Αγραβάνης: «Δεν μπορώ να παίζω σε ομάδα που δεν διεκδικεί τίτλους»!

Αγραβάνης: «Δεν μπορώ να παίζω σε ομάδα που δεν διεκδικεί τίτλους»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Αγραβάνης: «Δεν μπορώ να παίζω σε ομάδα που δεν διεκδικεί τίτλους»!

bet365

Ο Δημήτρης Αγραβάνης μιλάει στο gazzetta.gr για την κουβέντα του Μάκη Γιατρά που του έδωσε κίνητρο, τις ευθύνες που απολαμβάνει στον Προμηθέα και τους λόγους που στην Πάτρα δεν διστάζουν να μιλούν ανοιχτά για τίτλους!

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην Πάτρα για λογαριασμό του Προμηθέα, ο Δημήτρης Αγραβάνης ανταποκρίθηκε επάξια στον νέο και αναβαθμισμένο ρόλο του υπό τις οδηγίες του Μάκη Γιατρά. Έφτασε, δε στο σημείο να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Super Cup με τον Προμηθέα που ομορφαίνει την ελληνική μπασκετική πραγματικότητα και πλέον θέλει να κάνει θόρυβο στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ ανέβασαν επίπεδο τους Πατρινούς που πέρασαν νικηφόρα από το ΟΑΚΑ κάνοντας το 2/2 κόντρα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ πριν από τον αποψινό (9/2, 20:00) προημιτελικό του Κυπέλλου με τον Κολοσσό. Ο πήχης παραμένει ψηλά και ο Έλληνας φόργουορντ μοιράστηκε τις σκέψεις του στο gazzetta.gr λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ στη Ρόδο.

Τουλάχιστον μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι φέτος στον Προμηθέα δεν έχετε βαρεθεί στιγμή, έτσι; Από το Super Cup, τα προβλήματα με τον κορονοϊό, τους τραυματισμούς και τον πρόωρο αποκλεισμό στο EuroCup, φτάσατε στο μεγάλο comeback και τις νίκες με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.
«Έτσι ακριβώς… Έχουμε ζήσει τα πάντα φέτος! Ειδικά στις αρχές, όταν ήμασταν συνεχώς πάνω - κάτω, όταν ζήσαμε στιγμές μεγάλης χαράς και απογοήτευσης. Κατακτήσαμε το Super Cup, τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του Προμηθέα και μετά παλέψαμε να μείνουμε όρθιοι… Να επιβιώσουμε κόντρα στα προβλήματα και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας μετά από τον αποκλεισμό στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπήρχε περίπτωση να τα παρατήσουμε! Έχουμε φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα που όλοι έχουν το ταλέντο να σκοράρουν στην επίθεση ενώ είμαστε αρκετά συμπαγείς στην άμυνα. Έτσι καταφέραμε να βελτιώσουμε πολύ την εικόνα μας τις τελευταίες εβδομάδες».

Πως είναι αλήθεια να παίζει κανείς με τον αδελφό του στην ίδια ομάδα;
«Νομίζω πως είναι βολικό και, ταυτόχρονα συναισθηματικό. Χαίρομαι πάρα πολύ όταν ο Γιάννης κάνει ένα καλό παιχνίδι και μου δίνει δύναμη και εμένα να συνεχίσω να προσπαθώ και να παίζω καλά! Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που ζω με τον αδελφό μου φέτος στον Προμηθέα. Το ίδιο πιστεύω πως ισχύει και με εκείνον, αν τον ρωτήσεις. Ξέρουμε ο ένας τον άλλον, γνωρίζουμε καλά πώς θα καλύψουμε ο ένας τον άλλον στην άμυνα, πώς θα βοηθήσει ο ένας τον άλλον στην επίθεση... Το σημαντικό είναι ότι είμαστε και οι δυο ανταγωνιστικοί και θέλουμε να βοηθήσουμε τον Προμηθέα να πετύχει ακόμα πιο σπουδαία πράγματα στο μέλλον».

Φαντάζομαι πως σε αυτές τις περιπτώσεις ο ένας… παρασύρει τον άλλον. Όταν δηλαδή ο ένας αδελφός πάει καλά, ο άλλος θα προσπαθήσει να πάει καλύτερα στο επόμενο παιχνίδι.
«Σίγουρα υπάρχει αυτό που λες και έχει συμβεί. Για παράδειγμα, στο ματς με το Λαύριο ο Γιάννης έκανε ένα καταπληκτικό παιχνίδι εκτός έδρας! Πάντα μετά από τα ματς συζητάμε τι κάνουμε σωστά και τι λάθος, προσπαθούμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον και ψάχνουμε κίνητρο προκειμένου να είμαστε καλύτεροι στα επόμενα παιχνίδια».

Υπάρχει… κόντρα με τα αδέλφια Γκραντ;
«(γέλια) Ο Τζεράι και ο Τζέριαν είναι τρομερά παιδιά! Πραγματικά! Κάνουμε πολύ πλάκα στην προπόνηση σαν τέσσερα αδέλφια, οι Αγραβάνηδες και οι Γκραντ! Χαιρόμαστε πάρα πολύ όταν πάνε καλά γιατί αυτό σημαίνει πως πάει και η ομάδα καλά που είναι το πιο σημαντικό».

Το να κατακτάς, λοιπόν έναν τίτλο στο ελληνικό μπάσκετ με μια ομάδα εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης σαν τον Προμηθέα, με τι μπορεί να συγκριθεί; Πως έζησες την επιτυχία στις αρχές της χρονιάς με την κατάκτηση του Super Cup;
«Προσωπικά μιλώντας, κάθε τίτλος που έχω κατακτήσει στην καριέρα μου είναι ξεχωριστός. Είτε με τον Ολυμπιακό, είτε ο πρώτος με τον Προμηθέα. Από την αρχή είχα τη φιλοδοξία να πετύχω κάτι τόσο μεγάλο, το πίστεψα και για αυτό έμεινα για δεύτερη χρονιά στην Πάτρα! Φυσικά, δεν είχα κανένα παράπονο από τους ανθρώπους της ομάδας, από τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος και ο κόουτς με έχουν στηρίξει πάρα πολύ. Δεν μπορώ να παίζω σε μια ομάδα που δεν διεκδικεί τίτλους! Αυτό με τρέφει, για αυτό δίνω τον καλύτερο εαυτό μου κάθε φορά! Το να είμαι σε μια ομάδα που δεν θα είχα την ευκαιρία να παλέψω για κάποιον τίτλο θα μου έκανε κακό, δεν θα μου έδινε κίνητρο να συνεχίσω να βελτιώνομαι».

Το ζήτημα πλέον στον Προμηθέα είναι ότι δεν διστάζετε να μιλήσετε ανοιχτά για τίτλο. Το έκανε ο κόουτς Γιατράς, το έκανε πρόσφατα ο Γιάννης Αθηναίου…
«Μα, πιστεύουμε απόλυτα στις δυνάμεις μας! Ξέρουμε τι παίκτες είμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε και που μπορούμε να φτάσουμε. Κάθε φορά που μιλάμε για στόχους και τίτλους, είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας. Δεν το λέμε απλώς για να το πούμε! Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δείξουμε αλαζονεία! Δεν λέμε δηλαδή ότι επειδή κερδίσαμε τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στην έδρα τους, πάμε να πάρουμε όλα τα τρόπαια! Σεβόμαστε κάθε αντίπαλο που έχουμε απέναντί μας και κυρίως, ξέρουμε που πατάμε».

Πόσο σας επηρέασαν τα προβλήματα που προέκυψαν στις αρχές της χρονιάς;
«Ήταν μια αρκετά άσχημη περίοδος, και για μένα αλλά και για την ομάδα. Παράλληλα βλέπαμε ό,τι κάτι έλειπε στο αγωνιστικό κομμάτι για να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Προσπαθούσαμε να βρούμε τη λύση… Ήμουν σίγουρος πως η λύση θα βρεθεί, ότι θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε ο Προμηθέας να γίνει ομάδα. Πλέον παίζουμε ο ένας για τον άλλον και αυτό φαίνεται κυρίως στην άμυνα που παίζουμε τον τελευταίο μήνα. Στην επίθεση μπορεί να πάρω εγώ δυο κακά σουτ, μπορεί να πάρει ο Γκραντ τρία κακά σουτ όμως δεν θα γυρίσει να πει κανείς τίποτα! Επειδή, ακριβώς ξέρουμε πως στην άμυνα δίνει ο καθένας το 100% και δουλεύουμε, σκεφτόμαστε και λειτουργούμε σαν ομάδα. Ξέρουμε ότι όλοι στον Προμηθέα έχουν το ταλέντο να σκοράρουν σε κάθε ματς».

Μετά από την ήττα από την Τσεντεβίτα στην Πάτρα, ο Μάκης Γιατράς δήλωσε on camera πως κάποιοι προσπαθούν να τον πατήσουν! Ένιωσες πως η ομάδα δέχτηκε κριτικές και σχόλια που δεν της άξιζαν;
«Μας ασκούσαν κριτική γιατί είχαμε αποκλειστεί από την Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα δεν είχαμε αγωνιστεί σε πολλά ματς λόγω κορονοϊού και ήμασταν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Δεν είχαμε δώσει πέντε αγώνες και μας κατηγορούσαν ότι ο Προμηθέας Πατρών δεν είναι όπως άλλες χρονιές, ότι… ξεφούσκωσε, ότι αυτή η ιστορία τελείωσε! Είχαμε να δώσουμε πέντε ματς και μας έστησαν στον τοίχο! Για να πω την αλήθεια, εκείνη η κουβέντα του κόουτς έδωσε και σε εμένα δύναμη! Ένιωσα σίγουρος πως έγινε για καλό, πως η ομάδα θα φτιαχτεί όπως πρέπει. Μόλις είπε ο κόουτς αυτή την κουβέντα, κατάλαβα πως ο Προμηθέας θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψει».

Από πού πηγάζει η αυτοπεποίθηση που βγάζεις στον Προμηθέα;
«Το πιο κομβικό κομμάτι είχε να κάνει με το πώς θα ξεκινούσα την περσινή χρονιά. Όταν δηλαδή έκανα restart έπειτα από δυο χρόνια που δεν είχα παίξει μπάσκετ με τον τραυματισμό μου. Πλέον έχω την ίδια αυτοπεποίθηση, είτε κάνω καλό ματς, είτε κακό επειδή ξέρω τις δυνατότητές μου. Μπορεί για παράδειγμα να κάνω ένα κακό ματς, μπορεί η άμυνα να έχει προσαρμοστεί πάνω μου και να μην είμαι τόσο καλός. Πλέον δεν κάνω όπως παλιά δεύτερες σκέψεις. Ξέρω τι μπορώ να βγάλω στο γήπεδο, επομένως δεν με απασχολεί. Περισσότερο άγχος είχα πέρσι, γιατί ήθελα να αποδείξω πράγματα και να δείξω στον κόσμο πω έχω επιστρέψει υγιής. Σε αυτό το κομμάτι με βοήθησε πολύ ο οργανισμός του Προμηθέα».

Αν είχες τη δυνατότητα να κρατήσεις και να πετάξεις μια στιγμή, ποιες θα ήταν αυτές;
«Όλοι θα έλεγαν ότι θα κρατούσα τη νίκη επί του Παναθηναϊκού ωστόσο εγώ δεν θα κρατήσω αυτό το αποτέλεσμα, γιατί δεν σου δίνει τίτλο… Μπορεί εν προκειμένω να κερδίσαμε έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο όμως εγώ θα κρατήσω το Super Cup γιατί είναι ένας ακόμα τίτλος στην καριέρα μου. Όπως σου είπα και πριν, μου αρέσει πολύ να κερδίζω τίτλους. Από την άλλη πλευρά, θα πέταγα τον αποκλεισμό μας στην Ευρώπη και το ματς με την Τρέντο στην έδρα μας, που αν είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε, ίσως αλλάζαμε τη ροή των πραγμάτων στο EuroCup. Αν τότε η ομάδα ήταν όπως είναι τώρα, είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε προκριθεί στην επόμενη φάση και θα είχαμε ελπίδες να περάσουμε στο Final 8 όπως πέρσι που η δουλειά έμεινε στη μέση».

Πως προσεγγίζετε τον προημιτελικό με τον Κολοσσό;
«Για εμάς, ο τελικός είναι το παιχνίδι με τον Κολοσσό. Δεν κοιτάμε τίποτα άλλο. Θα μπούμε μέσα να επιβάλλουμε το παιχνίδι μας και να παίξουμε την πιο σκληρή άμυνα που μπορούμε. Δεν υπάρχει άλλο παιχνίδι για εμάς, δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο. Αν σκέφτεσαι παραπέρα, θα μπλέξεις και θα χάσεις το μυαλό σου. Παίζουμε με μια πολύ καλή ομάδα, έχει τρεις πολύ ποιοτικούς παίκτες και σίγουρα πρέπει να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι».

Πόσο έχει αλλάξει ο Δημήτρης και πόσο ο Αγραβάνης στον Προμηθέα;
«Ίσως έχω ωριμάσει λίγο παραπάνω. Είναι και κάτι που έρχεται μεγαλώνοντας. Έχω πλέον την εμπειρία να διαχειριστώ καλές και κακές καταστάσεις, κάτι που κερδίζει κανείς με την πάροδο του χρόνου. Το να έχω τον ρόλο που ήθελα σε μια ομάδα από τα 18 μου χρόνια με γεμίζει σαν Δημήτρη! Πάντα ήθελα να έχω μεγάλο ρόλο σε μια ομάδα, κάτι που γίνεται πλέον στον Προμηθέα«.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα