Τζέριαν Γκραντ: Ένας τελειομανής κοινωνιολόγος με το μπάσκετ στις φλέβες του (vid)

Τζέριαν Γκραντ: Ένας τελειομανής κοινωνιολόγος με το μπάσκετ στις φλέβες του (vid)

Η εμμονή στην τελειότητα μπορεί να ελλοχεύει διάφορους κινδύνους. Από την κρίση μίας ήρεμης κατάστασης στην καθημερινότητα μέχρι και την απόγνωση στη θέα του ευπρεπώς αποδεκτού. Όσον αφορά την απόδοσή του στη μπασκετική λογική, η έννοια εξελίσσεται στο πλευρό εκείνων που ζουν το άθλημα στο έπακρο.

Ο Τζέριαν Γκραντ, "μπλεγμένος" στα ιδανικά μίας οικογένειας που είχε στη ρίζα της το μπάσκετ, το γνωρίζει. Τα τέσσερα δαχτυλίδια του θείου του, Χόρας, με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς και των Λέικερς, αλλά και το… μικρόβιο που πέρασε από τον πατέρα του, Χάρβεϊ, ήταν κάτι παραπάνω από αρκετά για να μυηθεί και ο ίδιος στον κόσμο τους. Άλλωστε, ως πιτσιρικάς, είδε τα μεγαλύτερα αδέρφια του, Τζεράι και Τζεράμι, να πιάνουν πρώτα την πορτοκαλί μπάλα στα χέρια τους.

Η φύση του στο παιχνίδι του “μιλούσε” περισσότερο για έναν παίκτη μυαλού. «Είναι αφοσιωμένος στο να κάνει τα πράγματα σωστά. Από τα παιδιά μου, είναι ο πιο “fearless"» έλεγε ο πατέρας του στα χρόνια του κολεγίου, όπου ο 30χρονος πλέον γκαρντ εντυπωσίαζε με το ταλέντο του και συνέχιζε με τον δικό του τρόπο την παράδοση της οικογένειας. Με όνειρα για ένα Larry O’Brien Trophy που παρουσίασε σε εργασία του σχολείου του δηλώνοντας πως είναι ο στόχος του για το μέλλον.

Το Πανεπιστήμιο του Notre Dame έγινε η αρχή ενός ταξιδιού που περνά μέσα από τα αμερικανικά γήπεδα και φτάνει μέχρι τον Παναθηναϊκό με κομβικούς ενδιάμεσους σταθμούς!

image

Το “ακαδημαϊκό" λάθος ενός μεγάλου ταλέντου και το ΝΒΑ 

Παίρνοντας τις περγαμηνές από τα χρόνια του σχολείου, ο Γκραντ έγινε μέλος του φημισμένου Notre Dame, κάνοντας την είσοδό του, ως ένα σπουδαίο prospect. Μετά την… redshirt πρώτη σεζόν του στο κολέγιο επιλέχθηκε στην ομάδα των κορυφαίων rookies για την Big East περιφέρεια, δίνοντας συνέχεια στις εμφανίσεις του και την επόμενη χρονιά. Ένα “γράμμα” 400 λέξεων στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, όμως, θα ανάγκαζε τον Γκραντ να μαζέψει τις βαλίτσες του για το πατρικό του στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ.

Οι γραμμές μέσα από τις οποίες εξηγούσε ο Τζέριαν το “ακαδημαϊκό” του λάθος θα του στερούσαν τους τελευταίους 20 κρίσιμους αγώνες της ομάδας του σε ένα κρίσιμο σημείο της καλής τους προσπάθειας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο προπονητής του, Μάικ Μπρέι, δεν τον άφησε μακριά από το σύνολο. Μάλιστα του έβαζε “challenge” να παρακολουθεί τα παιχνίδια στην τηλεόραση και να του στέλνει τις απόψεις του για την εξέλιξη του αγώνα στο mail του. Η… τιμωρία του Γκραντ κράτησε μέχρι και το τελευταίο ματς της σεζόν εκεί όπου στην αγκαλιά του Πατ Κόνατον του ανακοινώθηκε πως επιστρέφει κανονικά στις προπονήσεις. Η τελευταία χρονιά προτού αποφοιτήσει με το πτυχίο του κοινωνιολόγου έμελλε να του φέρει μέχρι και την Elite 8 του πρωταθλήματος με μπροστάρη το Νο22 των Irish.

Ο δρόμος για το επόμενο βήμα του ΝΒΑ άνοιγε και ο Γκραντ ως επιλογή του πρώτου γύρου στο Νο19 είδε τα δικαιώματά του να μεταφέρονται από τους Γουίζαρντς στους Χοκς και από εκεί στους Νικς. Οι πέντε σπουδαίες του εμφανίσεις στο Summer League του Λας Βέγκας έπεισαν τους Νεοϋορκέζους πως αξίζει μία θέση στο ρόστερ και έτσι υπέγραψε το συμβόλαιό του μαζί με τον Κρίσταπς Πορζίνγκις.

Τον Ιούνιο του 2016, ο Γκραντ βρέθηκε ανάμεσα στα πρόσωπα που συνέθεσαν το deal πέντε παικτών προκειμένου ο τρεις φορές All-Star, MVP του 2011 και μέλος της καλύτερης πεντάδας, Ντέρικ Ρόουζ, να καταλήξει στη Νέα Υόρκη. Παρόλα αυτά, το Σικάγο αποδείχθηκε ο σωστός προορισμός. Ακόμη και αν χρειάστηκε να μεταφέρει τρεις φορές τη φανέλα του από το ΝΒΑ στην G-League για τη θυγατρική ομάδα. Τη δεύτερη σεζόν παρουσίας του στους Μπουλς, το 2017/18 κατέγραψε τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του στην κορυφαία Λίγκα με τον Νοέμβριο να είναι μήνας “εκτόξευσης” έχοντας 62 πόντους σε τρία ματς.

Οι τελευταίες στροφές από τη διαδρομή που είχε ξεκινήσει να χαράζει μέσω των Νικς δεν φαινόταν να οδηγούν στο σημαιάκι του τερματισμού από τις πρώτες θέσεις. Το καλοκαίρι του 2019 βγήκε στην αγορά των unrestricted ελεύθερων, όμως δίχως να καταφέρει να βρει κάποια προσφορά από ομάδα του ΝΒΑ, επέλεξε να περάσει στο καταφύγιο της G-League με τους Capital City Go-Go. Περίπου ένα χρόνο αργότερα έβλεπε μία ακόμη ευκαιρία να έρχεται από τους Γουίζαρντς, όμως μεσούσης της σεζόν πέρασε στους Χιούστον Ρόκετς και δεκαπέντε ημέρες αργότερα αναζητούσε τον νέο του σταθμό που έμοιαζε πλέον αρκετά μακρινός.

image

Από την Πάτρα της αναγέννησης στα χέρια του Μεσίνα

Ο Μάκης Γιατράς που εκείνη την περίοδο καθοδηγούσε το σύνολο του Προμηθέα Πάτρας, είδε στον Τζέριαν Γκραντ το κομμάτι που έλειπε από το παζλ του. Το περιβάλλον και οι συνθήκες της ελληνικής ομάδας “αγκάλιασαν” τον Αμερικανό και με την παρουσία του αδερφού του, Τζεράι, τοιυ έδωσαν τη δυνατότητα της άμεσης προσαρμογής.

Τα πειστήρια της ποιότητας του Γκραντ δεν άργησαν να φανούν στις υποχρεώσεις του Προμηθέα. Ο Γκραντ είχε ανακτήσει τα επίπεδα της αυτοπεποίθησής του και ήταν ο χειριστής της επίθεσης των Πατρινών που εκείνη τη σεζόν κατέκτησαν την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, ενώ πέτυχαν και την ιστορική νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό έχοντας πρωταγωνιστή τον νεοφερμένο “πράσινο”. Οι σειρήνες από την Ευρώπη ενεργοποιήθηκαν. Ο θόρυβος του ενδιαφέροντος του Ετόρε Μεσίνα δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον Αμερικανό που αποδέχθηκε την πρόταση και έγινε μέλος της Αρμάνι το καλοκαίρι του 2021 με διετή συμφωνία.

Ο Γκραντ κλήθηκε να αποδείξει τη δυναμική του σε ένα σύνολο που η… μπαγκέτα του μαέστρου περνούσε κυρίως από τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Μετά απο 22 εμφανίσεις στην EuroLeague και δύο εγχώριους τίτλους με τους Μιλανέζους, ο Τζέριαν αποχώρησε με προορισμό την Τουρκία.

image

Το MVP και ένας τέλειος συγχρονισμός

Η συζήτηση που αναδύθηκε αρκετές φορές στην επιφάνεια της καριέρας του κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο ΝΒΑ πήρε σάρκα και οστά στα 29 του χρόνια. Το γεγονός πως ο τρίτος στην οικογένεια Γκραντ ήθελε έναν πιο σταθερό και… ξεκάθαρο ρόλο προκειμένου να αποδόσει τα στοιχεία της παραγωγικότητας που ήταν δεδομένο πως κατέχει «αναγνώσθηκε» από την Τουρκ Τέλεκομ. Ο σχεδιασμός των Τούρκων για την αγωνιστική περίοδο 2022/23 έγινε μεθοδικά, με τον Τσαν να γνωρίζει πως έχει στα χέρια του μία γερή βάση στο χειρισμό του.

Η Τουρκ μέσα στη χρονιά έγινε σημείο αναφοράς προσελκύοντας τα μάτια του κοινού για το μπάσκετ που παρουσίαζε τόσο στο πλαίσιο του EuroCup, όσο και στο εγχώριο πρωτάθλημα που τερμάτισε πρώτη την κανονική περίοδο. Ο Γκραντ είχε την ελευθερία που άρμοζε στην μπασκεική του προσωπικότητα με αποτέλεσμα να γυρνά τον χρόνο πίσω και στα χτυπήματα της μπάλας στο παρκέ να φέρνει εικόνες από τα highlights της prime… κολεγιάδας! Σε σύνολο 21 αγώνων στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, ο Τζέριαν μέτρησε 14.8 πόντους (54% δίποντο, 30% τρίποντο και 82% βολές), 6.2 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα κατά μέσο όρο σε 33 λεπτά συμμετοχής και μέσα από τη νιότη των 30s κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της κανονικής περιόδου.

Μπορεί η χρονιά να μην έκλεισε με τον τίτλο στο EuroCup και το τουρκικό πρωτάθλημα να απομακρύνθηκε από τη φόρα της Καρσίγιακα, όμως η μοίρα του Γκραντ θα κρατούσε τις… ρίζες της με τη χώρα. Ο Εργκίν Αταμάν καταγράφοντας ονόματα που πέρασαν μπροστά από τα μάτια του όσο βρισκόταν στην κορυφή του πάγκου της Εφές, τοποθέτησε ψηλά εκείνο του άλλοτε ΝΒΑer. Το δυνατό εγχείρημα της αναδόμησης του Παναθηναϊκού μεταφράζεται από την απόκτησή του ως συμπληρωματική λύση στα γκαρντ διατηρώντας τη φλόγα του παίκτη να σταθεί και πάλι στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο συγχρονισμός Παναθηναϊκού και Γκραντ μοιάζει ιδανικός και ο Αμερικανός άσσος επιστρέφει σε γνώριμα μέρη για τον δεύτερο κύκλο εμπειριών.