Χαρδαλιάς: «Σε σκληρό lockdown Κάλυμνος και Κορδελιό-Εύοσμος»

Gazzetta team
Χαρδαλιάς: «Σε σκληρό lockdown Κάλυμνος και Κορδελιό-Εύοσμος»
«Αχαΐα, Εύβοια και Αττική παραμένουν σε αυστηρό lockdown», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο».

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Παρασκευής (19/2) ανέφερε πως «στο πολύ αυξημένο επίπεδο εντάσσεται από αύριο και μέχρι 1η Μαρτίου η Κάλυμνος και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου».

Παράλληλα παραμένουν στο ίδιο επίπεδο (πολύ αυξημένο) Αχαϊα, Μύκονος και Αττική, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο «κόκκινο» εντάσσονται:

  • η ΠΕ Κεφαλληνίας,
  • ο δήμος Θάσου
  • όλη η ΠΕ Ηλείας, πλην της Ανδρίτσαινας.
  • ο δήμος Αγιάς της ΠΕ Λάρισας,
  • ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης,
  • δήμοι Κορίνθου και Νεμέας
  • ο δήμος Άργους – Μυκηνών
  • ο δήμος Ζίτσας, της ΠΕ Ιωαννίνων

Δεν παρατείνονται τα αυστηρά μέτρα στον δήμο Θήρας, στον δήμο Αγίου Νικολάου και στην Ζάκυνθο.

Αυξάνονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα είναι ίσως χαμηλότερος λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού τεστ λόγω της κακοκαιρίας», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημέρων υπολογίζεται σε 1.040 κρούσματα ανά ημέρα, με μέση ηλικία τα 44 έτη.

Επιπλέον, τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 10.500. Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, σχολίασε η λοιμωξιολόγος, τονίζοντας πως αναμένεται να επικρατήσει και στην Ελλάδα. Όπως είπε, τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, υποδηλώνοντας τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Μείωση νέων κρουσμάτων στους άνω των 75

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Είναι προφανές ότι όσο προχωρά ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας», τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα της πανδημίας.

Όπως είπε άλλωστε, ήδη παρατηρείται επίδραση του εμβολιασμού ατόμων άνω των 75 ετών. Όπως είπε, σημειώθηκε μείωση νέων κρουσμάτων κορονοϊού στους ευάλωτους πληθυσμούς άνω των 75 ετών.

Την ίδια ώρα και σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, παρατηρείται σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική με εξαίρεση στην Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Παρόλα αυτά, στην περιφέρεια καταγράφονται 5.500 ενεργά κρούσματα, περισσότεροι δηλαδή από τους μισούς ασθενείς ζουν στην Αττική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ