Το Top-7 του Λάσο στη Ρεάλ είχε Kill Bill και Poker

Το Top-7 του Λάσο στη Ρεάλ είχε Kill Bill και Poker

Το Gazzetta γράφει για τον Πάμπλο Λάσο, το σύστημα «Kill Bill» για την εξουδετέρωση του Βασίλη Σπανούλη, τη χρονιά του Poker και τον λόγο που άντεξε 11 χρόνια στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, επίδοση που συνιστά κατόρθωμα άνευ προηγουμένου, στήνοντας το Top-7 της εποχής του στους «Blancos».

Ο Πάμπλο Λάσο γνώριζε εξ αρχής την αξία της Ρεάλ και γι' αυτό συνέχισε να προσπαθεί να την τιμά με τον καλύτερο τρόπο από τον Ιούνιο του 2011, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε ως νέος προπονητής των Μαδριλένων. Ήταν μια κίνηση που είχε χαρακτηριστεί ως ρίσκο, δεδομένης της μικρής εμπειρίας που είχε σε κορυφαιο επιπέδο. Ο ίδιος, πάντως έκανε ακόμα πιο έντονες τις αντιδράσεις καθώς η πρώτη απόφαση που πήρε ήταν να αφήσει σχεδόν τα πάντα, ίδια. Δεν άλλαξε παρά τα ελάχιστα από το σύνολο που είχε αναπτύξει σύνδρομο... κομπλεξισμού απέναντι στην Μπαρτσελόνα και που δεν άφηνε πολλά περιθώρια για ελπίδα. Έπειτα από 11 χρόνια, ο Βάσκος αποχώρησε από το WiZink Center με 22 τίτλους και το Gazzetta καταγράφει το Top-7 της παρουσίας του στους «Blancos».

image

1. Το 70% δεν τον ήθελε στον πάγκο!

Η απόφαση της διοίκησης της Ρεάλ να προσλάβει τον Πάμπλο Λάσο στην τεχνική ηγεσία το καλοκαίρι του 2011 προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις στους φιλάθλους της «Βασίλισσας». Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας AS διεξήγαγε poll όπου το 70% των συμμετεχόντων δήλωσε δυσαρεστημένο με την επιλογή του πρώην προπονητή της Λαγκούν Άρο! Κι όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί η ξαφνική παραίτηση του Έτορε Μεσίνα, ο οποίος αποχώρησε από τον πάγκο της Ρεάλ έπειτα από μια εξαιρετική πορεία στην EuroLeague και την άνετη πρόκριση στα playoffs της σεζόν 2010-11! Εκείνη η ήττα στο αδιάφορο ματς με τη Σιένα ήταν η αφορμή. Για την ακρίβεια, ήταν η σταγόνα που... ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του «Έκτορα» που αποχώρησε ενώ θρυλείται πως είχε «χάσει» τα αποδυτήρια, κατηγορώντας παίκτες όπως τον αρχηγό Φελίπε Ρέγιες για διαρροές στον Τύπο. Ο Ιταλός προπονητής φαινόταν έντονα προβληματισμένος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τον αγώνα με την Μοντεπάσκι, δεν δέχθηκε ερωτήσεις κι εν συνεχεία ενημέρωσε τους ανθρώπους της Ρεάλ για τις προθέσεις του. «Γενναίοι είναι οι άνθρωποι που παίρνουν σπουδαίες αποφάσεις. Δειλοί είναι αυτοί που αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Ο κόουτς Μεσίνα πήρε μια γενναία και δύσκολη απόφαση. Το ίδιο δύσκολη με την απόφασή του να δεχτεί την πρόταση της Ρεάλ» εξήγησε επί του θέματος ο Λάσο.

2. Το σύστημα Kill Bill

Πριν από τον τελικό της Euroleague με τον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη το 2015, ο Λάσο δεν χρειάστηκε να πει πολλά στους παίκτες του. Απλώς έγραψε «Kill Bill» στον πίνακα που είχε στα αποδυτήρια της Ρεάλ Μαδρίτης, περιγράφοντας με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το σχέδιο... καταστολής του εμβληματικού αρχηγού των «ερυθρόλευκων»! Εκείνη τη σεζόν η «Βασίλισσα» ήταν μια συμπαγής ομάδα, με παίκτες που έπαιζαν χρόνια μαζί, που στηρίζονταν κυρίως στο ένστικτό τους και βρέθηκαν στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή. Εν τέλει, οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης έκαναν σπουδαία δουλειά στο να μην αφήσουν τον Σπανούλη να βρει ρυθμό με μπροστάρη τον Κέι Σι Ρίβερς, τον πίεσαν από τον αρχή ενώ ακολούθησαν αλλαγές στα μαρκαρίσματα. Όλα πήγαν καλά για τη Ρεάλ εκείνο το βράδυ. Τα σουτ, οι άμυνες, η δημιουργία των Γιουλ και Ροντρίγκεθ, τα τρίποντα του Τζέισι Κάρολ... Έτσι πήραν άτυπη ρεβάνς για την ήττα στον τελικό του Λονδίνου, εκεί όπου ο Ολυμπιακός έπαιξε τρομερό μπάσκετ κι έκανε το back-to-back στην EuroLeague. Για την ιστορία, ο Λάσο είχε χαρακτηρίσει εκείνον τον τίτλο κόντρα στον Ολυμπιακό ως την καλύτερη στιγμή του στη Ρεάλ!

image

Στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Λάσο ξεκαθάριζε πως «ο προπονητής που έρχεται στη Ρεάλ αναλαμβάνει προκλήσεις και ευθύνες ωστόσο έχει ήδη εκπληρώσει ένα όνειρο, αφού αυτή η ομάδα σημαίνει πάρα πολλά. Η συμφωνία μου με τη Ρεάλ ήταν το πρώτο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Σκοπεύω να απολαύσω κάθε ημέρα στη Μαδρίτη και έχω ξεκάθαρες ιδέες για το μέλλον. Δεν σκοπεύω να αλλάξω τη φιλοσοφία μου, ασχέτως με το αν η ομάδα κερδίζει η χάνει». Ο Βάσκος, λοιπόν δεν άλλαξε τη φιλοσοφία του, έμεινε πιστός στις αρχές του και αποχώρησε από το WiZink Center ως ο πιο πετυχημένος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, πανηγυρίζοντας δυο τίτλους EuroLeague, το Intercontinental Cup, έξι πρωταθλήματα Ισπανίας, έξι Copa del Rey και επτά Supercopa! Στο μεσοδιάστημα αναδείχτηκε δυο φορές Προπονητής της Χρονιάς στην EuroLeague και πέντε φορές στην ισπανική λίγκα. Συγκριτικά με τους προκατόχους του, αξίζει να αναφερθεί πως από το 2006 και τον Τζουάν Πλάθα ως το 2011 και τους Έτορε Μεσίνα, Εμανουέλ Μολίν η Ρεάλ είχε κατακτήσει μόλις δύο τίτλους, το πρωτάθλημα και το Uleb Cup μέσα σε διάστημα πέντε ετών!

4. Ο λόγος που άντεξε 11 χρόνια στη Ρεάλ

Ο Πάμπλο Λάσο δούλεψε από το 2011 ως το '22 σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου όπως η Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτά τα 11 χρόνια στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ είναι ένα κατόρθωμα άνευ προηγουμένου ειδικά αφού οι ρυθμοί της ζωής είναι ταχύτατοι και ο πάγκος ενός οργανισμού όπως η «Βασίλισσα» δεν είναι μια δουλειά που παρέχει ασφάλεια. Η εύκολη απάντηση στον λόγο που άντεξε τόσα χρόνια σε αυτόν τον πάγκο είναι ότι κέρδιζε τίτλους. Η Ρεάλ είναι μια ομάδα που κυνηγάει όλους τους στόχους και καμιά φορά η επίτευξή τους μοιάζει περισσότερο με ανακούφιση, παρά με ευτυχία. Ο ίδιος αντιμετώπισε τις δυσκολίες με κουράγιο. Όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος, είναι ένας άνθρωπος που προτιμά να μένει στην καθημερινότητα και να μην βλέπει τόσο μακριά ή τόσο πίσω. Γνώριζε εξ αρχής πως το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν να επιβάλει τη φιλοσοφία του. Τον δικό του τρόπο παιχνιδιού σε έναν οργανισμό - brand name που συνεπάγεται πολλά πράγματα. «Το να κερδίζεις είναι πολύ σημαντικό, όμως εξίσου σημαντικό είναι ο κόσμος να βλέπει την ομάδα και να αναγνωρίζει ότι παίζει σύμφωνα με τις δικές της αρχές, ότι ποντάρει στα νέα παιδιά και τα βλέπει να βελτιώνονται» επισήμανε περιγράφοντας τις βασικές αρχές του #Lasismo.

3. Μόνος του και όλοι τους

image

5. Το απίθανο poker με τέσσερις τίτλους σε μια σεζόν

Για πολλούς ήταν ο loser. Ο προπονητής που δεν ήξερε να «διαβάζει» το παιχνίδι των αντιπάλων του, που δεν είχε συστήματα και δεν γνώριζε πώς να διαχειριστεί τους παίκτες του, πολλώ δε πώς να τους επιβληθεί. Αυτά τον Μάιο του 2014, όταν η Ρεάλ ηττήθηκε στον τελικό της EuroLeague από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ κι εν συνεχεία έχασε και το πρωτάθλημα στην Ισπανία με 3-1 νίκες από την Μπαρτσελόνα, την οποία παρεμπιπτόντως είχε ισοπεδώσει στον ημιτελικό του Μιλάνου. Έναν χρόνο αργότερα, ο Πάμπλο Λάσο θα έκλεινε το στόμα όλων όσοι τον έστησαν στον τοίχο, όσοι τον αμφισβήτησαν ως προπονητή και ως άνθρωπο. Αξιοποίησε κατά τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τις... μετρημένες ημέρες του στη Ρεάλ Μαδρίτης και πέτυχε αυτό που στην Ισπανία χαρακτηρίζουν poker. Δηλαδή, σήκωσε ό,τι κούπα υπήρχε διαθέσιμη, εντός και εκτός συνόρων: Το Supercopa, το Copa del Rey, την EuroLeague και το Intercontinental Cup! Στο ρόστερ εκείνης της Ρεάλ δέσποζαν, μεταξύ άλλων ο Γιουλ, ο Ροντρίγκεθ, ο Νοτσιόνι, ο Ρούντι, ο Σλότερ, ο Ματσιούλις, ο Αγιόν, ο Μέζρι και ο Γιάννης Μπουρούσης (σ.σ. δεν κατέκτησε το Διηπειρωτικό αφού είχε αποχωρήσει από τη Μαδρίτη κι εν συνεχεία, υπέγραψε στη Λαμποράλ Κούτσα).

6. Έστειλε 10 παίκτες στο ΝΒΑ κι έφερε 18 εκατομμύρια στα ταμεία

Ο Λάσο ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αποχώρηση του Λούκα Ντόντσιτς για το ΝΒΑ και τους Μάβερικς, την χρονιά που ο Σλοβένος βγήκε MVP στο Final 4 του Βελιγραδίου. «Παίκτες έρχονται και φεύγουν... Η ζωή συνεχίζεται. Είμαστε η Ρεάλ και πρέπει να βρούμε τρόπο για να καλύψουμε το κενό του. Τι έπρεπε να κάνουμε, δηλαδή, όταν τραυματίστηκε ο Γιουλ; Να μην παίξουμε στη EuroLeague; Έφυγαν ο Μίροτιτς, ο Ερνανγκόμεθ και ο Ροντρίγκεθ, όμως είμαστε ακόμα εδώ και είμαστε υπερήφανοι. Όσοι έρχονται εδώ γνωρίζουν ότι θα παίξουν στην καλύτερη λίγκα της Ευρώπης, ότι θα βγάλουν χρήματα και ότι θα διεκδικήσουν τίτλους, όμως η Ρεάλ είναι πάνω από ονόματα». Στα χρόνια του Λάσο στον πάγκο, 10 παίκτες των Μαδριλένων έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων, πληρώθηκε buy-out. Τα περισσότερα χρήματα στα ταμεία της Ρεάλ τα έφερε ο Καμπάτσο καθώς η συμφωνία με τους Νάγκετς προέβλεπε 6 εκατομμύρια δολάρια για να σπάσει το συμβόλαιό του. Ακολούθησε με 3 εκατομμύρια η μετακίνηση του Γκαρούμπα στους Ρόκετς ενώ από 2.5 εκατομμύρια έφεραν οι Μίροτιτς και Ροντρίγκεθ σε Μπουλς και Σίξερς, αντίστοιχα. Όσον αφορά τους Ντόντσιτς και Ντεκ, αμφότεροι έφεραν από 2 εκατομμύρια στη Ρεάλ! Πέραν των όσων έφυγαν κι έφεραν χρήματα , υπήρξαν και οι Κάιλ Σίνγκλερ, Σαλάχ Μέζρι, Μορίς Εντούρ και Ουίλι Ερνανγκόμεθ που μετακινήθηκαν ως ελεύθεροι.

image

Ο πρώην προπονητής της Ρεάλ ήξερε πολύ καλά που βρίσκεται. Το κυριότερο όμως είναι πως ξέρει ποιος είναι. Όταν τον ρωτούσε κανείς, εξηγούσε πως οι τίτλοι που πανηγύρισε με τη Ρεάλ δεν είναι σημαντικότεροι από τη δουλειά που έκανε κάθε μέρα. Οι παίκτες του τον ευχαριστούσαν και ο ίδιος τους απαντούσε «εγώ πρέπει να σας λέω ευχαριστώ για την προσπάθειά σας όλη την χρονιά». Ο Λάσο έδειχνε να εμπιστεύεται τυφλά τους παίκτες της Ρεάλ και είχε κάθε λόγο να το κάνει ενώ ο καθένας έβρισκε τον τρόπο να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του και όλοι ήταν κάτω από την ομάδα. Ο αρχηγός της «Βασίλισσας», Σέρχιο Γιουλ ήταν εκείνος που του έδωσε το τρόπαιο έπειτα από την κατάκτηση του τίτλου στους τελικούς με την Μπαρτσελόνα κι εν συνεχεία εξήγησε πως «ήταν απίστευτο που έπαιξα για τον Λάσο». Ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε λόγο για άδικη απόφαση ενώ ο Τζέισι Κάρολ έκανε σαφές ότι δεν συμφωνεί με την κίνηση της απομάκρυνσής του. Όσον αφορά τον εμβληματικό αρχηγό, Φελίπε Ρέγιες δήλωσε υπερήφανος που μοιράστηκε μαζί του τα τελευταία χρόνια της καριέρας του...

Twitter @Giannis_Stavr

7. Το «Πάμπλο, σε ευχαριστώ» των παικτών του