Παναθηναϊκός: Το αγωνιστικό προφίλ του Φλόιντ (pics & vid)

Παναθηναϊκός: Το αγωνιστικό προφίλ του Φλόιντ (pics & vid)

Παναθηναϊκός: Το αγωνιστικό προφίλ του Φλόιντ (pics & vid)
Το Gazzetta αναλύει το αγωνιστικό προφίλ του νέου center του Παναθηναϊκού, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας με τον Τζεχάιβ Φλόιντ ολοκλήρωσε το χρονικό μιας προαναγγελθείσης συμφωνίας. Ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού δεν είναι άγνωστος στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς το φθινόπωρο του 2019, είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την νεοφώτιστη Λάρισα. Ο ψηλός με καταγωγή από το Νιου Τζέρσεϊ είχε εμφανιστεί σε 20 παιχνίδια των Θεσσαλών, βοηθώντας σημαντικά (5.1 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 2.2 τάπες ανά 19 λεπτά) την ομάδα ως προς το να έχει ένα καλό πλασάρισμα στην βαθμολογία (9η μέχρι την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος).

Ο Φλόιντ δεν είχε κυριαρχική παρουσία ούτε κι έγραψε φαντεζί νούμερα, αλλά ήταν χρήσιμο εργαλείο στη φαρέτρα του Βαγγέλη Αγγέλου. Έκανε συγκεκριμένα πράγματα στο παρκέ και συνήθως τα έκανε σωστά. Άλλωστε, οι "πράσινοι" δεν τον αποκτούν για να κουβαλήσει στις πλάτες του την θέση του center, αλλά για να δώσει βάθος μέσα στην ρακέτα, πλαισιώνοντας τον Γιώργο Παπαγιάννη. Έδειξε πως είχε περιθώρια εξέλιξης αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν ένας παίκτης του... προπονητή, πειθαρχημένος κι αξιόπιστος στον ρόλο του.

Από τα... κοψίματα του Προμηθέα, πρωταγωνιστής στο Ισραήλ

Μετά την παρθενική του επαγγελματική σεζόν στην Λάρισα, ο Φλόιντ πήρε μεταγραφή στον Προμηθέα, ωστόσο στην Πάτρα δεν κατάφερε να μακροημερεύσει. Κατά τις πρώτες του μέρες στην ομάδα, πιο συγκεκριμένα περί τα τέλη Αυγούστου, είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό, γεγονός που ενδεχομένως τον επηρέασε στο νέο του ξεκίνημα, αφήνοντας τον πίσω συγκριτικά με άλλους συμπαίκτες του, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του συνόλου.

Πρόλαβε στο σύντομο διάστημα της παρουσίας του να πανηγυρίσει την κατάκτηση του εγχώριου Σούπερ Καπ, χωρίς πάντως να πήρε σημαντικό χρόνο συμμετοχής στον ημιτελικό με την ΑΕΚ και τον τελικό με το Περιστέρι. Πέραν αυτών των δύο του συμμετοχών, είχε ακόμη μια ολιγόλεπτη στο EuroCup απέναντι στην Γκραν Κανάρια. Δεν "κόλλησε" στο σύνολο του Μάκη Γιατρά, ουσιαστικά δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τον Ντάνι Αγκμπελίζ, που ήταν η βασική επιλογή στο πλάνο του κόουτς Γιατρά, κι αποχώρησε στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, όταν οι Πατρινοί "ανακάτεψαν" την τράπουλα του ρόστερ τους κάνοντας προσθαφαιρέσεις παικτών σε backourt και frontline.

Ο νεαρός ψηλός κατέληξε στο Ισραήλ και την Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα, μια ομάδα που κατά το παρελθόν είχε αναδείξει ουκ ολίγους παίκτες (με ονόματα όπως Ζακ Λεντέι, Γκρεγκ Γουίτινγκτον, Τζέρεμι Πάργκο, Μπράιαν Ρόμπερτς, μεταξύ αυτών). Εκεί τα πράγματα κύλησαν σαφώς καλύτερα για τον Αμερικανό center. Από τα πρώτα του κιόλας παιχνίδια άρχισε να παίρνει μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Γρήγορα έγινε πολύτιμος για την ομάδα του, η οποία του έδειξε εμπιστοσύνη, χρίζοντας τον βασικό.

Αμυντικό εργαλείο με αξιόπιστα τελειώματα στην επίθεση

Ο Φλόιντ προσέφερε ασφάλεια στον τομέα των ριμπάουντ (ολοκλήρωσε τη σεζόν με 7.4 κατά μέσο όρο ανά 28.4 λεπτά). Τόσο αμυντικά, όσο κι επιθετικά (παραπάνω από το 1/3 των συνολικών του ριμπάουντ ήταν επιθετικά) ήταν αξιόπιστος και βρέθηκε στην κορυφαία δεκάδα της σχετικής κατηγορίας (9ος). Ήταν στιβαρός αμυντικά, αξιοποιώντας τα αθλητικά του προσόντα. Έβγαζε δυναμισμό στο παρκέ, χρησιμοποιούσε την αλτικότητα του και γενικά ήταν μια παρουσία που παρότι της έλειπε το ύψος (2.03μ.), "γέμιζε" την ρακέτα και προσπαθούσε να δυσκολέψει την δουλειά των επιτιθέμενων.

Επιβεβαίωσε τα δείγμα που είχε αφήσει στην Λάρισα, πως πρόκειται δηλαδή για έναν παίκτη όπου τα βασικότερα πλεονεκτήματα στο παιχνίδι του σχετίζονται με την άμυνα. Σε 36 εμφανίσεις έκανε 62 κοψίματα, δηλαδή κάτι παραπάνω από 1.7 ανά παιχνίδι, ενώ επίσης κατέγραψε και 19 κλεψίματα συνολικά. Στο επιθετικό σκέλος μπορεί μεν να έγραψε νούμερα (11.4 πόντους με το εντυπωσιακό 74% στα δίποντα), αλλά πρόκειται για παίκτη που η παραγωγικότητα του εξαρτάται από τη τροφοδοσία που θα δεχθεί.

floyd

Δεν έχει ποικιλία ως προς το να βάλει την μπάλα στο καλάθι, κυρίως τελειώνει φάσεις κοντά σε αυτό με κάρφωμα (4ος στην λίγκα στα καρφώματα). Το κάνει αποτελεσματικά, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι αυτό που λέμε "αυτόφωτος" ψηλός, δεν δημιουργεί φάσεις για τον εαυτό του. Συν τοις άλλοις, το ποσοστό του στις βολές σηκώνει βελτίωση (περίπου 60%) πόσο δε μάλλον απ' τη στιγμή που μιλάμε για έναν παίκτη που γίνεται συχνός επισκέπτης της γραμμής των βολών με 3.3 εκτελεσμένες ανά παιχνίδι.

Συνολικά ο Φλόιντ πραγματοποίησε αξιοπρόσεκτη σεζόν, κατάφερε να ξεχωρίσει στο πρωτάθλημα του Ισραήλ κι η αίσθηση που άφησε είναι πως πλέον είναι πιο... ψημένος. Στην Λάρισα ναι μεν έδειξε καλά στοιχεία αλλά ήταν πιο άγουρος κι άπειρος. Το περιβάλλον της Γκιλμπόα του ταίριαξε και η παρουσία καλών δημιουργών όπως ο Αμερικανός Τζο Τόμασον κι ο Ισραηλινός Γιφτάτς Ζιβ, τον βοήθησαν ως προς το να φανεί περισσότερο και στο επιθετικό σκέλος.

Τι θα δώσει στον Παναθηναϊκό

Ο Φλόιντ είναι ένα πεντάρι που είναι καλό στις βασικές αρμοδιότητες της θέσης. Δεν είναι προικισμένος τεχνικά ούτε έχει ιδιαίτερα μεγάλο μπόι, αλλά μπορεί να δώσει ριμπάουντ, να βγάλει ενέργεια στην άμυνα γενικότερα και στην επίθεση να βάλει κάποια εύκολα καλάθια από τον Πέρι ή τον έτερο άσο που θα αποκτήσουν οι "πράσινοι". Δεν είναι προφανώς λύση από το λεγόμενο "πάνω ράφι", αντιθέτως πρόκειται για έναν παίκτη που ακόμη... φτιάχνεται κι έχει μπροστά του περιθώρια εξέλιξης.

Στην παρούσα φάση θα είναι η εναλλακτική επιλογή πίσω από τον Γιώργο Παπαγιάννη κι ο άνθρωπος που ουσιαστικά θα δίνει ανάσες στον Έλληνα 7-footer. Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός, γνωρίζοντας τα "συν" και τα "πλην" του βασικού ψηλού του, ευελπιστεί πως ο Φλόιντ θα παρουσιαστεί πιο χρήσιμος και σταθερός συγκριτικά με τον Ζακ Όγκαστ (ο οποίος πέρσι ήταν αδύναμος κρίκος στην γραμμή κρούσης) και θα μπορέσει να αλληλοσυμπληρώσει τον Παπαγιάννη λόγω αντικρουόμενων χαρακτηριστικών.