Μια ερώτηση για κάθε ομάδα της EuroLeague

Μια ερώτηση για κάθε ομάδα της EuroLeague

Έφτασε για μια ακόμη χρονιά εκείνη η στιγμή. Το #Devotion επιστρέφει μετά από 138 ημέρες και το Gazzetta έχει μια ερώτηση για κάθε ομάδα της EuroLeague.

Το Final 4 στην Stark Arena του Βελιγραδίου ολοκληρώθηκε με την Εφές να κατακτά τον τίτλο στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και το #Devotion μπαίνει ξανά στη ζωή των απανταχού φαν της EuroLeague έπειτα από 138 ημέρες. Η ΤΣΣΚΑ που είχε σχεδόν πάντα καπαρωμένη μια θέση στο bracket των ημιτελικών είναι απούσα, το ίδιο και οι υπόλοιπες ρωσικές ομάδες που αποκλείστηκαν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, εντούτοις η φετινή διοργάνωση αναμένεται με τρομερό ενδιαφέρον περιφρουρώντας τη φήμη της ως το κορυφαίο τουρνουά στην Ευρώπη.

Σπουδαία ονόματα άλλαξαν φανέλα (Κλάιμπερν, Βέσελι, Ντε Κολό), άλλοι επέστρεψαν (Σατοράνσκι, Μπιέλιτσα), άλλοι υπέγραψαν νέα συμβόλαια (Τζέιμς, Λάρκιν) και άλλοι ετοιμάζονται για το ντεμπούτο τους, την ώρα που η EuroLeague θα υποδεχθεί εκ νέου τον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία της aka. Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στα αξιοσημείωτα, η συμμετοχή τεσσάρων ομάδων από την Ισπανία και το πρώτο ντέρμπι της Σερβίας ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτίζαν, η επιστροφή της ιστορικής Βίρτους που έβαλε ξανά την Basket City στην ελίτ, οι σημαντικές αλλαγές στους πάγκους σε σχέση με πέρσι και φυσικά, η αποχώρηση του Τζόρντι Μπερτομέου από τη διοίκηση.

Το πρώτο τζάμπολ είναι προγραμματισμένο το διήμερο 6-7 Οκτωβρίου και το Gazzetta έχει μια ερώτηση για κάθε ομάδα της EuroLeague.

Η Αναντολού Εφές θα γίνει Γιουγκοπλάστικα; Το καλοκαίρι του 2018 η ομάδα της Κωνσταντινούπολης μπήκε στην κατηγορία των διεκδικητών της EuroLeague μετά από τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας της, υπογράφοντας τους Σέιν Λάρκιν, Βάσα Μίτσιτς και Ροντρίγκ Μπομπουά. Έκτοτε η Αναντολού Εφές μετράει τρεις προκρίσεις σε Final 4 και δυο διαδοχικούς τίτλους ενώ ο Εργκίν Αταμάν δήλωνε σίγουρος και για εκείνον του ’20 ωστόσο η σεζόν τερματίστηκε οριστικά εν μέσω Covid. Πλέον η back-to-back πρωταθλήτρια Ευρώπης θέλει να πετύχει κάτι που καμία άλλη ομάδα στην ιστορία της EuroLeague, ήτοι από το 2000-01 δεν έχει πετύχει. Να κατακτήσει δηλαδή τον τίτλο κάνοντας το three-peat όπως η μυθική Γιουγκοπλάστικα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, φέρνοντας επί τούτου τον Γουίλ Κλάιμπερν, τον Άντε Ζίζιτς και τον Ακίλε Πολονάρα.

Πόσο καλύτερη είναι η ζωή χωρίς τον Λάσο στη Μαδρίτη; Τους τελευταίους μήνες η Ρεάλ πορεύεται δίχως τον κορυφαίο προπονητή στη σύγχρονη ιστορία της. Ο Πάμπλο Λάσο αποχώρησε μετά από 11 χρόνια, δεκάδες επιτυχίες και 21 τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις αφού η «Βασίλισσα» αποφάσισε να μην τον διατηρήσει στην άκρη του πάγκου, στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο στα ιατρικά δεδομένα έπειτα από το έμφραγμα του μυοκαρδίου που υπέστη τον Ιούνιο. Από την πλευρά του ο Βάσκος προπονητής έκανε λόγο για διαφορά στις ιατρικές εξετάσεις ενώ ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του, Τσους Ματέο προβιβάστηκε στη θέση του head coach. Σε κάθε περίπτωση, η Ρεάλ παρουσιάζει μια πληρέστατη ομάδα που έχει ως ξεκάθαρο στόχο την πρόκριση στο Final 4, αρχίζοντας τη σεζόν με την κατάκτηση του ισπανικού Supercopa.

image

Θα είναι αυτή η χρονιά του Γιασικεβίτσιους;

Η Μπαρτσελόνα έχει πραγματοποιήσει τεράστιο οικονομικό άνοιγμα και η ιστοσελίδα 2Playbook αποκάλυψε ότι οι Καταλανοί έχουν καταγράψει «τρύπα» ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνο η περσινή χασούρα ήταν 30 εκατομμύρια για τους «μπλαουγκράνα» που επιμένουν στην ίδια πολιτική, υπογράφοντας έξι νέους παίκτες, μεταξύ αυτών τους Γιαν Βέσελι, Τόμας Σατοράνσκι και Νίκολα Κάλινιτς ώστε να κατακτήσουν την πρώτη EuroLeague στην ιστορία του κλαμπ μετά από το 2010. Η Μπάρτσα με προπονητή τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους προκρίθηκε μεν στα τελευταία δυο Final 4 όμως δεν κατάφερε να τελειώσει τη δουλειά αφού τα εμπόδια της Αναντολού Εφές στον τελικό της Κολωνίας και της Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό του Βελιγραδίου αποδείχτηκαν απροσπέλαστα.

Ο Αϊζάια Κάνααν θα γίνει Τάιλερ Ντόρσεϊ; Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραδέχθηκε μετά από το φιλικό με τον Ερυθρό Αστέρα στην Κύπρο ότι ο Ολυμπιακός ξεκινάει από υψηλότερη βάση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πέρσι οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν με μια καλοκουρδισμένη μηχανή και παρουσίασαν εντυπωσιακή συνέπεια, έχοντας συγκεκριμένες σταθερές στο παιχνίδι τους και επιστρέφοντας στο Final 4. Μεταξύ των διακριθέντων ήταν ο Ντόρσεϊ, ο οποίος πανηγύρισε το νταμπλ και στη συνέχεια πήρε τα ταλέντα του και μετακόμισε στους Μάβερικς. Οι Πειραιώτες ήθελαν έναν παίκτη που να διαθέτει τα στοιχεία του διεθνή γκαρντ, υπογράφοντας τον Αϊζάια Κάνααν ο οποίος καλείται να μεταβεί στο υψηλότερο επίπεδο που έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη και να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Η προσαρμογή του νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Η Μονακό θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε; Στην παρθενική συμμετοχή της στην EuroLeague, η Μονακό έφτασε στο σημείο να προκριθεί στα playoffs και να διεκδικήσει τη συμμετοχή στο Final 4, στέλνοντας τη σειρά με τον Ολυμπιακό σε Game 5. Εξάλλου οι κινήσεις που έκανε η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς το καλοκαίρι επιβεβαιώνουν ότι έχει υψηλές βλέψεις και φέτος, κρατώντας τον Μάικ Τζέιμς με νέο διετές συμβόλαιο και πλαισιώνοντάς τον με τους Τζόρνταν Λόιντ και Έλι Οκόμπο. Παράλληλα αποκτήθηκε ο Τζαρόν Μπλόσομγκεϊμ, ο οποίος εντυπωσίασε πέρσι με την Ουλμ ενώ ο Άλφα Ντιαλό έβαλε την υπογραφή του σε νέο τριετές συμβόλαιο. Η παραμονή του Ντόντα Χολ και οι συμφωνίες με τους Αντριέν Μοερμάν, Τζον Μπράουν δείχνουν ότι η Μονακό σημαδεύει ψηλά, έχοντας 20.7 εκατομμύρια μπάτζετ.

Το extreme makeover θα κάνει τη Μακάμπι πρωταγωνίστρια; Η Μακάμπι έκανε δυναμικό μπάσιμο στο μεταγραφικό παζάρι, υπογράφοντας εννιά νέους παίκτες ενόψει της σεζόν 2022-23. Παράλληλα, έδωσε το χρίσμα στον Όντεντ Κάτας για τη θέση του head coach και ανέθεσε ρόλο ειδικού συμβούλου στον Ντέιβιντ Μπλατ με στόχο η «ομάδα του λαού» να ανέβει επίπεδο σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Ο Κάτας μπορεί να υπολογίζει, μεταξύ άλλων στον πρωταθλητή Ευρώπης με την εθνική Ισπανίας, Λορέντζο Μπράουν και τους Νταρούν Χίλιαρντ, Γουέιντ Μπάλντγουιν και Όστιν Χόλινς στην περιφέρεια, έχοντας επίσης στη διάθεσή του τον προ διετίας κορυφαίο σκόρερ στο BCL, Μπόνζι Κόλσον. Όσον αφορά την front line, οι Άλεξ Πόιθρες και Τζος Νίμπο ήλθαν για να γεμίσουν τη ρακέτα της Μακάμπι που καλείται να βρει «χημεία».

image

Η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για τους «πράσινους» που προσπαθούν να χτίσουν εξ αρχής, δίχως βασικό κορμό και είναι ξεκάθαρο πως θέλουν χρόνο ώστε να δημιουργήσουν ένα σύνολο που αυτή την στιγμή στερείται χημείας και αυτοματισμών. Ο Παναθηναϊκός του Ντέγιαν Ράντονιτς βγάζει σκληράδα ενώ η έλλειψη παίκτη σαν τον Νεμάνια Νέντοβιτς που θα κουβαλήσει την ομάδα στην επίθεση είναι η νέα πραγματικότητα με την οποία πορεύεται το «τριφύλλι» που παρεμπιπτόντως, δεν έχει αποκτήσει ακόμη δεύτερο τεσσάρι. Το ρόστερ αναβαθμίστηκε σε σχέση με πέρσι καθώς οι Νέιτ Γουόλτερς και Πάρις Λι μοιράζονται τον ρόλο του κουμανταδόρου, τα αδέλφια Καλαϊτζάκη ενίσχυσαν το ελληνικό στοιχείο, ο Γκουντάιτις και ο Γουίλιαμς αποτελούν ποιοτικές λύσεις στη ρακέτα, ο Πονίτκα ήλθε έπειτα από καλό EuroBasket ενώ ολοκληρώθηκε η υπέρβαση με τον Γκριγκόνις.

Ο Τρινκιέρι θα στείλει την Μπάγερν στα playoffs για τρίτη σερί χρονιά; Το 2020-21 οι Βαυαροί έγιναν η πρώτη γερμανική ομάδα ever που προκρίθηκε στα playoffs της EuroLeague και πλέον μετρούν δυο συνεχόμενες συμμετοχές στα προημιτελικά με τον Αντρέα Τρινκιέρι στην άκρη του πάγκου. Ο 54χρονος Ιταλός κόουτς έχει αναλάβει να «τρέξει» ένα σπουδαίο project που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Μόναχο και θα κορυφωθεί με την κατασκευή του SAP Garden χωρητικότητας 11.500 θέσεων που αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2023. Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Μπάγερν απέκτησε τους Άιζακ Μπόνγκα, Φρέντι Γκιλέσπι, Κάσιους Γουίνστον, Ελάιας Χάρις και Γιαν Νίκλας-Βίμπεργκ ενώ ο Τρινκιέρι μπορεί να υπολογίζει σε ένα αρκετά βαθύ και ευέλικτο ρόστερ με στόχο την τρίτη σερί παρουσία στην postseason της EuroLeague.

Η Παρτίζαν μπορεί να αποδείξει ότι ανήκει στην EuroLeague; Η Παρτίζαν και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιστρέφουν στην EuroLeague, μολονότι οι «ασπρόμαυροι» του Βελιγραδίου απέτυχαν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους μέσω EuroCup ή Αδριατικής Λίγκας. Οι Σέρβοι πήραν τη wild card μαζί με τη Βαλένθια κι έτσι θα αγωνιστούν στο top επίπεδο για πρώτη φορά έπειτα από το 2013-14. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν υπέγραψαν τους Ιωάννη Παπαπέτρου, Ντάντε Έξουμ, Ντανίλο Άντζουσιτς και Τζέιμς Νάναλι, έχοντας διαθέσει περισσότερα από 10.000 εισιτήρια διαρκείας στην Stark Arena! Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο πρόεδρος του κλαμπ, Οστόγια Μιχαήλοβιτς υποστήριζε σε κάθε ευκαιρία πως η Παρτίζαν αξίζει μόνιμη θέση στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης προτάσσοντας την ιστορία και τον κόσμο της ομάδας, κάτι που οι Σέρβοι καλούνται να αποδείξουν.

Η Φενέρμπαχτσε θα μπει ξανά στην κατηγορία των contenders; Ο Δημήτρης Ιτούδης έκλεισε τον κύκλο του στην ΤΣΣΚΑ μετά από οκτώ χρόνια, δυο κατακτήσεις EuroLeague και έξι τίτλους στη VTB League, αναλαμβάνοντας τη Φενέρμπαχτσε που πέρσι απέτυχε να προκριθεί στα playoffs για πρώτη φορά έπειτα από το 2015. Ο ομοσπονδιακός προπονητής αντικατέστησε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς στη Φενέρ που πλέον πορεύεται δίχως τους Νάντο Ντε Κολό - Γιαν Βέσελι ωστόσο έκανε σημαντικές κινήσεις με στόχο την επιστροφή στο Final 4. Συγκεκριμένα, ο Νεμάνια Μπιέλιτσα επέστρεψε ως πρωταθλητής στο ΝΒΑ με τους Γουόριορς ενώ ο Νικ Καλάθης θα συνεργαστεί ξανά με τον Ιτούδη, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του κουμανταδόρου στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Οι προσθήκες των Σκότι Γουίλμπεκιν, Κάρσεν Έντουαρντς, Τόνι Τζεκίρι και Νάιτζελ Χέις επιβεβαιώνουν τον υψηλό στόχο.

Πόσο ρεαλιστικό είναι να διεκδικήσει την οκτάδα ο Παναθηναϊκός;

image

Η Βίρτους θα θυμίσει κάτι από το ένδοξο παρελθόν;

Η Βίρτους έκανε τεράστιες επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας στην Μπολόνια παίκτες όπως ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο Μάρκο Μπελινέλι, ο Ντάνιελ Χάκετ και ο Τόκο Σενγκέλια με στόχο να βάλει ξανά την Basket City στον χάρτη της EuroLeague. Εν τέλει, οι Ιταλοί τα κατάφεραν κι επέστρεψαν ως πρωταθλητές στο EuroCup, μετρώντας πλέον έξι ευρωπαϊκά τρόπαια έπειτα από τα δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών, το Κύπελλο Κυπελλούχων, το EuroChallenge και το BCL. Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ισπανίας, Σέρτζιο Σκαριόλο θα κοουτσάρει ξανά στην EuroLeague έπειτα από το 2013-14 και το πέρασμά του από την Μπασκόνια, υπολογίζοντας επίσης στους νεοαποκτηθέντες Ίφε Λούντμπεργκ, Σέμι Οτζελέγε, Τζόρνταν Μίκι και Ισμαέλ Μπακό, σημαδεύοντας την πρόκριση στα playoffs με τη Βίρτους.

Η Αρμάνι θα καταφέρει να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής; Από τη στιγμή που ο Έτορε Μεσίνα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αρμάνι το καλοκαίρι του 2019, ο στόχος ήταν ξεκάθαρος. Η επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά έπειτα από 34 χρόνια και το Κύπελλο Πρωταθλητριών στη Γάνδη. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας ολοκλήρωσε σπουδαίες μεταγραφές, υπογράφοντας τον Κέβιν Πάνγκος, τον Μπίλι Μπάρον και τον Μπράντον Ντέιβις, ανανεώνοντας τα συμβόλαια των Κάιλ Χάινς, Τζίτζι Ντατόμε και γεμίζοντας τη ρακέτα με τις προσθήκες των ΝτεΣόν Τόμας και Γιοχάνες Φόγκτμαν. Την τελευταία διετία η Αρμάνι έπαιξε στο Final 4 το 2020-21 όπου ηττήθηκε στον ημιτελικό από την Μπαρτσελόνα ενώ σε ό,τι αφορά την περσινή σεζόν, αποκλείστηκε στα playoffs από την Εφές που τελικά, έκανε το back-to-back στο Βελιγράδι.

Τι θα κάνει στο ντεμπούτο του ο επόμενος μεγάλος Ισπανός προπονητής; Ο Άλεξ Μουμπρού, πρωταθλητής κόσμου και ασημένιος Ολυμπιονίκης με τη «ρόχα» έκοψε το μπάσκετ το 2018 και αμέσως ανέλαβε χρέη head coach στην αγαπημένη του Μπιλμπάο με την οποία έκανε επίσης σπουδαία καριέρα ως παίκτης. Στα τέσσερα χρόνια που έκατσε στον πάγκο των Βάσκων, ανέβασε την Μπιλμπάο στη Liga Endesa κι εν συνεχεία την οδήγησε στο Copa del Rey και τη συμμετοχή στο Basketball Champions League. Πλέον ο βετεράνος φόργουορντ καλείται να κοουτσάρει τη Βαλένθια που επέστρεψε στην EuroLeague αφού εξασφάλισε τη wild card, κάνοντας το ντεμπούτο του στη διοργάνωση και αποτελώντας για πολλούς στην πατρίδα του, τον επόμενο σπουδαίο Ισπανό κόουτς. Η Βαλένθια υπέγραψε τους Κρις Τζόουνς, Τζέιμς Γουέμπ, Γιόνα Ράντεμπο, Κάιλ Αλεξάντερ και Τζόρνταν Χάρπερ.

Τι θα πετύχουν με το νέο rebuilding οι Βάσκοι; Ο Τζοάν Πενιαρόγια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια και θα ντεμπουτάρει στην EuroLeague ως head coach των Βάσκων, έχοντας να επιδείξει τους back-to-back τίτλους στο BCL και το Intercontinental Cup με την Μπούργος. Η Μπασκόνια προχώρησε ξανά σε διαδικασία αναδόμησης, έχοντας ως σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της τους «παλιούς» Ρόκας Γκιεντράιτις, Ματ Κοστέλο και Στίβεν Ίνοκ. Όσον αφορά τα new entries, ο Ντάριους Τόμπσον έφτιαξε πέρσι το όνομά του με τη Λοκομοτίβ σημειώνοντας 13.2 πόντους, 5.8 ασίστ και 3 ριμπάουντ στο EuroLeague πριν υπογράψει στους Βάσκους. Ο διεθνής Εσθονός σέντερ Μάικ Κότσαρ και ο άλλοτε NBAer Μάρκους Χάουαρντ αποτελούν τις πιο σημαντικές κινήσεις της Μπασκόνια που θέλει να κρατήσει επαφή με την οκτάδα.

image

Η Βιλερμπάν έχει μπροστά της την τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή στην EuroLeague και ολοκλήρωσε μια από τις πιο ηχηρές κινήσεις στην free agency, πείθοντας τον Νάντο Ντε Κολό να επαναπατριστεί έπειτα από το 2009 και να υπογράψει στην ομάδα του Τι Τζέι Πάρκερ. Ο 35χρονος Γάλλος γκαρντ θα έχει στο πλευρό του τους Αντουάν Ντιό και Πολ Λακόμπ εν αντιθέσει με τους Έλι Οκόμπο και Κρις Τζόουνς που συνεχίζουν την καριέρα τους στη Μονακό και τη Βαλένθια, αντίστοιχα. Πλην του Ντε Κολό, η Βιλερμπάν απέκτησε επίσης τον Ζοφρί Λοβέρν, ο οποίος αγωνίστηκε την τελευταία διετία στη Ζάλγκιρις και πλέον θα γεμίσει τη ρακέτα των πρωταθλητών Γαλλίας, κουβαλώντας 1.070 πόντους και 584 ριμπάουντ σε 117 αγώνες στην EuroLeague.

Πώς θα πορευτεί ο Ερυθρός Αστέρας χωρίς τον κορυφαίο κόουτς στη σύγχρονη ιστορία του; Ο Ντέγιαν Ράντονιτς αποχώρησε από τον Ερυθρό Αστέρα όπου εργάστηκε σε δυο διαφορετικές περιόδους (2013-17, 2020-22) κατακτώντας συνολικά 15 τίτλους. Ο Μαυροβούνιος τεχνικός πανηγύρισε πέντε Αδριατικές Λίγκες, πέντε πρωταθλήματα και ισάριθμα κύπελλα Σερβίας πριν συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό, αποτελώντας τον προπονητή που συνδύασε την παρουσία του στους «ερυθρόλευκους» με την καθιέρωσή τους στην EuroLeague. Οι Σέρβοι εμπιστεύτηκαν τον rookie Βλάντιμιρ Γιοβάνοβιτς και έδωσαν στον Νεμάνια Νέντοβιτς τον ρόλο του ηγέτη. Στην περιφέρεια ξεχωρίζει επίσης ο πρωτάρης Τζέιλεν Άνταμς ενώ όσον αφορά το frontcourt, ο Ερυθρός Αστέρας υπέγραψε τους Μπεν Μπέντιλ, Τζον Χόλαντ, Φίλιπ Πετρούσεφ και Χασάν Μάρτιν στο πλευρό των Όγκνιεν Κούζμιτς και Λούκα Μίτροβιτς με στόχο να δείξει ανταγωνιστικό πρόσωπο.

Η Ζάλγκιρις θα θυμίσει ποτέ ξανά την ομάδα του Σάρας; Πέρσι οι Λιθουανοί έκαναν πολλά βήματα προς τα πίσω, με δεδομένο ότι απέτυχαν τόσο στην EuroLeague όσο και στη λιθουανική λίγκα. Συγκεκριμένα, η Ζάλγκιρις τερμάτισε στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ 15 ομάδων (σ.σ. έπειτα από την αποβολή των ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ, Ούνικς) με ρεκόρ 8-20 ενώ σε ό,τι αφορά την LKL, έμεινε εκτός τελικών προχωρώντας δυο φορές σε αλλαγή προπονητή, με τον Γιούρι Ζντοβτς να αντικαθιστά τον Μάρτιν Σίλερ και ακολούθως, τον Κάζις Μακσβίτις να… αλλάζει τον Σλοβένο. Έτσι η Ζάλγκιρις που από φέτος πορεύεται δίχως τον εμβληματικό αρχηγό της, Παούλιους Γιανκούνας προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στο ρόστερ, υπογράφοντας τους Κίναν Έβανς, Ντοβίντας Γκιεντράιτις, τον MVP των τελικών Λιθουανίας, Άρνας Μπουτκεβίτσιους, τον Ρόλαντς Σμιτς και τον Κεβάριουζ Χέιζ.

Πότε θα θεωρηθεί διεκδικήτρια μιας θέσης στα playoffs η Άλμπα Βερολίνου; Η πρωταθλήτρια Γερμανίας αποτελεί σύλλογο – πρότυπο, εξασφαλίζοντας εγγυημένο συμβόλαιο στην EuroLeague ενώ σε ό,τι αφορά την περσινή σεζόν, έφτασε δυο νίκες μακριά από την πρόκριση στα playoffs. Φέτος θα παρουσιαστεί σχεδόν… ίδια καθώς κράτησε τους 13 από τους 15 παίκτες της πρώτης ομάδας στο ρόστερ ενώ έδωσε νέο συμβόλαιο στον προπονητή της, τον Ίσραελ Γκονζάλεζ για άλλα τρία χρόνια. Οι δυο νέες προσθήκες της Άλμπα είναι ο Γκαμπριέλε Πρόσιντα και ο Γιάνι Γουέτζελ. Ο Μαοντό Λο προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ξεχωρίζοντας στα γκαρντ μαζί με τον Ταμίρ Μπλατ και τον Τζαλίν Σμιθ ενώ ο Λουκ Σίκμα και ο (τραυματίας) Μάρκους Έρικσον είναι οι έτερες σταθερές στο παιχνίδι των Γερμανών.

Cover photo: Ευαγγελία Λώλου

Το δίδυμο των Ντε Κολό-Λοβέρν είναι αρκετό για το βήμα παραπάνω;