Προμηθέας Πατρών: Η χρονιά των αντιθέσεων (pics & vid)

Προμηθέας Πατρών: Η χρονιά των αντιθέσεων (pics & vid)

Προμηθέας Πατρών: Η χρονιά των αντιθέσεων (pics & vid)

bet365

Το Gazzetta κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων στον Προμηθέα: Οι δυο τελικοί σε μια σεζόν, ο πρώτος τίτλος επαρχιακής ομάδας και οι νίκες στο ΟΑΚΑ από τη μια, η καταστροφική σειρά με το Λαύριο, ο κορονοϊός και το άδοξο φινάλε από την άλλη.

Η ήττα από την ΑΕΚ στο Game 4 της σειράς των μικρών τελικών της Basket League σήμανε το τέλος μιας σεζόν γεμάτης με συναισθήματα, έντονες στιγμές και αντιθέσεις στην Πάτρα. Μια χρονιά που άρχισε ιδανικά με την κατάκτηση του νεοσύστατου Super Cup, που σημαδεύτηκε από τον κορονοϊό, που συνεχίστηκε με προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ και ολοκληρώθηκε με την… καταστροφική ημιτελική σειρά με το Λαύριο, εκεί όπου το αρχικό 2-0 δεν ήταν αρκετό για την πρόκριση στους τελικούς. Ο Προμηθέας Πατρών ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του τερματίζοντας στην τέταρτη θέση και το Gazzetta παρουσιάζει τις στιγμές που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά.

Δυο τελικοί σε μια σεζόν -και τέσσερις σε τρία χρόνια!

Το ζήτημα στον Προμηθέα Πατρών έχει να κάνει με το γεγονός πως οι Πατρινοί δεν δίστασαν να μιλήσουν ανοιχτά για τίτλους. Το έκανε ο Μάκης Γιατράς έπειτα από τον θρίαμβο επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα της κανονικής περιόδου(78-80), όταν εξήγησε on camera πως «στόχος μας είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου και η διεκδίκηση του πρωταθλήματος». Το επανέλαβε ο Δημήτρης Αγραβάνης μιλώντας στο Gazzetta, τονίζοντας πως «κάθε φορά που μιλάμε για στόχους και τίτλους, είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας. Δεν το λέμε απλώς για να το πούμε»! Μετά, λοιπόν από τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ο Προμηθέας εξασφάλισε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, μετρώντας τέσσερις συμμετοχές σε τελικούς και έναν τίτλο μέσα σε τρεις σεζόν! Το 2018-19 οι Πατρινοί ηττήθηκαν με sweep από τον Παναθηναϊκό στους τελικούς της Basket League. Το 2019-20 ηττήθηκαν από την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στα «Δυο Αοράκια». Φέτος, κατέκτησαν το Super Cup, τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους στο κλειστό της Τζον Κένεντι ενώ ηττήθηκαν από τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου. Τέσσερις τελικοί σε τρία χρόνια που αποτελούν την επιβεβαίωση της δουλειάς που γίνεται στην Πάτρα.

Προμ

Ο πρώτος τίτλος επαρχιακής ομάδας

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 οι Πατρινοί απέκλεισαν την ΑΕΚ στον ημιτελικό του νεοσύστατου Super Cup κι εν συνεχεία επιβλήθηκαν του Περιστερίου με σκορ 82-74, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους στο κλειστό της Τζον Κένεντι! Μάλιστα ο Προμηθέας έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατακτά τίτλο στο ελληνικό μπάσκετ, έχοντας ως MVP τον Ντάνι Αγκμπελίζ, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 16 πόντους, 12 ριμπάουντ και 3 τάπες, έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη τον Ίαν Μίλερ που άλλαξε την εξέλιξη του ματς στα τελευταία λεπτά, σκοράροντας 9 σερί πόντους για την ομάδα του Μάκη Γιατρά. Από την άλλη πλευρά το Περιστέρι, που ήταν και ο οικοδεσπότης του τουρνουά πάλεψε μέχρι το τέλος, αλλά δεν κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο στο «σπίτι» του. Ήταν η επιβράβευση της ανοδικής πορείας των τελευταίων ετών για τον Προμηθέα. Ποτέ ξανά στο πρωτάθλημα Ελλάδας από το 1928 ή στο Κύπελλο από το 1976 που θεσπίστηκαν, δεν υπήρξε ομάδα εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης που κατακτά ένα τρόπαιο! Η θέσπιση του Super Cup από τον ΕΣΑΚΕ έδωσε τη δυνατότητα στους Πατρινούς να γκρεμίσουν τείχη και να γράψουν ιστορία με την επιτυχία τους.

supercup

Τα αδέλφια Γκραντ τον ανέβασαν επίπεδο

Ο Προμηθέας προχώρησε σε αρκετές διορθωτικές κινήσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, φέρνοντας στην Πάτρα τα αδέλφια Γκραντ. Η αρχή έγινε με τον Τζεράι. Τον 31χρονο φόργουορντ που γύρισε στην Basket League έπειτα από το περσινό πέρασμά του από την ΑΕΚ. Εκείνη η σεζόν ολοκληρώθηκε άδοξα λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, ο Τζεράι Γκραντ έκλεισε τη χρονιά στο Ισραήλ με τη Μακάμπι Χάιφα και στις 23 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε από τον Προμηθέα Πατρών. Λίγες μέρες αργότερα, ακολούθησε η μεταγραφή του Τζέριαν. Του 28χρονου γκαρντ, που έγινε pick στο νούμερο 19 του NBA Draft 2015 από τους Ουίζαρντς και αγωνίστηκε επίσης στους Νικς, τους Μπουλς και τους Μάτζικ. Οι δυο τους αγωνίστηκαν για πρώτη φορά μαζί στον εκτός έδρας αγώνα με το Μεσολόγγι, αποτελώντας την απάντηση στην ερώτηση που αφορά το comeback των Πατρινών στα μέσα της σεζόν, πανηγυρίζοντας μαζί τις δυο νίκες στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. «Αν πρέπει να ξέρετε κάτι για εμάς τους Γκραντ, είναι ότι σιχαινόμαστε την ήττα. Δεν θέλουμε να χάνουμε ούτε στη Monopoly» έχει παραδεχθεί ο Χάρβεϊ Γκραντ, ο βετεράνος φόργουορντ με προϋπηρεσία 11 ετών στο ΝΒΑ που είδε τους γιους του να ακολουθούν τη δική του διαδρομή και πλέον να ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα.

Γκραντ

Νίκες με Παναθηναϊκό & ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ

Τον περασμένο Ιανουάριο, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ο Προμηθέας Πατρών έφυγε με δυο «διπλά» από το ΟΑΚΑ απέναντι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, δείχνοντας πως μπορούσε να εξελιχτεί σε άξιο διεκδικητή του πρωταθλήματος. Η αρχή έγινε στις 16/1, όταν η ομάδα του Μάκη Γιατρά έκανε ένα τέλειο τρίτο δεκάλεπτο απέναντι στη γεμάτη ελλείψεις ΑΕΚ, έχοντας ως πρωταγωνιστές τα αδέλφια Γκραντ και τον Μιχάλη Λούντζη. Σε αυτό το διάστημα ο Προμηθέας σκόραρε 31 πόντους με 7/10 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 5/6 βολές, χτίζοντας διαφορά 10 πόντων (53-63) και διατηρώντας το προβάδισμα ως το φινάλε του ματς (75-82). Λίγες μέρες αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου, ο Προμηθέας Πατρών έριξε νέα... βόμβα στο ΟΑΚΑ καθώς επικράτησε και του Παναθηναϊκού με σκορ 78-80, εκμεταλλευόμενος τα τραγικά λάθη των «πράσινων» στα τελευταία δευτερόλεπτα, εκεί όπου δεν κατάφεραν να περάσουν το κέντρο σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 78-71 στο 39' ωστόσο οι Αχαιοί ολοκλήρωσαν το comeback, έχοντας ως MVPs τον Γιάννη Αθηναίου και τους Τζεράι και Τζέριαν Γκραντ.

Ο Γιάννης Αγραβάνης

Η ζωή με τον κορονοϊό

Ο κορονοϊός δημιούργησε ειδικές συνθήκες και δεν άφησε σε ησυχία τον Προμηθέα που υποχρεώθηκε να βρει ρυθμό μέσα από τους επίσημους αγώνες, έπειτα από τις συνεχόμενες αναβολές κατά τη διάρκεια της σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μάρτιο, όταν η αγωνιστική σεζόν έμπαινε στην τελική ευθεία, οι Πατρινοί έφτασαν τα οκτώ κρούσματα. Επίσης, στον εκτός έδρας αγώνα του EuroCup με την Γκραν Κανάρια στις 4 Νοεμβρίου, ο Προμηθέας ταξίδεψε με πέντε απουσίες λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων Covid-19 και υποχρεώθηκε να παραταχθεί με τέσσερις εφήβους και συνολικά 10 παίκτες ώστε να μην μηδενιστεί από τη διοργανώτρια αρχή.

Η σειρά με το Λαύριο και τα νεύρα

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει πια πως ο Προμηθέας Πατρών προηγήθηκε με 2-0 νίκες στην ημιτελική σειρά με το Λαύριο και βρέθηκε... τόσο κοντά για να παίξει ξανά στους τελικούς της Basket League μετά από το 2019, εντούτοις η ομάδα του Χρήστου Σερέλη πέτυχε τη μεγαλύτερη υπέρβαση, ολοκληρώνοντας την απόλυτη ανατροπή! Ο Τζεράι Γκραντ ταλαιπωρήθηκε από πρόβλημα τραυματισμού ενώ η σειρά είχε τρομερή ένταση. Κατά τη διάρκεια του πέμπτου ημιτελικού, ο Γκλεν Κόζι πέτυχε ένα τρίποντο και φάνηκε να γυρίζει προς το μέρος του Μάκη Γιατρά και να του λέει κάτι. Ο κόουτς του Προμηθέα μπήκε έξαλλος στο παρκέ και άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα στον διαιτητή Καρακατσούνη, ζητώντας να τιμωρηθεί ο παίκτης του Λαυρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχτεί δυο τεχνικές ποινές και να αποβληθεί. Στο ίδιο ματς, ο Δημήτρης Αγραβάνης χρεώθηκε με 5ο φάουλ και αποβλήθηκε στα 7:31 για το τέλος, με το σκορ στο 61-60 για το Λαύριο. Ο Έλληνας φόργουορντ πήγε στον πάγκο, έσκισε τη φανέλα του εκνευρισμένος από το φάουλ που του δόθηκε...

Γιατράς

Τα δάκρυα του Μάκη Γιατρά στο αντίο

Ανέλαβε τον Προμηθέα Πατρών το 2013. Το 2014 κέρδισε τη Γ' Εθνική. Την επόμενη σεζόν σήκωσε το πρωτάθλημα στη Β' Εθνική. Το 2016 ανέβηκε στην Α2 και τη σεζόν 2017-18 ανέβασε τους Πατρινούς για πρώτη φορά στην ιστορία τους στη μεγάλη κατηγορία. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο διοικητικός ηγέτης του Προμηθέα, Βαγγέλης Λιόλιος δήλωνε για τον Μάκη Γιατρά έπειτα από την άνοδο στην Basket League: «Είναι αληθινός, αυθεντικός! Πήρε μια ομάδα με μόλις πενήντα φιλάθλους και την έκανε να γεμίζει γήπεδα και να είναι αναγνωρίσιμη στο πανελλήνιο. Δεν είναι οι νίκες και οι ήττες που κάνουν κάποιον βασικό μέλος της οικογένειάς του Προμηθέα, αλλά η σταθερότητα των ανθρώπων». Ο κύκλος έκλεισε φέτος... Μια απόφαση που δούλευε καιρό στο μυαλό του και ανακοίνωσε μετά από το τέλος του Game 3 της σειράς των μικρών τελικών με την ΑΕΚ, όταν προανήγγειλε την αποχώρησή του από τους Πατρινούς έπειτα από 8 χρόνια, 4 σερί προβιβασμούς και έναν τίτλο! «Το σώμα μου δεν θα είναι εδώ, η καρδιά μου θα είναι» εξήγησε βουρκωμένος στη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως η παραμονή του θα έκανε κακό στον οργανισμό του Προμηθέα.

Το φινάλε

Το βράδυ της Τετάρτης 9 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ γράφτηκε ο επίλογος μιας ιδιαίτερης χρονιάς για τον Προμηθέα που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με την ήττα με 95-72 από την ΑΕΚ στο Game 4 της σειράς των μικρών τελικών, δίχως το ελάχιστο κέρδος της τρίτης θέσης. Πλέον οι Πατρινοί στρέφονται στην επόμενη μέρα δίχως τον Μάκη Γιατρά στην άκρη του πάγκου με στόχο να παραμείνουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο των τελευταίων ετών.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα