Ο Διαμαντούλης & ο Σπανίδης

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Ο Διαμαντούλης & ο Σπανίδης
Ο Νίκος Παπαδογιάννης ανακατεύει στο κομπιούτερ τα προσόντα του Δημήτρη Διαμαντίδη με αυτά του Βασίλη Σπανούλη, προσθέτει ολίγη φαντασία και κυοφορεί τον ιδανικό Ευρωπαίο γκαρντ.

Ποιος Ναβάρο και ποιος Σαν Εμετέριο, σενιόρες; Ποιος σας δασκάλεψε ότι το μπάσκετ διαβάζεται πρωτίστως με αριθμούς; Ωραίο το ρεκόρ του «Χουάνκι», αξιοσημείωτα και τα στατιστικά του «Εμέ», αλλά η Ευρώπη ανήκει στους Έλληνες.

Η 6η αγωνιστική της Ευρωλίγκας ήταν η ραψωδία τριών δικών μας ανθρώπων: Σπανούλης στο Φάληρο, Διαμαντίδης στη Μάλαγα, Σχορτσανίτης στο Τελ Αβίβ. Τρία επί τρία, σαν τα τέλεια ισόπλευρα τρίγωνα που μας μάθαιναν στο σχολείο.

Και αν πρέπει οπωσδήποτε να διανθίσουμε τα κατορθώματα των τριών με αριθμούς, ιδού. Οι τρεις μαζί έγραψαν το προηγούμενο διήμερο 80 πόντους (μ.ό. 26,6) με 15/22 δίποντα, 9/15 τρίποντα και 23/26 βολές, με γαρνιτούρα 11 ασίστ, 10 ριμπάουντ, 23 κερδισμένα φάουλ. Μία ομάδα μόνοι τους!

Προσθέστε στην εξίσωση το Φώτση και το Βασιλειάδη για να συμπληρωθεί η πεντάδα και παραμερίστε για να περάσει το άρμα...

Δεν αντέχω να μη γράψω τον καημό μου για την Εθνική ομάδα. Πόσο ψηλά θα είχε φτάσει στο Ευρωμπάσκετ αν είχε στις τάξεις της τους τρεις υπέρλαμπρους αστέρες που για διάφορους λόγους πήδηξαν από το πλοίο;

Πάει αυτό, το είπα και ξαλάφρωσα. Μέχρι να επιστρέψει η Εθνική στο πάλκο, ο Παναθηναϊκός του Διαμαντίδη και ο Ολυμπιακός του Σπανούλη θα μας κρατήσουν ζεστούς όλο το χειμώνα στις κρύες γειτονιές της Ευρώπης.

Διαμαντίδης, όμως, ή Σπανούλης; Ποιον από τους δύο θα προτιμούσατε στη δική σας ομάδα; Η σωστή απάντηση είναι, φυσικά: «Και τους δύο». Όπως Βερολίνο. Όπως Βελιγράδι. Όπως Ιαπωνία. Θα τους ξαναδούμε άραγε συμπαίκτες στο μέλλον, ντυμένους με την ίδια φανέλα;

Ο μπασκετμπολίστας-υβρίδιο που θα κατόρθωνε να συνδυάσει τα προσόντα των δύο εμβληματικών άσων αφαιρώντας από τον κλώνο τα όποια μειονεκτήματά τους θα ήταν ο ιδανικός Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας, όπως θα ήταν ιδανικός σέντερ το ρομπότ που θα προέκυπτε από τη διασταύρωση Σχορτσανίτη/Μπουρούση!

Από το Διαμαντίδη θα έπαιρνε το κορμί και από το Σπανούλη το περπάτημα στον αέρα.
Από το Σπανούλη θα έπαιρνε την ταχύτητα κι από το Διαμαντίδη τη δύναμη.
Από το Διαμαντίδη θα έπαιρνε την αλτικότητα και από το Σπανούλη την ευελιξία.
Από το Σπανούλη θα έπαιρνε το δεξί χέρι και από το Διαμαντίδη το αριστερό.
Από το Διαμαντίδη θα έπαιρνε το pick 'n' roll και από το Σπανούλη το ένας εναντίον πολλών.
Από το Σπανούλη θα έπαιρνε την πάσα σε μποτιλιάρισμα και από το Διαμαντίδη την πάσα-φούτμπολ.
Από το Διαμαντίδη θα έπαιρνε την προσεκτική κυκλοφορία και από το Σπανούλη τη φαντασία.
Από το Σπανούλη θα έπαιρνε την ικανότητα στο «charge» και από το Διαμαντίδη την προσωπική άμυνα.
Από το Διαμαντίδη θα έπαιρνε τα ριμπάουντ και από το Σπανούλη τη γρήγορη εκτέλεση.
Από το Σπανούλη θα έπαιρνε τα κερδισμένα φάουλ και από το Διαμαντίδη την αξιοπιστία.
Από το Διαμαντίδη θα έπαιρνε την ηρεμία και από το Σπανούλη το πάθος.
Από το Σπανούλη θα έπαιρνε το «έτσι γουστάρω» και από το Διαμαντίδη το «μπορώ».
Από το Διαμαντίδη θα έπαιρνε τις τάπες και από το Σπανούλη την έφεση στο οφσάιντ.
Από το Σπανούλη θα έπαιρνε το αρχηγιλίκι με φωνή και από το Διαμαντίδη το αρχηγιλίκι με καλό παράδειγμα.
Από το Διαμαντίδη θα έπαιρνε το «εμείς» και από το Σπανούλη το «εγώ».
Από το Σπανούλη θα έπαιρνε την εξωστρέφεια και από το Διαμαντίδη την ενδοσκόπηση.
Από το Διαμαντίδη θα έπαιρνε την αφοσίωση στις εντολές του προπονητή και από το Σπανούλη τον αυτοσχεδιασμό.
Από το Σπανούλη θα έπαιρνε το μελετηρό μυαλό και από το Διαμαντίδη το μελετηρό κορμί.
Από το Διαμαντίδη θα έπαιρνε τις πρωινές προπονήσεις και από το Σπανούλη την αυτοπεποίθηση.
Από το Σπανούλη θα έπαιρνε το ζεστό αίμα και από το Διαμαντίδη το κρύο.

Κυρίες και κύριοι, υποδεχθείτε το Βασίλη Διαμαντούλη ή το Δημήτρη Σπανίδη! Με κύτταρα από το dna των δύο άσων που γαλουχήθηκαν ως συμπαίκτες και πλέον διεκδικούν τις κορυφές ο καθένας για λογαριασμό τους μπορεί να γεννηθεί ο ιδανικός γκαρντ. Ο νέος Γκάλης, αν προτιμάτε.

Εμένα θα μου επιτρέψετε να ονειρεύομαι μια Εθνική ομάδα που θα τους έχει και τους δύο στη διάθεσή της, το ερχόμενο καλοκαίρι. Στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, θα πλησιάσουν το φίλο τους τον Τόνι Πάρκερ και τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο για να συζητήσουν ποιος από τους τέσσερις είναι ο κορυφαίος.

Και αν δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν, θα πεταχτούν παραδίπλα να ζητήσουν την ετυμηγορία του Κόμπι Μπράιαντ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.