Στέφανος Τσιτσιπάς: Μια χρονιά «comme ci, comme ca»!

Αντώνης Πατσούρας
Στέφανος Τσιτσιπάς: Μια χρονιά «comme ci, comme ca»!
Το gazzetta.gr παρουσιάζει στιγμές εντός και εκτός κορτ από τη ζωή του Στέφανου Τσιτσιπά στο 2020.

Οι ιστορικοί, οι αθλητικογράφοι του μέλλοντος εξετάζοντας τα "έργα και τις ημέρες" του Στέφανου Τσιτσιπά στο έτος 2020, θα γράφουν ως συμπέρασμα, ότι ήταν μια χρονιά με θετικό πρόσημο αλλά όχι μια χρονιά ανάλογη της κλάσης του κορυφαίου Έλληνα τενίστα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε καλές και κακές στιγμές μέσα στο 2020, που ήταν ιδιαίτερο λόγω του covid-19, της καραντίνας και των ακυρώσεων δεκάδων τουρνουά μικρών και μεγάλων σ' όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας.

Για την ιστορία τελείωσε τη χρονιά στο Νο6 του κόσμου (2η συνεχόμενη), είχε 29 νίκες (2ος) και 14 ήττες, κέρδισε ένα τίτλο, ήταν 7ος στο prize money και ημιφιναλίστ στο Roland Garros.

Ας θυμηθούμε τις στιγμές του Στέφανου Τσιτσιπά στο 2020 σε τίτλους:

ΜΙΑ ανάσα από τον τελικό του Roland Garros

Θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα παίξει σε ημιτελικό του Roland Garros. Αντίπαλος του στον ημιτελικό της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου στο Παρίσι θα είναι το Νο1 του Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος θα προηγηθεί με 2-0 σετ, ο Έλληνας θα ισοφάρισει σε 2-2 και παίζοντας τραυματίας θα ηττηθεί με 3-2 σετ.

ΕΝΑ σοκ που δύσκολα ξεπερνάς

Στον αγώνα του 3ου γύρου του US Open θα συναντήσει τον Κροάτη Μπόρνα Τσόριτς. Θα πάρει κεφάλι με 2-1 σετ και θα φτάσει στο 5-1 στο 4ο σετ. Ο Κροάτης θα σβήσει 6 ματς πόιντ και μετά από 4 ώρες και 36' θα επικρατήσει με 3-2 σετ.

Η ΕΛΛΑΔΑ στο ATP Cup

Λόγω της θέσης του Στέφανου Τσιτσιπά στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα εξασφαλίζει μια θέση στο ATP Cup 2020 το οποίο είναι το πρώτο στην ιστορία.

Ο Στέφανος μαζί με τον αδελφό του Πέτρο, τον Περβολαράκη, τον Καλοβελώνη και με προπονητή τον Απόστολο Τσιτσιπά θα παίξουν σ' ένα όμιλο με Γερμανία, Αυστραλία και Καναδά και θα μείνουν στην 4η θέση. Στην ιστορία θα μείνει το παιχνίδι του Τσιτσιπά με τον Κύργιο στο Μπρίσμπεϊν.

ΕΝΑΣ ΡΩΣΟΣ στο διάβα του

Μέσα στο 2020 τα περισσότερα παινχίδια τα έδωσε μ' ένα παίκτη της γενιάς του, τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο (1997), Αντρέι Ρούμπλεφ. Ο Ρώσος που για πρώτη φορά κατάφερε να φτάσει στο top-10 έπαιξε 3 φορές με τον Έλληνα. Τον κέρδισε στον τελικό του Hamburg Open και ηττήθηκε από τον Τσιτσιπά στον προημιτελικό του Roland Garros και στον όμιλο στο ATP Finals.

ΤΡΕΙΣ εβδομάδες στο Νο5

Μέσα στο 2020 και συγκεκριμένα την 12η Οκτωβρίου έφτασε στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης για 2η φορά στην καριέρα του. Έμεινε στο top-5 για 3 εβδομάδες και έτσι συμπλήρωσε καρέ στην καριέρα του.

ΤΟ ΜΗΔΕΝ με τους Big-3

Το 2019 κατάφερε να κερδίσει και τα τρία μέλη του Big-3. Τον Φέντερερ στη Μελβούρνη και στο Λονδίνο, τον Ναδάλ στη Μαδρίτη και τον Τζόκοβιτς στη Σανγκάη όπου και ήταν στο Νο1. Το 2020 δεν έπαιξε με τον Ελβετό αλλά ηττήθηκε στα 2 παινχίδια του από τον Σέρβο και στο ένα και μοναδικό με τον Ισπανό.

ΣΤΟ λιμάνι της Μασσαλίας

Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα υπερασπιστεί τίτλο. Τα κατάφερε στις αρχές του 2020 στο Open 13 της Μασσαλίας. Κέρδισε στον τελικό τον άλλοτε κακό δαίμονα του, τον Φελίξ Οζέ Αλιασίμ και είναι back to back πρωταθλητής. Έπαιξε άλλους 2 τελικούς στο Ντουμπάι (Τζόκοβιτς) και στο Αμβούργο (Ρούμπλεφ) και είχε 2 ήττες.

ΕΝΑΣ σταρ στην Μανίλα

Τον Οκτώβριο του 1975 η Μανίλα "φιλοξενούσε" την σύγκρουση "γιγάντων" ανάμεσα στον Άλι και τον Φρέιζερ που είναι ίσως ότι καλύτερο έχει διεξαχθεί στις Φιλιππίνες σε επίπεδο αθλητισμού.

Μετά από 45 χρόνια τον Μάρτιο του 2020 ο Στέφανος επισκέφτηκε την Μανίλα για να παίξει ως μέλος της Ελλάδος με τις Φιλιππίνες για το Davis Cup και γνώρισε την αποθέωση μέσα και έξω από το κορτ. Ήταν από τις πιο ωραίες εμπειρίες του και οι Φιλιππινέζοι είχαν την ευκαιρία να δουν το Νο6 του κόσμου.

Η ανατροπή της χρονιάς

Στον 1ο γύρο του Roland Garros θα αντιμετωπίσει το Νο109 του κόσμου, τον Χάουμε Μουνάρ. Ο Ισπανός θα προηγηθεί με 2-0 σετ του τραγικού Στέφανου Τσιτσιπά αλλά ο Έλληνας θα επιστρέψει για να επικρατήσει με 3-2 σε 3.12'

ΣΤΗ Ρώμη χωρίς τον μπαμπά

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα δώσει αγώνα χωρίς τον πατέρα του και προπονητή του, Απόστολο, στην εξέδρα. Στο US Open είχε "ξεσπάσει" στον μπαμπά στο παιχνίδι με τον Τσόριτς και είχε γράψει ότι ίσως ήρθε η ώρα για αλλαγές. Πάει στη Ρώμη χωρίς τον Απόστολο και χάνει στην πρεμιέρα εύκολα από τον Γιανίκ Σίνερ. Είναι ίσως το χειρότερο παιχνίδι του στο 2020. Ο μπαμπάς πάντως επέστρεψε.

ΤΡΕΙΣ δίμετροι στη σειρά

Το Cincinnati Masters λόγω του covid-19 διεξήχθη στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας τενίστας φτάνει στα ημιτελικά αλλά για να τα καταφέρει απέκλεισε στη σειρά τρεις παίκτες που λόγω ύψους θα έπαιζαν άνετα μπάσκετ. Τον Κέβιν Άντερσον (2.03), τον Τζον Ίσνερ (2.08) και τον Ρέιλι Οπέλκα (2.11).

Η ΜΑΣΚΑ που έγινε viral

Στην πρεμιέρα του Roland Garros και στο παιχνίδι με τον Μουνάρ ο Απόστολος Τσιτσιπάς θα εμφανιστεί στην εξέδρα με μια μάσκα προστασίας για τον covid-19 η οποία είχε το πρόσωπο του Στέφανου.

Το σχέδιο ανήκε στην Cat-Lee και όσο ο Έλληνας προχωρούσε τόσο ο κόσμος του τένις μάθαινε για την μάσκα και την ιστορία της! Την φόρεσε και την διαφήμισε η Τυνήσια Ονς Τζαμπέρ ενώ ειδική αναφορά έκανε και η Μαριόν Μπαρτολί.

ΤΟ κορίτσι του Στέφανου

Μέσα στο 2020 τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη απασχόλησε και η Θεοδώρα Πεταλάς. Είναι το κορίτσι του Στέφανου Τσιτσιπά που το είδαμε μαζί του στην Μύκονο αλλά και σ' άλλα μέρη της Αθήνας και του εξωτερικού. Τα φλας πήραν φωτιά στις βόλτες τους και ο Στέφανος δείχνει να έχει βρει το λιμάνι του στο πρόσωπο της Θεοδώρας.

Η ΦΑΡΣΑ στην Οσάκα και η συνταγή

Στις ημέρες της καραντίνας τα live μέσω εφαρμογών έδιναν και έπαιρναν. Σ'ένα από αυτά ο Στέφανος Τσιτσιπάς έσμιξε με την Ναόμι Οσάκα και τις αποκάλυψε πως για να έχει αυτά τα τέλεια μαλλιά βάζει πάνω τους ένα μείγμα με λάδι, ξύδι και μαγιονέζα!

Η πιο πλούσια τενίστρια του 2020 "τρελάθηκε" αλλά ο Στέφανος της "αποκάλυψε" ότι είναι φάρσα. Σ' άλλο live βάζει την μαμά του Τζούλια να φτιάξει τζατζίκι και δίνει την συνταγή για όσους θέλουν να το προσπαθήσουν. Δεν είναι τόσο... βαρύ.

ΤΟ ΣΠΟΤ για τον covid-19

O Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των σποτ της κυβέρνησης στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον covid-19. Περπατάει δίπλα στο κύμα και στέλνει το μήνυμα: «Όσοι αγαπάμε μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από εμάς στον κορωνοϊό. Γι' αυτό αγκάλιασε τα μέτρα προστασίας. Για να μπορέσουμε σύντομα να αγκαλιάσουμε ξανά όσους αγαπάμε, όπως παλιά».

ΤΑ Harrods στην Αθήνα

Σε μια άσχετη στιγμή όταν ήταν στο Λονδίνο για το ATP Finals και έμεινε εκεί για αποθεραπεία έγραψε στο twitter πως καλό θα ήταν να ανοίξει ένα κατάστημα Harrods στην Αθήνα. Το τιτίβισμα προκάλεψε τεράστιες αντιδράσεις στα social media, έγινε πρώτο θέμα κυρίως σε μη αθλητικά sites και στα κανάλια και η Ελλάδα χωρίστηκε στα δυο. Ο ίδιος μετά από ημέρες τόνισε πως γέλασε μ' όλο αυτόν τον πανικό.

Η ΦΑΝΕΛΑ του MVP

Το 2020 ήρθε πιο κοντά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Γνωρίζονται χρόνια αλλά συναντήθηκαν στην Αθήνα και πέρασαν κάποιες ημέρες μαζί. Ο Στέφανος "σκάρωσε" και μια επική φάρσα στον Νικ Κύργιο με πρωταγωνιστή τον Γιάννη ενώ ο MVP του ΝΒΑ του χάρισε μια φανέλα του από τους Bucks με μια ξεχωριστή αφιέρωση.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα