Μακάμπι - ΤΣΣΚΑ: Οι αξέχαστες ματσάρες στα Final 4 και οι Έλληνες πρωταγωνιστές! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Μακάμπι - ΤΣΣΚΑ: Οι αξέχαστες ματσάρες στα Final 4 και οι Έλληνες πρωταγωνιστές! (pics & vids)
H Mακάμπι του Σφαιρόπουλου θα κοντραριστεί (12/12, 21:05) με την ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη και η Euroleague Greece γυρνάει πίσω στον χρόνο και στέκεται στις... τιτανομαχίες τους στα Final 4, εκεί όπου κρίνονται οι τίτλοι.

Το Μακάμπι-ΤΣΣΚΑ είναι από τα κλασικότερα παιχνίδια της Euroleague. Μιλάμε για 2 εκ των πιο πετυχημένων ομάδων στην ιστορία τη διοργάνωσης. Στο παρκέ της Menora Mivtachim Arena θα παραταχθούν 13 τρόπαια Euroleague.

Από την μία οι Ρώσοι των 8 κατακτήσεων και από την άλλη οι Ισραηλινοί των 5 (χωρίς τη Suproleague του 2001). Δύο τεράστιοι σύλλογοι που εμπιστεύονται 2 εξαιρετικούς Έλληνες προπονητές.

Ο Ιτούδης έχει ανέβει 2 φορές στην κορυφή της Ευρώπης ως προπονητής της ΤΣΣΚΑ, ενώ ο Σφαιρόπουλος έχει οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε τελικούς, ενώ πέρυσι λίγο έλειψε να βάλει τη Μακάμπι στα playoffs σε μια σεζόν που όλοι τη θεωρούσαν χαμένη.

Οι 2 προπονητές από τη χώρα μας έχουν πολλά όπλα στη φαρέτρα τους και θέλουν να τα εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο, κερδίζοντας τη μάχη. Έχουν το ίδιο ρεκόρ, άρα περιμένουμε μια ματσάρα.

Όπως πολλές ματσάρες έχουμε απολαύσει στο παρελθόν από αυτούς τους 2 συλλόγους. Το συγκεκριμένο ζευγάρι μας έχει χαρίσει πολλές συγκινήσεις στο παρελθόν και η Euroleague Greece ταξίδεψε πίσω στον χρόνο, μάζεψε όλες τους τις κόντρες στα Final 4 και τις παρουσιάζει. Ποτέ δεν πλήττεις με τις μάχες τους.

Από το 2004 έως και το 2014, ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι έχουν συναντηθεί σε Final 4 σε 4 περιπτώσεις. Οι νίκες σε αυτά τα ματς είναι μοιρασμένες. Οι Ρώσοι έχουν επικρατήσει στους τελικούς του 2006 και του 2008, ενώ οι Ισραηλινοί έχουν πανηγυρίσει στους ημιτελικούς του 2004 και του 2014. Όταν η Μακάμπι επικρατεί σε ημιτελικό της ΤΣΣΚΑ, στη συνέχεια στέφεται και πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Στο καναβάτσο η ΤΣΣΚΑ και ο τίτλος στη Μακάμπι

Όλα ξεκίνησαν το 2004. Εκείνη τη χρονιά η ομάδα του λαού ήταν καλύτερη στη Νοkia Arena και πήρε μια θέση για τον μεγάλο τελικό. Ο Άντονι Πάρκερ έκανε… όργια με 27 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Σάρας πρόσθεσε 18 με 6 ασίστ,, ο Βούισιτς βοήθησε με 14, ενώ ο Μπαστόν μέτρησε 11 πόντους και 10 ριμπάουντ. Οι 23 πόντοι του Μάρκους Μπράουν δεν μπορούσαν να σώσουν την κατάσταση και έτσι η Μακάμπι πανηγύρισε τη νίκησε με 93-85. Στην συνέχεια έκανε… πλάκα στην Σκιπερ Μπολόνια στον τελικό, αφού τη νίκησε με 118-74 και απέδειξε την ανωτερότητα της.

Η ρωσική εκδίκηση

Η ΤΣΣΚΑ δεν το ξέχασε αυτό που έπαθε το 2004 και περίμενε καρτερικά την ευκαιρία της για να εκδικηθεί. Αυτή τη ευκαιρία ήρθε το 2006. Ο τελικός ήταν συναρπαστικός, αλλά τελικά η αρκούδα άγγιξε το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κορυφαίος για τους νικητές ο δικός μας άνθρωπος, το «κομπιούτερ», ο Θοδωρής Παπαλουκάς που έκανε ματσάρα με 18 πόντους, 7 ασίστ και 28 στην αξιολόγηση. Η Μακάμπι δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να τον περιορίσει και έτσι ο «Τεό» οδηγούσε την ΤΣΣΚΑ στον θρόνο της Ευρώπης. Ο Ουίλι Σόλομον με τους 20 πόντους του ήταν απελπιστικά μόνος του στον τελικό

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η Μακάμπι βρήκε και πάλι την ΤΣΣΚΑ στον δρόμο της, 2 χρόνια αργότερα, στον τελικό του 2008. Όμως στο τέλος αυτοί που χαμογέλασαν ήταν ξανά οι Ρώσοι χωρίς να χρειαστεί να αγχωθούν πολύ όπως στον τελικό του 2006. Το τελικό 91-77 τα έλεγε όλα για το ποιος έπρεπε να φτάσει στην κορυφή. H ΤΣΣΚΑ… πλήγωσε ξανά την Μακάμπι και έπαιρνε στα χέρια της το ιερό δισκοπότηρο για 6η φορά στην ιστορία της, βάζοντας την υπογραφή της στην εξαιρετική παρουσία των τελευταίων χρόνων. Αυτή τη φορά κορυφαίος του ματς ήταν ο Τράγιαν Λάνγκντον με 21 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Παπαλουκάς έκανε εξαιρετική δουλειά με 12 πόντους και 4 ασίστ. Στον αντίποδα ο Μπάινουμ είχε 23

H Μακάμπι το έκανε όπως το 2004

Και φτάνουμε στο τελευταίο συναπάντημα σε ημιτελικούς. Το 2014 στο τιμόνι της Μακάμπι βρισκόταν ο πρώην head coach του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ. Από την άλλη είχαμε τον Ετόρε Μεσίνα που πλέον καθοδηγεί την Αρμάνι. Η Μακάμπι κάνει την ανατροπή της ζωής της σε ένα ματς που δεν ξεχνά ο λάτρης της Euroleague που σέβεται τον εαυτό του. Στο 29’ βρίσκεται να χάνει με 55-40 και οι Ρώσοι ετοιμάζονται για τον τρόπο που θα πανηγυρίσουν. Αλλά η ομάδα του λαού δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Δείχνει τον χαρακτήρα της. Στα 20 δευτερόλεπτα για το τέλος ο Ουίμς κάνει το 67-63. Κι όμως η Μακάμπι δεν θα τα παρατήσει. Τρίποντο ο Μπλου, lay-up ο Ράις και η πρόκριση ανήκει στην ομάδα του λαού.

Ο Ταιρίς Ράις (που πλέον αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό και στο τελευταίο του ματς μέτρησε 41 κόντρα στον Ολυμπιακό) με 13 πόντους και ο Μπλου με 15 και 5/9 τρίποντα είναι καθοριστικοί. Στον τελικό θα έχουμε πάλι θρίλερ. Ο Μπουρούσης με 2 βολές θα στείλει το ματς της Ρεάλ με τη Μακάμπι στην παράταση. Στο έξτρα πεντάλεπτο όμως οι Ισραηλινοί θα επιβάλουν απόλυτα τον ρυθμό τους, θα σταματήσουν τα επιθετικά όπλα της Ρεάλ και θα φτάσουν στη νίκη με 86-98 και την 5η (αν βγάλουμε τη Suproleague του 2001) και τελευταία ως και σήμερα κούπα της ιστορίας τους. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έδωσε τις δικές του μάχες στη ρακέτα και βοήθησε την Μακάμπι να φτάσει στην κορυφή.

* Ακόμα ένας Έλληνας που έγραψε τη δική του ιστορία σε μια εκ των 2 ομάδων ήταν ο Νέστορας Κόμματος. Μπορεί να μην κοντραρίστηκε με την ΤΣΣΚΑ σε Final 4, ωστόσο στον τελικό του 2005 της Μακάμπι με την Ταού Κεράμικα πέτυχε 13 πόντους με 3/4 τρίποντα, όντας καθοριστικός στην κατάκτηση της κορυφής από τους Ισραηλινούς.

Η ελληνική μάχη των πάγκων

Οι ματσάρες του παρελθόντος είναι το καλύτερο ορεκτικό πριν την μάχη του Τελ Αβίν. Στο παρκέ θα παραταχθούν 13 τίτλοι. Στους πάγκους θα βρίσκονται 2 Έλληνες που θα δώσουν τη δική τους μάχη. Φέτος η Μακάμπι παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, κάτι που φέρει την υογραφή Σφιαρόπουλου. Στον αντίποδα έχουμε τους πρωταθλητές Ευρώπης που μεγαλουργούν στα χέρια του Ιτούδη.

Τζάμπολ στο ματς στις 21:05 (12/12) σε μια μάχη που δεν χάνεται Ένα ζευγάρι με τεράστια ιστορία που ποτέ δεν σε αφήνει να πλήξεις.