Εθνική Ομάδα Πόλο: Μετάλλιο και στο παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό στο Σπλιτ δεν είναι μακριά

Εθνική Ομάδα Πόλο: Μετάλλιο και στο παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό στο Σπλιτ δεν είναι μακριά

bet365

Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών άρχισε το ταξίδι της στο 2023 με το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, δίνοντας συνέχεια στο ασημένιο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Gazzetta αναλύει την παρουσία της εθνικής ομάδας στο παγκόσμιο κι ενώ έπεται συνέχεια σε λιγότερες από οκτώ εβδομάδες για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σπλιτ.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βουδαπέστης πέρασε στην ιστορία, η αποστολή της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών το μεσημέρι της Δευτέρας (7/4, 14:15) αναμένεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιστρέφοντας από τη Βουδαπέστη με το χάλκινο μετάλλιο, το 3ο στην ιστορία της.

Έντεκα μήνες μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατακτά μετάλλιο σε δεύτερη σερί μεγάλη διοργάνωση, γεγονός πρωτόγνωρο κι ενώ σε λιγότερο από οκτώ εβδομάδες ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σπλιτ (29/8-10/9), σε ένα γεμάτο δράση καλοκαίρι. Καλοκαίρι με παγκόσμιο (Βαρκελώνη) και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Κράνι, Σλόβενία) είχε υπάρξει, για διαφορετικούς λόγους και το 2003.

Ο νέος ολυμπιακός κύκλος για την εθνική ομάδα άρχισε με το μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και όσο τρως ανοίγει η όρεξη. Η εθνική ομάδα πήγε στην Ουγγαρία με πέντε αλλαγές σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με την πορεία της έδειξε πως η περσινή επιτυχία δεν ήταν πυροτέχνημα.

tzortzatos

Στην πορεία της στη διοργάνωσης χρειάστηκε να ξεπεράσει προβλήματα τραυματισμών, (Ζερδεβάς, Παπαναστασίου) που σπάνια συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο. Ο τραυματισμός του Μάνου Ζερδεβά στον προημιτελικό με τις ΗΠΑ, έδωσε την ευκαιρία σε έναν 30άρη ρούκι στη διοργάνωση, τον Παναγιώτη Τζωρτζάτο να ζήσει τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του, υπερασπιζόμενος την εστία της εθνικής ομάδας στα παιχνίδια που έκριναν μετάλλιο, έχοντας στο μικρό τελικό απέναντι στην Κροατία 16 αποκρούσεις σε 23 σουτ (70%).

ellada polo

Ήρθε και ο τραυματισμός του Παπαναστασίου στον ημιτελικό με την Ιταλία, που στέρησε από τον Βλάχο μια επιπλέον λύση στην περιφέρεια, όμως μέσα από την ομαδική δουλειά, ήρθε το μετάλλιο.

Το ταμείο συνολικά θα γίνει μετά τη 10η Σεπτεμβρίου και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με τον Θοδωρή Βλάχο και τον βοηθό του Τάσο Σχίζα να έχουν να καλύψουν τις απουσίες του αρχηγού, Γιάννη Φουντούλη και του Μάνου Ζερδεβά. Όμως το καλοκαιρινό ταξίδι της εθνικής ομάδας για το 2023 άρχισε υπέροχα, με το μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι ότι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάθε ομάδα θα έχει στη σύνθεσή της από 15 παίκτες. Θα παίζουν οι 13 και πριν από κάθε αγώνα ο προπονητής θα έχει δικαίωμα να αλλάζει μέχρι δύο παίκτες. Και το Σπλιτ είναι ο δεύτερος μεγάλος στόχος, καθώς είναι η εθνική ανδρών δεν έχει γευτεί τη χαρά μεταλλίου σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Οι Κάκαρης και Νικολαΐδης οι νέες «κολώνες» στην επίθεση

Ο Κωνσταντίνος Κάκαρης, μαζί με τον Δημήτρη Νικολαΐδη, αποτέλεσαν το νέο δίδυμο φουνταριστών μετά την αποχώρηση των Μουρίκη, Κολόμβου. Ήταν ένα μεγάλο ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν στο ντεμπούτο τους στη διοργάνωση, μια και λόγω θέσης, η παρουσία τους θα επηρέαζε την εικόνα της εθνικής ομάδας, κυρίως στην επίθεση. και τα πήγαν περίφημα. Γεννημένοι και οι δυο το 1999 έδειξαν πως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βρήκε τους νέους φουνταριστούς για τα επόμενα χρόνια.

Ο Κάκαρης, MVP με τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ στο κροατικό πρωτάθλημα, επιλέχθηκε και στην κορυφαία επτάδα του πρωταθλήματος, μαζί με τον νέο αστέρι των Ισπανών κάτω από την εστία, τον 20χρονο Ούνο Αγκίρε και τους Άλεξ Μπόουεν (ΗΠΑ, 1ος σκόρερ με 21 γκολ), Φραντσέσκο Ντι Φούλβιο (Ιταλία), Αλβάρο Γρανάδος (Ισπανία), Κονσταντίν Χαρκόφ (Κροατία) και Στραχίνια Ράσοβιτς (Σερβία).

Ο Βλαχόπουλος δεν έβγαινε με τίποτα από το νερό

Ο Αλεσάντρο Καμπάνια πριν από τον ημιτελικό της Ελλάδας με την Ιταλία, χαρακτήρισε τον Άγγελο Βλαχόπουλο ως τον «εγκέφαλο του παιχνιδιού της εθνικής ομάδας». Και ο 31χρονος περιφερειακός ήταν ο παίκτης που είχε το μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής.

Συγκεκριμένα ο παίκτης της Νόβι Μπέογκραντ αγωνίστηκε για 179 λεπτά στους έξι αγώνες που έδωσε η εθνική ομάδα, μέσος όρος 29,8 λεπτά ανά παιχνίδι, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως δέχθηκε μόλις οκτώ ποινές (έξι στα 2μ,. δύο στην περιφέρεια).

blaxos

Aναλυτικά ο χρόνος συμμετοχής των 13 παικτών
Μανώλης Ζερδεβάς 88 σε τέσσερα παιχνίδια (14,7), Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς 146 (24,3), Δημήτρης Σκουμπάκης 72 (12,0), Στάθης Καλογερόπουλος 105 (17,5), Γιάννης Φουντούλης 156 (26,0), Αλέξανδρος Παπαναστασίου σε πέντε παιχνίδια 120 (24,0), Γιώργος Δερβίσης 58 (9,7), Στέλιος Αργυρόπουλος 138 (23,0), Κωνσταντίνος Γούβης 32 (5.,3%), Κωνσταντίνος Κάκαρης 93 (15.5,), Δημήτρης Νικολαΐδης 54 (9,0), Άγγελος Βλαχόπουλος 179 (29.8), Παναγιώτης Τζωρτζάτος 104 (17.3).

ελλαδα πολο

Βλαχόπουλος και Αργυρόπουλος-Κανακάκης κορυφαίοι σκόρερ

Ο Άγγελος Βλαχόπουλος και ο Στέλιος Αργυρόπουλος-Κανακάκης ήταν οι πρώτοι σκόρερ της εθνικής ομάδας, καθώς και από τους κορυφαίους του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Οι δυο τους σκόραραν από 15 γκολ σε 30 προσπάθειες, ποσοστό επιτυχίας 50% και βρέθηκαν στην 8η θέση του γενικού πίνακα των σκόρερ.
Συνολικά η εθνική ομάδα σημείωσε 77 γκολ, έχοντας 28/61 στον παίκτη παραπάνω και 9/18 από τα 2μ. Σε θέση άμυνας δέχθηκε 52 γκολ, έπαιξε 70 φορές με παίκτη λιγότερο και δέχθηκε 26 γκολ.

Αναλυτικά οι σκόρερ της εθνικής ομάδας: Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς 13/27 (48%), Δημήτρης Σκουμπάκης 1/9 (11%), Στάθης Καλογερόπουλος 7/17 (41%), Γιάννης Φουντούλης 8/30 (27%), Αλέξανδρος Παπαναστασίου σε πέντε παιχνίδια 4/13 (31%), Γιώργος Δερβίσης 0/3, Στέλιος Αργυρόπουλος 15/30 (50%), Κωνσταντίνος Γούβης 1/2 (50%), Κωνσταντίνος Κάκαρης 8/14 (57%,), Δημήτρης Νικολαΐδης 54 5/10, (50), Άγγελος Βλαχόπουλος 15/30 (50%).

Έξι παίκτες από δύο χάλκινα παγκόσμια μετάλλια


Μέχρι τώρα δύο παίκτες είχαν στη συλλογή τους από δύο μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο Χρήστος Αφρουδάκης και ο Μανώλης Μυλωνάκης ήταν οι συνδετικοί κρίκοι των μεταλλίων στο Μόντρεαλ το 2005 και στο Καζάν το 2015. Από χθες σε αυτή τη λίστα προστέθηκαν άλλοι τέσσερις παίκτες. Οι Άγγελος Βλαχόπουλος, Γιάννης Φουντούλης, Ντίνος Γενηδουνιάς και Γιώργος Δερβίσης, μέλη της εθνικής ομάδας του 2015.

@Photo credits: INTIME
 

Τελευταία Νέα