Ναόμι Οσάκα: Μία δικαιολογημένα «εύθραυστη» πρωταθλήτρια (vids)

Ναόμι Οσάκα: Μία δικαιολογημένα «εύθραυστη» πρωταθλήτρια (vids)
Η αποχώρηση της Ναόμι Οσάκα από το Roland Garros αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης στο τένις και το Gazzetta προσπαθεί να αναλύσει με παραδείγματα τους λόγους που η Γιαπωνέζα νιώθει ευάλωτη απέναντι στην «έκθεσή» της στα ΜΜΕ.

«Οι αθλητές πολλές φορές δέχονται ερωτήσεις που τους δημιουργούν αμφιβολίες στο μυαλό τους. Ειδικά όταν οι ερωτήσεις αυτές επαναλαμβάνονται. Πολλές φορές υπάρχουν άνθρωποι που όταν σε βρίσκουν στο έδαφος, σε κλωτσούν από πάνω και δεν μπορείς να καταλάβεις το γιατί».

Το σχόλιο αυτό ανήκει σε μία γυναίκα που έχει υπάρξει και τενίστρια και δημοσιογράφος. Πρόκειται για την Τζούλια Ελμπάμπα, η οποία με το σχόλιό της προσπάθησε να εξηγήσει τα συναισθήματα της Ναόμι Οσάκα μετά την αποχώρησή της από το Roland Garros.

H Οσάκα αποκάλυψε τα όσα βιώνει με την πίεση από τα ΜΜΕ, λέγοντας πως πάσχει από κατάθλιψη και γι’ αυτό ήθελε να απέχει από τις συνεντεύξεις Τύπου. Αφού έγινε μεγάλος θόρυβος και δέχτηκε πρόστιμο, αποφάσισε για το δικό της καλό, αλλά και για την διοργάνωση, να αποσυρθεί.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση βέβαια δέχτηκε κριτική καθώς πολλοί θεωρούν πως από την στιγμή που είχε πάρει την απόφαση αυτή, θα έπρεπε να αποσυρθεί από την αρχή από το τουρνουά για να μην στερήσει μία θέση σε μια άλλη τενίστρια. Σωστό ή λάθος, η Οσάκα πήρε την απόφασή της και έβαλε την ψυχική της υγεία πάνω από όλους και όλα.

Γιατί όμως οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο; Και γιατί αποφάσισε να μην μιλά στα ΜΜΕ πριν από το γκραν σλαμ; Τι είχε προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια και όλη αυτή η πίεση που ένιωσε «έσκασε» τώρα στην επιφάνεια;
Ορισμένα περιστατικά ίσως δώσουν λίγο «φως» στην υπόθεση και γίνει πιο κατανοητό γιατί νοιώθει τόσο μεγάλη πίεση απέναντι στα ΜΜΕ η σπουδαία τενίστρια.

1. Ο ευάλωτος χαρακτήρας της

Οσοι παρακολουθούν τένις, βλέπουν την Οσάκα ως ένα νεαρό κορίτσι που νοιώθει άβολα μπροστά στις κάμερες. Αν και πάντα προσπαθεί να κάνει χαριτωμένα αστεία, πάντα μιλάει χαμηλόφωνα και είναι φανερή η αμηχανία της μπροστά στις κάμερες. Το γεγονός ότι είναι περιζήτητη από όλους όμως, ειδικά όταν βρίσκεται στις ΗΠΑ, φέρνει μεγάλη πίεση και χορηγοί, ατζέντηδες και άλλοι, την πιέζουν για να βγαίνει να μιλήσει παντού.

Η Σερένα Γουίλιαμς παρηγορεί την Ναόμι Οσάκα

Ο χαρακτήρας της όμως δεν έχει αλλάξει παρά τις επιτυχίες και τα χρήματα και παραμένει το ίδιο συνεσταλμένη. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα της Σερένα Γουίλιαμς χθες με αφορμή το περιστατικό της αποχώρησής της από το Παρίσι.

«Την καταλαβαίνω. Έχω περάσει κι εγώ τα ίδια. Αλλά κάθε χαρακτήρας διαφέρει. Εγώ είμαι δυναμική, η Ναόμι πιο συνεσταλμένη. Πρέπει να αφήνουμε τον καθένα να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις όπως νιώθει καλύτερα».

Κάτι που η Σερένα είχε καταλάβει καλά στην απονομή μετά τον μεταξύ τους τελικό στο US Open όπου η Οσάκα προσπαθούσε να κρύψει το προσωπό της για να μην την δει ο κόσμος να κλαίει από την στεναχώρια της, καθώς ο κόσμος γιούχαρε εξαιτίας του επεισοδίου που είχε η Γουίλιαμς με τον διαιτητή του αγώνα

Η Οσάκα αντί να χαρεί την κατάκτηση ενός γκραν σλαμ, ένοιωσε λες και ήταν αυτή που ευθύνεται για το επεισόδιο της αντιπάλου της με τον διαιτητή, με την Σερένα να προσπαθεί στο τέλος να την παρηγορήσει αν και κανονικά θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο με βάση τον αγώνα...

2. Οι αμφιβολίες από τις στοχευμένες ερωτήσεις

Η Οσάκα στην δήλωσή της για την αποχώρησή της από το Roland Garros, ανέφερε σε ένα σημείο πως «συχνά νιώθω ότι ορισμένοι δεν δίνουν καμία σημασία στην ψυχική υγεία των αθλητών. Καθόμαστε και μας κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις που τις έχουν κάνει δεκάδες φορές πιο πριν και μας δημιουργούν αμφιβολίες στο μυαλό μας. Δεν μπορώ να αφήνω ανθρώπους να με επηρεάζουν και να μου δημιουργούν αμφιβολίες».

Ενα τέτοιο περιστατικό της έχει συμβεί τουλάχιστον δύο φορές στην καριέρα της. Μία το 2019 στο Wimbledon με αφορμή μία ήττα από την Ιουλία Πουντίτσεβα. Ένας ρεπόρτερ την ρώτησε: «Οταν παίζεις με κάποια που έχασες πρόσφατα, πόσο δύσκολο είναι να μην το έχεις στο μυαλό σου αυτό; Νομίζεις επειδή είσαι νεότερη ότι είναι δύσκολο να έχεις μια σταθερότητα στην απόδοσή σου;»

Στην Οσάκα δεν άρεσε η ερώτηση όμως απάντησε. «Δεν θα το έριχνα στην ηλικία μου. Εχω κάνει πολλά σωστά πράγματα και πολλά λάθος. Αλλά δεν είμαι ο τύπος που θα πει ότι επειδή είναι νέα μπορώ να γλιτώνω από συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις».

Οι δημοσιογράφοι όμως επέμεναν: «Πως μπορείς να ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου μετά από τέτοια ήττα; Τι μπορείς να κάνεις τις επόμενες ημέρες για να σηκώσεις κεφάλι;». Η απάντηση της Οσάκα: «Δεν ξέρω, με ρωτάτε πράγματα που δεν γνωρίζω και δεν έχω ακόμη ανακαλύψει».

Τέσσερα μετά λεπτά η Οσάκα γύρισε και είπε στους διοργανωτές: «Νομίζω ότι είμαι έτοιμη να κλάψω» και έφυγε άρον άρον από την αίθουσα συνεντεύξεων νοιώθωντας πως οι ρεπόρτερ προσπαθούν να την μειώσουν ως αθλήτρια, νοιώθωντας η ίδια πως ίσως τελικά να μην είναι και τόσο καλή τενίστρια.

3. Οι προσβολές για την καταγωγή της

Η Οσάκα εκτός από την γιαπωνέζικη καταγωγή της, έχει και ρίζες από την Αϊτή. Αρκετές φορές έχουν τεθεί ερωτήματα από ρεπόρτερ για την εθνικότητά της και για το πόσο… Γιαπωνέζα είναι.

Χαρακτηριστικά το 2019, μετά το παιχνίδι με την Κβίτοβα στο Australian Open, ένας Γιαπωνέζος παρουσιαστής την ρώτησε: «Πες μας στα Γιαπωνέζικα πόσο δύσκολο είναι να το αντιμετωπίσεις αυτό; Μία λέξη για το πως νιώθεις». Η απάντηση της Οσάκα ήρθε σε ήρεμο ύφος: «Θα σου απαντήσω στα αγγλικά»…

Ενα χρόνο πριν, στο US Open δημοσιογράφος την ρώτησε πως αισθάνεται που το επίθετό της είναι το επίθετο μιας… πόλης της πατρίδας της. «Το επίθετό σου είναι Οσάκα κι έχεις γεννηθεί εκεί. Είναι λίγο περίεργο γιατί ο πατέρας σου είναι από την Αϊτή. Πώς λοιπόν το επίθετό σου είναι ίδιο με την πόλη σου και όχι αυτό του πατέρα σου;». Η Οσάκα «φόρεσε» το χαμόγελό της και απάντησε: «Είσαι έτοιμος. Ας… ανακυκλώσουμε ένα ανέκδοτο από το 2014. Οποιος έχει γεννηθεί στην Οσάκα, παίρνει το επίθετο Οσάκα...».

Αυτά τα «κρύα» αστεία για το επίθετό της, την έκαναν να νιώθει πολύ προσβεβλημένη. Αντιμετώπιζε όμως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την κατάσταση, χωρίς να κρύβει πως την ενοχλεί να τις κάνουν ερωτήσεις που προσβάλλουν την προσωπικότητά της και την καταγωγή της. Ακόμη και από τους ίδιους τους συμπατριώτες της. Και όχι μόνο μία φορά...

4. Η άβολη θέση σε κοινωνικά ζητήματα

Η Οσάκα έχει δείξει σε κάθε ευκαιρία τις κοινωνικές ευαισθησίες της. Έρχονται όμως στιγμές που άθελά της, γίνεται μέρος άκομψων σχολίων από συνομιλητές της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που έγινε πέρυσι στο US Open με την υποστήριξή της στο κίνημα Black Lives Matter.

Για να δείξει την υποστήριξή της, φόρεσε μία διαφορετική μάσκα σε κάθε παιχνίδι, όπου έγραφε το όνομα ενός αφροαμερικανού που έχασε την ζωή του στην διάρκεια των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ κατά του κοινωνικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Στην διάρκεια δηλώσεών της στην Ρενέ Σταμπς, άκουσε την τελευταία να αναρωτιέται «ποιο όνομα θα είναι το επόμενο στην μάσκα» και πως δεν μπορεί να περιμένει για την επόμενη ημέρα, γι’ αυτόν τον λόγο…Η Οσάκα προσπάθησε να ανταποκριθεί ψύχραιμα, αλλά δεν ήξερε τι να πρωτοαπαντήσει… Η Σταμπς δέχτηκε σκληρή κριτική και η Οσάκα ντράπηκε που άθελά της έγινε «μέρος» αυτού του απαράδεκτου σχολίου της Αυστραλής πρώην τενίστριας και ήταν άλλο ένα περιστατικό που την έκανε να θέλει να… ανοίξει η γη και να την καταπιεί.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα