Τι δείχνει το 1/3 της Basket League

Τι δείχνει το 1/3 της Basket League
O Αντώνης Καλκαβούρας καταγράφει τα πεπραγμένα των 12 μονομάχων του πρωταθλήματος στην πιο βραχύβια κανονική περίοδο όλων των εποχών και σχολιάζει την κατάσταση των «αιωνίων αντιπάλων» λίγες πριν το δεύτερο εφετινό τους συναπάντημα.

Η 7η αγωνιστική στην Α1 Κατηγορία πέρασε στην ιστορία χωρίς να μας κάνει σε κάτι σοφότερους. Οι δύο «μοναδικοί» διεκδικητές του τίτλου συνέχισαν τη νικηφόρα πορεία τους (7/7 ο Ολυμπιακός και 5/5 στα ο ΠΑΟ μετά την ήττα της πρεμιέρας) και πλέον έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στους ρυθμούς της πρώτης εφετινής συνάντησης τους για το πρωτάθλημα, την ερχόμενη Δευτέρα (05/12, 19.15) στο Φάληρο.

Μίας συνάντησης που θα διαμορφώσει τα πρώτα δεδομένα όσον αφορά στην μάχη για την πρωτιά στην regular season, η οποία θα καθορίσει και το αντίστοιχο πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς των playoffs. Αν και η ήττα του «τριφυλλιού» από τον Άρη, απομακρύνει την ανάγκη του των πρωταθλητών να ασχοληθούν και με την διαφορά, σε ένα ματς που το ζητούμενο και για τις δύο ομάδες είναι η απλή νίκη.

Ας δούμε, λοιπόν, τι έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» και οι «πράσινοι» στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις, αρχής γενομένης από την θεωρητικά πιο δύσκολη αποστολή που είχαν στην Πάτρα οι πρωταθλητές.

Στπ «Δημήτριος Τόφαλος», ο Ολυμπιακός (7-0) πήγε προτετοιμασμένος να αντιμετωπίσει έναν «διψασμένο» Προμηθέα (2-3), ο οποίος προερχόταν από ένα σπουδαίο “διπλό” στην Πολωνία για το Eurocup, όπου και φάνηκε να απομακρύνεται το πρόβλημα του αγωνιστικού ρυθμού που ταλαιπωρούσε τους παίκτες του Μάκη Γιατρά.

Η υψηλή συγκέντρωση με την οποία μπήκαν οι «ερυθρόλευκοι» στον αγωνιστικό χώρο και η οποία, μετά το πρώτο 5λεπτο, άρχισε να αποδίδει και στην άμυνα, είχε ως συνέπεια να «τρέξουν» την πιο κυριαρχική πρώτη περίοδο στην εφετινή σεζόν και ουσιαστικά να «καθαρίσουν» το ματς (100-72) με το καλησπέρα!


Το προβάδισμα των 19 πόντων που πήραν οι φιλοξενούμενοι (Βεζένκοβ 22π. & 5ασ. με 9/10 σουτ, ΜακΚίσικ 22π., 2ρ. & 2ασ. με 6/7 τριπ.) μετά τα 10 πρώτα λεπτά αγώνα (20-39) στηρίχθηκε σε μία άψογη στατιστικά εμφάνιση με συνολικά 16/18 σουτ (10/11 διπ. & 6/7 τριπ.), η οποία, τουλάχιστον μέχρι το 30ο λεπτό, ήταν ολοκληρωτική και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Μπορεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας να έδειξε ενοχλημένος από την χαλάρωση των τελευταίων λεπτών, που έδωσε την ευκαιρία στους γηπεδούχους να επικρατήσουν στην 4ο δεκάλεπτο και να φορτώσουν το καλάθι της ομάδας του με 24 πόντους, η εικόνα των νταμπλούχων, όμως, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα έδειξε υψηλό βαθμό ετοιμότητας ενόψει των δύο σπουδαίων αναμετρήσεων που ακολουθούν.

Με δημιουργία που αγγίζει τις 33 ασίστ (Γουόκαπ 13) και ποσοστά της τάξεως του 80% στα δίποντα (23/29), του 57% στα τρίποντα (17/30) και του 68% εντός πεδιάς (40/59 σουτ), οι Πειραιώτες έδειξαν ότι όταν οι αυτοματισμοί τους συνδυάζονται με μεγάλη διάθεση στα μετόπισθεν, τότε μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο σε οποιαδήποτε έδρα!

Ίσως έτσι εξηγείται το χωρατό του Σακίλ ΜακΚίσικ, ο οποίος μιλώντας στο flash interview, χαρακτήρισε την ομάδα ως την καλύτερη του κόσμου μετά το ΝΒΑ!

Η Euroleague προετοίμασε κατάλληλα τον Μπέϊκον για το ντέρμπι!


Στο κλειστό του ΟΑΚΑ, o Παναθηναϊκός (5-1) έδειξε ότι η πρώτη νικηφόρα «διαβολοβδομάδα» μετά από 2 χρόνια δεν ήρθε τυχαία. Η σταδιακή απόκτηση αγωνιστικού ρυθμού για τον τελευταίο αφιχθέντα, Ντουέϊν Μπέϊκον, επετεύχθη μεσα συνεχόμενα παιχνίδια στο υψηλότερο επίπεδο της Εuroleague κι έτσι η ενσωμάτωσή του στο ρόστερ της Basket League αποτέλεσε... παιχνιδάκι!

Κάπως έτσι, ο 27χρονος Αμερικανός guard δείχνει να αποτελεί το πολύ σημαντικό κομμάτι που έλλειπε από τον «εξάστερο» και το οποίο θα καταστήσει την ομάδα πιο πολυδιάστατη και απειλητική στην επίθεση. Με αυτά και με εκείνα, ο πρώην NBAer χρειάστηκε μόλις 20 λεπτά για να σπάσει το φράγμα των 20 πόντων (21π. & 2ρ. με 9/14 σουτ) στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα και να δώσει πρόωρο τέλος (87-63) στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ (4-3).

Το σημαντικότερο που κρατάει ο Ντέγιαν Ράντονιτς από την 5η συνεχόμενη νίκη της ομάδας του στις εγχώριες αναμετρήσεις και την 4η σερί σε Ελλαδα και Ευρώπη μαζί, είναι τα ολοένα και μεγαλύτερα διαστήματα υψηλής έντασης στην άμυνα (μέσα σε 48 ώρες δέχτηκε μόλις 58 πόντους από την Βιλερμπάν και 63 από τον ΠΑΟΚ) και η συνεχώς βελτιούμενη δημιουργία.

Με την διαφορά να αγγίζει και το +37 (78-41 στο 32’), το ματς πέρασε από νωρίς σε δεύτερη μοίρα και πλέον μοναδικό μέλημα του Μαυροβούνιου τεχνικού είναι η ανταγωνιστική παρουσία στην καυτή έδρα του Κάουνας και η διεκδίκηση του «διπλού» απέναντι στην πολλά υποσχόμενη φέτος Ζάλγκιρις. Μία καλή παρουσία στην Λιθουανία – για την οποία ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι έχει όλα τα φόντα – θα πιστοποιήσει την αγωνιστική άνοδο της ομάδας και θα έρθει στην κατάλληλη στιγμή, παραμονές ενός, ψυχολογικά, πολύ «εύκολου» ντέρμπι. Από την άποψη ότι οι «πράασινοι» έχουν ελάχιστα πράγματα να χάσουν...


Ο «δικέφαλος του Βορρά» πληγώθηκε από τον τραυματισμό του Γιανίκ Φράνκε (16π.) πριν την ανάπαυλα και από εκείνο το σημείο και μετά... κατέρρευσε. Ενδεικτικό είναι ότι η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη δέχτηκε ένα επιμέρους σερί 8-33 και όταν αποφάσισε να σκληρύνει στην άμυνα, ήταν πολύ αργά για να αντιδράσει.

Της αμύνης τα παιδιά δεν... χάνουν!


Στο “Nick Galis Hall”, ο Άρης (4-3) επέστρεψε στη νοοτροπία της αμυντικής προσέγγισης των αγώνων και κρατώντας την Καρδίτσα (1-5) στο 42,8% εντός πεδιάς, έκανε το 4/4 στα ματς που δεν επιτρέπει στον αντίπαλό να φτάσει τους 70 πόντους. Το τελικό 85-68 είχε την υπογραφή των +13 ριμπάουντ (ο Χόρχλερ είχε 13), εκ των οποίων τα 26 (!) ήταν επιθετικά και των 12 κλεψιμάτων, νούμερα που του δίνουν την πρωτιά στις δύο αντίστοιχες στατιστικές κατηγορίες.

Ο Βασίλης Τολιόπουλος (15π., 4ρ., 6ασ. & 3κλ.) συνέχισε να είναι άκρως επιδραστικός, ο Ντι Νότε (18π., 6ρ. & 3ασ.) – αν και άστοχος – άρχισε να «στρίβει» επιθετικά και το μεγάλο κέρδος για τον Γιάννη Καστρίτη ήταν η ολική επαναφορά του Γκούντγουιν (15π., 9ρ. & 2ασ.) μετά τον “non-show” του Περιστερίου.

Αν οι «κιτρινόμαυροι διατηρήσουν και παγιώσουν τις αμυντικές τους συνήθειες και αν επιστρέψει ο Χάγκινς των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών, τότε ο «πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ» θα διεκδικήσει με το σπαθί του μία θέση στην 4άδα.

Με ελάχιστη συνεισφορά από τους έμπειρους Έλληνες (Αθηναϊου, Γόντικας και Αγραβάνης είχαν μαζί 10 πόντους με 3/20 σουτ) και με ξένους που δεν έχουν εμπειρία και μεγάλη ποιότητα, η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου (Μπέιτμον 19π., 2ρ. & 6λ.) δεν μπορεί να παρουσιάσει ανταγωνιστικό πρόσωπο με τόσα πολλά λάθη (21).

Οι νεοφώτιστοι μετρούν τις περισσότερες χαμένες μπάλες ανά παιχνίδι (μ.ο. 17,6), μετά από 7 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα και έχουν την προτελευταία επίθεση (μ.ο. 70,1π.) και το 11ο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (27,6%). Το παρήγορο είναι ότι ακόμη δεν έχουν χάσει κάποιο ματς, που έπρεπε να κερδίσουν αλλά η εικόνα τους προβληματίζει ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Με διαφορά επιθυμίας και δημιουργίας


Στην Ρόδο, ο Κολοσσός (3-4) έβαλε τέλος στο εκτός έδρας αήττητο της ΑΕΚ (5-2) και δικαίως – μετά από νίκες επί του Προμηθέα, επί του ΠΑΟΚ και επί της «Ένωσης» πατάει πλέον γερά και στα δύο πόδια του στο πρωτάθλημα, αφήνοντας πίσω του τις δύο κακές ήττες με τις οποίες μπήκαν στην κανονική περίοδο.


Χωρίς την προσθήκη του point-guard (Λούκα Ρούπνικ) που ήταν έτοιμος να μπει στο αεροπλάνο (οι Ροδίτες άργησαν κι έτσι πήγε στην Ισπανία) και ο οποίος θα «έλυνε» το πρόβλημα της δημιουργίας (12η θέση στις ασίστ με μ.ο. 11,6), η δουλειά του Ηλία Παπαθεοδώρου είχε δύο άξονες.

Σε πρώτη φάση έπεισε όλους τους παίκτες του να ασχοληθούν με το ριμπάουντ (1η θέση με μ.ο. 36,8) και να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην άμυνα. Τα 16 περισσότερα ριμπάουντ απέναντι σε πιο αθλητικούς αντιπάλους και τα 18 επιθετικά, λένε πάρα πολλά για την επιθυμία των παικτών του (Χ.Γιαννόπουλος 17π. & 10ρ.).

Η δεύτερη και εξίσου σημαντική παράμετρος της μεταμόρφωσης του Κολοσσού (σημαντική συνεισφορά είχε ο Χατζηδάκης με 6π., 5ρ. & 2κλ.), είχε να κάνει με την στήριξη αλλά και το «φροντιστήριο» στον Τι Τζέι Σταρκς (25π., 6ασ. & 2κλ. με 9/21 σουτ) με προφανή στόχο την μεγαλύτερη αξιοποίηση των συμπαικτών του. Η σπουδαία επαφή που έχει ο Τεξανός guard με το σκοράρισμα και η ικανότητά του να κινείται σαν χέλι προς το καλάθι, αναγκάζει τους αντιπάλους να κλείνουν και να του στέλνουν δεύτερο παίκτη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αμυντική ανισορροπία χωρίς στην αρχή της σεζόν να την αξιοποιεί.

Η υπεραξία που προσφέρει ο βραχύσωμος σκόρερ, φάνηκε περισσότερο από τις 6 ασίστ που μοίρασε κόντρα στην ΑΕΚ (θα μπορούσαν να είναι κοντά στις 10, αν συμπαίκτες του δεν αστοχούσαν σε πολλά ελεύθερα σουτ) και λιγότερο από τους 25 πόντους με τους οποίους υπέγραψε το τελικό 73-67, που προσφέρει στους νησιώτες ηρεμία ενόψει της συνέχειας.

Στον αντίποδα, ο Ηλίας Καντζούρης άφησε σαφείς αιχμές για την έλλειψη πάθους και διάθεσης των παικτών του, κάτι που αποτυπώθηκε στην μεγάλη υστέρηση στον τομέα των ριμπάουντ. Παρακολουθώντας προσεκτικά το παιχνίδι, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα της «βασίλισσας» εκτιμώ ότι ήταν στην επίθεση και στην έλλειψη του παίκτη που δημιουργεί την σταθερή απειλή και ανοίγει χώρους για τους συμπαίκτες του.

Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι στα δύο ματς που έως τώρα δεν ξεπέρασε τους 70 πόντους (με Άρη και Κολοσσό), ηττήθηκε. Ούτε επίσης, ότι ο 2ος σκόρερ (μ.ο. 13,0π.) και ο παίκτης με τις περισσότερες προσπάθειες (μ.ο. 10,6) είναι ο βασικός της point-guard (Φρέιζερ). Η ΑΕΚ ήταν ξεκάθαρα πολύ καλύτερη δημιουργικά όταν στο παρκέ βρίσκεται ο Βασίλης Ξανθόπουλος.

Οι προαναφερθείσες ήττες, πάντως, για την ώρα παίρνουν πίσω το μεγάλο πλεονέκτημα που είχα αποκτήσει οι «κιτρινόμαυροι» για την 3η θέση από το «διπλό» στο Περιστέρι.

Βελτίωση για Λαύριο, νίκη για Περιστέρι

Στην Λαυρεωτική, το ματς αποδείχτηκε περισσότερο ενδιαφέρον απ’ όσο αναμενόταν και αυτό γιατί από την μία πλευρά το ενισχυμένο με την Γιάννη Κουζέλογλου, Λαύριο (0-7) βελτίωσε αισθητά – μέσω της δημιουργίας (22 ασίστ) – την επιθετική του λειτουργία και είχε την καλύτερη εικόνα μετά το ματς της πρεμιέρας και από την άλλη, το Περιστέρι (5-2) δεν βρήκε πολλά εύκολα καλάθια μέσα στο «ζωγραφιστό» και λόγω της κλειστής άμυνας και των βοηθειών που έδιναν οι γηπεδούχοι αναλώθηκε σε πολλά μακρινά σουτ (33,3% με 11/33 τριπ.).

Η παρουσία δύο πολύ έμπειρων διεθνών παικτών με πολύπλευρη συνεισφορά, όμως, όπως ο Δημήτρης Αγραβάνης (9π., 9ρ. & 4ασ.) και ο Λεωνίδας Κασελάκης (12π., 5ρ. & 2ασ.), έσπρωξε και τους υπόλοιπους σε ένα σερί 5-20 στην 2η περίοδο, το οποίο και ουσιαστικά έγγειρε την πλάστιγγα υπέρ των φιλοξενουμένων (79-85), που είχαν συνολικά πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Μπίλαν 14π. 7 4ρ., Μωραϊτης 12π. & 3ασ., Ντένμον 10π. & 3ασ.).

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη παρουσίασε για μία ακόμη φορά εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας στην περιφέρεια, από έξω προς τα μέσα αλλά και τούμπαλιν, αποδεικνύοντας ότι δεν βρίσκεται τυχαία μεταξύ 2ης και 3ης θέσης στις ασίστ (μ.ο. 19,6) στο πρωτάθλημα.

Αν βελτιώσει λίγο περισσότερο την συγκέντρωσή της στην άμυνα (μ.ο. 83,3π.), που είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της, τότε όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα τερματίσει εκτός πρώτης 4άδας.

Παρά την 7η διαδοχική ήττα, η ομάδα του Χρήστου Σερέλη (Κόουλ 24π., 9ασ. & 2κλ.) έκανε αναμφισβήτητα ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αγγίζοντας για πρώτη φορά μετά 6 αγωνιστικές τους 80 πόντους (από την 2η έως και την 6η, σκόραρε κατά μ.ο. 64,4 πόντους) και βελτιώνοντας αισθητά τα ποσοστά ευστοχίας της. Η σημαντική διαφορά οφείλεται κατά κύριο λόγο στην δημιουργία και στις 8 περισσότερες τελικές που είχε σε σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε παιχνίδια.

Αν υπάρχει ένας τομέας που ακόμη χρειάζεται βελτίωση, αυτός έχει να κάνει με το σκοράρισμα από τους ψηλούς κοντά στο καλάθι, από το οποίο οι Λαυριώτες παίρνει ελάχιστα πράγματα. Οι δύο εντός έδρας αγώνες που ακολουθούν, με Καρδίτσα (10/12) και με Ιωνικό Νικαίας (28/12), θα κρίνουν εν πολλοίς αν θα παραμείνουν ζωντανοί στην μάχη της παραμονής.

Που ήταν αυτός ο Ντάντε Χόκινς;


Στην Νίκαια, ο Ιωνικός (2-5) κατάφερε να πάρει το ντέρμπι με τον Απόλλωνα (2-5) που ήταν πιο πειστικός στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, επειδή ήταν καλύτερος στις λεπτομέρειες και επειδή είχε τον Ντάντε Χόκινς (21π. & 6ρ. με 8/10 σουτ).

Ο 29χρονος άσημος Αμερικανός forward (2,03) με την θητεία σε μικρό κολέγιο (Ιλινόις Στέιτ), στην Α2 Ιταλίας, στο Βέλγιο και την Ουγγαρία, ήταν για ένα ακόμη ματς ο «φύλακας Άγγελος» των «κυανόλευκων» και ο MVP της υπερπολύτιμης δεύτερης νίκης τους (79-75) στο πρωτάθλημα.

Μετά από 7 αγώνες, ο «κολλητός» του Πάρις Λι είναι ο πρώτος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος (μ.ο. 9,6), σουτάρει με 82,3% στις βολές, 62,5% στα δίποντα και 56,5% στα τρίποντα και αν συνεχίσει έτσι, τότε η ομάδα του Κώστα Μέξα (Μαυροκεφαλίδης 17π., 6ρ., 3ασ. & 2κλ.) θα απομακρυνθεί σύντομα από την επικίνδυνη ζώνη και ο ίδιος θα βρει ένα σαφώς πιο προσοδοφόρο συμβόλαιο.

Οι Νικαιώτες «έπιασαν» τους Πατρινούς (διαμαρτύρονται για την διαιτησία) στις 2 νίκες, χάρη στους 8 αναπάντητους πόντους που σκόραραν στα τελευταία 4,5 λεπτά του αγώνα. Η ομάδα του Νίκου Βετούλα (Τέιλορ 17π., 7ρ. & 2κλ. με 3/7 τριπ.) προηγήθηκε με +8 στο πρώτο μέρος και βρήκε τις απαντήσεις στην ολική επαναφορά των γηπεδούχων στην 3η περίοδο και μπήκε στο τελευταίο 5λεπτο όντας στην θέση του οδηγού.

Η εμμονή της στο τρίποντο, όμως, την άφησαν στο μηδέν στα τελευταία 4’32” (0/8 μαζί με 0/2 βολές) κι έτσι ο Απόλλων έχασε μία μεγάλη ευκαιρία για ένα διπλό παραμονής από τον 1ο γύρο!

Υγ.: Ωραίο στατιστικό στοιχείο: οι τέσσερις πρώην «κιτρινόμαυροι» που παίζουν στον Κολοσσό (Κατσίβελης, Χρυσικόπουλος, Μορέιρα και Γιαννόπουλος), μάζεψαν περισσότερα ριμπάουντ (26) απ' όλη την ΑΕΚ (25)!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!