Δύο καλοκαίρια χωρίς Εθνική είναι πάρα πολλά!

Δύο καλοκαίρια χωρίς Εθνική είναι πάρα πολλά!

Δύο καλοκαίρια χωρίς Εθνική είναι πάρα πολλά!

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει με γλυκιά ανυπομονησία την προεπιλογή της Εθνικής ανδρών για το Eurobasket και την έκπληξη με τον Άλεξ Αντετοκούνμπο, προβλέπει τους 15 επικρατέστερους για την 12άδα και εξηγεί το πλάνο της ομοσπονδίας για τα υπόλοιπα παιδιά που (και δεν) βρίσκονται στο προσκλητήριο του Δημήτρη Ιτούδη.

Αν τον Σεπτέμβριο του 2019, μου έλεγε κάποιος ότι θα περνούσαν σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια για να ξαναδούμε την «επίσημη αγαπημένη» σε διεθνές παιχνίδι με στόχο μία διάκριση, θα με έπιανε κατάθλιψη διαρκείας.

Όχι δεν ξεχνάω το περυσινό προολυμπιακό τουρνουά που έγινε πέρυσι στην Βικτόρια με την ακριβοθώρητη παρουσία του Ρικ Πιτίνο... Αλλά πως να το κάνουμε; Άλλη αίγλη έχει η συμμετοχή σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης με την τελευταία γεύση να είναι πικρή και να την νιώθουμε στην χώρα απ' όπου ταξίδεψε στον υπόλοιπο κόσμο η ασθένεια που έσπειρε και ακόμη σπέρνει τον θάνατο σε όλον τον πλανήτη...

Θυμάμαι σαν τώρα τους διεθνείς να αποχωρούν με κατεβασμένα τα κεφάλια από το “Shenzen Bay Sports Center” της ομώνυμης μουντής κινεζικής μεγαλούπολης (μετά τη και να ετοιμάζονται για το μακρύ ταξίδι της επιστροφής από το Παγκόσμιο Κύπελλο και τον εαυτό μου να προσπαθεί, τότε, να φανταστεί ποιο θα ήταν το ιδανικό σενάριο για να ξαναδούμε την Εθνική ομάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι, το μπάσκετ – όπως και όλα τα δευτερεύοντα πράγματα στην ζωή – πέρασε για ένα διάστημα σε δεύτερη μοίρα λόγω της πανδημίας και τώρα που σιγά-σιγά μάθαμε να ζούμε μαζί με τον covid-19, έφτασε επιτέλους η ώρα να απολαύσουμε ξανά μετά από καιρό την μπασκετική «καψούρα» του καλοκαιριού.

Αυτή που στην εποχή του Γκάλη και των υπολοίπων «ημίθεων» του '87 έβαλε το μπάσκετ μέσα σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Αυτή που εκτόξευσε την Ελλάδα στην «ελίτ» του παγκοσμίου μπασκετικού γίγνεσθαι για πολλά χρόνια. Αυτή που ουσιαστικά έδωσε τα κίνητρα για την παραγωγή τεράστιων παικτών όπως ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς, οι οποίοι έδωσαν την σκυτάλη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και εκείνος... τερμάτισε τις πίστες!

Αυτή η ομάδα, λοιπόν, που «έχτισε» γενιές και γενιές και στιγμάτισε μπασκετικά τα καλοκαίρια μίας ολόκληρης εποχής, επιστρέφει για τα καλά στις επάλξεις με φόντο την συμμετοχή της στο 41o Eurobasket που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο (1-18) σε τέσσερις χώρες (Γερμανία, Ιταλία και Γεωργία και Τσεχία).

Η ανακοίνωση της προεπιλογής των 23 διεθνών που δημοσιοποίησε η ομοσπονδία κηρύσσει ατύπως την αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο επίσημο τζάμπολ με την Κροατία (02/09, 18.00), οπότε από 'δω και στο εξής και καθώς πλησιάζουμε στην 1η Αυγούστου (ημέρα της πρώτης συγκέντρωσης) η «επίσημη αγαπημένη» θα ξαναμπαίνει ολοένα και περισσότερο στην ημερήσια διάταξη του ενδιαφέροντος.

Με αφορμή, λοιπόν, τις επιλογές του Δημήτρη Ιτούδη αλλά και το πρόγραμμα της προετοιμασίας, καθίσταται σαφές ότι οι πρώτες τρεις μέρες (1-3/08), θα περιλαμβάνουν ένα αρχικό ξεμούδιασμα στο πλαίσιο του οποίου οι τρεις της Εθνικής Νέων (Μαντζούκας, Τανούλης, Νετζήπογλου) και η έκπληξη της λίστας που ακούει στο όνομα Άλεξ Αντετοκούνμπο, θα πάρουν το «βάπτισμα του πυρός» στις προπονήσεις της ανδρών για να εγκλιματιστούν.

Η πρόσκληση του μικρότερου εκ των Antetokounbros (σήμερα είχε την τιμητική του καθώς πήρε μετεγγραφή στην θυγατρική ομάδα των Μπακς), άλλωστε, ανήκει στο ίδιο πλαίσιο στο οποίο κλήθηκε στο παράθυρο του Ιουνίου ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, υπό την έννοια ότι όλα τα παιδιά που συγκεντρώνουν τα προσόντα για να είναι στο "ραντάρ" της «γαλανόλευκης» πρέπει να τσεκάρονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στις 4 Αυγούστου που είναι η μέρα ενσωμάτωσης των τριών παικτών του ΝΒΑ (Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο και Τάιλερ Ντόρσεϊ), βάσει της ειδικής συμφωνίας με την FIBA για μάξιμουμ 4 εβδομάδες προετοιμασίας πριν τους επίσημους αγώνες, θα αρχίσουν τα πρώτα μαζικά κοψίματα, ώστε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να δουλέψει με περίπου 16-18 παίκτες, με φόντα τα δύο φιλικά τεστ προετοιμασίας με την Ισπανία στο ΟΑΚΑ (09/08) και την Μαδρίτη (11/08).

Από 'κει μετά, οπότε και η ομάδα θα μπαίνει στην τελική ευθεία και θα έχει μπροστά της το τουρνουά Ακρόπολις (17-19/08) με αντιπάλους την Τουρκία, την Πολωνία και την Γεωργία, ο Δημήτρης Ιτούδης θα έχει αρχίσει να καταλήγει για τους 14 επικρατέστερους της 12άδας. Μία δωδεκάδα που δεν αποκλείεται να έχει οριστικοποιηθεί για τους δύο επίσημους αγώνες που θα δώσει η ελληνική ομάδα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023(στις 25/08 με την Σερβία εκτός και στις 28/08 με το Βέλγιο εντός), τα οποία θα κρίνουν και τον βαθμό ετοιμότητας πριν την πρεμιέρα του Eurobasket στο Μιλάνο.

Με αυτά και με εκείνα, λοιπόν και με κομβική την απουσία του Ντίνου Μήτογλου (εκκρεμεί η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής για την υπόθεση ντόπινγκ), το μακρινό σουτ του οποίου θα έδινε άλλη διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι της Εθνικής και θα άνοιγε χώρους για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τα κουκιά είναι λίγο-πολύ μετρημένα όσον αφορά στους δώδεκα που θα ταξιδέψουν στην παγκόσμια «πρωτεύουσα μόδας».

Κοινώς, αν δεν υπάρξουν τραυματισμοί, το μέτρημα των «σίγουρων» σταματάει στον αριθμό 10 και εν συνεχεία θεωρώ ότι τέσσερις παίκτες θα παλέψουν για δύο θέσεις. Με βασικότερα κριτήρια την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν στην διάρκεια των προπονήσεων αλλά και τα στοιχεία που ο Δημήτρης Ιτούδης θα κρίνει ότι χρειάζεται στην ομάδα και ταιριάζουν στο αγωνιστικό τους προφίλ.

Υπ' αυτό το πρίσμα, ο Σλούκας, ο Καλάθης και ο Ντόρσεϊ έχουν εξασφαλισμένη την θέση τους στα guards. Ο Παπανικολάου με τον Παπαπέτρου στο “3” και ο Γιάννης με τον Θανάση Αντετοκούνμπο και τον Αγραβάνη στο “4” υπερκαλύπτουν τα forwards (όλοι τους πλην του “Άγρα” μπορούν να παίξουν και τις δύο θέσεις), ενώ το μέγεθος του Παπαγιάννη και του Κώστα Αντετοκούνμπο γεμίζει την θέση του σέντερ.

Οι δύο εναπομείνασες θέσεις που λογικά θα αφορούν σε περιφερειακούς, θα παιχτούν ανάμεσα σε τέσσερις-πέντε παίκτες. Ο λόγος για τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, που είναι ο πιο έμπειρος και ο πιο παλιός έχοντας πιο επιθετικογενή χαρακτηριστικά, τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, που είναι η πιο ευχάριστη έκπληξη των τελευταίων μηνών γιατί έχει το μεγαλύτερο μέγεθος και ταιριάζει σε περισσότερους ρόλους, αλλά και τους Μποχωρίδη (κέρδισε πόντους με την εμφάνισή του απέναντι στην Μεγάλη Βρετανία), Μωραϊτη (έκανε καλό πρωτάθλημα κι έπαιξε καλά στα δύο ματς με την Τουρκία) και Λούντζη (είναι αμυντικός killer και μπορεί να δώσει κάποια λεπτά στον άσο).

Οι υπόλοιποι τέσσερις (Κασελάκης, Κουζέλογλου, Γόντικας, Χουγκάζ), μαζί με τους Γκίκα και Μουράτο (δεν κλήθηκαν λόγω του traffic στα guards) και τους τρεις της Νέων, θα αποτελέσουν την βάση της ανδρών για τα δύο τελευταία παράθυρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην περίπτωση που οι υποχρεώσεις των δύο μεγάλων ελληνικών ομάδων στην Euroleague δεν επιτρέπουν την μαζική συμμετοχή παικτών από τους «αιώνιους» στα ματς του Νοεμβρίου (10/11 και 13/11) και του Φεβρουαρίου (24/02 και 27/02).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!