Βεζένκοβ: Η σιωπηρή ραψωδία ενός MVP (vids)

Βεζένκοβ: Η σιωπηρή ραψωδία ενός MVP (vids)

MVP... MVP... MVP... Στο ΝΒΑ το κοινό συνηθίζει να βροντοφωνάζει για το δικό του MVP. Να τον επευφημεί. Μετά από ένα σημαντικό κατόρθωμα. Έπειτα από ένα κρίσιμο καλάθι.

Ο Σάσα Βεζένκοβ δεν άκουσε να τον αποκαλούν πολυτιμότερο. Δεν το αποζήτησε. Δεν έπαιζε γι' αυτό. Ο στόχος του ήταν διαφορετικός. Η μπάλα στα χέρια του. Τα αυτιά κλειστά μπροστά σε κάθε λογής... πειρασμό. Και μετά τα σκαλοπάτια ξεπρόβαλαν. Στην αρχή πελώρια. Μα όσο ο καιρός κυλούσε, έμοιαζαν πιο μικρά.

Τα ανέβηκε ένα – ένα. Μαζί με τους συμπαίκτες του. Από τη συμμετοχή στην πρώτη οκτάδα και από εκεί στο πλεονέκτημα έδρας. Στην κορυφή της EuroLeague και... βουρ για το Final 4!

Και ολοένα πιο κοντά στο πιο θελκτικό ατομικό βραβείο, στο οποίο έφτασε την Πέμπτη το μεσημέρι. Η παρουσία του Βούλγαρου φόργουορντ στη σύνθεση του Ολυμπιακού μοιάζει κομβική. Σχεδόν απαραίτητη. Ουχί απόλυτη, αφού ακόμη και αυτός, αποτέλεσε ένα από τα κομμάτια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λησμονήσουμε την καλύτερη - κοιτώντας αποκλειστικά τους αριθμούς του - σεζόν του με τα «ερυθρόλευκα» στη EuroLeague (655 πόντοι, 259 ριμπάουντ, 68 ασίστ, 36 κλεψίματα, 39 λάθη σε 1094 λεπτά στο παρκέ και σε 38 αγώνες). Ένας κανονικός ηγέτης. Σε μεγάλη συσκευασία.

Μέλος της κορυφαίας πεντάδας της EuroLeague. Και με περιτύλιγμα το κατόρθωμα να είναι ο πρώτος σκόρερ της φετινής EuroLeague.

Ενός ατομικού τίτλου με το όνομα ενός παίκτη που αντηχεί στα αποδυτήρια του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, του Αλφόνσο Φορντ και είναι βέβαιο ότι ο μικρός Σάσα τον έβλεπε και ήθελε μία ημέρα να του μοιάσει.

image

Το βάρος του σε χρυσάφι

Ο ίδιος γνώριζε ότι το μπάσκετ του αγγίζει το όριο ενός πολυτιμότερου παίκτη. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της σεζόν αναδείχθηκε πέντε φορές MVP της αγωνιστικής (τις περισσότερες ανάμεσα στους συναδέλφους του) και άλλες δύο του μήνα (για το Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο).

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι φρόντισαν να τον επιβραβεύσουν. Δεν πλήρωσαν ακριβώς το βάρος του σε χρυσάφι, όπως συνήθιζαν οι βασιλείς τα παλιά χρόνια, αλλά είναι βέβαιο ότι το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε με τον Ολυμπιακό στη μέση της σεζόν θα πασπαλίσει με μπόλικο χρυσάφι τον Βούλγαρο.

Και τον Ολυμπιακό, αν ο 27χρονος αποφασίσει να αποχωρήσει για το ΝΒΑ.

Οι Πειραιώτες και ο Βεζένκοβ αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τη σχεδόν τέλεια σεζόν του Σάσα και να ενώσουν το μέλλον τους για περισσότερα χρόνια.

Αν και μοιάζει με κοινό μυστικό ότι το νέο συμβόλαιο με πιθανή ημερομηνία λήξης του καλοκαίρι του 2025, αφορά μόνο την αποδέσμευσή για το NBA (με τη ρήτρα αποδέσμευσης να αυξάνεται σε ένα ποσό της τάξης κάπου ανάμεσα στο 1 με 1.5 εκατομμύρια ευρώ), δεν παύει να είναι μία επιβράβευση. Και η αναγνώριση της προσφοράς του Βεζένκοβ στο οικοδόμημα που δημιούργησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Το θράσος του Βεζένκοβ έχουν αναγνωρίσει και άλλες ομάδες. Όχι μόνοι οι... παθόντες, αλλά και οι Σακραμέντο Κινγκς, οι οποίοι απέκτησαν τα δικαιώματα του.

Και όλα δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα συζητήσουν εξαιρετικά σοβαρά την «υπόθεση Βεζένκοβ». Ήδη ο Μάικ Μπράουν, προπονητής των Κινγκς και προπονητής της χρονιάς, έσπευσε να χαρακτηρίσει τον παίκτη του Ολυμπιακού ως «προτεραιότητα» για την ομάδα της Καλιφόρνια.

«Προσπαθώ να δω τι έχω κάνει λάθος», ήταν η απόκρισή του σε μία ερώτηση που του έγινε σε παλιότερη συνέντευξη, σχετικά με τη διαχείριση του, έπειτα από μία κακή βραδιά. «Λατρεύω να βλέπω ξανά τα ματς και να παρατηρώ τι έχει πάει λάθος. Αλλά γενικά προσπαθώ να το ξεχνάω αμέσως, επειδή έχουμε ένα ματς ανά τρεις ημέρες. Οπότε είναι εύκολο να προχωρήσουμε. Μου αρέσει να βλέπω τα λάθη μου και να βελτιώνομαι», πρόσθεσε.

Και η αλήθεια είναι πως τήρησε την... υπόσχεσή του: Μετά τους 4 πόντους (low για τη φετινή κανονική περίοδο) απέναντι στη Μονακό (18η αγωνιστική) σημείωσε 22 κόντρα στη Βίρτους (19η αγωνιστική). Και όταν πέτυχε 6 πόντους κόντρα στην Παρτίζαν (30ή) και 9 με αντίπαλο τη Βιλερμπάν (31η), ξέσπασε στο ντέρμπι «αιωνίων» με τον Παναθηναϊκό (32η).

Ο Βεζένκοβ είχε 15 ματς με τουλάχιστον 20 πόντους στην κανονική περίοδο και 8 με double double. Κορυφαία επίδοσή του ήταν οι 29 πόντοι κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου (24η αγωνιστική).

image

Ο Βεζένκοβ παίζει σχεδόν ασταμάτητα από την περσινή σεζόν. Μετά το φινάλε της περσινής σεζόν, η οποία βρήκε τον Ολυμπιακό νταμπλούχο στην Ελλάδα και 4ο στην Ευρώπη, ο Βεζένκοβ ενίσχυσε την Εθνική Βουλγαρίας στο EuroBasket 2022.

Και εκεί έδειξε τι περιμένει τους αντιπάλους του: Μέτρησε 26.8 πόντους σε μέσο όρο στα 5 ματς που έδωσε με την Εθνική Βουλγαρίας και αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ της διοργάνωσης, πίσω από τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Λάουρι Μάρκανεν, με τους δύο τελευταίους να καταγράφουν 6 και 7 συμμετοχές, αντίστοιχα.

Μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού απέναντι στη Φενέρ και το μαρκάρισμα του Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις, ο Βεζένκοβ σχεδόν κόμπασε. Όχι για να μειώσει τον Αμερικανό φόργουορντ της τουρκικής ομάδας, αλλά για να δείξει πως πλέον έχει μάθει.

Εκείνοι οι 2 πόντοι στο Game 4, με 0/5 τρίποντα, αποτέλεσαν το κίνητρο για τον Βεζένκοβ. «Ο Χέις-Ντέιβις δεν είναι πιο δύσκολος φετινός αντίπαλος, δεν θέλω να πω ότι δεν έπαιξε καλά. Αλλά το να είναι κάποιος κολλημένος πάνω σου είναι πιο εύκολο. Δεν μπορώ να το συγκρίνω όταν παίζω κόντρα στον Μίροτιτς», είπε ο Βεζένκοβ, αφού πρώτα είχε σημειώσει 17 πόντους στο κομβικό Game 5.

Χωρίς διακοπή από... πέρσι

image

Η σχέση με τον Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας του έδωσε απλόχερα την ευκαιρία. Το κίνητρο υπήρχε ήδη. Και για τον προπονητή του Ολυμπιακού και τον Βεζένκοβ. Έχει χρώμα μπλαουγκράνα.

Αμφότεροι είχαν ένα περίεργο (σε μία περίοδο και κοινό) πέρασμα από την Καταλονία. Και οι δύο αναζητούσαν το φως. Και να βγουν από το σκοτάδι. Για τον Μπαρτζώκα μεσολάβησε μία διετία στη Χίμκι και τη Ρωσία. Για τον Βεζένκοβ ο Ολυμπιακός ήρθε στη χειρότερη στιγμή του. Και στην καλύτερη στιγμή. Τότε στον πάγκο ήταν ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Η πρώτη του σεζόν στο Λιμάνι συνδυάστηκε με την εποχή του «Μέχρι τέλους». Ο Βεζένκοβ έμεινε πιστός στο πλάνο. Και όταν σε αυτό προστέθηκε ο Μπαρτζώκας, όλοι ήταν έτοιμοι για την επιστροφή.

«Θα τον διάλεγα (σ.σ: Ως τον αγαπημένο του προπονητή) επειδή έχουμε μία ξεχωριστή σχέση. Δε λέω ότι είμαστε φίλοι, αλλά έχουμε μία εξαιρετική σχέση. Θα διάλεγα και τον πρώτο μου προπονητή στον Άρη, τον Βαγγέλη Αγγέλου, ο οποίος ήταν βοηθός του Ντούσαν Ίβκοβιτς για χρόνια. Μου έμαθε πολλά», έχει πει παλιότερα ο Βεζένκοβ για τους προπονητές που τον... σημάδεψαν.

@Photo credits: Ευαγγελία Λώλου