EuroBasket 2022, Ελλάδα - Ουκρανία: Ο Γιάννης με την μπάλα στα χέρια και η ιδέα του Ιτούδη (vids)

Δημήτρης Οικονόμου
EuroBasket 2022, Ελλάδα - Ουκρανία: Ο Γιάννης με την μπάλα στα χέρια και η ιδέα του Ιτούδη (vids)

bet365

Ο πρώτος σκόρερ στο EuroBasket, Γιάννης Αντετοκούνμπο διέλυσε τους Ουκρανούς και το Gazzetta, με τη βοήθεια του InStat, ρίχνει αναλυτική στα πεπραγμένα του αλλά και στην πεντάδα που γύρισε το παιχνίδι για την Ελλάδα στο 3ο δεκάλεπτο.

Μπορεί να δυσκολεύτηκε και να χρειάστηκε μία ανατροπή στο δεύτερο μέρος, όμως η Ελλάδα υπερκέρασε το εμπόδιο της Ουκρανίας, επικρατώντας με 99-79, πίσω από τους 41 πόντους του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Giannis ήταν... οδοστρωτήρας και αφού έμοιαζε μόνος του στο πρώτο ημίχρονο, βρήκε άξιους συμπαραστάτες στα πρόσωπα, πρώτον του Παπαγιάννη και δευτερευόντως των Καλάθη, Σλούκα, Ντόρσεϊ, για να πετύχει ένα συγκλονιστικό ρεκόρ.

Οι 41 πόντοι του άλλωστε τον τοποθετούν στην τρίτη θέση όλων των εποχών, όσον αφορά το σκοράρισμα με την Εθνική, πίσω από τους Γκάλη και Κολοκυθά.

Από τα χέρια του Αντετοκούνμπο οι 46 από τους 99 πόντους της Ελλάδας

Παρά τα ψηλά κορμιά και τους «πύργους» των Ουκρανών, ο Αντετοκούνμπο βρήκε από νωρίς τους χώρους που χρειαζόταν για να φτάσει ως το lay-up. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου όμως, ξεκίνησε να παίρνει την μπάλα στα χέρια του και να εφορμά προς το ουκρανικό καλάθι με ακόμα μεγαλύτερη μανία.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως κατάφερε να σκοράρει 41 πόντους, με μόλις μία κατοχή (2 πόντοι) στο transition, στο οποίο είναι ασταμάτητος. Ο Ιτούδης του έδωσε την μπάλα στα χέρια, εμπιστευόμενος τόσο το ποστ παιχνίδι του, αλλά κυρίως την ευκολία που έχει να πηγαίνει ως το τέλος της διαδρομής με τη δύναμή του.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, που υπήρξε καθοριστικό ως προς την ανατροπή, ο Αντετοκούνμπο πήρε τέσσερις φορές το σκριν του Παπαγιάννη. Οι Ουκρανοί δεν μπορούσαν παρά να καταφύγουν σε αλλαγή ψηλού με ψηλό, κάτι που του έδωσε τεράστιο πλεονέκτημα με τη φόρα που είχε, να φτάνει ως το καλάθι και να τελειώνει τις φάσεις.

1
Το shot chart του Αντετοκούνμπο κόντρα στην Ουκρανία

Με αυτόν τον τρόπο κυρίως, ως χειριστής και όχι ως roller, ο Αντετοκούνμπο απελευθερώθηκε και κατακερμάτισε κάθε σχέδιο των Ουκρανών. Σλούκας, Καλάθης και Ντόρσεϊ στήσανε αθροιστικά 7 pick n' roll, την ώρα που ο Γιάννης διαχειρίστηκε 6 τέτοιες κατοχές ως χειριστής. Η απόφαση του Δημήτρη Ιτούδη ήταν ξεκάθαρα να του δώσει την μπάλα στα χέρια και να πάρει αυτός τις αποφάσεις. Όταν σουτάρει και με 15/18 βολές, άντε να τον σταματήσεις. Αν προσθέσεις τις δύο ασίστ του (έφεραν 5 πόντους) στους 41 που σκόραρε, ο σταρ της Εθνικής και των Μπακς ήταν άμεσα υπεύθυνος για 46 από τους 99 πόντους της Ελλάδας...

Η ιδέα του Ιτούδη και η πεντάδα... προοικονομία για το μέλλον του EuroBasket

Το 39-46 του 20ου λεπτού αλλά κυρίως η εικόνα του αβοήθητου, πλην Σλούκα, Γιάννη Αντετοκούνμπο, οδήγησε τον Ιτούδη σε ένα χαρτί που δεν είχε την πολυτέλεια να παίξει έως τώρα, ένεκα της απουσίας του Παπαγιάννη.

Ο σέντερ του Παναθηναϊκού βρέθηκε στην τρίτη περίοδο στο παρκέ μαζί με τον Γιάννη στους ψηλούς, τον Παπανικολάου αλλά και τους Καλάθη, Ντόρσεϊ στην περίμετρο. Η ιδέα του Ιτούδη ήταν απλή, να παίξει πλέον αλλαγές σε όλα τα σκριν, να εκμεταλλευτεί το μέγεθος και να σκεπάσει το καλάθι, βλέποντας και λίγο προς το μέλλον και τα νοκ άουτ, όπου μπορεί αυτή η πεντάδα να κλείνει και τα παιχνίδια.

Για τον Παπαγιάννη αυτό δούλεψε, ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση των Ουκρανών γκαρντ και τα χέρια τα πελώρια χέρια του, μαζί με αυτά του Γιάννη αλλά και των Παπανικολάου, Καλάθη, κρύψανε τον ήλιο στους Ουκρανούς. Σε 6:24 που βρέθηκε στο παρκέ αυτή η πεντάδα, κατέγραψε +14 στον δείκτη +/-, επιτρέποντας μόλις 7 πόντους στους αντιπάλους της με 3/9 σουτ.

Συνολικά οι Ουκρανοί εκτέλεσαν με 5/17 στο τρίτο δεκάλεπτο, έχοντας μόλις 1/5 κάτω από τη ρακέτα και 1/8 συνολικά κοντά στο καλάθι. Η πληγή της Εθνικής από τις διεισδύσεις των Σάνον, Μιχάιλιουκ έκλεισε και το επιμέρους σκορ ήταν 32-11. Η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος.

1
Το shot chart των Ουκρανών στο 3ο δεκάλεπτο

Ξανά κομβικός ο Ντόρσεϊ

Έχει ειπωθεί εκατοντάδες φορές ο ρόλος και η χρησιμότητα του Ντόρσεϊ σε αυτήν την Εθνική, ειδικότερα δίπλα στον Γιάννη. Τα δύο παιχνίδια με Κροατία και Ιταλία το απέδειξαν περίτρανα, με τον γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς να αγωνίζεται ως... all star του ΝΒΑ.

Το ερώτημα ήταν πώς θα αντιδράσει σε ένα παιχνίδι που δεν ξεκίνησε καλά, βάζοντας τα πρώτα του σουτ. Ο Ντόρσεϊ θέλει να νιώσει άνετα στο γήπεδο και από εκεί και πέρα... μπορεί να σε σκοτώσει. Τι συμβαίνει όμως όταν τα δύο φάουλ τον καθίζουν στον πάγκο και στο πρώτο ημίχρονο μετράει 0/2 σουτ.

Η απάντηση είναι όχι και πολλά. Ο Τάιλερ βγήκε στο δεύτερο ημίχρονο συγκεντρωμένος, τελείωσε φάσεις στο transition, βρήκε χώρους από την παρουσία του Γιάννη και σούταρε με 5/9 συνολικά, έχοντας πάρει 7 από τους 13 πόντους του από ασίστ των συμπαικτών του, βάζοντας και τη δική του πινελιά με τις φάσεις που δημιουργεί για τον εαυτό του στην 3η περίοδο. Η παρουσία του στις καλές πεντάδες δίπλα στον Αντετοκούνμπο παραμένει κάτι περισσότερο από πολύτιμη για τη συνέχεια της Εθνικής στα νοκ άουτ και μπορεί να είναι καθοριστική στη λεπτή ισορροπία της αποτυχίας με την επιτυχία.

@Photo credits: INTIME
 

EUROBASKET Τελευταία Νέα