Όταν στο +40 κάνεις 5 λάθη και ο προπονητής φωνάζει «είστε σοβαροί;»

Όταν στο +40 κάνεις 5 λάθη και ο προπονητής φωνάζει «είστε σοβαροί;»
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την νοοτροπία που έχει περάσει και επιπλέον θέλει να εδραιώσει στον Ολυμπιακό ο Γιώργος Μπαρτζώκας και καταθέτει μία «σοφιστεία» για το καθένα από τα ματς της 2ης αγωνιστικής.

Για τον Ολυμπιακό (2-0) δεν χρειάζονται πολλά λόγια, γιατί η εικόνα του «μιλάει» από μόνη της μέσα στο γήπεδο. Σίγουρα ισχύουν όλα αυτά που λέμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ότι δηλαδή είναι νωρίς, ότι η χρονιά είναι μεγάλη και μακάρι (για όλες τις ομάδες) να τελειώσει, ει δυνατόν, χωρίς τραυματισμούς, ότι δεν χρειάζονται παχιά λόγια και ό,τι άλλο σχετικό σας έρχεται στο μυαλό...

Η ωμή πραγματικότητα, όμως, δείχνει ότι είναι μία ομάδα που την δεδομένη στιγμή, βρίσκεται πολύ πιο μπροστά απ' όλες τις υπόλοιπες στην Ελλάδα (και από τις περισσότερες στην Ευρώπη), πολύ απλά γιατί οι προσθήκες που έγιναν, ταίριαξαν απόλυτα στον υπάρχοντα κορμό, οι παίκτες έχουν αφομοιώσει πλήρως τους ρόλους τους και το σύνολο παίζει με εντυπωσιακούς για την εποχή αυτοματισμούς.

Αν σε όλα τα παραπάνω, συνυπολογίσετε ότι ο 56χρονος τεχνικός των «ερυθρολεύκων» διαθέτει πλέον όλα τα εργαλεία για να παίξει το μπάσκετ που θέλει σε άμυνα (επιθετική αντιμετώπιση με τα χέρια συνεχώς στην μπάλα και όλους να πηγαίνουν στο ριμπάουντ) και στην επίθεση (γρήγορη ανάπτυξη, καλή και ευέλικτη κυκλοφορία, ισορροπία ανάμεσα στην περιφερειακή εκτέλεση και το inside game και αποτελεσματικό μακρινό σουτ) και προσθέσετε το κίνητρο όλων συντελεστών της εφετινής προσπάθειας, έχετε μία πρώτη εξήγηση γι' αυτό το εντυπωσιακό ξεκίνημα (6/6 σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Euroleague).

Τώρα το κατά πόσο οι Πειραιώτες θα μπορούν να κερδίζουν με συνέπεια τόσο ισχυρές ομάδες όπως η Ρεάλ και μέσα σε σχεδόν 48 ώρες, θα έχουν την φρεσκάδα αλλά και το mindset να πάνε στο Λαύριο (1-1) και να συνεχίσουν με το πόδι πατημένο στο γκάζι (108-72), αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος.

Προς το παρόν, ο υπογράφων κρατάει τον «περίπατο» μία από τις πιο δύσκολες «εξόδους» του 1ου γύρου. Το ότι συνδυάζει το ελκυστικό με το αποτελεσματικό μπάσκετ, χωρίς να υστερεί σε άμυνα και επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δύο αγώνες στο πρωτάθλημα, σκοράρει κατά μ.ο. 105,5 πόντους δέχεται 72,5 (πρώτος και τρίτος αντίστοιχα στις δύο κατηγορίες), ενώ ειδικότερα στο ελληνικό πρωτάθλημα, διαθέτει 12 παίκτες πρώτης γραμμής με αποτέλεσμα σπάνια να αλλάζει ο ρυθμός και η αποδοτικότητα.

87

Για τον Βεζένκοφ (11π. & 4ρ. σε 21') και τον Ντόρσεϊ (22π. με 4/5 τριπ. σε 18') τα λέμε συνέχεια από την αρχή της σεζόν. Για την πολυτέλεια της ομάδας να διαθέτει έναν instant scorer στο πρόσωπο του Λαρεντζάκη (8π. & 3ασ. σε 12'), που εδώ και καιρό δεν σκοράρει μόνο αλλά έχει ολοκληρωτική επίδραση στο παιχνίδι, τα έχουμε ξαναπεί. Το ίδιο και για το πόσο κομβικός παίκτης είναι ο Παπανικολάου, κάτι που φαίνεται περισσότερο από την στιγμή που κάθε παιχνίδι που παίρνει τον βοηθάει να βελτιώνεται.

Η μεγάλη πολυτέλεια της ρακέτας, όμως, έχει να κάνει με τον Πρίντεζη (11π., 6ρ. 2ασ. & 1κοψ. με 4/6 σουτ σε 17') των 7-8 λεπτών, ο οποίος στην Α1 Κατηγορία γίνεται των 14-18 και μοιραία δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση. Και φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τον Φαλ (12π., 4ρ. & 3ασ. με 6/9 σουτ σε 20') , ο οποίος πέρα από σκιάχτρο στην άμυνα (ύψωσε ανάστημα απέναντι στον Ταβάρες), είναι εξαιρετικός δημιουργός για το ύψος του και δίνει πολλές επιλογές στο παιχνίδι της ομάδας του, όταν έχει την μπάλα στα χέρια του.

Όταν έχεις διαβάσει όλα τα παραπάνω και επειδή δεν έχεις δει το ματς, ενημερωθείς ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε μαθήματα νοοτροπίας και «τα έψαλλε» στους παίκτες του («είστε σοβαροί;») για τα 5 συνεχόμενα λάθη τους, λίγα λεπτά πριν από το τέλος με την διαφορά μεταξύ 35 και 40 πόντων, τι μπορείς να πεις; Ότι ο εφετινός Ολυμπιακός δεν αστειεύεται, είναι το ελάχιστο μήπως;

Το Λαύριο (1-1) πραγματοποίησε ίσως την χειρότερη εντός έδρας εμφάνιση του από τότε που ανέβηκε στην Basket League. Με μόλις 7 ασίστ (έναντι 15 λαθών) και με 13,6% στα τρίποντα (3/22), ο Χρήστος Σερέλης δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι περισσότερο από τους παίκτες του (Λιούις 17π. & 4ασ. με 7/9 σουτ), όταν οι δύο εκ των στυλοβατών της περυσινής σεζόν (Μουράτος και Κάρτερ) και ο εμπειρότερος όλων, Τζέρι Σμιθ, τελειώνουν το ματς με συνολικά 29 πόντους, 9/27 σουτ και 9 λάθη.

Τα πλεονεκτήματα υποσκελίζουν τα μειονεκτήματα

Για δεύτερο συνεχόμενο Σάββατο, ο Προμηθέας (2-0) καταφέρνει να γυρίσει ένας ματς που δεν άρχισε με καλές προϋποθέσεις γι' αυτόν (10-18 στο 8' και 30-36 στο 17'), να το φέρει στα μέτρα του στο 2ο μέρος και στο τέλος να πετύχει - σχετικά εύκολα - το ζητούμενο που ήταν η 2η συνεχόμενη νίκη του (84-77).

Αν και η αμυντική λειτουργία της ομάδας του, ακόμη έχει αρκετές ανορθογραφίες, ο Λουίς Κασιμίρο παρέχει αρκετές ελευθερίες στους παίκτες του κι έχοντας σταθερό rotation 10 παικτών με αρκετά αποτελεσματική κατανομή του χρόνου, καταφέρνει να παίρνει το μάξιμουμ από τα πλεονεκτήματα και το μίνιμουμ από τα μειονεκτήματα τους.

Η επιστροφή του Γκάντι (12π. & 4ασ. με 3/3), ο οποίος έλειψε στο Περιστέρι, βοήθησε πολύ τις συνεργασίες, απελευθέρωσε τον Ρέι (17π., 6ρ., 7ασ. & 2κλ.) και απομόνωσε αρκετές φορές τον Χαντ (15π. με 6/7 σουτ) μέσα στην ρακέτα, ενώ ο μέσος όρος των 22 ασίστ των Πατρινών στις δύο πρώτες αγωνιστικές, καταδεικνύει γιατί δεν δυσκολεύονται να περνούν με συνέπεια τους 80 πόντους.

Ο ΠΑΟΚ (0-2) είχε καλή προσέγγιση στο ματς με ισορροπία στις επιθετικές επιλογές (μεταξύ inside game και περιφερειακής εκτέλεσης) και αξιοσημείωτη ενέργεια στα μετόπισθεν, ωστόσο, πληγώθηκε από την πλήρη αμυντική του αδράνειά στο διάστημα από το 18ο έως το 28 λεπτό, όταν και δέχτηκε 32 πόντους και έχασε τον έλεγχο του αγώνα.

Πέραν του Γκρίφιν (21π. & 5ασ.) και του Γιάνκοβιτς (14π., 5ρ., 3ασ. & 2κλ.), που είναι έμπειροι και ξέρουν πως να βοηθήσουν την ομάδα, είναι εμφανές ότι οι υπόλοιποι παίκτες ψάχνουν να βρουν τον ρόλο τους και αυτός είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που ο «δικέφαλος του Βορρά» δυσκολεύεται να μπει σε ρυθμό και ο Άρης Λυκογιάννης βγαίνει από τα ρούχα του (αποβλήθηκε μαζί με τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Θανάση Χατζόπουλο, ο οποίος κάθεται στον πάγκο).

ΤΡΣ

Τουλάχιστον προστάτεψε το «σπίτι» της

Αν υπάρχει ένα σημαντικό καλό νέο, πέρα από την νικηφόρα «πρώτη» της ΑΕΚ (1-1) στο νέο της γήπεδο και την σταδιακή επιστροφή του κόσμου (2.000 θεατές), αυτή έχει να κάνει με την ξεκάθαρη προσπάθεια που έκαναν οι «κιτρινόμαυροι» στον τομέα που από την αρχή της σεζόν, αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» τους: την άμυνα.

Οι μόλις 6 πόντοι που δέχτηκαν στην 2η περίοδο και οι συνολικά 69 με τους οποίους τελείωσαν το ματς με την Λάρισα (1-1), δεν συνέβαλαν απλά στην επίτευξη της πρώτης νίκης (81-69) στο πρωτάθλημα, απέχουν αισθητά από τους 85,6 που επέτρεπαν κατά μέσο όρο οι παίκτες του Στέφανου Δέδα, στα πρώτα τέσσερα επίσημα παιχνίδια που προηγήθηκαν (2 στο Super Cup, 1 στο πρωτάθλημα και 1 στο BCL).

Από 'κει και πέρα, η ποιότητα που υπάρχει στο ρόστερ και ο αποτελεσματικός συνδυασμός επιθετικού ταλέντου και δημιουργίας (Κολόμ 16π., 8ρ. & 7ασ. με 3/7 τριπ., Παππάς 12π. & 7ασ.), έφταναν και περίσσευαν ώστε το 56-52 του 31ου λεπτού (στο οποίο πλησίασαν οι φιλοξενούμενοι) να γίνει πολύ γρήγορα 70-55 (στο 34') και 78-61 (στο 37') και να πέσουν τίτλοι... τέλους.

Δεν ξέρω πόση αμυντική βοήθεια και μέγεθος θα προσδώσει ο σχετικά κοντός για power-forward (2,01), νεοαποκτηθείς Ίαν Χάμερ (τον ξέρει καλά ο Δέδας και σίγουρα γι' αυτό τον επέλεξε), η τρύπα που έχει η «Ένωση», πάντως, μέσα στην ρακέτα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Μπορεί ο Στέφαν Γέλοβατς να προέρχεται από δύο πολύ καλές εμφανίσεις και να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας (μ.ο. 21,0π. με 78% στα διπ. & 89% στα τριπ.), όμως, όταν ένας ψηλός (2,08) έχει μ.ο. 3 ριμπάουντ, τότε υπάρχει πρόβλημα και απλά κρύβεται σε τέτοια ματς όπως το σαββατιάτικο (09/10).

Η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου κρατάει την μαχητική της διάθεση, την καλή δουλειά στα ριμπάουντ (Κρουμπάλι 11), τις δύο φορές που πέτυχε μία σχεδόν ολική επαναφορά (από το -5 στο +5 στο ξεκίνημα του αγώνα και από το -14 στο -4 στην 3η περίοδο) και την καλή απόδοση των Καράμπελα (11π. & 4ρ.) και Ζάρα (10π. με 2/4 τριπ.), με φόντο το δύσκολο ματς της 3ης αγωνιστικής με το Λαύριο στο κλειστό της Νεάπολης.

76

Με 52% εντός πεδιάς δεν χάνεις εκτός έδρας!

Μπορεί να άργησε και να μπήκε με το αριστερό στο πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη, στο Ιβανόφειο, όμως, το Περιστέρι (1-1) έδειξε ίσως για πρώτη φορά κάποια από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Σωτήρης Μανωλόπουλος σχεδίασε την ομάδα.

Οι φιλοξενούμενοι (Μίλερ 20π., 3ασ. & 2κλ., Πέτεγουεϊ 14π., 3ρ., 2ασ. & 2κλ.) επέβαλαν σταδιακά τον ρυθμό τους, είχαν αποτελεσματική δημιουργία και πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας (51,8% εντός πεδιάς) για εκτός έδρας αγώνα και αν δεν υπέπιπταν σε 20 λάθη, ίσως να μην χρειάζονταν τα δύο κολλητά τρίποντα που έβαλε στα τελευταία 102 δευτερόλεπτα ο μέχρι τότε απαρατήρητος Έρικ ΜακΚρι (8π., 4ρ. & 2ασ. με 3/7 σουτ).

Το τελικό 79-76 υπέρ της ομάδας των δυτικών προαστίων, έδωσε μεγάλη ανάσα στους «κυανοκίτρινους», που μετά από δύο σερί εντός έδρας ήττες (στο πρωτάθλημα και στο BCL) δεν πατούσαν καλά στα πόδια τους.

Έστω κι αν επιτυχημένη αποστολή στα προκριματικά του FIBA Europe Cup, δεν είχε την ανάλογη συνέχεια και στο ξεκίνημα των υποχρεώσεων στην Basket League (είχε ρεπό την 1η αγωνιστική), ο Ηρακλής (0-1) δεν άφησε άσχημες εντυπώσεις. Η ομάδα που έχει φτιάξει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει καλά στοιχεία αλλά και τους παίκτες για να είναι σκληρή στην άμυνα (14 κλεψίματα), που πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς της.

Ο «Γηραιός» (Ντάγκλας 27π., 5ασ. & 6κλ. με 11/19 σουτ, Κουζέλογλου 10π. & 13ρ.) ισορρόπησε δύο φορές το ματς από το -8 και το -9 και βρέθηκε μπροστά στο σκορ τρία λεπτά πριν από το τέλος και ηττήθηκε στις λεπτομέρειες, πληρώνοντας εν πολλοίς την αστοχία των Τέιλορ και Αγραβάνη (5/16 σουτ) και την κακή βραδιά του Έλστον Τέρνερ (2π. με 1/8 σουτ).

ΤΡ

Η άμυνα του 2ου μέρους υποκατέστησε το σημείο αναφοράς του

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που επιτρέπει στον Ηλία Καντζούρη να αισθάνεται καλά, πέρα από την πρώτη νίκη της ομάδας του (73-56) και την σπουδαία αμυντική απόδοση του 2ου μέρους (δέχτηκε μόλις 19π.), αυτό έχει να κάνει με τον Βασίλη Ξανθόπουλο. Μην βιαστείτε να συμπεράνετε ότι επειδή ο 37χρονος βραχύσωμος point-guard ήταν άποντος (0/1 σουτ και 4 ασίστ σε 17'), είχε κακή απόδοση, γιατί δεν είχε.

Απλά, ίσως για πρώτη φορά από πέρυσι που μετακόμισε στην Ρόδο, ο Κολοσσός (1-1) νίκησε εμφατικά χωρίς ο παίκτης-βαρόμετρό του, να είναι σημείο αναφοράς ή σημαντικός παράγοντας του ματς. Σε αυτό συνετέλεσε η εξαιρετική απόδοση του Σέρβου playmaker Στέφαν Ποτ (11π., 5ρ. & 9ασ. με 5/7 σουτ), ο οποίος δημιούργησε πολλές συνεργασίες και έκανε ευκολότερη την δουλειά του Κένι Ουίλιαμς (19π., 4ρ. & 4ασ. με 5/9 τριπ.) και του Μπλαζ Μέσιτσεκ (13π., 4ρ. & 2ασ.).

Ο λογαριασμός, πάντως, δεν θα άνοιγε αν οι Ροδίτες δεν έβλεπαν τους Πατρινούς (Κόουλμαν 16π., 3ρ., 3ασ. & 4κλ.) να κυριαρχούν απόλυτα στο πρώτο μέρος και να θέτουν τις βάσεις για ένα ενδεχόμενο "διπλό" (30-39 στο 21'). Η αμυντική αντίδρασή τους στο 2ο μέρος ήταν για σεμινάριο και το παθητικό των 4 πόντων στην 4η περίοδο (δέχτηκαν μόλις ένα καλάθι και 2 βολές) ίσως να συνιστά ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Απόλλων (1-1) επαναπαύτηκε από τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας που είχε στο πρώτο μέρος και όταν μετά την ανάπαυλα πιέστηκε, υπέπεσε σε πολλά λάθη κι έχασε πολύ γρήγορα τον έλεγχο του αγώνα, τελειώνοντας το ματς με 35,2% εντός πεδιάς.

Οι δύο πρώτες αγωνιστικές έδειξαν ότι αν και διαθέτει δύο παίκτες με ύψος τουλάχιστον 2,15 (Τσαλμπούρη και Διαμαντάκο) η ομάδα του Νίκου Βετούλα υστερεί στα ριμπάουντ και στην δημιουργία και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να τον απασχολεί ήδη ενόψει της επόμενης αναμέτρησης με την ΑΕΚ.

σσσττ

Ο "mini Καμπάτσο" και η υπόλοιπη ελληνική παρέα

Στο κλειστό του Πλάτωνα, μόλις στο δεύτερο παιχνίδι του στην Α1 Κατηγορία, ο Ιωσήφ Κολοβέρος (23π., 6ρ., 4ασ. & 3κλ. με 4/5 τριπ.) δικαίωσε απόλυτα την εμπιστοσύνη του προπονητή του και όλους εκείνους που πίστευαν ότι ο 19χρονος βραχύσωμος point-guard (1,82) που ανήκει στον Ολυμπιακό και φέρνει πολύ στον Φακούντο Καμπάτσο (στο κορμί και το στυλ παιχνιδιού), μπορεί να κάνει καριέρα χάρη στο θράσος, την ταχύτητα, την έκρηξη και το πολύ γυμνασμένο του σώμα.

Με όπλα την εξαιρετική του απόδοση και την σημαντική συνεισφορά των υπολοίπων Ελλήνων (Χουγκάζ 18π., 9ρ. & 3ασ. με 3/6 τριπ., Γόντικας 12π. & 7ρ.) που έχει στην διάθεσή του, ο Ισπανός Κούρο Σεγούρα, ο Ιωνικός (1-1) έχτισε μία διαφορά που άγγιξε τους 17 πόντους (58-41 στο 25') και η οποία αρχικά φάνηκε ότι θα ήταν αρκετή για να του δώσει την πρώτη του νίκη.

Αν το σερί 9-29 που ακολούθησε στα επόμενα 10 λεπτά, λίγο έλειψε να του στοιχίσει μία οδυνηρή ήττα, οι Νικαιώτες κρατούν την αντίδραση και τις σωστές αποφάσεις που πήραν στις κρίσιμες στιγμές, στοιχεία που του χάρισαν μία εύκολη νίκη στην παράταση (93-83) και θα τους βοηθήσουν στο κομμάτι της πνευματικής ωριμότητας στα δυσκολότερα παιχνίδια που έρχονται.

Ο Άρης (1-1) βρέθηκε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μίας ακόμη εντυπωσιακής ανατροπής, που ίσως να ερχόταν αν ο Λόκετ ευστοχούσε και στις δύο βολές που εκτέλεσε στα 26" πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας (77-77).

Το γεγονός ότι πάλεψε ένα ακόμη ματς και κατάφερε να το διεκδικήσει, λέει από μόνο του πολλά για την καλή δουλειά που έχει κάνει ο Γιάννης Καστρίτης τηρουμένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύλλογος και των οικονομικών του αντοχών.

Ο νεανικός ενθουσιασμός, η ταχύτητα και ο εν γένει υψηλός δείκτης αθλητικότητας των «κιτρινόμαυρων» (Κάουαν 25π., 3ασ. & 2κλ. με 4/10 τριπ., Τζούστον 20π., 12ρ. & 2κλ. με 9/14 σουτ), θα είναι ο σημαντικότερος «σύμμαχος» στην εφετινή προσπάθεια και η έλλειψη εμπειρίας και παραστάσεων στην διαχείριση «κρίσεων», θα είναι το μεγάλο μειονέκτημα. Δεν γίνεται να κάνει «παππάδες» ο Χάνλαν (23π., 5ρ., 4ασ. & 2κλ. με 7/19 σουτ) κάθε αγωνιστική...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!