Roland Garros: Ποιος θα χαλάσει τη γιορτή του Ναδάλ; (vids)

Roland Garros: Ποιος θα χαλάσει τη γιορτή του Ναδάλ; (vids)
Το Roland Garros αρχίζει την Κυριακή (30/5) στο Παρίσι με φαβορί τον Ράφα Ναδάλ και με τον Στέφανο Τσιτσιπά με την Μαρία Σάκκαρη να παίζουν τα ...ρέστα τους για να θριαμβεύσουν στην «Πόλη του Φωτός».

Το Roland Garros επιστρέφει στο Παρίσι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πέρασε και μεγάλο διάστημα από την ημέρα που έπεσε η αυλαία στο Roland Garros 2020 το οποίο λόγω του covid-19 διεξήχθη τον Οκτώβριου του περασμένου έτους.

Ποιος αλήθεια έχει ξεχάσει τον τελικό της 11ης Οκτωβρίου ανάμεσα στον Ράφα Ναδάλ και στον Νόβακ Τζόκοβιτς; Το Roland Garros 2021 αρχίζει στις 30/5 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα θα έχει διπλή συμμετοχή με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη ενώ στα Juniors θα δούμε και την Μιχαέλα Λάκη.

Το τουρνουά του Ράφα Ναδάλ

Ο Ράφα Ναδάλ αν και έπαιξε για πρώτη φορά το 2005 σ' ένα τουρνουά που ξεκίνησε το 1891 είναι δίχως ενστάσεις ο καλύτερος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ στο Roland Garros.

Πως να μην είναι άλλωστε ένας άνθρωπος που έχει 13 τίτλους από το 2005 έως το 2002; Ένας άνθρωπος που έχει 13 νίκες σε 13 τελικούς; Ένας άνθρωπος που έχει παίξει 102 παιχνίδια και έχει 100 νίκες;

Οι δυο ήττες είναι ιστορικές. Η πρώτη από τον Ρόμπιν Σόντερλιγκ στον 4ο γύρο του 2009 και η δεύτερη από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον προημιτελικό του 2015.

Ο Ράφα Ναδάλ που φέτος απέκτησε και το άγαλμα τους στις εγκαταστάσεις του Roland Garros έχει κερδίσει 4 φορές σε τελικό τον Ρότζερ Φέντερερ και άλλες 3 τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Η συμμετοχή του θα είναι η 17η στο Roland Garros και βάσει της κλήρωσης το πιο δύσκολο σημείο θα είναι ο ημιτελικός στον οποίο λογικά θα συναντήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς ενώ στον τελικό θα παίξει με Στέφανο Τσιτσιπά ή Ντομινίκ Τιμ ή Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Το 21ο Grand Slam

Ο Ισπανός το 2020 κατέκτησε το Roland Garros και έφτασε στα 20 Grand Slam. Είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών αλλά έχει παρέα στην κορυφή τον Ρότζερ Φέντερερ ο οποίος το 2018 στη Μελβούρνη κέρδισε πρώτος το 20ο.

Ακολουθεί με 18 ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Εάν ο Ράφα Ναδάλ τα καταφέρει και φέτος στο Παρίσι θα γίνει ο πρώτος τενίστας που θα έχει 21 Grand Slam.

Κάποτε τα 14 του Πιτ Σάμπρας ήταν "αξεπέραστα" αλλά η "λαίλαπα" Ρότζερ Φέντερερ δεν άφησε τίποτα όρθιο την περασμένη δεκαετία. Πως όμως τα έφερε έτσι η μοίρα και ο Ελβετός έφτασε τα 14 του Αμερικανού στο Roland Garros 2009.

Ο Σόντερλινγκ έκανε τη δουλειά με τον Ναδάλ και στον τελικό ο Φέντερερ έκανε αυτό που έπρεπε. Κατέκτησε το μοναδικό Roland Garros της καριέρας του. Ο Φέντερερ είναι και πάλι στο Παρίσι αυτές τις ημέρες για 19η συμμετοχή του και θα ξεκινήσει στον 1ο γύρο με τον Ουζμπέκο Ιστόμιν.

Από την άλλη ο Ναδάλ θα παίξει με τον Αυστραλό Ποπίριν ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς που κατέκτησε τίτλο το Σάββατο στο Βελιγράδι (τον 83ο) θα παίξει με τον Σάντγκρεν.

Οι Big-3 είναι και οι μόνοι από αυτούς που έχουν ταξιδέψει στο Παρίσι που έχουν κερδίσει Roland Garros. Έχουμε τα 13 του Ναδάλ και από ένα έχουν ο Τζόκοβιτς και ο Φέντερερ. Ο Βαβρίνκα απουσιάζει.

Τίτλο έχει πάρει και ο προπονητής του Ράφα Ναδάλ, ο Κάρλος Μόγια, ενώ από τη λίστα με τους νικητές απουσιάζουν τεράστια ονόματα όπως ο Κόνορς, ο ΜακΕνρο και ο Σάμπρας.

Ο Ράφα Ναδάλ είναι φυσικά πρώτος σε τίτλους (και στην open era και πριν) με 13 και στην open era ακολουθεί με 6 ο Μπιορν Μποργκ. Ο Ρολάντ Γκαρός που έχει δώσει το όνομα του στο τουρνουά δεν ήταν τενίστας αλλά αεροπόρος.

Ένας ήρωας για την Γαλλία η οποία ξέρει και τιμά τους ήρωες της.

Δυο Έλληνες στο Παρίσι

Τόσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς όσο και η Μαρία Σάκκαρη θα συμμετάσχουν για 5η σερί χρονιά.

Η Μαρία Σάκκαρη που είναι στο Νο18 κόσμου έχει δυο παρουσίες στον 3ο γύρο και θα παίξει στην πρεμιέρα της με την Ουκρανή Καταρίνα Ζαβάτσκα.

Η Ελληνίδα τενίστρια έχει ως ρεκόρ σε Grand Slam τον 4ο γύρο στο Australian Open 2020 και στο US Open 2020 έχει τα φόντα να φτάσει και στο Παρίσι στους "16" και να κάνει και το βήμα παραπάνω.

Η μητέρα της, η Αγγελική Κανελλοπούλου, είχε παίξει και εκείνη τη δεκαετία του '80, δυο φορές στον 3ο γύρο και είχε αποκλειστεί τη μια από τις δυο από την θρυλική Κρις Έβερτ η οποία είναι η αθλήτρια με τα περισσότερα (7) τρόπαια στην open era του Roland Garros.

Από την άλλη ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι στο Νο5 κόσμου και έχει ρεκόρ τον ημιτελικό του 2020 όπου είχε αποκλειστεί από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση του Roland Garros 2021 και βάσει της κλήρωσης εάν όλα πάνε καλά θα παίξει στον ημιτελικό με Τιμ ή Ζβέρεφ και στον τελικό με Ναδάλ ή Τζόκοβιτς.

Κανένας Έλληνας δεν έχει φτάσει σε τελικό σε Grand Slam και σίγουρα είναι ένας μεγάλος στόχος για τον Στέφανο. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε πως θα είναι μεγάλη έκπληξη αλλά για τους ειδικούς όχι και τόσο μεγάλη.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει φέτος μια φανταστική σεζόν στο χώμα με 2 τίτλους (Monte Carlo, Lyon) σε 3 τελικούς (Barcelona Open ο 3ος) και συνολικά είναι πρώτος σε νίκες στον κόσμο στο 2021.

Έχει 33 νίκες και 8 ήττες.

Η Σερένα και οι άλλες

Η Σερένα Ουίλιαμς στα 39 της έφτασε και φέτος στο Παρίσι εκεί όπου έχει κερδίσει 3 τίτλους με τελευταίο εκείνον του 2015.

Η Αμερικανίδα που κυνηγάει το 24ο Grand Slam και την ισοφάριση του ρεκόρ της Μάργκαρετ Κορτ η οποία έπαιξε και στα χρόνια πριν από την open era σίγουρα δεν είναι φαβορί για τον τίτλο.

Ένας τίτλος ο οποίος αλλάζει χέρια κάθε χρόνο. Η τελευταία που κατάφερε να υπερασπιστεί τίτλο ήταν η Ενάν (2005-2007).

Απούσα είναι η νικήτρια του Roland Garros 2018 Σιμόνα Χάλεπ ενώ στο κυρίως ταμπλό από τις νικήτριες των περασμένων ετών εκτός από την Σερένα έχουμε την Μπάρτι (Νο1 κόσμου), την Μουγκουρούθα, την Οσταπένκο (παίζει με Κένιν στην πρεμιέρα) και φυσικά την νεαρή Πολωνή Ίγκα Σβιάτεκ η οποία από το πουθενά το 2020 κατέκτησε τον τίτλο χωρίς να χάσει σετ.

Η 19χρονη δεν ήταν "φωτοβολίδα" και το 2021 κατέκτησε άλλους 2 τίτλους και μάλιστα το Italian Open (WTA 1000).

Μένει να δούμε εάν η Σβιάτεκ θα "σπάσει" την παράδοση και θα γίνει η 2η μετά από την Ενάν που θα υπερασπιστεί τίτλο στο Παρίσι. Στα φαβορί μαζί με την Σβιάτεκ, είναι η Μπάρτι και η Αρίνα Σαμπαλένκα.

Η Ναόμι Οσάκα που δήλωσε πως δεν θα κάνει δηλώσεις στο τουρνουά για να προφυλάξει την ψυχική της ηρεμία έχει 4 Grand Slam τα τελευταία χρόνια αλλά στο Roland Garros έχει 3 παρουσίες στον 3ο γύρο ως ρεκόρ.

Πολύ καλή παρουσία έχει και η Κόκο Γκάουφ έως τώρα στο χώμα και μένει να δούμε που μπορεί να φτάσει η 17χρονη.

Ο νικητής κερδίζει 1,4 εκατ. ευρώ

Μειωμένο και φέτος λόγω του covid-19 και των μισογεμάτων κορτ θα είναι το prize money. Ο νικητής και η νικήτρια στο απλό θα πάρει μόλις 1,4 εκατομμύρια ευρώ και ο φιναλίστ 750.000.

Οι ημιφιναλίστ θα πάρουν από 375.000. Καλά χρήματα θα δοθούν στον 1ο γύρο (60.000), στον 2ο (84.000) και στον 3ο (113.000). Συνολικά σ' όλες τις κατηγορίες το Roland Garros θα μοιράσει το 2021 το ποσό των 34.367.216.

Να θυμίζουμε ότι ο νικητής θα πάρει 2000 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη, ο φιναλίστ 1200 και ο ημιφιναλίστ 720.

To "Philippe Chatrier" είναι πλέον έτοιμο και για βραδυνούς αγώνες και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το Roland Garros.

Το τουρνουά στην Ελλάδα θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ (ΕΡΤ-3, ERT Sports).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Roland Garros: Στο Philippe Chatrier ο Τσιτσιπάς κόντρα στον Σαρντί

Roland Garros: Οι δυο κορυφαίες μάχες του Τσιτσιπά στο Παρίσι (vids)

Ναδάλ: «Δεν ανησυχώ που είμαι στο ίδιο ταμπλό με Τζόκοβιτς και Φέντερερ»

Ζερεμί Σαρντί: Το «χρυσό αγόρι» της Γαλλίας και η "καυτή" σύζυγος (pics)

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα