Δημήτρης Πρίφτης: Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον... (pics & vid)

Δημήτρης Πρίφτης: Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον... (pics & vid)

Δημήτρης Πρίφτης: Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον... (pics & vid)
Ο Δημήτρης Πρίφτης βρίσκεται προ των πυλών του ΟΑΚΑ και το Gazzetta γράφει για την πορεία του 53χρονου προπονητή από τον Άρη Γλυφάδας, τον ΑΝΟΓ και τον ΓΣΑ έως την Ούνικς Καζάν και τον Παναθηναϊκό!

Τι κοινό μπορεί να έχει ένα τελευταίο θρανίο λυκείου με την είσοδο στην Γυμναστική Ακαδημία; Για τους περισσότερους μαθητές, μάλλον... καμία! Όμως κάθε κανόνας έχει την εξαίρεσή του. Ακόμα και τη δεκαετία του '80, όπου τα πράγματα και οι καταστάσεις ήταν πολύ πιο δύσκολες στα σχολεία, ένας μαθητής από το 1ο Γενικό Λύκειο Αργυρούπολης συνδύαζε το (συνήθως) «φασαριόζικο» τελευταίο θρανίο, με άριστες επιδόσεις στα μαθήματα.

Αποτέλεσμα; Ο τότε 18χρονος Δημήτρης Πρίφτης να μπει μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων στην Γυμναστική Ακαδημία και ουσιαστικά να βάλει το νερό στο αυλάκι των δικών του... μπασκετικών φιλοδοξιών. Άλλωστε εκείνη την εποχή έκλεβε την παράσταση ο «χρυσός Άρης» που έκλεινε τους Έλληνες στα σπίτια κάθε Πέμπτη βράδυ, ενώ ήρθε το αποκορύφωμα με την κατάκτηση του Eurobasket από την Εθνική ομάδα στην Αθήνα.

H Ηλιούπολη και η Γλυφάδα

Το «μικρόβιο» του μπάσκετ είχε μπει για τα καλά στο αίμα του Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος «ξεπατίκωνε» το σουτ με... ταμπλό του Γκάλη την εποχή που έπαιζε στον ΓΣ Αργυρούπολης έχοντας συμπαίκτες τον Δημήτρη Λιόγα, τον Πολύβιο Χαρερά και τον Θάνο Παναγιωτόπουλο. Μάλιστα ο Λιόγας έφτασε να προπονεί και στην Α1, ενώ οι άλλοι δύο παρέμειναν «πιστοί» στρατιώτες της Αργυρούπολης ως προπονητές. Ο ένας στον Α.Ο.Ν.Α., ο άλλος στον Γ.Σ.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων η προπονητική ταίριαζε περισσότερο στον Πρίφτη, ο οποίος παρέμεινε στα νότια προάστια της Αθήνας αναλαμβάνοντας αρχικά τον ΑΝΟΓ του... Φραγκίσκου Αλβέρτη και στη συνέχεια τον Άρη Γλυφάδας. Μάλιστα ο αστικός μύθος αναφέρει ότι αποτελούσε τον... φόβο και τον τρόμο των πάγκων! Σήμερα δεν θέλει να θυμάται και να συζητάει για εκείνες τις εποχές, ωστόσο όσο σκληρός και αν ήταν με τους παίκτες, άλλο τόσο δίκαια συμπεριφερόταν. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, όλοι όσοι... «μαρτύρησαν» τότε, έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για τον 53χρονο προπονητή.

Τα layups στη βροχή χωρίς... μπάλες

Σε διάφορες παρεΐστικες συζητήσεις, όλοι έχουν να θυμούνται για την ημέρα που τα... είχε βάλει με την εξέδρα του Πορφύρα, για την τιμωρία λόγω της κοπάνας που είχαν κάνει για χάρη του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, αλλά κυρίως για την προπόνηση υπό βροχή. Και μάλιστα χωρίς... μπάλες! «Στο τέλος θα είμαστε πρωταθλητές! Και ξέρετε γιατί; Σήμερα που βρέχει, οι άλλοι κάθονται ενώ εμείς εδώ τρέχουμε» φέρεται να είχε πει στους παίκτες του ΑΝΟΓ στις αρχές της δεκαετίας του '90. Το παράξενο στην υπόθεση δεν ήταν η προπόνηση κάτω από καταρρακτώδη βροχή, αλλά το γεγονός ότι έκαναν εικονικά layups χωρίς... μπάλα! Και αν αστοχούσαν (ναι, στα εικονικά layups) έκαναν... καμικάζι. Το γνωστό «καψόνι» των προπονήσεων που έχει πολύ τρέξιμο!

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το μπάσκετ γυναικών. Αρχικά στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου (και αφού μεσολάβησε ένα πέρασμα ξανά στο ανδρικό και δη στο Αιγαίο Γλυφάδας) και στη συνέχεια στις Εσπερίδες όπου παρέμεινε από το 1998 έως και το καλοκαίρι του 2000. Έκτοτε άρχισε να ανεβαίνει σκαλιά. Ένα-ένα. Δίχως βιασύνες και μεγάλα άλματα. Πρώτα ως βοηθός του Ντιρκ Μπάουερμαν στη Δάφνη (2001-2002) ενώ ακολούθησε (2002-2003) η θητεία του στο πλευρό του Θόδωρου Μπολάτογλου στον Ιωνικό Νικαίας.

Το καλοκαίρι του 2003 ήρθε το κάλεσμα από την πρωταθλήτρια Ελλάδας του 2002. Η ΑΕΚ και ο Φώτης Κατσικάρης ήταν εκείνοι που εμπιστεύτηκαν στον Δημήτρη Πρίφτη για μια θέση στο τεχνικό team της ομάδας την οποία έμελλε να υπηρετήσει με σύνεση και αφοσίωση τα επόμενα έξι χρόνια. O «σκληρός» και αυστηρός προπονητής είχε αλλάξει στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων. Αποτελούσε τον ιδανικό assistant, κάτι που αποδείχθηκε και στη συνέχεια αφού ο Κατσικάρης μπορεί να αποχώρησε, αλλά εκείνος συνέχισε να κάνει σωστά και ακούραστα τη δουλειά του και στο πλευρό των Κακιούση, Αλεξανδρή, Μαρκόπουλου, Κορωνιό, Αγγέλου και Φλεβαράκη.

Παρόλα αυτά η συνεργασία του με την Ένωση έληξε τον Μάριο του 2009 με αφορμή την κατάθεση διαταγής πληρωμής κατά της ΑΕΚ για οφειλόμενα προηγούμενων ετών. Ο ίδιος είχε ενημερώσει τη διοίκηση ότι το έκανε για τυπικούς λόγους λέγοντας λίγο αργότερα ότι «είχα ενημερώσει για αυτή την κίνηση, η οποία έγινε για να διασφαλίσω τα χρήματα μου κι όχι για να δυσχεράνω τη διοίκηση. Δεν θα ενεργοποιούσα την δικαστική απόφαση, καθώς οι οφειλές ήταν από προηγούμενα χρόνια και δεν ήθελα να επιβαρύνω τη φετινή προσπάθεια. Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που αγαπώ και πήρα ευκαιρίες».

Η Εθνική και οι δύο νίκες με τον Παναθηναϊκό

Η δουλειά αποτυπώθηκε και από το γεγονός ότι του προσφέρθηκε θέση και στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας την οποία και «υπηρέτησε» σε δύο θητείας. Αρχικά από το 2008 έως το 2012 στο πλευρό των Γιαννάκη, Καζλάουσκας και Ζούρου και στη συνέχεια τη διετία 2014-2016 δίπλα στον Φώτη Κατσικάρη. Παράλληλα ωστόσο και μετά τη σεζόν 2009-2010 ως assistant των Κατσικάρη (αρχικά) και Μπλάτ (στη συνέχεια) στον Άρη, είχε φτάσει η ώρα για το δικό του βήμα στην Basket League.

Η Καβάλα αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της προπονητικής του καριέρας στην μεγάλη κατηγορία αν και το ντεμπούτο του είχε γίνει στην... ΑΕΚ τον Οκτώβριο του 2007 και λίγο μετά την απομάκρυνση του Άγγελου Κορωνιού! Τότε είχε καθίσει σε δύο ματς (νίκη με Ολυμπιάδα και ήττα από Άρη) αλλά ως head coach ομάδας που είχε την πλήρη ευθύνη του σχεδιασμού, έκανε ντεμπούτο σε ματς Καβάλας-Άρης (71-58). Μάλιστα είχε καταφέρει να νικήσει και τον πρωταθλητή -τότε- Ευρώπης Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά τον ίδιο να αποφεύγει τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις όπως ο... διάολος το λιβάνι: «Δεν είναι ώρα για συνεντεύξεις. Αν θέλετε να μιλήσουμε, ελάτε ύστερα από δύο συνεχόμενες ήττες. Τότε, ευχαρίστως» έλεγε χαρακτηριστικά.

Η σεζόν 2012-13 τον βρήκε στον πάγκο του Ικάρου Καλλιθέας κερδίζοντας και... πάλι τους «πράσινους»! Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση: «Είναι βραδιά έκπληξης για όλους. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη χαρά της μίας βραδιάς, αλλά πρέπει να ξεφύγουμε απ' αυτή» ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση μετά το 72-68 τον Νοέμβριο του 2012. Την αμέσως επόμενη χρονιά ανέλαβε τον Κολοσσό Ρόδου, αλλά στα μέσα της σεζόν 2013-14 είχε την... πρώτη του συνεργασία με τον Παναθηναϊκό στο πλευρό του Φραγκίσκου Αλβέρτη.

Το πρωτάθλημα με Αλβέρτη και η... ατάκα τον περασμένο Ιανουάριο

Αμφότεροι είχαν οδηγήσει τους «πράσινους» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος απέναντι στον Ολυμπιακό ενώ η επόμενη τριετία τον βρήκε στον πάγκο του Άρη. Μάλιστα το 2016 και αφού αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής της χρονιάς στην Basket League, είχε απορρίψει προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες προκειμένου να συνεχίσει στους «κιτρίνους» από τους οποίους αποχώρησε έναν χρόνο αργότερα. Τότε που ήταν έτοιμος για το άλμα στην προπονητική του καριέρα. Ένα άλμα εκτός συνόρων...

Η Ούνικς Καζάν έμελλε να αποτελέσει τη... μόνιμη κατοικία του τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Από το 2017 έως και... τώρα, αποτελούσε τον head coach της ομάδας με αποκορύφωμα την ιστορική πρόκριση στην EuroLeague της νέας σεζόν. Στο Καζάν πίνουν κρασί στο όνομα του Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος αποτέλεσε και πρώτο στόχο του Παναθηναϊκού μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Βόβορα:

«Πρόκειται για ένα μεγάλο κλαμπ στην Ευρώπη με ιστορία και για κάθε κόουτς της γενιάς μου θα ήταν στόχος» είχε πει στις αρχές του μήνα για τον Παναθηναϊκό και το ενδεχόμενο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας ενώ τον περασμένο Ιανουάριο, όταν και ακούστηκε εκ νέου τ' όνομά του για τον «πράσινο» πάγκο είχε πει: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με μεγάλη φήμη στην Ευρώπη και η πιο διάσημη ομάδα στη χώρα μου. Θα ήταν τιμή για μένα, κάπως, κάποια μέρα να είμαι μέλος αυτής της ομάδας και του συλλόγου»

«Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον...»