Οι 100άρες έγιναν συνήθεια για τον Ολυμπιακό και ο 15χρονος Αβδάλας

Νίκος Καρφής
Οι 100άρες έγιναν συνήθεια για τον Ολυμπιακό και ο 15χρονος Αβδάλας
Το Gazzetta... σαρώνει την 3η αγωνιστική της Basket League και στέκεται στις 100άρες που πάνε να γίνουν συνήθεια για τον... αφηνιασμένο Ολυμπιακό, ενώ ξεχωρίζει τη συμμετοχή του 15χρονου Αβδάλα στο ματς του Παναθηναϊκού με τον Ιωνικό.

Η τρίτη αγωνιστική ολοκληρώθηκε στη Basket League, με τον Ολυμπιακό να δίνει άλλη μια παράσταση, αυτή τη φορά κόντρα στον Προμηθέα. Ο Παναθηναϊκός ζορίστηκε απέναντι στον Ιωνικό όμως επικράτησε, σε ένα παιχνίδι που την παράσταση έκλεψε ο 15χρονος Αβδάλας που πέρασε στο παρκέ και έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του τριφυλλιού στην Basket League. Ο Δίπλαρος... πλήγωσε την παλιά του ομάδα, την ΑΕΚ, από την οποία έφυγε με επεισοδιακό τρόπο, το Λαύριο συνέχισε τις υψηλές πτήσεις του, ενώ ο Κολοσσός έδειξε ξανά πως του αρέσει το Αλεξάνδρειο. Το Gazzetta στέκεται σε όσα έγιναν, ξεχωρίζοντας πρόσωπα και όμορφες ιστορίες.

Ο 15χρονος που έγραψε ιστορία

β

Ο Παναθηναϊκός ζορίστηκε κόντρα στον αξιόμαχο Ιωνικό, αλλά πάτησε γκάζι στο τέταρτο δεκάλεπτο και με πρωταγωνιστή τον Παπαπέτρου έφτασε στη νίκη. Μοιραία όμως όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στον 15χρονο Νεοκλή Αβδάλα που πήρε την ευκαιρία από τον Δημήτρη Πρίφτη, γράφοντας ιστορία.

Απέναντι στον Ιωνικό Νικαίας κατάφερε να γίνει ο πιο νέος παίκτης στην ιστορία του «τριφυλλιού» που «πάτησε» παρκέ για επίσημο παιχνίδι αφήνοντας... πίσω του, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο!

Ο νυν παίκτης της Βενέτσια, στις 4 Οκτωβρίου 2012 και πιο συγκεκριμένα στο ματς Κυπέλλου κόντρα στον Πανιώνιο, είχε πάρει χρόνο συμμετοχής από τον τότε προπονητή Αργύρη Πεδουλάκη σε ηλικία 15 χρονών, 8 μηνών και 28 ημερών. Αντίστοιχα, ο Αβδάλας αγωνίστηκε απέναντι στον Ιωνικό σε ηλικία 15 χρονών, 8 μηνών και 14 ημέρων! Ουσιαστικά πέρασε τον Χαραλαμπόπουλο για... 14 ημέρες. Το ρεκόρ της Basket League ανήκει στον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος είχε αγωνιστεί... απέναντι στον Παναθηναϊκό ως παίκτης του Περιστερίου σε ηλικία 14 χρονών, 6 μηνών και 2 ημερών. Πως τα φέρνει η ζωή.

Ο μικρός έχει όλο το μέλλον μπροστά και ήδη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη στην ηλικία του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο διέπρεψε στην τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παίδων, εκεί όπου ο «Εξάστερος» (σ.σ. ακαδημία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός), εκεί όπου είχε 16.6 πόντους, 8.8 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 1.6 μπλοκ.

O Δίπλαρος που πάει να γίνει... Μουράτος

ηξη

Ο Νίκος Δίπλαρος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Απόλλωνα στην εντυπωσιακή νίκη επί της ΑΕΚ, πληγώνοντας την πρώην ομάδα του, την οποία είχε αναφέρει ως... σκαλοπάτι στην καριέρα του και λίγο καιρό μετά αποχώρησε ζητώντας συγγνώμη. Ο Δίπλαρος έκανε εντυπωσιακά πράγματα πάνω στο παρκέ και τελειώσε την αναμέτρηση με 22 πόντους, 4 ασιστ, 3 κλεψίματα, 2 λάθη σε 31:19 στο παρκέ. Aυτο το show ήρθε να προστεθεί σε άλλη μια... παράσταση αυτή κόντρα στον Ιωνικό για την δεύτερη αγωνιστική της Basket League. Ο Δίπλαρος τα έκανε όλα και σε εκείνο το ματς με 24 πόντους, 6 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Τώρα τι κοινό μπορεί να έχει με τον Βασίλη Μουράτο; O γκαρντ του Λαυρίου, αφού πέρασε στο παρελθόν από τον Ολυμπιακό, χωρίς να καταφέρει να καθιερωθεί, έβγαλε... μάτια την περσινή σεζόν στην ομάδα του Σερέλη. Ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην πορεία μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή εικόνα σε κάθε ματς, όντας ο κουμανταδόρος του παιχνιδιού του Λαυρίου. Στον επιθετικό τομέα έκανε σπουδαία πράγματα και έδειχνε να έχει την ψυχολογία του στα ύψη σε κάθε ματς.

Από την πλευρά του Δίπλαρος έχει την δική του ευκαιρία για την... εκτόξευση και απολαμβάνει το περιβάλλον στην ομάδα της Πάτρας, κάτι που του επιτρέπει να ξεδιπλώνει στο παρκέ όλες τις πτυχές του ταλέντου του. Ένα παιδί που έμαθε να παλεύει με κάθε δυσκολία που του παρουσιάζεται και να μην καταθέτει ποτέ τα όπλα. Όπως και ο Μουράτος από τους Έλληνες γκαρντ με μεγάλη προοπτική σε μικρή ηλικία, φανερώνοντας τη και στις αναμετρήσεις των Εθνικών ομάδων.

Ο χρόνος θα δείξει αν ο Δίπλαρος μπορεί να μετατραπεί σε περίπτωση Μουράτου, πάντως ο Νίκος βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Μένει να σταθεροποιήσει την απόδοση του και στα εκτός έδρας ματς, βοηθώντας τον Απόλλωνα να βγει πολύ νωρίς από την... περιπέτεια του υποβιβασμού ή τις σκέψεις που οδηγούν σε αυτόν.

Όσο για την ΑΕΚ, είναι μια νέα ομάδα σε σχέση με πέρυσι με μοναδικό ίδιο παίκτη τον Μαυροειδή. Απαιτείται χρόνος και πολλή δουλειά έτσι ώστε να φτάσει στα standards που ονειρεύεται ο Δέδας και οι φιλαθλοί της. Θα πρέπει να σφίξει την άμυνα της να γίνει πιο σκληρή, να παλέψει περισσότερο και να έχει πιο ξεκάθαρο πλάνο στον επιθετικό τομέα, βγάζοντας μπροστά τις συνεργασίες. Είναι δύσκολο να... μονταριστεί γρήγορα γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες, όλοι σχεδόν, όμως ο χρόνος πιέζει και θα πρέπει να φτιάξει την εικόνα τους, αφού έχει και ματς για το BCL που θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της στη διοργάνωση

Σαν στο... σπίτι του

jkj

Ο Κολοσσός Ρόδου νιώθει πολύ καλά όταν επισκέπτεται το Nick Galis Hall και το έδειξε για άλλη μια φορα. Έφυγε με το διπλό από τη Θεσσαλονίκη και πλέον δεν χάνει από τον Άρη στη συμπρωτεύουσα από τη σεζόν 2017-18 κι έπειτα. Οι Ροδίτες είχαν σε άλλο ένα ματς πολλές λύσεις στο παρκέ, ενώ όπλο τους ήταν η εξαιρετική άμυνα στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού. Η ομάδα του Καντζούρη επέτρεψε στον Άρη να μοιράσει μόλις 6 ασίστ, διαλύοντας του τη δημιουργία.

H δουλειά που γίνεται στον Κολοσσό δείχνει να αποδίδει σε αυτό το χρονικό σημείο, με τον σύλλογο από τη Ρόδο να ντουμπλάρει τις νίκες του, μετά την εντυπωσιακή επικράτηση κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας. Για μια ομάδα σαν τον Κολοσσό, είναι σημαντικό να κάνει διπλά στο ξεκίνημα της σεζόν, κάτι που θα απλοποιήσει την υπόθεση παραμονή νωρίς και θα του δώσει την ευκαιρία να στοχεύσει ψηλότερα στα playoffs.

Ο Κολοσσός Ρόδου σε άλλο ένα ματς διάβασε την αδυναμία του αντιπάλου, με τους παίκτες να ακολουθούν κατά γράμμα το πλάνο του προπονητή. Στόχευσε στους ψηλούς του Άρη και τον χτύπησε ανελέητα. Οι δε Θεσσαλονικείς προσπάθησαν να κερδίσουν με μπάσκετ άνευ συνεργασιών, κάτι που το διαπιστώσαμε με τις 6 ασίστ που μοίρασαν στο παιχνίδι. Έτσι θα ήταν πολύ δύσκολο να φύγουν με το ροζ φύλλο αγώνα.

Ο Κολοσσός βρίσκεται νέους πρωταγωνιστές σε κάθε ματς. Απέναντι στον Αυτοκράτορα, ο Κιμ Τιλί ήταν καθοριστικός από τη γραμμή των βολών καθώς έβαλε και τις κρίσιμες οκτώ! Έτσι... έκρυψε την άστοχη βραδιά του Ουίλιαμς που δεν συνέχισε από εκεί που σταμάτησε κόντρα στον Απόλλωνα, όπου είχε 19 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Θα ήταν άδικο να μην σταθούμε στα καθοριστικά τρίποντα, αλλά και στον μπαρουτοκαπνισμένο Βασίλη Ξανθόπουλο που οργάνωσε με μαεστρία το παιχνίδι των Ροδιτών και τελείωσε την αναμέτρηση με 6 ασίστ, δείχνοντας ξανά πως σε αυτόν τομέα είναι ένας εκ των κορυφαίων που έχουν περάσει από το πρωτάθλημα της Basket League.

Πήρε το... οξυγόνο που ήθελε για τη συνέχεια

λλ

Κακά τα ψέματα, ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ πιεσμένος πριν την έναρξη του ματς με τον Ηρακλή, κάτι που φάνηκε από τις κινήσεις των παικτών του στα πρώτα λεπτά του ματς. Ο δικέφαλος του Βορρά δεν είχε νίκη στις δύο πρώτες αγωνιστικές και αναζητούσε ηρεμία με μια επικράτηση απέναντι στον Ηρακλή. Η πίεση των παικτών του Λυκογιάννη, φάνηκε και από το 10-20 που προγήθηκε ο Γηραιός στο πρώτο δεκάλεπτο και στο διάστημα που σούταρε με 66% πίσω από τα 6μ.75(4/6 τρίπ.). Ο ΠΑΟΚ τα... έσπαγε με 1/8 τρίποντα, επηρεασμένος από όλο αυτό που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας των ηττών στα προηγούμενα ματς.

Οι γηπεδούχοι ανέβηκαν στη συνέχεια του ματς και στο τέλος είχαν τις λύσεις και τις προσωπικότητες (Γκρίφιν, Τζόουνς, ΝτιΛέο) να το πάρουν και να βρουν το... οξυγόνο που τόσο έψαχναν από το ξεκίνημα της σεζόν, αφού τα πράγματα δεν έχουν πάει καθόλου καλά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο ΝτιΛέο ήταν κομβικός για τον ΠΑΟΚ με 12 πόντους, 14 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 κλεψίματα στα 32:53 που έμεινε στο παρκέ, ενώ σημαντικές βοήθειες έδωσε και ο Τζόουνς με 15 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ είχε μεγάλη ανάγκη αυτή τη νίκη που θα του εξασφαλίσει λίγη ηρεμία για τη συνέχεια της σεζόν που δείχνει να είναι πολύ απαιτητική. Άλλωστε ο ηττήθηκε με... κάτω τα χέρια στη Πυλαία από το Λαύριο, ενώ λύγισε και κόντρα στον Προμηθέα σε ένα ματς που έδειξε καλά στοιχεία και το πάλεψε όσο μπορούσε.

Για τον Ηρακλή ξεχωρίζει η παρουσία του πρώην NBAer, Τόνι Ντάγκλας. Μπορεί σε άλλο ένα ματς να μην βοήθησε την ομάδα του στην κρίσιμη τελευταία επίθεση, όμως χωρίς αυτόν ο Γηραιός δεν θα ήταν σε θέση να διεκδικήσει το ματς μέχρι τέλους. Είναι δευτερος σκόρερ της Basket League με 21.5 πόντους μέσο όρο, ενώ το ποσοστό του στα δίποντα είναι εντυπωσιακό (10/12). Θα πρέπει να προσέξει λιγάκι και τα τραβηγμένα τρίποντα που παίρνει, προσπαθώντας να βρει καλύτερες επιλογές στην επίθεση.

Από 100άρα σε 100άρα

i

Οι Πειραιώτες συνεχίζουν τις εντυπωσιακές τους πτήσεις στη σεζόν και από αυτό δεν γλίτωσαν ούτε οι Πατρινοί, οι οποίοι αποτελούν μία από τις κορυφαίες ομάδες της Basket League τα τελευταία χρόνια. Ο Oλυμπιακός με 14/25 τρίποντα διέλυσε τον Προμηθέα με 108-75 και είναι η μοναδική αήττητη ομάδα πλέον στην Basket League.

Ο Ολυμπιακός δεν έδειξε να επηρεάζεται από την αναμέτρηση κόντρα στη Ζαλγκίρις την Παρασκευή και φανέρωσε την ποιότητα του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση από τους παίκτες του να χαλαρώσουν όσο μεγάλη διαφορά και αν πάρουν, κάτι που φάνηκε σε άλλο ένα ματς. Δεν θέλει... εκπτώσεις στον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα του σε άμυνα και επίθεση. Προετοιμάζει τον Ολυμπιακό για τα δύσκολα και απαιτητικά ματς που θα έρθουν στη συνέχεια και αναζητά τρόπο να τον έχει πανέτοιμο την εποχή που θα κριθούν οι προκρίσεις και οι τίτλοι.

Και φυσικά αυτό θα γίνει με καθημερινή δουλειά και προσήλωση στο πλάνο. Μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός εντυπωσιάζει, πηγαίνοντας από 100άρα σε 100άρα στο πρωτάθλημα, ενώ και στη Euroleague η μοναδική του ήττα ήρθε από τη φιναλίστ Μπαρτσελόνα στην παράταση σε ένα ματς-θρίλερ.

Οι... ερυθρόλευκοι παίζουν με το πόδι πατημένο στο γκάζι και όταν πάνε να το... χαϊδέψουν λιγάκι και να κατεβάσουν ρυθμό, τότε ενεργοποιείται η πίεση αυτή που δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις γιατί έτσι δεν θα είσαι σε εγρήγορση στα μεγάλα ματς που θα έρθουν μέσα στη σεζόν. Πετάει φωτιές στην επίθεση, ενώ προσπαθεί να χαλάσει το μυαλό του αντιπάλου με την άμυνα του.

Ο Προμηθέας έδειχνε να το πιστεύει στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου (59-53, 24’), όμως ένα τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα αποδείχτηκε κομβικό αφού στην επιστροφή των παικτών του στη δράση και με πρωταγωνιστή τον Βεζένκοβ έτρεξαν σερί 9-0 και βρέθηκαν πολύ γρήγορα ξανά στο +15 (68-53, 26’). Ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να δώσει ελπίδα στον αντίπαλό του σε άλλο ένα ματς.

Το Λαύριο έχει χτιστεί σε σταθερές βάσεις

κκ

Την περσινή σεζόν το Λαύριο έκανε πράματα και θάματα, φτάνοντας μέχρι και τους τελικούς της Basket League, εκεί όπου πάλεψε κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά στο τέλος λύγισε. Ο κόσμος περίμενε να δει αν θα συνεχιστεί αυτή η εντυπωσιακή πορεία και φέτος.

Ο Χρήστος Σερέλης αποτελεί εγγύηση στην άκρη του πάγκου και συνεχίζει να καθοδηγεί την ομάδα, η οποία συνηθίζει στις νίκες και παίζει όμορφο μπάσκετ ανά διαστήματα. Κι όλα αυτά ενώ μέσα στο καλοκαίρι, έχασε τρεις πρωταγωνιστές της περσινής σεζόν, τους κυρίους Ντιαλό, Σάβατζ και Ντέιβις. Φυσικά δεν το έβαλε κάτω έκανε τις αλλαγές της (Γκόινς, Λιούις, Κακλαμανάκης, Νικολαϊδης κλπ) και... φωνάζει πως και φέτος θα μας απασχολήσει με τα πεπραγμένα του.

Το καλεντάρι της 3ης αγωνιστικής της Basket League έστειλε το Λαύριο στο κλειστό της Νεάπολης για την αναμέτρηση με τη Λάρισα, εκεί όπου οι Θεσσαλοί είχαν τον έλεγχο για 30' ωστόσο η ομάδα του Χρήστου Σερέλη είχε καλύτερες επιλογές στο τέλος και πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα. Οι φιλοξενούμενοι βελτίωσαν τα ποσοστά τους απέναντι στη Λάρισα που μπλόκαρε επιθετικά κι έφυγαν με το «διπλό».

Οι Λαυριώτες θέλουν να αποδείξουν πως η περσινή σεζόν δεν ήταν τυχαία και πλέον βρίσκονται στο 2-1 στο πρωτάθλημα, ενώ έχουν πανηγυρίσει και νίκη στο BCL με πρωταγωνιστή τον Γκόινς. Για την 3η αγωνιστική, παρόλο που η Λάρισα είχε τον έλεγχο για 30', η ομάδα του Χρήστου Σερέλη είχε καλύτερες επιλογές στο τέλος και πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα. Σοβαρεύτηκαν στο τέλος και έδειξαν ξανά πως έχουν ανέβει επίπεδο. Ξέρουν να καθαρίζουν τέτοιου είδους ματς.

Όπως είπαμε και παραπάνω ο ηγέτης του Λαυρίου δεν είναι κάποιος παίκτης, όσο και αν εντυπωσιάζουν ο Κάρτερ με τον Μουράτο. Ηγέτης είναι ο προπονητής της ομάδας, Χρήστος Σερέλης που έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο που σε κάθε ματς παλεύει για τη νίκη δίχως... φόβο. Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ, ο Τάισον Κάρτερ παραδέχθηκε πως ο Σερέλης ήταν ένας από τους κύριους λόγους της παραμονής του στο Λαύριο. Εμπνέει τους παίκτες του και ξέρει να παίρνει το 100% από αυτούς.

@Photo credits: INTIME
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα