Τάιρις Ράις: Από τον Πανιώνιο στην… κορυφή της Ευρώπης;

Τάιρις Ράις: Από τον Πανιώνιο στην… κορυφή της Ευρώπης;
Ο Τάιρις Ράις ήταν εκείνος που έστειλε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τελικό του Final 4 και το gazzetta.gr «θυμάται» την πορεία του Αμερικανού γκαρντ που ξεκίνησε την καριέρα του στον Πανιώνιο!

Ο Τάιρις Ράις (G, ύψος 1.85μ.) γεννήθηκε στις 15 Μαϊου του 1987 και από μικρός έβαλε το μπάσκετ στη ζωή του. Σωματικά όμως δεν μπορούσε να βρεθεί στο NBA, κάτι που αποτελούσε το μεγάλο του όνειρο και έτσι -μόλις τελείωσε την κολεγιακή του καριέρα στο Boston College- αποφάσισε να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη, αφού δεν επιλέχθηκε στο draft του 2009.

Εκείνος που του έδειξε εμπιστοσύνη ήταν ο Νέναντ Μάρκοβιτς, που τον έφερε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιωνίου. Η σεζόν 2009-2010 βρήκε την ομάδα της Νέας Σμύρνης στην 8η θέση της κανονικής διάρκειας της Α1 (σ.σ. στην πρώτη φάση των playoffs αποκλείστηκε με 2-0 από τον Παναθηναϊκό) με τον Τάιρις Ράις να μετράει 27 συμμετοχές, έχοντας αρκετά καλούς αριθμούς (11.7 πόντους, 2.3 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ κατά μέσο όρο).

Γερμανία, Λιέτουβος, Μπάγερν!

Επόμενος σταθμός της καριέρας του Τάιρις Ράις ήταν η γερμανική Άρτλαντ. Ο Αμερικανός γκαρντ αποτελούσε τον κινητήριο μοχλό των Ντράγκονς στην επίθεση, καθώς συνολικά μέτρησε 17.2 πόντους (36.4% στα τρίποντα) και 5.1 ασίστ κατά μέσο όρο ανά αγώνα, σε 43 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα Γερμανίας.

Οι πολύ καλές εμφανίσεις που πραγματοποίησε ο Ράις με τη φανέλα της Άρτλαντ τον οδήγησαν στη Λιθουανία για λογαριασμό της Λιέτουβος Ρίτας. Ο απόφοιτος του Boston College συνέχισε να σκοράρει με πολύ καλό ρυθμό και βοήθησε την ομάδα του σε όλες τις διοργανώσεις που έλαβε μέρος (βλ. VTB League, Βαλτική λίγκα, Eurocup, Πρωτάθλημα Λιθουανία). Στις αρχές της σεζόν 2011-2012 ο Ράις πραγματοποίησε και τις πρώτες του εμφανίσεις στην Ευρωλίγκας, καθώς μέτρησε 3 συμμετοχές (προκριματικά) με τη Λιέτουβος.

Η συνέχεια της καριέρας του Αμερικανού γκαρντ τον βρήκε ξανά στη Γερμανία… Η Μπάγερν Μονάχου είχε ανέβει στη μεγάλη κατηγορία, διέθετε ένα πολύ υψηλό μπάτζετ και στον μεταγραφικό της σχεδιασμό υπήρχε το όνομα του Τάιρις Ράις, ο οποίος ερχόταν από γεμάτες σεζόν με τις Άρτλαντ & Λιέτουβος. Πράγματι ο άλλοτε γκαρντ του Πανιωνίου ήρθε σε συμφωνία με τη Μπάγερν και δικαίωσε τους Βαυαρούς για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο του, καθώς σε 40 συμμετοχές στο γερμανικό Πρωτάθλημα είχε 15.8 πόντους (34.9% στα τρίποντα), 1.9 ριμπάουντ και 4.4 ασίστ κατά μέσο όρο!

Έγινε… ήρωας!

Το καλοκαίρι του 2014 αποχώρησε από τη Μπάγερν Μονάχου και εκείνη που τον έκανε δικό της ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Ντέιβιντ Μπλατ έδειξε εμπιστοσύνη στον Ράις, ο οποίος μαζί με τον Οχαγιόν αποτελούν το… δίδυμο στη θέση του πλέι μέικερ. Ο Αμερικανός γκαρντ κάνει αρκετά καλή σεζόν, με δεδομένο πως πρώτη φορά αγωνίζεται σε ομάδα τέτοιου επιπέδου και με τόσο… βαριά φανέλα και έχει 8.9 πόντους (34.7% στα τρίποντα) - 2.4 ασίστ κατά μέσο όρο στο Πρωτάθλημα Ισραήλ, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί του στην Ευρωλίγκα είναι 9 πόντοι (35.9% στα τρίποντα) - 3.2 τελικές πάσες ανά αγώνα.

Ο Ράις σε καμία περίπτωση δεν είναι ο… ηγέτης ή ο κορυφαίος της Μακάμπι, ωστόσο η… μοίρα τα έφερε έτσι, που ο Αμερικανός άλλοτε γκαρντ του Πανιωνίου έγινε ο ήρωας στον ημιτελικό του Final 4 με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Πλέον υπάρχει η πρόκληση του τελικού, με τον Ράις να είναι πιθανό -μέσα σε λίγα χρόνια- να φτάσει από την «Πλατεία» στην κορυφή της Ευρώπης!