Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου: Οι εγκαταστάσεις της διοργάνωσης

Δημήτρης Ντζάνης
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου: Οι εγκαταστάσεις της διοργάνωσης

bet365

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου αρχίζει σε λίγες ώρες στην Ουγγαρία και το Gazzetta παρουσιάζει τις εγκαταστάσεις σε τέσσερις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση

Η Ουγγαρία είναι μια χώρα με μακρά παράδοση στα αθλήματα του υγρού στίβου και οι Μαγυάροι έχουν να λένε για τις άρτιες εγκαταστάσεις. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου που αρχίζει την Παρασκευή (17/6) με καλλιτεχνική κολύμβηση και θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιουλίου είναι ένα ακόμα μεγάλο αθλητικό ραντεβού που θα φιλοξενήσουν οι Ούγγροι.

Το νέο στοιχείο είναι πως οι αγώνες υδατοσφαίρισης στη φάση των ομίλων θα γίνουν σε τέσσερις πόλεις, τη Βουδαπέστη, το Ντέμπρετσεν, το Σέγκεντ και το Σόπρον, ενώ σε νέο τόπο για την Ουγγαρία, θα διεξαχθεί και η κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα.
Ας δούμε όμως τις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν το πρωτάθλημα.

Duna Arena (Κολύμβηση και Καταδύσεις)

Κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ δύο ετών για τις ανάγκες του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου του 2017.
Είναι χωρητικότητας 5.000 περίπου θεατών, το συνολικό συγκρότημα διαθέτει δύο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων ,την κύρια και μια πισίνα καταδύσεων, ενώ στην παρακείμενη παραλία Ντάγκαλι υπάρχει άλλη μια εξωτερική πισίνα 50 μέτρων και μια 25άρα πισίνα.

Η Duna Arena θεωρείται ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα υγρού στίβου στον κόσμο. Μάλιστα το 2017 έγινε το πρώτο συγκρότημα που διοργάνωσε τους αγώνες κολύμβησης ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος αποκλειστικά σε κλειστό κολυμβητήριο. Μέχρι τότε, από το 1973 μέχρι το 2015 η κολύμβηση διεξαγόταν είτε σε ανοικτά κολυμβητήρια, είτε σε προσωρινές κατασκευές σε πολυχώρους άλλων αθλημάτων, συναυλιών και εκθέσεων.

H Duna Arena


Από το 2018 η Duna Arena έχει φιλοξενήσεις πολλές διοργανώσεις της FINA, αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου κολύμβησης, το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης νεανίδων, τις τελικές φάσεις του World League στην υδατοσφαίριση ανδρών και γυναικών, αλλά και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης (2020) και περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού.

Alfred Hajos Swimming Complex (Υδατοσφαίριση και Καλλιτεχνική Κολύμβηση)

Το κολυμβητικό συγκρότημα «Άλφρεντ Χάγιος» αποτελεί τη Μέκκα της παγκόσμιας οικογένειας του υγρού στίβου. Βρίσκεται στο καταπράσινο νησί της Μαργαρίτας, καταμεσής του Δούναβη, στην καρδιά της Βουδαπέστης.

Η κλειστή πισίνα και οι εσωτερικοί του χώροι χτίστηκαν το 1930 και από τότε φέρουν το όνομα του Άλφρεντ Χάγιος, του πρώτου Ούγγρου ολυμπιονίκη της κολύμβησης τo 1896.

Alfred Hajos Swimming Complex

H κλειστή πισίνα του είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη, οκτώ χρόνια αργότερα προστέθηκε η εξωτερική πισίνα των 50 μέτρων που θα φιλοξενήσει, ο τόπος που εξελίχθηκε σε ιερό τόπο στην ιστορία της υδατοσφαίρισης, με σημερινή χωρητικότητα στους 8.000 περίπου θεατές.

Για τους ευρωπαϊκούς αγώνες του 1958 προστέθηκε ο παλιός πύργος καταδύσεων και η εξωτερική πισίνα μήκους 33 μέτρων, ενώ το 2006, κατασκευάστηκε μια άλλη εξωτερική πισίνα βάθους 10 διαδρομών και μια νέα καταδυτική εγκατάσταση.

Το συγκρότημα βρίσκεται στην καταπράσινη καρδιά της Βουδαπέστης, εκτός από συγκροτήματα κολύμβησης, διαθέτει ένα στάδιο, δύο ξενοδοχεία, ένα υπαίθριο θέατρο και εστιατόρια.

Το νησί της Μαργαρίτας είναι μια κλειστή περιοχή και οι Ούγγροι μετά το 2006 αποφάσισαν να απαγορεύσουν διά παντός νέες κατασκευές, επίσης απαγορεύεται σε αυτό η κυκλοφορία των δημοσίων αυτοκινήτων.

Alfred Hajos Swimming Complex

Στο «Αλφρεντ Χάγιος» έχουν φιλοξενηθεί αναρίθμητες εκδηλώσεις: Το τουρνουά υδατοσφαίρισης του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2017, τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υγρού στίβου (1958, 2006, 2010), δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης (2001, 2014), καθώς και τρεις τελικούς του Champions League (2002, 2004, 2016).

Στην πισίνα του ο Ολυμπιακός έγινε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης το 2002, νικώντας τη Χόνβεντ. Σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα η υδατοσφαίριση θα γίνει στη γνωστή παλιά εξωτερική πισίνα των 50 μέτρων, ενώ η καλλιτεχνική κολύμβηση θα διεξαχθεί ξανά στη νέα εξωτερική πισίνα των 50 μέτρων, μετά τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2006 και του 2010.

Λίμνη Λούπα - Κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας (Open Water)

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τη λίμνη Μπάλατον, τη μεγαλύτερη της κεντρικής Ευρώπης, 134 χλμ. μακριά από τη Βουδαπέστη. Ξεχάστε την πλέον.

Οι Ούγγροι για τις ανάγκες των αγωνισμάτων ανοικτής θάλασσας (open water), παρουσιάζουν ένα ολοκαίνουργιο χώρο, τη λίμνη Λούπα, που απέχει μόλις 15 λεπτά με αυτοκίνητο από την ουγγρική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη ορυχείου, με βάθος τριών με πέντε μέτρα σχεδόν αμέσως στις ακτές.
Η όχθη της λίμνης μετατράπηκε σε καλοκαιρινό παραλιακό θέρετρο από έναν επιχειρηματία, διαθέτει πολλές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους χώρους για αθλητικές εκδηλώσεις.

Αυτό που την κάνει μοναδική είναι η πηγή νερού της. Το νερό της είναι πόσιμο και τροφοδοτεί τις ανάγκες των κατοίκων της Βουδαπέστης. Οι ιδιοκτήτες έχουν πιστοποιητικό ότι η ποιότητα του νερού φθάνει το 99,2% του πόσιμου νερού, το 0,8% που λείπει είναι το χλώριο που πρέπει να προστεθεί πριν καταναλωθεί.

LUPA LAKE


Ντέμπρετσεν (Υδατοσφαίριση ανδρών και γυναικών)

To Ντέμπρετσεν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρία, με πληθυσμό κοντά στους 235.000 κατοίκους, βρίσκεται στα βορειανατολικά της χώρας και απέχει 230 χλμ. από τη Βουδαπέστη.

Στο Κολυμβητικό Κέντρο της πόλης θα φιλοξενήσει αγώνες της φάσες των ομίλων σε άνδρες και γυναίκες. Στην κλειστή πισίνα, χωρητικότητας 3.500 θεατών θα αγωνιστεί και η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών, στο πλαίσιο του Β’ Ομίλου, αντιμετωπίζοντας κατά σειρά την Κροατία (21/6), την Ιαπωνία (23/6) και τη Γερμανία (25/6). Επίσης, θα φιλοξενήσει το Β’ Όμιλο γυναικών (ΗΠΑ, Αργεντινή, Ολλανδία και Νότια Αφρική).

Το 2012 στο Ντέμπρετσεν έγινε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, με την Ελλάδα να κατακτά ένα χρυσό μετάλλιο με τον Άρη Γρηγοριάδη στα 100μ. ύπτιο και πέντε χάλκινα με τους Παναγιώτη Σαμιλίδη (50μ. πρόσθιο και 200μ. πρόσθιο), Γιάννη Δρυμωνάκο (200μ. πεταλούδα και 400μ. μικτή ατομική) και Νέρι Νιναγκουάρα (50μ. ελεύθερο).

debrecen


Σέγκεντ (Υδατοσφαίριση ανδρών και γυναικών)

Το Σέγκεντ αποκαλείται επίσης ως η «Πόλη του ήλιου», έχει πληθυσμό κοντά στους 200.000 κατοίκους και βρίσκεται 174 χλμ. νότια της Βουδαπέστης, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Πόλη με παράδοση στο χάντμπολ και στα αθλήματα της πισίνας. Μόλις πέρυσι απέκτησε νέα κλειστή πισίνα, με την ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών τη Σέγκεντ να αποκτά τη νέα της έδρα, είναι η ομάδα που το 2009 σε διπλούς τελικούς με τον Πανιώνιο κατέκτησε το Len Trophy.

Στο νέο αυτό κολυμβητήριο, χωρητικότητας 3.000 θεατών, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών θα παίξει τους αγώνες της για τον Δ’ Όμιλο κόντρα στις Ταϊλάνδη (20/6), Ισπανία (22/6) και Γαλλία (24/6).

Επίσης στο Σέγκεντ θα γίνει και ο Β’ Όμιλος των ανδρών με τις Σερβία, Αυστραλία, ΗΠΑ και Καζακστάν, καθώς και αγώνες κατάταξης σε άνδρες και γυναίκες για τις θέσεις 9-16.

segkent

Σόπρον (Υδατοσφαίριση ανδρών και γυναικών)

Η μικρή αυτή πόλη των 55.000 κατοίκων βρίσκεται 185 χλμ. δυτικά της Βουδαπέστης, στα σύνορα με την Αυστρία, έχοντας φόντο τους χαμηλότερους λόφους των Άλπεων. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και στο χώρο του αθλητισμού είναι γνωστή για τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ.

Πριν από μερικούς μήνες απέκτησε νέα κλειστή πισίνα, 1.500 θέσεων και σε αυτή θα φιλοξενηθούν οι αγώνες στον Γ΄ Όμιλο των ανδρών (Ιταλία, Καναδάς, Ν. Αφρική, Ισπανία) και ο Γ’ Όμιλος των γυναικών με Αυστραλία, Βραζιλία, Καζακστάν και Νέα Ζηλανδία.

Σοπρον


 

Τελευταία Νέα