Πολιτική θύελλα μετά τη συνέντευξη Μενδώνη: «Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης»

Gazzetta team
Πολιτική θύελλα μετά τη συνέντευξη Μενδώνη: «Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης»
Κύμα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη αναφορικά με την υπόθεση Λιγνάδη.

Η υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη υποστήριξε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη, γιατί ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου την «εξαπάτησε», σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου

«Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες, η αντίδρασή μου ήταν να μιλήσω μαζί του. Τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη πιθανώς προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ, η οποία επέδρασε καταλυτικά», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης»

Οι δηλώσεις της κυρίας Μενδώνη έφεραν τη σύσσωμη καταδίκη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για «μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης», σημειώνοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού «ανακάλυψε με 20 μέρες καθυστέρηση ότι ο κ. Λιγνάδης "είναι επικίνδυνος».

«Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη», πρόσθεσε.

«Η σημερινή συνέντευξη της κ. Μενδώνη αποτελεί μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης. Με 20 μέρες καθυστέρηση ανακάλυψε ότι ο κ. Λιγνάδης "είναι επικίνδυνος" και πως την εξαπάτησε. Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική. Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης» είπε αναλυτικά ο κ. Ηλιόπουλος.

ΚΙΝ.ΑΛ: «Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί»

Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για προσπάθεια συγκάλυψης απέδωσε και η Φώφη Γεννηματά, με δήλωσή της για την υπόθεση Λιγνάδη.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη.
Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον "επικίνδυνο", όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη;

Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση;
Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», σημειώνει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη "φιλότιμο", είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!», υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά.

Με τη φράση "Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές", το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε τα όσα ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων, οι Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας και Μανώλης Όθωνας, απέδωσαν την ευθύνη στον πρωθυπουργό, καθώς υποστήριξαν πως με δική του εντολή τοποθετήθηκε ένας επικίνδυνος άνθρωπος, με καταγγελίες εις βάρος του και δικαστικές εκκρεμότητες στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου.

«Όταν έμαθαν περί τίνος πρόκειται προσπάθησαν να το συγκαλύψουν. Δόθηκε εντολή στη κ. Μενδώνη να το συγκαλύψει, όμως βλέπουν ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν και τώρα αποστασιοποιούνται», ανέφεραν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσαν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει θεσμικές πρωτοβουλίες για να απολογηθούν όσοι έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές.
«Η κυβέρνηση ψάχνει για φταίχτες, πρέπει όμως να αναλάβει την ευθύνη», τόνισαν.

ΚΚΕ: «Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται»

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την "υπόθεση Λιγνάδη" δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και συνεχίζει:
«Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για "Κώδικες Δεοντολογίας", αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό "να προχωρήσει σε κάθαρση».

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να "μένουν σιωπηλοί". Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ