Basket League: Οι καλύτεροι εκτελεστές πίσω από τα 6.75 μέτρα (vids)

Basket League: Οι καλύτεροι εκτελεστές πίσω από τα 6.75 μέτρα (vids)
Το Gazzetta παρουσιάζει τους πέντε πιο «επικίνδυνους» εκτελεστές τριών πόντων του ελληνικού πρωταθλήματος, με βάση τα πεπραγμένα τους από τον πρώτο γύρο της φετινής σεζόν.

Αν σε κάτι δεν παρουσιάζει έλλειμμα η Basket League, τότε αυτό σίγουρα έχει να κάνει με τους παίκτες που εκτελούν κάτι παραπάνω από αποτελεσματικά από την περίμετρο - κι ας μην είναι απαραίτητα αυτό που αποκαλούμε «κλασικοί σουτέρ». Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται εσχάτως ο νεοαποκτηθείς πάουερ φόργουορντ του Περιστερίου, Τόμας Γκιέλο (9/11 τριπ. σε 2 αγώνες), αν και το δείγμα είναι ακόμη μικρό, παρότι εντυπωσιακό. Το Gazzetta στέκεται στους πιο... επικίνδυνους αλλά και συνεπείς παίκτες του πρώτου γύρου της ελληνικής Λίγκας, σχετικά με τις επιδόσεις τους πίσω από την άρκτο των 6.75 μέτρων. Οι rookie στην Basket League Αμερικανοί έχουν την τιμητική τους, ενώ δεν απουσιάζουν φυσικά και πιο «διαχρονικά» ονόματα της ελληνικής πραγματικότητας.

Κένι Ουίλιαμς - Κολοσσός Ρόδου

Ο 26χρονος σούτινγκ γκαρντ των Ροδιτών - και πρώην παίκτης της Μπνέι Χερτσλίγια στο Ισραήλ και των Austin Spurs στην G League - είναι μια από τις αποκαλύψεις του φετινού πρωταθλήματος όσον αφορά τους εκτελεστές τριών πόντων. Έπειτα από 12 συμμετοχές με τον Κολοσσό, ο Αμερικανός περιφερειακός (1.93μ.) μετρά αισίως 39 εύστοχα τρίποντα (περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο στην Λίγκα) σε 91 προσπάθειες, δηλαδή 42.9% σε ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Ουίλιαμς έχει εξελιχθεί συνολικά σε κομβικό γρανάζι του συνόλου του Ηλία Καντζούρη, συνεισφέροντας κατά μέσο όρο 13.5 πόντους αλλά και 3.1 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ ανά 31 λεπτά. Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό, επιβεβαίωσε τη φήμη του ικανού σουτέρ που τον συνοδεύει, καθώς βρήκε 3 φορές στόχο (σε 8 προσπάθειες) κόντρα στους Πειραιώτες, πιάνοντας στα συνηθισμένα του στάνταρ απέναντι σε έναν αντίπαλο επίπεδο Euroleague.

Σε 8 περιπτώσεις φέτος τελείωσε ματς με τουλάχιστον 3 εύστοχα τρίποντα, ενώ το ρεκόρ του είναι τα 6/10 που είχε σημειώσει στα τελη Οκτώβρη κόντρα στον Ιωνικό (21π.). Λίγες μέρες πριν το αντίο του 2021, είχε πετύχει 5/8 τρίποντα με αντίπαλο το Περιστέρι (23π.). Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο Κολοσσός νίκησε, με τον Ουίλιαμς να προσφέρει τα μέγιστα στο σκορ. Γενικώς o απόφοιτος του North Carolina εχει εξελιχθει σε μια τρομερά αξιόπιστη λύση επιθετικά για τους γαλάζιους, έχοντας μεγάλη συνεισφορά στην εξαιρετική τους πορεία.

Κέντρικ Ρέι - Προμηθέας Πατρών

Η εκτελεστική δεινότητα του 28χρονου σκόρερ είναι γνωστή από τις μέρες του στην ΑΕΚ (2019-20). Τότε, με την Ένωση, κατέγραφε 36% στο τρίποντο σε BCL και Basket League. Φέτος στην Πάτρα έχει καταφέρει να βελτιώσει αισθητά την αποτελεσματικότητα του, εκτελώντας με 41.1% στην Ελλάδα και με 39.1% στο EuroCup. Πιο συγκεκριμένα, στην εγχώρια Λίγκα έχει 30 εύστοχα τρίποντα σε 73 προσπάθειες σε 12 ματς.

Ο Ρέι (1.88μ.) είναι ο πιο προικισμένος επιθετικά παίκτης του Προμηθέα, σκοράροντας 15.2 πόντους ανά 28 λεπτά, ενώ έχει και το έξτρα προσόν πως βοηθά σημαντικά και στο δημιουργικό σκέλος (4.7 ασίστ). Ο άλλοτε παίκτης των Νίμπουρκ και Μακάμπι Τελ Αβίβ δείχνει πως απολαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει στην ομάδα της Πάτρας κι ως εκ τούτου έχει πραγματοποιήσει ουκ ολίγες υψηλές πτήσεις.

Το season high του στα τρίποντα ήταν τα 5/8 που είχε σημειώσει κόντρα στην Λάρισα (29π.), ενώ σε έξι ματς βρήκε τουλάχιστον τρεις φορές στόχο πίσω από τα 6.75 μέτρα. Δείχνει συνέπεια στο μακρινό σουτ κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως εξαιρετικά σπάνια θα είναι εντελώς... άσφαιρος από απόσταση. Εξάλλου, μόλις σε μια περίπτωση - απέναντι στον Άρη και μια απ' τις πιο δυνατές άμυνες της Λίγκας - ολοκλήρωσε ματς δίχως κανένα εύστοχο τρίποντο (0/5), αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποινδήποτε εκτελεστή. Η ουσία είναι πως διανύει μια μεστή και παραγωγική χρονιά με το τρίποντο ως το... βαρύ χαρτί του.

Ντέιβιν ΝτιΛέο - ΠΑΟΚ

Προσφάτως έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής λόγω των χαμένων του βολών στο φινάλε του αγώνα με τη Στρασμπούρ. Το γεγονός αυτό μπορεί να του έριξε την ψυχολογία, εντούτοις δεν αναιρεί πως πρόκειται για έναν εντυπωσιακά σταθερό σουτέρ από την θέση «4». Ο 25χρονος φόργουορντ του ΠΑΟΚ έχει πετύχει 28 τρίποντα σε 57 προσπάθειες στην Basket League, καταγράφοντας ποσοστό εφάμιλλο του 50%. Ούτε όμως στο BCL τα πήγε άσχημα με 40% από την περίμετρο σε 8 παρουσίες.

Ειδικά στο Παλατάκι δείχνει ιδιαίτερα άνετος. Έχει γράψει φέτος 5/8 τρίποντα κόντρα στην Λάρισα, ακριβώς τα ίδια απέναντι στον Παναθηναϊκό, 4/7 στο ντέρμπι με τον Άρη αλλά και 4/8 με την Νίμπουρκ στην Ευρώπη. Βέβαια, η πιο αποτελεσματική του επίδοση είχε σημειωθεί μακριά από το PAOK Sports Arena με 5/7 στην έδρα του Απόλλωνα Πατρών.

Ο Αμερικανός ψηλός αγωνιζόταν πέρσι στην ACB με την Μούρθια, όπου εκτελούσε αντίστοιχα με 37% σε 19 παιχνίδια και γενικώς από τα κολλεγιακά του χρόνια στο Central Michigan (39% σε μια τετραετία) ήταν υπαρκτές οι θετικότατες συστάσεις που τον συνόδευαν αναφορικά με την έφεση του στο περιφερειακό σουτ. Ο ΝτιΛέο διανύει μια περίοδο κάμψης μέσα στον Ιανουάριο, όμως είναι μάλλον θέμα χρόνου να βρει ξανά τον ρυθμό του, αναζητώντας ένα καλό ματς για να... ξεμπουκώσει.

Θόδωρος Ζάρας - Λάρισα

Μια από τις πιο παλιές... καραβάνες των ελληνικών παρκέ με 325 συμμετοχές στην Basket League στο βιογραφικό του. Ο γκαρντ-φόργουορντ της Λάρισας είναι από τους πλέον παραδοσιακούς σουτέρ της Λίγκας, με περισσότερα από 350 εύστοχα τρίποντα στην καριέρα του στην κορυφαία κατηγορία. Φέτος στην Θεσσαλία συνεχίζει το συνηθισμένο του μήκος κύματος, μετρώντας 21/46 τρίποντα σε 11 αγώνες και προσεγγίζοντας το 46%.

Ο Ζάρας, στα 35 του πλέον, έφτιαξε το όνομα του στις μεγάλες ομάδες της γενέτειρας του, της Θεσσαλονίκης (2015-2017 Άρης, 2017-2019 ΠΑΟΚ, 2019-2020 Ηρακλής), ωστόσο την τελευταία διετία αποδεικνύει πως μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματικός κι... εκτός έδρας. Πέρσι στην Ρόδο με τον Κολοσσό κατέγραψε 46.3% στα τρίποντα σε 24 αγώνες, βοηθώντας την ομάδα του να μπει στα playoffs, ενώ φέτος στην Λάρισα επιβεβαιώνει πως η τέχνη δεν ξεχνιέται.

5

Η κορυφαία του εμφάνιση για τη τρέχουσα σεζόν σημειώθηκε στην πρεμιέρα της Basket League, όταν σκόραρε 5/5 τρίποντα (20π.) απέναντι στην παλιά του ομάδα, τον Κολοσσό. Σε ακόμη έξι περιπτώσεις είχε μίνιμουμ δύο εύστοχα τρίποντα στο παιχνίδι του, ενώ ο συνολικός του απολογισμός μέχρι στιγμής γράφει 9.8 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ ανά 27 λεπτά δράσης. Η Λάρισα στοχεύει στην εξασφάλιση της παραμονής κι η εμπειρία του Ζάρα σε συνδυασμό με τις αξιόπιστες λύσεις που προσφέρει σταθερά από τα 6.75 μέτρα είναι στοιχεία που μπορούν να της φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στην διαδρομή προς την υλοποίηση του στόχου της.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης - Ολυμπιακός

Η επάνοδος του Ολυμπιακού στην Λίγκα επανέφερε στις τάξεις αυτής τον «Λάρυ», ο οποίος είχε να αγωνιστεί στην Basket League από τη σεζόν 2018-19 και την τελευταία του περίοδο στην ΑΕΚ. Ο Λαρεντζάκης άφησε την Ελλάδα για την Ισπανία και την Μούρθια ως ένας σουτέρ του 31.3% στο τρίποντο, ποσοστό που τον συνόδευσε καθ' όλη την θητεία του στην Ένωση (2016-2019). Φέτος βλέπουμε κάτι τελείως διαφορετικό από τον διεθνή γκαρντ, ο οποίος σε 11 παιχνίδια μετρά 23/48 τρίποντα, ήτοι 48%!

Ο έμπειρος περιφερειακός του Ολυμπιακού έχει σημειώσει τουλάχιστον τρία τρίποντα σε πέντε περιπτώσεις (με ΑΕΚ, Απόλλων, Ιωνικό εντός & με Περιστέρι, Λάρισα εκτός) και δεν υπάρχει ματς που να μην βρήκε στόχο από την περίμετρο. Η αποτελεσματικότητα του από απόσταση τον οδηγεί σε 10.2 πόντους ανά 16:39', ενώ κατά τα λοιπά προσφέρει στο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα 2.2 πόντους, 2.6 ασίστ κι 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο.

Ο 28χρονος θεωρείται πια το πιο αξιόπιστο 3&D εργαλείο του Μπαρτζώκα στις εν Ελλάδι υποχρεώσεις των Πειραιωτών, καταφέρνοντας να συνδυάσει την αμυντική του ενέργεια με μια πραγματικά πολύ υψηλή επίδοση στο τρίποντο. Μπορεί στην Euroleague να μην είναι εξίσου αποτελεσματικός (32%), παρ' όλα αυτά στην Α1 δείχνει πως έχει την αυτοπεποίθηση και τις καλές εκτελέσεις, ούτως ώστε να μπορεί να συμπεριληφθεί βάση των μέσων επιδόσεων του μεταξύ των καλύτερων εκτελεστών.

@Photo credits: INTIME
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα