνίδι στο «τριφύλλι».

Σάλε Τζόρτζεβιτς

Απέτυχε στο EuroCup και έφυγε από την Μπάγερν

Μετά από την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό, ο Τζόρτζεβιτς υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Μπάγερν Μονάχου. Στην πρώτη του χρονιά, το 2016-17 οι Βαυαροί αποκλείστηκαν στα προημιτελικά του EuroCup από τη Μάλαγα ενώ σε ό,τι αφορά την Bundesliga, τερμάτισαν στην τρίτη θέση της regular season με ρεκόρ 28-4 και αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από την Μπάμπεργκ με 3-0 νίκες. Στο κύπελλο Γερμανίας, η Μπάγερν έφτασε ως τον τελικό όπου ηττήθηκε από την Μπάμπεργκ με 74-71. Την επόμενη χρονιά, οι Βαυαροί έκαναν εντυπωσιακή εκκίνηση εντός συνόρων ενώ επικράτησαν της Άλμπα Βερολίνου με 80-75, κατακτώντας το κύπελλο για πρώτη φορά έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια! Η Μπάγερν ήταν στην πρώτη θέση της κατάταξης στην Bundesliga με ρεκόρ 23-2 ωστόσο ο Τζόρτζεβιτς απολύθηκε μετά από την αποκλεισμό στα ημιτελικά του EuroCup από την Νταρουσάφακα κι εν συνεχεία έκανε λόγο για μια κίνηση που προσβάλλει την κοινή λογική. Παράλληλα, αποκάλυψε πως υπήρχαν διαφωνίες με τη διοίκηση και τον τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας, Μάρκο Πέσιτς...

Παρά, λοιπόν τις... ενστάσεις από τους αμφισβητίες, ο Τζόρτζεβιτς επιστρέφει στην EuroLeague για πρώτη φορά έπειτα από το 2016, αναλαμβάνοντας το εγχείρημα της Φενέρμπαχτσε, δίχως να έχει λόγο στις περισσότερες επιλογές των παικτών για τη στελέχωση του ρόστερ, από τη στιγμή που προηγήθηκαν της πρόσληψής του...