Champions League: Αρχίζει η γιορτή με Ολυμπιακό και Βουλιαγμένη

Δημήτρης Ντζάνης
Champions League: Αρχίζει η γιορτή με Ολυμπιακό και Βουλιαγμένη

bet365

Η κορυφαία διοργάνωση υδατοσφαίρισης ανδρών σε επίπεδο συλλόγων τo Champions League αρχίζει, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται στο μεγάλο ντέρμπι την πρωταθλήτρια Ευρώπης Προ Ρέκο και την πρωτάρα Βουλιαγμένη να αγωνίζεται στη Σερβία με τη Ραντνίτσκι Κραγκούγεβατς.

Η 60ή έκδοση του Champions League, άλλοτε Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μέχρι το 1996 ή Euroleague μέχρι το 2011, αρχίζει την Τρίτη (15/11) με διπλή ελληνική παρουσία και ένα μεγάλο ντέρμπι στον Πειραιά.

Ο συνηθισμένος στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης Ολυμπιακός, θα έχει παρέα και τη Βουλιαγμένη, πρωτάρα σε αυτό το σύστημα διεξαγωγής, με τις δύο ομάδες να μετέχουν στον Α' Όμιλο, που ανοίγει την αυλαία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων.

Και σε αυτή την πρεμιέρα ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στo «Παπαστράτειο» στο μεγάλο παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής (19:30, ΕΡΤ Sports 1) την ιταλική Προ Ρέκο, πολυνίκη της διοργάνωσης με 10 κατακτήσεις, και πρωταθλήτρια Ευρώπης τις δύο τελευταίες χρονιές.

Με τη σειρά της η Βουλιαγμένη κάνει πρεμιέρα στη φάση των ομίλων από τη Σερβία και τον αγώνα με τη Ραντνίτσκι Κραγκούγεβατς (21:30, LEN TV)

Δεκαέξι ομάδες βρίσκονται στην αφετηρία των δύο ομίλων για τον μαραθώνιο των 14 αγωνιστικών που θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου, με τις τέσσερις πρώτες ανά όμιλο να δίνουν ραντεβού στο Final 8, που για δεύτερη σερί χρονιά θα φιλοξενηθεί στο Βελιγράδι (31 Μαΐου - 3 Ιουνίου).

Το θετικό για τον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη είναι πως η Νόβι Μπέογκραντ ως διοργανώτρια του Final 8, μετέχει στον Β' Όμιλο και δεν κόβει θέση από το δικό τους γκρουπ.

Ο Ολυμπιακός με την Προ Ρέκο, μαζί με την ισπανική Μπαρτσελονέτα έχουν τον πρώτο λόγο να πάρουν τα τρία από τα τέσσερα εισιτήρια. Από εκεί και πέρα η Ραντνίτσκι, η Βουλιαγμένη και η Γιαντράν Σπλιτ αναμένεται να παίξουν για το 4ο εισιτήριο, χωρίς κανείς να υποτιμά το Ανόβερο και την Ντιναμό Τιφλίδας.

Συνάντηση κορυφαίων στον Πειραιά

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Προ Ρέκο κλέβει την παράσταση, καθώς πρόκειται για ένα παραδοσιακό ευρωπαϊκό ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός με τον Σέρβο, Ιγκόρ Μιλάνοβιτς στον πάγκο του άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο. Μετά την περσινή απουσία από το Final 8 οι πρωταθλητές Ελλάδας επιστρέφουν με υψηλές βλέψεις, με το πρώτο βήμα να είναι η παρουσία στην τελική φάση.

Στον αγώνα με την Προ Ρέκο θα βρεθούν πολλοί γνωστοί. Ο 56χρονος Μιλάνοβιτς δούλεψε στην Προ Ρέκο την περίοδο 2014-15 και υπέγραψε ένα τρεμπλ με την ομάδα της Λιγουρίας (Champions League, πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ιταλία). Κάτι που επανέλαβε την περσινή σεζόν ο Σάντρο Σούκνο, στην πρώτη του χρονιά στην τεχνική ηγεσία της.

Ο 32χρονος Κροάτης, που σταμάτησε το πόλο σε ηλικία 29 ετών εξ αιτίας καρδιακών προβλημάτων και ήδη εξελίσσεται σε έναν κορυφαίο τεχνικό.

Συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι ο Σέρβος, Φίλιπ Φιλίποβιτς ο οποίος στις δύο θητείες του στην ιταλική ομάδα (2009-12, 2014-20 έγινε τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης και οκτώ πρωταθλητής Ιταλίας.

Αλλά και ο Κροάτης τερματοφύλακας Μάρκο Μπίγιατς, που ήρθε στον Περαιά το καλοκαίρι του 2021 από την Προ Ρέκο με τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Δύο νίκες, μα τι νίκες ο Ολυμπιακός απέναντι στην Προ Ρέκο

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί έξι φορές στη διοργάνωση, με τον Ολυμπιακό να έχει πετύχει δύο νίκες.

Η πρώτη και καλύτερη στον τελικό του 2018 στη Γένοβα, όταν ο Ολυμπιακός επικρατούσε με 8-7 κατακτώντας για δεύτερη φορά στην ιστορία του το Champions League.

Ένα χρόνο μετά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν νικήσει με 12-11 στον ημιτελικό του Final 8 στο Ανόβερο, όμως η Φερεντσβάρος πήρε το τρόπαιο στα πέναλτι.


Στον Ολυμπιακό είναι το πρώτο σοβαρό τεστ στη χρονιάς μιας και στο πρωτάθλημα δεν έχουν αντίπαλο και σε επτά αγώνες στην Α1 έχουν ήδη πετύχει 124 γκολ και έχουν δεχθεί μόλις 22!

Κράτησαν την περσινή ομάδα και έκαναν λίγες αλλά σημαντικές προσθήκες, όπως ο αριστερόχειρας Ούγγρος, Μάρτον Βάμος (πρωταθλητής Ευρώπης με τη Φερεντσβάρος), ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, που επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, καθώς και ένα νέο αστέρι της ελληνικής υδατοσφαίρισης, ο Τάκης Δήμου, που αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο.

Η Προ Ρέκο ήρθε στην Ελλάδα έχοντας πάρει το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στο ιταλικό πρωτάθλημα, νικώντας την Μπρέσια με 7-4.
Στην αποστολή της δεν θα είναι ο τραυματίας διεθνής αριστερόχειρας περιφερειακός, Γκονζάλο Ετσενίκε, με τoν αρχηγό της Φραντσέσκο Ντι Φούλβιο να δηλώνει: «Θα γίνει μια μάχη, ένας σκληρός αγώνας που θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Ο Ολυμπιακός είναι φτιαγμένος για να κατακτήσει τον τίτλο, έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τον Βάμος και κάποιους Έλληνες παίκτες από την εθνική ομάδα. Η αλλαγή προπονητή σίγουρα θα τους δώσει ένα ακόμη κίνητρο».

Δοκιμασία για Βουλιαγμένη στο Κραγκούγεβατς της Σερβίας

Η πρώτη παρουσία της Βουλιαγμένης στους ομίλους του Champions League αρχίζει με εκτός έδρας δοκιμασία στη Σερβία και στην έδρα της Ραντνίτσκι Κραγκούγεβατς.

Οι δύο ομάδες συναντώνται για πρώτη φορά στο Champions League. Η ομάδα που εδρεύει στην πόλη της κεντρικής Σερβίας ήταν 6η πέρυσι στον Α' όμιλο και έμεινε εκτός Final 8. Ήταν φιναλίστ στη διοργάνωση του 2014, χάνοντας στον τελικό της Βαρκελώνης από τη γηπεδούχο Μπαρτσελονέτα με 7-6, ενώ μια χρονιά νωρίτερα κατέκτησε το LEN Euro Cup.

tzortzatos

Στο πρωτάθλημα Σερβίας προέρχεται από την εκτός έδρας ισοπαλία με τον Ερυθρό Αστέρα (9-9), που ήταν και η πρώτη βαθμολογική της απώλεια, όμως έπειτα από πέντε αγωνιστικές παραμένει πρωτοπόρος με 13β.

«Θέλουμε να προκριθούμε στο Final 8 και πιστεύω πως έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Η Προ Ρέκο και ο Ολυμπιακός είναι τα φαβορί στον όμιλο. Οι υπόλοιπες ομάδες έχουν καλές πιθανότητες να βρεθούν στην τελική φάση. Τα δύο πρώτα παιχνίδια στην έδρας μας με τη Βουλιαγμένη και το Ανόβερο είναι σημαντικά για εμάς» δήλωσε ο τεχνικός της Ούρος Στεβάνοβιτς.

Η Βουλιαγμένη έχοντας περάσει από τον 2ο προκριματικό γύρο και έπειτα από τα πλέι οφ, βρίσκεται για πρώτη φορά σε φάση των ομίλων του Champions League, με την τωρινή του μορφή.

Οι «μπέμπηδες» έφθασαν σε αυτή την επιτυχία στο ξεκίνημα του Βλαντιμίρ Βουγιασίνοβιτς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο 49χρονος Σέρβος επιστρέφει στην πατρίδα του για την πρεμιέρα των ομίλων. Η αντίστοιχη πρεμιέρα της περσινής σεζόν τον βρήκε στον πάγκο της Νόβι Μπέογκραντ, όμως τον Ιανουάριο έλυσε τη συνεργασία του, με τον Ιγκόρ Μιλάνοβιτς να τον αντικαθιστά και να οδηγεί την ομάδα του Βελιγραδίου μέχρι τον τελικό απέναντι στην Προ Ρέκο.

radnicki

«Είναι μεγάλη χαρά για ολόκληρο το σύλλογο ότι φέτος παίζουμε στο Champions League. Περιμένουμε να είμαστε στο καλύτερο επίπεδό μας σε όλα τα ματς, αρχής γενομένης από αυτό με τη Ραντνίτσκι στο Κραγκούγεβατς» δήλωσε ο Βουγιασίνοβιτς.

Με τη σειρά του ο αρχηγός του ΝΟΒ, Μάριος Καπότσης με δηλώσεις του προ μερικών ημερών στο Gazzetta είχε αναφερθεί στα οφέλη που θα έχει η ομάδα από αυτά τα παιχνίδια.

To πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής

Α' Όμιλος
Τρίτη 15 Νοεμβρίου

Ολυμπιακός - Προ Ρέκο 19:30 (ΕΡΤ Sports 1)
Ντιναμό Τιφλίδας - Μπαρτσελονέτα 20:00
Ανόβερο - Γιαντράν Σπλιτ 20:00
Ραντίτσκι - Βουλιαγμένη 21:30 (LEN TV)

Β' Όμιλος
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου

Γιουγκ Ντουμπρόβνικ - Μπρέσια 20:00
Σαμπαντέλ΄- Φερεντσβάρος 20:00
Σπαντάου Βερολίνου - Νόβι Μπέογκραντ 20:30
Μαρσέιγ - Όρβοσι 21:00

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα