Στην πανδημία αυξήθηκαν κατά 29% οι μισθοί των CEOs και μειώθηκαν 2% των υπαλλήλων (pics)

Gazzetta team
Στην πανδημία αυξήθηκαν κατά 29% οι μισθοί των CEOs και μειώθηκαν 2% των υπαλλήλων (pics)
Κι όμως… Μεγάλα μπόνους εκτόξευσαν τους μισθούς των Διευθύνοντων Συμβούλων μεγάλων εταιρειών τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είδαν μείωση τις αποδοχές τους.

Από τα “τρελά” της πανδημίας ή σημεία των καιρών; Η ουσία είναι πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι CEOs, οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών, έλαβαν αύξηση 29% του μισθού τους το 2020 σε σύγκριση με το 2020, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν σε μείωση 2% στον μισθό τους για το ίδιο έτος. Αυτό έδειξε έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 100 μεγάλες εταιρείες.

Ο μέσος όρος κερδών των CEOs είναι 15.3 εκ. δολάρια, με τον μέσο εργαζόμενο να είναι 28.187 δολ. Συνολικά, η μισθοδοσία ήταν λιγότερο από 50.000 δολάρια το 2020 για τους εργαζόμενους.

Οι εταιρείες έδωσαν μεγάλα μπόνους στα κορυφαία τους στελέχη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γι αυτό παρατηρείται αυτή η μεγάλη αύξηση.

Ο CEO του HILTON, Κρίστοφερ Νασέτα είχε ένα πακέτο αποδοχών ύψους 55,9 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2020, το υψηλότερο από τα στελέχη των εταιρειών της έρευνας, ενώ ο μέσος μισθός στην εταιρεία ήταν 28.608 δολάρια, από τα 43.695 για το 2019.

Η Niccol έλαβε 38 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ποσό που είναι 2.898 φορές μεγαλύτερο από τη μέση μισθοδοσία των εργαζομένων της εταιρείας, η οποία είναι στα 13.127 δολάρια.

Ο Ντέιβιντ Γκιμπς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Yum Brands (μητρική εταιρεία των KFC, Pizza Hut και Taco Bell), έλαβε μπόνους μετρητών ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων και επιχορήγηση με τη μορφή μετοχών άνω των 880.000 δολαρίων. Το μπόνους ήταν πάνω από το διπλάσιο των 900.000 δολαρίων που είναι ο μισθός του. Οι απολαβές του Γκιμπς για το 2020 ήταν 14,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η μέση μισθοδοσία της εταιρείας ήταν 11,377 δολάρια.

Οι συντάκτες της μελέτης προτρέπουν να περάσει ένα νομοσχέδιο ώστε να εισαχθεί μία φορολογική μεταρρύθμιση Tax Exc η οποία θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να μειώσουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των μεταξύ των εργαζομένων και ανώτερων στελεχών. Πως; Επιβάλλοντας υψηλό φορολογικό συντελεστή σε εταιρείες με μεγάλη διαφορά. Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο υποχρεούνται να αναφέρουν την αναλογία μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου τους και της μέσης αμοιβής των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να έχουν φαγητό στο τραπέζι και λίγοι δισεκατομμυριούχοι γίνονται πλουσιότεροι. Είναι αυτή η Αμερική που θέλουμε; Δεν το νομίζω...» αναφέρεται σχετικά.

Ένας τέτοιος φορολογικός συντελεστής υπάρχει ήδη στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου η πόλη έχει πρόσθετο φόρο 10% σε εταιρείες που πληρώνουν τους Διευθύνοντες Συμβούλους τους 100 έως 250 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο μισθού των εργαζομένων τους.

Οι ψηφοφόροι στο Σαν Φρανσίσκο ενέκριναν πέρυσι ένα μέτρο με παρόμοιο φόρο, ώστε να ξεκινήσει το 2022. Η πόλη αναμένει έσοδα έως 140 εκατομμύρια δολάρια από τη συγκεκριμένη φορολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ