ΤΣΣΚΑ VS Mακάμπι: Μια «μάχη» με αμέτρητες συγκινήσεις! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
ΤΣΣΚΑ VS Mακάμπι: Μια «μάχη» με αμέτρητες συγκινήσεις! (pics & vids)
H TΣΣΚΑ Μόσχας υποδέχεται την Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Euroleague Greece ταξιδεύει στο παρελθόν και θυμάται τις «μονομαχίες» ενός εκ των πιο ιστορικών ζευγαριών του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Στο παρκέ της Megasport Arena (19:30) θα συναντηθούν δύο από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Euroleague. ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μακάμπι θα κοντραριστούν με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα τους δώσει ώθηση για να συνεχίσουν τον φετινό «μαραθώνιο» της διοργάνωσης. Ένα ζευγάρι που μας έχει δώσει πολλές συγκινήσεις στο παρελθόν τόσο κατά τη διάρκεια της regular season, αλλά και πολύ περισσότερο στα Final 4, εκεί όπου κρίνονται τίτλοι.

Όταν σε ένα ματς συναντιούνται 13 τίτλοι Euroleague σίγουρα πρόκειται για κάτι πολύ ξεχωριστό. Η ομάδα του Ιτούδη μετρά 7 κατακτήσεις, ενώ οι Ισραηλινοί έχουν μία λιγότερη.

H Euroleague Greece έκανε… βουτιά στο παρελθόν στις μονομαχίες των δύο σημερινών αντιπάλων στη διοργάνωση, έβγαλε το συνολικό σκορ, ενώ επέλεξε τα σημαντικότερα παιχνίδια τους που έκριναν τίτλους και έκαναν την τροπαιοθήκη της μίας εκ των δύο ακόμα πιο πλούσια.

Κυρίαρχος η ΤΣΣΚΑ

Οι δύο «μονομάχοι» έχουν συναντηθεί 21 φορές στην Euroleague από την σεζόν 2001-02 μέχρι και την περσινή νίκη της ΤΣΣΚΑ στη regular season με 93-81. Η αλήθεια είναι πως ο σύλλογος της Μόσχας έχει εξαιρετική παράδοση απέναντι στην «ομάδα του λαού». Οι Ρώσοι μετράνε 15 νίκες, τη στιγμή που οι Ισραηλινοί έχουν πανηγυρίσει σε μόλις 6 περιπτώσεις.

Η ομάδα της VTB League έχει ρεκόρ 8-1 στην έδρα της, ενώ αρκετά καλά τα πηγαίνει και μέσα στο Ισραήλ, αφού 5 φορές έχει φύγει με το διπλό, ενώ μόλις ηττήθηκε σε 3 περιπτώσεις.

Οι αξέχαστες «μάχες» στα Final 4

Έκει όμως που διακυβεύονται πολλά, εκεί όπου η μπάλα ζυγίζει τόνους το σκορ είναι στο 2-2. Στα Final 4 το καρπούζι μοιράζεται στη μέση, ενώ όσον αφορά τους τελικούς η ΤΣΣΚΑ έχει υποτάξει δύο φορές την αντίπαλο της, ενώ η Μακάμπι πήρε το… σκαλπ των Ρώσων στους ημιτελικούς του 2004 και του 2014 με την σπουδαία ανατροπή και τα ηρωικά του Ταιρίς Ράις.

Το πρώτο «αίμα»

Tην σεζόν 2003-04 έγινε η αρχή, αφού οι δυο τους κοντραρίστηκαν στον ημιτελικό της NOKIA Arena, με την Μακάμπι να φτάνει στη νίκη με 93-85, ενώ λίγες ώρες μετά κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης κόντρα στην Σκίπερ Μπολόνια. Η παρέα των Σάρας, Πάρκερ, Βούισιτς, Μπαστόν επικρατούσε εκείνης των Χόλντεν, Παπαλουκά, Μάρκους Μπράουν, Μόνια και Τουρκσάν. Οι Ρώσοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο δεκάλεπτο (18-27), αλλά οι Ισραηλινοί ανέβασαν ρυθμούς και με τους Γιασικεβίτσιους (18π, 6ασ), Μπαστόν (11π, 10ριμπ), Πάρκερ (27π., 6 ριμπ) και Βούισιτς (14π., 7 ριμπ) να κάνουν σπουδαίο ματς έκλεισαν θέση για τον τελικό. Οι 23 πόντοι του Μπράουν δεν έφταναν για την ΤΣΣΚΑ, ενώ ο Παπαλουκάς είχε μείνει στους 6.

Η βραδιά του Παπαλουκά

Η ΤΣΣΚΑ πήρε την εκδίκηση της 2 χρόνια μετά. Στο Final 4 της Πράγας ο Παπαλουκάς ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του τελικού, αφού σκόραρε 18 πόντους, μοίρασε 7 ασίστ και οδήγησε την ομάδα του στο τρόπαιο μετά τη νίκη με 73-69. Ο «Τεό» δεν γινόταν να μην πάρει το βραβείο του MVP σπίτι του. Καθοριστικός ήταν και ο Βάντερπουλ με 16 πόντους, ενώ οι 20 πόντοι του Ουίλι Σόλομον δεν μπορούσαν να σώσουν την Μακάμπι. Εκείνο το βράδυ η ομάδα της Μόσχας έφτανε στην 5η Euroleague της ιστορίας της. O Άρνολντ στην απέλπιδα προσπάθεια της Μακάμπι για ανατροπή ευστόχησε σε τρίποντο για το 69-67, 5.8 για το τέλος, όμως στην επόμενη φάση ο Λάνγκντον ήταν ψύχραιμος από τη γραμμή των βολών, αφού έβαλε και τις δύο, έγραψε το 73-69 και οι πανηγυρισμοί ξεκίνησαν για την ΤΣΣΚΑ.

Το 6ο της ΤΣΣΚΑ

Την σεζόν 2007-08 η ΤΣΣΚΑ επανέλαβε αυτό που είχε κάνει πριν 2 χρόνια στην Πράγα. Η Μακάμπι ήθελε να κάνει το 1-1 στους τελικούς, αλλά λογάριαζε χωρίς τον Λάνγκντον, ο οποίος ήταν συγκλονιστικος στον τελικό της Μαδρίτης, οδηγώντας τους Ρώσους στον 6ο τίτλο τους μετά το τελικό 91-77. Ο Αμερικανός τελείωσε το ματς με 21 πόντους, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ και ένα κλέψιμο και δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης για το ποιος θα ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης. Σπουδαία δουλεία έκανε και ο Παπαλουκάς με 12 πόντους και 4 ασίστ, ενώ από την άλλη πλευρά ο Ουίλ Μπάινουμ ήταν απελπιστικά μόνος του (23π.)

Ράις εσύ σούπερσταρ

Στις 16 Μάη του 2014 λίγοι έδιναν τύχη στην Μακάμπι για πρόκριση στον τελικό, αφού η ΤΣΣΚΑ ήταν το μεγάλο φαβορί. Όμως οι πάικτες του Ντέιβιντ Μπλατ ήταν αποφασισμένοι να πάρουν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, εκεί όπου θα κατάφερναν να κατακτήσουν τον τίτλο. Οι Ντέιβιντ Μπλου και Ταιρίς Ράις ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, με τον πρώτο να έχει 15 πόντους με 5/9 τρίποντα και τον δεύτερο και MVP του Final 4 να μετρά 13 με 5 ριμπάουντ και 19 βαθμούς στην αξιολόγηση. Ο Ντέβιν Σμιθ κατάφερε να γράψει το 65-63, 43 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αλλά ο Σόνι Ουίμς με δίποντο έκανε το 67-63, 19 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Εκεί που όλα έδειχναν πως η ΤΣΣΚΑ θα φτάσει στη νίκη, εμφανίστηκαν οι Μπλου και Ράις. Αρχικά ο πρώτος με τρίποντο έκανε το 67-66 και στη συνέχεια ήρθε ο δεύτερος να αποτελειώσει την ΤΣΣΚΑ. Ο Χριάπα έκανε τραγικό λάθος, ο Μπλου έκλεψε, την έδωσε στον Ράις, ο οποίος διέσχισε όλο το γήπεδο και έβαλε ένα παλικαρίσιο καλάθι για να διαμορφώσει το 68-67 και να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του. Ο Ουίμς αστόχησε σε σουτ που θα έδινε τη νίκη στην ΤΣΣΚΑ.

ΤΣΣΚΑ vs Μακάμπι λοιπόν. Ένα ζευγάρι με τεράστια ιστορία που μας έχει προσφέρει σπουδαίες στιγμές στο παρελθόν και αμέτρητες συγκινήσεις. Μια από τις κλασικότερες «μάχες» της Euroleague. Οι δύο αντίπαλοι μας υπόσχονται για άλλη μια φορά πως θα κάνουν ότι μπορούν για να μας χαρίσουν ακόμα μία σπουδαία μπασκετική βραδιά.