Τζόκοβιτς: Οι 6+1 μεγάλοι στόχοι του «Νόλε» (vids)

Τζόκοβιτς: Οι 6+1 μεγάλοι στόχοι του «Νόλε» (vids)
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στα 33 του είναι φαβορί για μια σειρά από ρεκόρ στο τένις και είναι αποφασισμένος να τα κυνηγήσει έως το τέλος.

Οι Big-3 "διέλυσαν" κάθε ρεκόρ στο τένις στα χρόνια τους και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχουν όλα τα ρεκόρ στα... ΄χερια τους.

Ποιος όμως από τους Big-3 θα έχει τα περισσότερα στο φινάλε της καριέρας του; Ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Ράφα Ναδάλ ή ο Νόβακ Τζόκοβιτς;

«Νόλε», ο επικρατέστερος

Ο Ελβετός είναι ήδη 39, ο Ισπανός 34 και ο Σέρβος είναι 33. Συνεχίζουν και οι τρεις να παίζουν σε πολύ υψηλό επίπεδο αφού βλέπουν πως η νέα γενιά δεν μπορεί να τους κοιτάξει στα "μάτια" τουλάχιστον σε επίπεδο Grand Slam αλλά και Masters.

Για πολλούς ο Νόβακ Τζόκοβιτς και λόγω ηλικίας αλλά και λόγω κατάστασης είναι το φαβορί για να έχει στα χέρια του τα περισσότερα ρεκόρ στο φινάλε της καριέρας του. Ο Ρότζερ Φέντερερ σε 5 μήνες θα γίνει 40 και κανείς δεν ξέρει σε τι επίπεδο μπορεί να παίζει.

Ο Ράφα Ναδάλ με τόσες επεμβάσεις είναι άθλος που συνεχίζει ακόμη να παίζει και να κατακτά Grand Slam. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πριν από 2 ημέρες έφτασε τις 311 εβδομάδες στο Νο1 και πήρε άλλο ένα ρεκόρ από τον Ρότζερ Φέντερερ.

Ποια είναι όμως τα ρεκόρ που κυνηγά ο Νόβακ Τζόκοβιτς και τι ελπίδες έχει; Ας τα δούμε.

Στην κορυφή των Grand Slam

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με την κατάκτηση του Australian Open 2021 έφτασε τα 18 Grand Slam. Είναι στην 3η θέση της σχετικής κατάταξης πίσω από τον Ρότζερ Φέντερερ που έφτασε το 2018 τα 20 και τον Ράφα Ναδάλ που έχει και εκείνος 20 αλλά τα κατάφερε το 2020.

Ο Σέρβος είναι το φαβορί για να φτάσει στην κορυφή στο τέλος της καριέρας του εάν οι πιο νέοι μένουν χωρίς τίτλο σε Grand Slam και τα επόμενα χρόνια. Έως σήμερα μόνο ο Ντομινίκ Τιμ έχει κερδίσει το US Open αλλά χωρίς να παίξει με τους Big-3.

Από την άλλη ο Ντανίλ Μεντβέντεφ έχει 2 τελικούς και ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ είναι μια φορά φιναλίστ. Ο Ρότζερ Φέντερερ μοιάζει δύσκολο να κερδίσει ξανά Grand Slam και ουσιαστικά ο μεγάλος αντίπαλος του Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ο Ράφα Ναδάλ.

Ο Ισπανός δείχνει ανίκητος στο Roland Garros αλλά αυτό δεν φτάνει για να του εξασφαλίσει μια σίγουρη πρωτιά. Εάν συνεχίσει την καλή παράδοση που έχει στο US Open θα έχει πολλές ελπίδες για να είναι αυτός ο πρώτος των πρώτων.

Ο Βασιλιάς των Masters

Με τα τουρνουά Masters να έχουν σταματήσει στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2020 ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πρώτος με 36 και τον ακολουθεί ο Ράφα Ναδάλ με 35.

Στην 3η θέση είναι ο Ρότζερ Φέντερερ με 28. Εδώ το παιχνίδι θα κριθεί στις συμμετοχές. Ο Ράφα Ναδάλ δείχνει να επενδύει περισσότερο στα χωμάτινα (3) αλλά ο Νόβακ Τζόκοβιτς μπορεί να κερδίσει τα πάντα.

Οι άλλοι, οι νέοι, απλά είναι έτη φωτός πίσω και δεν μπορεί να απειλήσουν κανένα με τον ρυθμό που κερδίζουν Masters. Κλειδί είναι η συμμετοχή. Σε όσο πιο πολλά συμμετέχει ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Ράφα Ναδάλ τόσο πιο πολλές ελπίδες έχουν να είναι Νο1.

Το Νο1 έχει "κλειδώσει"

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ήδη στην κορυφή της λίστας με τους παίκτες με παρουσία στο Νο1. Ο Σέρβος έχει 311 εβδομάδες, ο Ρότζερ Φέντερερ έχει 310 και ο Ράφα Ναδάλ έχει 209.

Εδώ η πρωτιά μοιάζει να έχει "κλειδώσει" για τον "Νόλε".

Όταν θα ολοκληρώσει την καριέρα του δύσκολα θα μπορεί κάποιος να "σπάσει" το ρεκόρ του. Σίγουρα θα ξεπεράσει τις 400 εβδομάδες και λογικά θα πάει ακόμη πιο ψηλά. Ο Φέντερερ πρέπει να έχει τίτλο Grand Slam και συμμετοχές σε πολλά τουρνουά για να είναι και πάλι Νο1.

Ό Ράφα Ναδάλ είναι πολύ πίσω.

Στην κορυφή των ATP Finals

Στα ATP Finals στην κορυφή από το 2011 είναι ο Ρότζερ Φέντερερ.

Κανείς δεν έχει καταφέρει δέκα χρόνια μετά να τον ξεπεράσει. Ο Ελβετός έχει να επιδείξει 6 τίτλους ενώ ο Σέρβος το 2015 έφτασε στους 5.

Εν συνεχεία είχε 2 χαμένους τελικούς και είναι πάντα στη 2η θέση. Τα τελευταία χρόνια δεν τα πάει ιδιαίτερα καλά στο τελευταίο τουρνουά της χρονιάς και θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα όχι μόνο για να φτάσει στα 6 αλλά και να ξεπεράσει τον Ελβετό.

Η μάχη των τίτλων

Εδώ φαβορί είναι ο Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός στα 39 του έχει 103 τίτλους καριέρας και ένας από τους λόγους που επιστρέφει είναι να φτάσει τους 109 του Τζίμι Κόνορς που είναι εδώ και δεκαετίες στην κορυφή.

Από τους εν ενεργεία παίκτες ο Φέντερερ έχει 103, ο Ναδάλ έχει 86 και ο Τζόκοβιτς 82. Εάν ο Σέρβος παίξει άλλα 3 και πλέον χρόνια ίσως καταφέρει να ξεπεράσει το ρεκόρ του Φέντερερ ή και του Κόνορς.

Βέβαια εάν ο Ελβετός φτάσει τον Αμερικανό τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.

Οι νίκες είναι αμέτρητες

Στη μάχη με τις νίκες στην open era όλα είναι εξάρτηση των σεζόν που θα παίξει ο κάθε αθλητής.

Στην 1η θέση και εδώ είναι ο Τζίμι Κόνορς με 1274. Τον ακολουθεί και μπορεί να τον ξεπεράσει ο Ρότζερ Φέντερερ με 1242.

Στην 3η θέση είναι ο Ιβάν Λεντλ με 1068 και στην 4η ο Ράφα Ναδάλ με 1008. Ακολουθεί με 951 ο Γκιγιέρμο Βίλας και 943 έχει ο Τζόκοβιτς.

Ο Ναδάλ βάσει των αγώνων που παίζει σε κάθε σεζόν δεν δείχνει ικανός να πάει στο Νο1 αλλά ο Νόβακ Τζόκοβιτς εάν παίξει άλλα 4-5 χρόνια θα το πιάσει.

Το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Το μεγάλο απωθημένο του Νόβακ Τζόκοβιτς είναι το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Θέλει να χαρίσει στην πατρίδα του τη Σερβία ένα χρυσό μετάλλιο και εκείνος. Έως σήμερα δεν έχει φτάσει καν σε τελικό σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2008 στο Πεκίνο θα χάσει από τον Ράφα Ναδάλ στον ημιτελικό και θα ανέβει στο 3ο σκαλί του βάθρου.

Ο Ισπανός είναι ο μόνος από τους Big-3 με χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο ενώ ο Ελβετός έχει χρυσό στο διπλό.

 

Τελευταία Νέα