Ελλάδα - Ουκρανία 99-79: Ραψωδία 41 πόντων του Αντετοκούνμπο «κλείδωσε» την 1η θέση (vids)

bet365

Μία απίθανη εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο (41π., 9 ριμπ.), οδήγησε την Ελλάδα στη νίκη απέναντι στην Ουκρανία (99-79) και στην 1η θέση του 3ου ομίλου του EuroBasket 2022.

Αποστολή στο Μιλάνο: Μιχάλης Γκιουλένογλου

Μία απίθανη ραψωδία. Ένας «οδοστρωτήρας» που ονομάζεται Γιάννης Αντετοκούνμπο, απέδειξε και στα παρκέ του EuroBasket 2022, πόσο επιδραστικός είναι. Σταμάτησε στους 41 πόντους απέναντι στην Ουκρανία (με 13/16 δίποντα, 15/18 βολές, 0/2 τρίποντα), μαζί με 9 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 ασίστ σε μόλις 23:57!

Η Ελλάδα έκανε το 4-0 (99-79 την Ουκρανία) στον όμιλο και κατέκτησε την 1η θέση. Πλέον περιμένει την τελευταία αγωνιστική στον 4ο όμιλο της Πράγας, προκειμένου να μάθει ποιος θα είναι ο αντίπαλός της στη φάση των «16».

Το ματς

Ο... νόμος του Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Greek Freak τον εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή του πρώτου δεκαλέπτου και η Ελλάδα είχε τόσο τον έλεγχο, όσο και τη διαφορά.

Σε 6:57 μέτρησε 9 πόντους, με εντυπωσιακές φάσεις, μαζί με 4 ριμπάουντ. Και η γαλανόλευκη προηγήθηκε με σκορ 10-2.

Η Ουκρανία αντέδρασε, βρίσκοντας πόντους από τον Σβι Μιχάιλιουκ και παρά την καλή άμυνα του Κώστα Παπανικολάου.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έκανε δύο γρήγορα φάουλ (ένα αντιαθλητικό και ένα επιθετικό) και όταν πλέον ο Γιάννης αποσύρθηκε, άρχισαν τα προβλήματα.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν κατάφερε να περιορίσει ή να νικήσει τον Αρτέμ Πουστοβόι, η Ελλάδα έκανε μπόλικα λάθη και κακές επιλογές στην επίθεσή της, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να προηγηθεί για πρώτη φορά με 25-22.

Για ένα μεγάλο διάστημα, στο πρώτο ημίχρονο, η ελληνική άμυνα αδυνατούσε να διατηρήσει ανέπαφο το καλάθι της. Οπότε ό,τι και αν κέρδιζε στην επίθεση, το έχανε στην άμυνα.

Μία τεχνική ποινή στον Δημήτρη Ιτουδη, για διαμαρτυρία, έφερε την αντίπαλο της Εθνικής για πρώτη φορά στο +4 (36-32).

Η Ελλάδα μείωσε με βολές από τον Γιάννη, ο οποίος σε εκείνο το σημείο είχε 14 πόντους και 6 ριμπάουντ. Όμως το πρόβλημα στην άμυνα παρέμενε. Κυρίως απέναντι στον Σάνον, ο οποίος στηρίχθηκε στην ταχύτητα και στο άναρχο (αλλά αποτελεσματικό) στυλ παιχνιδιού του.

Ο γκαρντ των Ουκρανών ήταν αυτός, με τρίποντο, που έφερε την ομάδα του στο +5 και ένα δίποντο του Μιχάιλιουκ στον επόμενη φάση, οδήγησε την Ουκρανία στη μέγιστη διαφορά της (+7, 37-44).

Στο πρώτο ημίχρονο, οι Ουκρανοί έκαναν τη... ζημιά τόσο κοντά στο καλάθι (26 έναντι 18 πόντων), όσο και στην εκμετάλλευση των 7 ελληνικών λαθών (9 πόντοι απ΄αυτά).

Η ώρα του Γιάννη

Η τρίτη περίοδος ήταν μία άλλη υπόθεση. Αποκλειστικά του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Σημείωσε 15 πόντους, από τους 33 σε εκείνο το σημείο, διαλύοντας κάθε πιθανή αμυντική προσέγγιση της Ουκρανίας.

Η Εθνική όχι μόνο κάλυψε τη διαφορά, αλλά ξέφυγε στο σκορ με 7 πόντους (60-53). Όταν ο Γιάννης αποσύρθηκε στον πάγκο, ήρθε ο Νικ Καλάθης για να αποτελειώσει το ματς. Δύο τρίποντα στο φινάλε της 3ης περιόδου και η Ελλάδα ολοκλήρωσε με σκορ 71-57.

Από εκεί και πέρα, το ματς είχε σχεδόν κριθεί. Ο Ντόρσεϊ, παρά το κακό ξεκίνημα, λόγω των φάουλ, έδωσε πόντους και η Ελλάδα ήταν τυπική σε άμυνα και επίθεση μέχρι το φινάλε και το 4-0 στον όμιλο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην 3η περίοδο. Και στο ξέσπασμα του Αντετοκούνμπο και της Εθνικής, όπου το 54-53 υπέρ των Ουκρανών, έγινε 71-57 στο τέλος της περιόδου.

MVP: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 41 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Τόσο ο Νικ Καλάθης, όσο και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (πέτυχαν από 13 πόντους) έδωσαν σημαντικές βοήθειες.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Μπόγκνταν Μπλίζνιουκ ξεκίνησε δυναμικά, αλλά στη συνέχεια του αγώνα χάθηκε, μένοντας στους 2 πόντος.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Φυσικά οι 41 πόντοι του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Προσθέστε σε αυτούς και τα μόλις 10 λάθη της Εθνικής.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Το ματς δεν ξεκίνησε καλά για την Ελλάδα. Όσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν στο παρκέ, υπήρχε μία διαφορετική αύρα. Η Ουκρανία απέδειξε ότι είναι «σκληρό καρύδι», αλλά ο Giannis είναι σκληρότερο. Ήταν ένα καλό τεστ και για τον Παπαγιάννη, ο οποίος είχε καλές και κακές στιγμές, αλλά γενικότερα για όλη την ομάδα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-20, 39-46, 71-57, 99-79.

9979

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα