Παπαευαγγέλου: «Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση» (vid)

Gazzetta team
Παπαευαγγέλου: «Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση» (vid)
Σταθεροποίηση εμφανίζει η επιδημία, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παραμένει επιβαρυμένη, σύμφωνα με τα όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού τόνισε ότι η υπάρχει σταθεροποίηση, όμως ακόμα χρειάζεται προσοχή.

«Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο. Τα ενεργά κρούσματα είναι 26.000, με μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα. Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και η μετάδοση συνεχίζεται», ανέφερε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

«Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3%, κάτι αναμενόμενο, καθώς εξετάζονται και υγιείς άνθρωποι», είπε η καθηγήτρια.

Πάνω από την μονάδα παραμένει ο δείκτης αναπαραγωγής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η καθηγήτρια στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και τόνισε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς η όποια χαλάρωση θα αυξήσει τα κρούσματα», όπως είπε.

«Η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει», υπογράμμισε.

«Σήμερα, συνολικά, νοσηλεύονται στην επικράτεια 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 250 νέες εισαγωγές ανά μέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει. Η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ