Ο Πασκουάλ ξέρει να κερδίζει! Θα πετύχει όμως;

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τη σύνοψη της τελευταίας εβδομάδας της Αποκριάς σε Basket League και Euroleague, «βαθμολογεί» Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και «κυκλώνει» τα δύο ματς της χρονιάς για την «Ένωση».

Η εβδομάδα που μας πέρασε βρήκε τον Ολυμπιακό (18-1) να κάνει μία πειστική εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη και παρά τις απουσίες του Σπανούλη και του Γιανγκ, να χάνει μέσα από τα χέρια του τη νίκη από τη Φενέρμπαχτσέ και στην επιστροφή του στην ελληνική πραγματικότητα, να περνάει ένα εύκολο απόγευμα στην Πάτρα, βάζοντας τους δικούς του τίτλους τέλους στο τοπικό καρναβάλι.

Οι «ερυθρόλευκοι» (Παπαπέτρου 15π., Γκριν 13π. με 3/4 τριπ.) έπαιξαν όσο χρειάστηκαν για να μην επιτρέψουν στον Απόλλωνα να πιστέψει στην έκπληξη και το τελικό 87-70, έδωσε την ευκαιρία στον Γιάννη Σφαιρόπουλο να δοκιμάσει σχήματα και τακτικές ενόψει του σημαντικού αγώνα της Πέμπτης (02/03, 21.05) με την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ, από το οποίο θα απουσιάσει και πάλι ο αρχηγός της ομάδας. Από 'δω και στο εξής και με δεδομένο το αβέβαιο status του φυσικού τους ηγέτη, κάθε αγώνας των πρωταθλητών σε Ελλάδα και Ευρώπη, ισοδυναμεί με ματς χωρίς επόμενη μέρα, γιατί οποιαδήποτε απώλεια μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, όσον αφορά στο πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας σε Basket League και Εuroleague.

Οι νίκες φέρνουν ουσία, αλλά η εικόνα ακόμη δεν πείθει!

O Παναθηναϊκός (18-1) συνεχίζει χωρίς απώλειες (19/19 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στην 2η αγωνιστική) στις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ στην Ευρώπη μετράει τέσσερις αγχωτικές νίκες στα πέντε τελευταία ματς. Η ουσία έχει να κάνει με το ότι ο Τσάβι Πασκουάλ έχει βρει τον τρόπο να παίρνει αποτελέσματα, χωρίς να παίζει εντυπωσιακό μπάσκετ και να πείθει για την προοπτική του «τριφυλλιού», παίρνοντας από τους περισσότερους παίκτες του, όσο και ό,τι χρειάζεται η ομάδα για να παραμένει μέσα στους στόχους.

Αυτό ακριβώς συνέβη και στο Βενετόκλειο, όπου οι «πράσινοι» βασίστηκαν στην ενέργεια του πρώην «Ροδίτη», Μάϊκ Τζέϊμς (19π.) και στην υπεροπλία στα ριμπάουντ (31-23) για να απομακρύνουν (82-73) τις όποιες βλέψεις είχαν οι γηπεδούχοι για μία νίκη υπέρβασης. Ούτε σπουδαίο μπάσκετ έπαιξαν, ούτε ιδιαίτερη ποιότητα ξεδίπλωσαν στο παρκέ. Εδώ και αρκετό καιρό, όμως, αυτό κάνουν και το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι το κάνουν καλά. Είναι μεγάλη ευφυΐα και ικανότητα, να μπορεί ένας προπονητής ένας προπονητής να κερδίζει με παίκτες που δεν ήταν επιλογές του, οδηγώντας την ομάδα του σε τίτλο (Κύπελλο) και διατηρώντας την μέσα σε όλους τους υπόλοιπους στόχους. Αυτό που μένει να μάθουμε, είναι το πόσο θα βελτιωθεί ο Παναθηναϊκός όταν επιστρέψει ο Γκιστ και κατά πόσο αυτή η τακτική, θα οδηγήσει στην επιτυχία που ψάχνει τα τρία τελευταία χρόνια...

Ο Μάρτιος κρίνει τα πάντα!

Μπορεί στην Πυλαία να βρέθηκε στο -11 (στο 27') και στο «Νίκος Γκάλης» στο -13 (στο 10'), η AEK (15-4), όμως, αν και αρκετά διαφορετική σε σχέση με πριν από 3,5 μήνες, φαίνεται ότι έχει τον τρόπο να βρίσκει το κουμπί του ΠΑΟΚ. Η 6η νίκη (77-71) στα τελευταία επτά ματς της «Ένωσης», με την οποία έχει πλέον το καλύτερο ρεκόρ του πρωταθλήματος εντός εδρας (10-0), ήρθε χάρη στην υπεροπλία της στα ριμπάουντ (+10) και τη νέα ηγετική εμφάνιση του Ρόκο Λένι Ούκιτς (17π., 5ρ. & 2ασ.).

Η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς εξασφάλισε ουσιαστικά την 3η θέση στην κανονική περίοδο και πλέον μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα μπορέσει να ενσωματώσει τις δύο νέες προσθήκες (Μαυροκεφαλίδης & Νιούλεϊ) στο ρόστερ της, που στην μάχη των «δικεφάλων» του Νότου και του Βορρά, έκαναν το ντεμπούτο τους. Το «πήγαινε-έλα» συνεχίζεται και ο εφετινός λογαριασμός (τέσσερις ήρθαν και πέντε έφυγαν) πλησιάζει το διψήφιο νούμερο (9) κι έχουμε ακόμη 3 γεμάτους μήνες αγωνιστικής δράσης.

Ο Μάρτιος δεν θα κρίνει μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της ΑΕΚ στη δύσκολη μάχη με την ανερχόμενη Μονακό για τους «16» του Basketball Champions League, αλλά κυρίως το «ταβάνι» των «κιτρινόμαυρων» στα δύο συνεχόμενα εντός έδρας ματς με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το 0/11 που μετράει η «Ένωση» κόντρα στους «αιώνιους» στην μετά Αγγελόπουλου εποχή ή η «βασίλισσα» θα στερήσει, από έναν εκ των δύο το πλεονέκτημα της έδρας και θα αρχίσει να βάζει τα θεμέλια της «αντεπίθεσης», στην οποία στοχεύουν οι διοικούντες και επιθυμεί διακαώς ο φίλαθλος κόσμος;

Η έστω και αγχωτική πρόκριση στους «16» του Basketball Champions League, έδωσε «φτερά» στον Άρη (11-8), που δεν πτοήθηκε από τη σθεναρή αντίσταση του Κοροίβου και «πατώντας γκάζι» στην 3η περίοδο, μετέτρεψε το -5 του 21ου λεπτού και +23 στο 39', απλοποιώντας τελείως τα πράγματα. Το τελικό 100-79, είχε την υπογραφή του Βλάντο Γιάνκοβιτς (21π. & 4ασ. με 8/8 διπ.) που μοιράστηκε το βραβείο του MVP της αγωνιστικής με τον Κέλσι Μπάρλοου και διατήρησε την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη σε τροχιά τετράδας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την πρώτη ευρωπαϊκή μάχη με την Βιλερμπάν.

Όπως και στο ματς με τον Ολυμπιακό, έτσι και κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο Κολοσσός πάλεψε στα ίσα το παιχνίδι αλλά και τις δύο φορές, ατύχησε να έχει το βαρύ πυροβολικό του σε άσχημο απόγευμα. Στα δύο αυτά ματς, ο Τρέβορ Ρέλεφορντ είχε από 7 πόντους με 2/7 σουτ κι έτσι παρά την αξιόλογη εμφάνιση των Ροδιτών, ο Κολοσσός (10-9) δεν μπόρεσε να κερδίσει κάτι περισσότερο (73-82) από τις εντυπώσεις. Ο Άρης Λυκογιάννης (Ρέντικ 14π., Σαλούστρος 12π.) πάντως, είδε τους παίκτες του να σουτάρουν καλύτερα σε βολές και δίποντα με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του «τριφυλλιού», λόγω της αστοχίας σε τρίποντα (5/17 ήτοι 29,4%) και των 8 λιγότερων ριμπάουντ.

Αυτό που συμβαίνει με τον εφετινό ΠΑΟΚ (10-9), από τις 19 Νοεμβρίου και μετά δεν έχει προηγούμενο! Πιο συγκεκριμένα, μετά από ένα σερί 4/4 από την 2η έως και την 5η αγωνιστική κι ένα 0/2 στις δύο αμέσως επόμενες (6η & 7η), έκτοτε και για ένα διάστημα τριών μηνών, δεν μπορεί να ζευγαρώσει ούτε τις νίκες, ούτε τις ήττες του στην Basket League, με αποτέλεσμα μία εβδομάδα να χάνει και μία να κερδίζει! Κόντρα στην ΑΕΚ πάντως, πέρα από τον Τζόρνταν Σάϊμπερτ που υπέστη εξάρθρωση ώμου, οι Θεσσαλονικείς έχασαν μοναδική ευκαιρία να συμπληρώσουν μία εβδομάδα με 3 σερί νίκες (συμπεριλαμβανομένου και του «διπλού» πρόκρισης στο Βελιγράδι), να διατηρηθούν στην 4άδα και να παραμείνουν «ζωντανοί» στο κυνήγι ακόμη και της 3ης θέσης. Αν και η πιο άστοχη του πρωταθλήματος πίσω από τα 6,75, η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου σούταρε με 45% στα τρίποντα, ωστόσο, το υψηλό ποσοστό (9/20), δεν στάθηκε αρκετό για να αποτρέψει μία πανομοιότυπη ήττα (71-77) με το ματς του 1ου γύρου (71-78). Κυρίως λόγω της αρνητικής αναλογίας ασίστ/λαθών (14/16) και της πολύ κακής βραδιάς από την γραμμή της... φιλανθρωπίας (53,8%)!

Κοντά στο καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας τους!

Αν τα Τρίκαλα (8-11) είχαν λίγο περισσότερη τύχη και είχαν επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή, τώρα θα ήταν - μαζί με τον Παναθηναϊκό - οι δύο μοναδικές αήττητες ομάδες στον 2ο γύρο του πρωταθλήματος. Καταρρίπτοντας το ρεκόρ τους στα εύστοχα δίποντα (22), η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (Μπάρλοου 21π., 5ρ., 5ασ. & 9 κερδισμένα φάουλ) "λύγισε" ευκολότερα του αναμενόμενου (76-67) την αντίσταση του Ρεθύμνου και πλέον έβαλε ισχυρή υποψηφιότητα για την πρώτη ιστορική συμμετοχή της στα playoffs. Οι Θεσσαλοί έφτασαν αισίως τις 8 νίκες και αν δεν έχαναν σε λεπτομέρειες από το Λαύριο και με αυτοχειρία από την ΑΕΚ, τώρα, θα είχαν ήδη ξεπεράσει το καλύτερο ρεκόρ τους στην Α1 Κατηγορία (9-17). Κι ενώ απομένουν επτά αγωνιστικές για το τέλος της κανονικής περιόδου.

Μετά το αρχικό 0/3 κόντρα στους «αιώνιους» και τον Κόροιβο, είναι πλέον προφανές ότι ο Βαγγέλης Αγγέλου έχει βάλει τον Προμηθέα (8-11) σε πολύ καλή σειρά και από 'κει που μαχόταν για την σωτηρία, πλέον διεκδικεί με αξιώσεις τη συμμετοχή του στην post-season. Στο Λαύριο, οι Πατρινοί (Μουρ 20π. & 5ρ. με 8/11 σουτ) ανέτρεψαν μία διαφορά 12 πόντων και με αντεπίθεση διαρκείας κι άμυνα από... σίδερο στην τελευταία περίοδο, πέτυχαν την 4η νίκη τους (77-74) στους πέντε τελευταίους αγώνες κι επέστρεψαν στην βάση για να γιορτάσουν με την ψυχή τους το καρναβάλι!

Κινδυνεύει να μείνει εκτός οκτάδας!

Το Ρέθυμνο (8-11) δεν μπόρεσε να «κεφαλαιοποιήσει» την σημαντικότερη νίκη της χρονιάς επί της ΑΕΚ και στα Τρίκαλα, συνέχισε το αρνητικό σερί του (67-76) μακριά από την Κρήτη, φτάνοντας πλέον τις 9 σερί ήττες. Με το Νίκο Βετούλα στον πάγκο (2-2), πάντως, οι Κρητικοί (Άρνολντ 17π.) έχουν βελτιώσει αισθητά την άμυνά τους (μ.ο. 67,5π.), σκοράρουν όμως κατά μ.ο. 8,3 πόντους λιγότερους, ενώ απόντος και του Κράβιτς, υστερούν αρκετά και στα ριμπάουντ. Μετά από ένα πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα, οι Cretan Kings μετρούν 6 ήττες στα τελευταία 8 ματς και κινδυνεύουν πλέον άμεσα να μείνουν εκτός playoffs, παρ' ότι στις πρώτες 10 αγωνιστικές, βρίσκονταν μεταξύ 4ης και 5ης θέσης!

Η έλλειψη inside game και η αστοχία των σουτέρ του πίσω από τα 6,75 (5/23 τριπ. ήτοι 21,7%), σε συνδυασμό με την χαμηλή δημιουργία (11ασ./14λ.) των γηπεδούχων, ήταν οι αιτίες που το Λαύριο (7-12), γνώρισε την πρώτη εντός έδρας ήττα (74-77) από ομάδα κάτω της 6ης θέσης (Προμηθέας), μετά από δύο χρόνια στην Basket League (αν εξαιρέσουμε το περυσινό και άνευ βαθμολογικής σημασίας τελευταίο ματς στο γήπεδό του με τα Τρίκαλα). Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη (Μπολντς 13π. & 2κλ.) νιώθει πλέον καυτή την ανάσα του Κόροιβου και της Κύμης, ενώ την τελευταία αγωνιστική έχει να ταξιδέψει στην Πάτρα για να αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα που υπολείπεται δύο βαθμών θα καίγεται για τη νίκη. Με 2/2 μέσα στο «σπίτι» κόντρα σε Δόξα και Κόροιβο, σφραγίζει την παραμονή και κοιτάει ψηλότερα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπλέξει στις ισοβαθμίες και όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά...

Η μάχη των τεσσάρων και ο αποχαιρετισμός της Δόξας!

Η προσθήκη του Αυστραλού point-guard Τζέϊσον Κάντι (12π. & 3ασ.), που βοήθησε σε σκοράρισμα και οργάνωση του παιχνιδιού, η καλύτερη εφετινή εμφάνιση του Βούλγαρου Τσάβνταρ Κοστόφ (18π., 2ρ., 2ασ. με 7/9 σουτ) και η ουσιαστική συμβολή των Ελλήνων παικτών, με προεξάρχοντες τους Τουτζιαράκη (12π., 5ρ. & 4ασ.) και Σταμάτη (9π. & 2ασ.), ήταν οι αιτίες της εύκολης επικράτησης (97-65) της Κύμης (6-13) επί της Δόξας Λευκάδας. Οι παίκτες του Βασίλη Μπρατσιάκου, κατέγραψαν την υψηλότερη παραγωγικότητα και το 2ο χαμηλότερο παθητικό τους στην εφετινή σεζόν, έδωσαν την χαριστική βολή στους έτερους νεοφώτιστους και πήραν σημαντική βαθμολογική ανάσα, μαζί με το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα μέσα στο 2017!

Για περίπου 25 λεπτά, το ματς στο «Nick Galis Hall» θύμισε κατά πολύ την αναμέτρηση του 1ου γύρου στην Αμαλιάδα, όπου ο Κόροιβος (6-13) προηγήθηκε ακόμη και με +20, αλλά έχασε το ματς στην 2η παράταση. Στον επαναληπτικό της Θεσσαλονίκης, οι παίκτες του Ντίνου Καλαμπάκου (Σταρκς 21π. & 5ασ. με 4/4 τριπ.) έβαζαν δύσκολα στους γηπεδούχους, όσο ευστοχούσαν από μακριά (11/26 τριπ. ήτοι 42,3%). Η υστέρηση στα ριμπάουντ (-20) και το χαμηλό ποσοστό σε δίποντα και βολές, διαμόρφωσαν το τελικό 79-100, που ήταν η 2η «100άρα» που δέχτηκαν φέτος οι φιλοξενούμενοι και μόλις η 6η πιο βαριά ήττα τους στην εφετινή σεζόν.

Παρά το κακό ξεκίνημα και το -22 στο 14ο λεπτό, ο Απόλλων (5-14) μάζεψε γρήγορα την διαφορά, προβλημάτισε για λίγο τον Ολυμπιακό κι αν στην πορεία καταφέρει να ισορροπήσει το παιχνίδι του μεταξύ περιφέρειας και «ζωγραφιστού», τότε «θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του» στην μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η μαχητικότητα της 2ης περιόδου και ο περιορισμός της ήττας σε λογική διαφορά (70-87), είναι τα μόνα στοιχεία που κάνουν τον Θανάση Σκουρτόπουλο να δηλώνει αισιόδοξος, μετά από μία βραδιά που είδε τους Αμερικανούς του (πλην του Χίκεϊ που είχε 14π., 4ρ. με 3/5 τριπ.) να τελειώνουν το ματς με 9/35 σουτ εντός πεδιάς (25,7%)!

Εδώ και καιρό χωρίς τους δύο ξένους (Ουέλς και Μασάμπε) που «σήκωσαν» το μεγαλύτερο βάρος στον 1ο γύρο και με τον Φώτη Τακιανό να αντικαθιστά τον Χάρη Μαρκόπουλο στον πάγκο, οι ελπίδες της Δόξας (3-16) για κάτι καλό στο κλειστό της Κανήθου, θα ήταν υπαρκτές μόνο με μία εξαιρετική εμφάνιση. Η αντίσταση των φιλοξενούμενων, όμως, διήρκεσε περίπου ένα δεκάλεπτο και από τα μέσα της 2ης περιόδου άρχισε η ολοκληρωτική κατάρρευση, που οφείλεται κυρίως στα 26 λάθη και την απελπιστική αστοχία από την περιφέρεια (1/15 τρίπ. ήτοι 6%). Το τελικό 97-65 που συνιστά την 2η πιο βαριά εφετινή ήττα των «Νησιωτών», έβαλε πρόωρο τέλος στις όποιες ρεαλιστικές πιθανότητες υπήρχαν για την αποφυγή του υποβιβασμού.