Τζέριαν Γκραντ: Η αμφισβήτηση που έγινε σεβασμός και αναγνώριση

Τζέριαν Γκραντ: Η αμφισβήτηση που έγινε σεβασμός και αναγνώριση

9 Οκτωβρίου 1992. Ένας μήνας πριν από την έναρξη της σεζόν 1992-93 στο ΝΒΑ.

Ο σούπερ σταρ των Γουάσινγκτον Μπούλετς των 18.5 πόντων κατά μέσο όρο στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, Χάρβεϊ Γκραντ, σπεύδει σε μαιευτήριο του Μέριλαντ για τη γέννηση του δεύτερου γιου του. Μαζί του και ο δίδυμος αδερφός του. Ο πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Σικάγο Μπουλς, γνωστός για τα χαρακτηριστικά του γυαλιά κατά τη διάρκεια των αγώνων, Χόρας Γκραντ.

Η Μπέβερλι Γκραντ έφερνε στον κόσμο τον Τζέριαν. Τον δευτερότοκο γιο του Χάρβεϊ Γκραντ καθώς δύο χρόνια αργότερα γεννήθηκε ο Τζέραμι, νυν σταρ των Πόρτλαντ Μπλέιζερς ενώ το 1996 είδε το πρώτο φως και η κόρη, Τζαελίν. Αν η τι άλλο ένα πράγμα ήταν σίγουρο. Το μπασκετικό DNA θα «μπόλιαζε» για τα καλά στην οικογένεια Γκραντ!

bwin sponsored

Δώστε βάση: Χάρβεϊ και Χόρας Γκραντ έκλεισαν την καριέρα τους με 2.137 ματς στο σύνολο (regular season και play-offs) και έχοντας σκοράρει 22.970 πόντους! Θα ήταν φύσει αδύνατον να μην έπεφταν τα μήλα κάτω από τις μηλιές!

Νοέμβριος 2023: Ο μπαμπάς (και... παππούς πια) Χάρβεϊ Γκραντ καμαρώνει για τους μπασκετμπολίστες γιους του! Ο μεγαλύτερος Τζεράι, απόφοιτος του Κλέμσον, έχει αλλάξει 15 ομάδες σε Ευρώπη, Αυστραλία, Λατινική Αμερική αλλά και... Αφρική. Και φυσικά είναι γνώριμος του ελληνικού κοινού από τη θητεία του σε ΑΕΚ και Προμηθέα Πάτρας.

Ο μικρότερος Τζέραμι, συνεχίζει με εξαιρετικά νούμερα στο ΝΒΑ (12.5π., 4ριμπ.) έχοντας μετρήσει έως σήμερα 627 ματς στην κανονική περίοδο και άλλα 35 στα play-offs. Μάλιστα οι συνολικές αποδοχές του έως και το 2028 που ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του θα φτάσουν τα 230 εκατομμύρια δολάρια!

Ο... μεσαίος Γκραντ, ναι μεν έκανε το πέρασμά του από το ΝΒΑ έχοντας αγωνιστεί σε 279 ματς με τους Νικς, τους Μάτζικ, τους Μπουλς και τους Γουίζαρντς με 6.1 πόντους και 2.9 ασίστ ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κάτοικος Ευρώπης. Κοινώς... σόι πάει το (μπασκετικό) βασίλειο!

Μπορεί το προηγούμενο πέρασμά του από την Euroleague να μην στέφθηκε με επιτυχία ως παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο, αλλά τη χρονιά που ακολούθησε ένα breakout season στο Eurocup με τη φανέλα της Τουρκ Τέλεκομ κατακτώντας και τον τίτλο του MVP της χρονιάς!

Το καλύτερο δυνατό σκαλοπάτι για να κάνει το μεγάλο άλμα της επιστροφής του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. O Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που έμελλε να του δώσει την ευκαιρία και τον Αταμάν να του εμπιστεύεται μια θέση στην ποιοτική περιφέρεια του ολοκαίνουργιου ρόστερ.

image

Οι «απαντήσεις» του Τζέριαν Γκραντ

Η αλήθεια είναι ότι στο άκουσμα της είδησης για την απόκτηση του Τζέριαν Γκραντ στις 10 Ιουλίου 2023, δεν επικράτησε ιδιαίτερος ενθουσιασμός στις τάξεις της ομάδας. Περισσότερο σχολιάστηκε αρνητικά αυτή η κίνηση των «πρασίνων», παρά αντιμετωπίστηκε με αισιοδοξία. Ακόμα και αν ο 31χρονος γκαρντ προορίζονταν για παίκτη της second unit και του δεύτερου rotation, η γκρίνια δεν... έλειπε από τα social media.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Μπορεί πριν από μερικούς μήνες να είχε στεφθεί πολυτιμότερος παίκτης του Eurocup, αλλά η λέξη «Eurocup» ήταν εκείνη που «χτύπαγε» άσχημα στις τάξεις των φιλάθλων. Και αυτό διότι περίμεναν παίκτες από το πάνω ράφι, ωστόσο την ίδια στιγμή είχε ανακοινωθεί παίκτης από τη δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Η καχυποψία για τον Τζέριαν Γκραντ κυριαρχούσε. Και απλά άπαντες περίμεναν την έναρξη της σεζόν για να δουν τι... ψάρια πιάνει και αν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της χρονιάς.

Τέσσερις μήνες αργότερα και οι φίλοι του Παναθηναϊκού πίνουν ήδη νερό στο όνομα του Αμερικανού αναγνωρίζοντας την προσφορά του. Μια προσφορά που αποτυπώνεται στη συνολική στατιστική του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 15 επίσημα ματς τη φετινή σεζόν ο Γκραντ έχει κερδίσει με το σπαθί του θέση στο βασικό rotation με 28:13 λεπτά συμμετοχής, μετρώντας 8.9 πόντους, 4.3 ασίστ, 2.5 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα, σουτάροντας με 48% στα δίποντα, 39% στα τρίποντα και 89% στις βολές.

image

Συχνά-πυκνά χρησιμοποιούμε το... κλισέ «ο παίκτης για όλες τις δουλειές». Τα στατιστικά που έχει «γράψει» μέχρι στιγμής σε 15 επίσημα παιχνίδια «μιλούν» από μόνα τους. Στην κυριολεξία κάνει τα... πάντα στο παρκέ! Και αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει δίπλα του παίκτες που θέλουν την μπάλα στα χέρια τους όπως είναι οι Σλούκας και Βιλντόζα, έχει υψηλό ποσοστό στο Usage αναλογικά με τον ρόλο του.

Συγκεκριμένα αποφασίζει για το 16% των «πράσινων» επιθέσεων και είναι ο 2ος καλύτερος πασέρ του Παναθηναϊκού πίσω από τον Κώστα Σλούκα. Ο Αμερικανός έχει 4.3 ασίστ κατά μέσο όρο ενώ ο αρχηγός του «τριφυλλιού» έχει μόλις 0.2 περισσότερες. Στον απόλυτο αριθμό έχει μοιράσει τις περισσότερες τελικές πάσες από οποιονδήποτε άλλον παίκτη της ομάδας του (64 στο σύνολο) και αυτό διότι είναι ο μοναδικός παίκτης του για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν που έχει παίξει και στα 15 επίσημα ματς από την έναρξη της σεζόν.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Το τελευταίο παράσημο του Γκραντ έχει να κάνει με την αναλογία ασίστ/λάθη. Στο σύνολο από την έναρξη της σεζόν έχει 64 τελικές πάσες για 21 λάθη, ενώ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια το ποσοστό αυτό είναι πολύ καλύτερο και άκρως αξιοζήλευτο με 22 ασίστ για 4 μόλις λάθη! Και μάλιστα στο «Αλεξάνδρειο» απέναντι στον Άρη είχε 10 ασίστ χωρίς να υποπέσει σε κανένα λάθος!

Οι ασίστ του Γκραντ τη φετινή σεζόν

16% Usage και 22 ασίστ για 4 λάθη

image

Ο pick 'n roll handler και οι περισσότεροι πόντοι από catch and shoot

Εκτός από δημιουργός έχει κάνει και με το παραπάνω τη δουλειά του όσον αφορά το σκοράρισμα. Και χωρίς να κάνει κατάχρηση προσπαθειών. Πρόκειται για παίκτη... οικονομία, ο οποίος δεν θα επιχειρήσει παρατραβηγμένα σουτ. Θα είναι πολύ συνετός και σίγουρος για την τελική του απόφαση. Είτε θελήσει να τελειώσει εκείνος τη φάση, είτε να μοιράσει τη μπάλα.

Το αγαπημένο του παιχνίδι στα 15 επίσημα ματς της φετινής σεζόν αφορά τα pick n roll. Το 37% των προσπαθειών του προέρχεται από pick n roll ως χειριστής της μπάλας και έχοντας προσφέρει στο σύνολο 42 πόντους σε 43 αντίστοιχες κατοχές. Όπερ και σημαίνει 0.98 πόντους ανά κατοχή. Αντίθετα, πιο παραγωγικός με υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας αλλά με λιγότερες προσπάθειες αφορά τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

α) Το catch and shoot με το οποίο έχει προσφέρει τον Παναθηναϊκό 30 πόντους σε 18 κατοχές, ήτοι 1.67 πόντοι (σ.σ. ο υψηλότερος συντελεστής των προσπαθειών του) ανά κατοχή.

β) Το transition παιχνίδι. Πολλές φορές «ψάχνει» το κλέψιμο ή τα deflection ώστε να κερδίσει εύκολη κατοχή και να «τελειώσει» φάσεις στο ανοικτό γήπεδο. Φέτος το έχει κάνει σε 23 κατοχές και έχοντας δώσει 17 πόντους (σ.σ. 1.35 πόντοι/κατοχή)

γ) Το παιχνίδι απομόνωσης. Στις iso καταστάσεις, ο Τζέριαν Γκραντ έχει δώσει στον Παναθηναϊκό 8 πόντους σε 10 κατοχές, δηλαδή 1.25 πόντοι ανά κατοχή.

Το Shot Chart του Γκραντ τη φετινή σεζόν