Ο Χάαλαντ στη Μπαρτσελόνα, όνειρο (εφικτής;) νυκτός

Αλέξανδρος Λοθάνο
Ο Χάαλαντ στη Μπαρτσελόνα, όνειρο (εφικτής;) νυκτός

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για το κατά πόσο είναι ρεαλιστική η μεταγραφή – βόμβα του Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ στη Μπαρτσελόνα και πόσο θα βοηθούσε την ομάδα και τον… Λιονέλ Μέσι.

Όσο μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε. «Συμβαίνει τώρα» και το αναφέρω για όσους τυχόν διαβάσουν το άρθρο και δεν έχουν μπει στο Facebook, ότι άθελά μου μετέφερα ένα μήνυμα που περιλαμβάνει ιό σε πολλές από τις επαφές μου.

Με την ίδια ταχύτητα που μεταφέρθηκε αυτό το σκ@@@πραμα μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφόρησαν το μεσημέρι οι φωτογραφίες του Μίνο Ραϊόλα και του Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ, κατά την άφιξή τους στην Βαρκελώνη.

Όπως είχαμε γράψει τις προάλλες, ο μάνατζερ του Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ (αλλά και των Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Πολ Πογκμπά και πάει λέγοντας…) είναι καλός φίλος του νέου – παλιού προέδρου της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα.

Το ραντεβού τους με θέμα συζήτησης τον Νορβηγό επιθετικό – φαινόμενο ήταν κανονισμένο προτού καν γίνουν οι εκλογές της 7ης Μαρτίου και επιβεβαιώθηκε όταν ο 59χρονος δικηγόρος κέρδισε το χρίσμα για να επιστρέψει στο τιμόνι των Μπλαουγκράνα.

Ο Ραϊόλα, που δεν υπολογίζει διοικήσεις και συμβόλαια, ταξίδεψε στην καταλανική πρωτεύουσα για να μιλήσει με τον «Γιάν» (χαϊδευτικό του Λαπόρτα) αλλά, όπως διαρρέεται τις τελευταίες ώρες, το απόγευμα συναντήθηκε με την Ρεάλ στη Μαδρίτη και σε λίγες ώρες θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συζητήσει με Τσέλσι, Λίβερπουλ και τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ και Σίτι).

Με λίγα λόγια, ο Ιταλός μάνατζερ με τις φινλανδικές ρίζες που κάποτε δούλευε ως πιτσαδόρος στο εστιατόριο του πατέρα του στην Ολλανδία, θέλει να δει τι προσφέρουν οι ομάδες στον πελάτη του και μετά θα… ασχοληθεί με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία βεβαίως και ενοχλήθηκε με την κίνηση του Ραϊόλα, αλλά ξεκαθαρίζει ότι ούτως ή άλλως δεν έχει πρόθεση να παραχωρήσει αυτό το καλοκαίρι τον Χάαλαντ. Και, αν το κάνει, η τιμή του θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται για την κίνηση και το δεδομένο ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα είναι τρία και τα αναλύουμε στη συνέχεια…

Έχει τα λεφτά η Μπάρτσα για να αποκτήσει τον Χάαλαντ;

Ρεαλιστικά, όχι. Οι ζημίες από την πανδημία του κορονοϊού είναι τεράστιες, το χρέος του συλλόγου από την άθλια διαχείριση της διοίκησης του Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και η νέα διοίκηση έκανε έρευνα για να διαπιστώσει πόσο πραγματικά άσχημη είναι η κατάσταση.

Η οικονομική έρευνα που πραγματοποίησε εταιρεία για λογαριασμό της διοίκησης Λαπόρτα έδειξε ότι ο ουρανός είναι ακόμα πιο μαύρος απ’ ότι είχε ήδη φανεί και ο σύλλογος θα έχει και πάλι θετικό πρόσημο σε μια σεζόν, μετά από δύο χρόνια, εφόσον όμως κινηθεί φέτος για την «χρυσή» ανανέωση του Λιονέλ Μέσι, αλλά και την απόκτηση ενός πανάκριβου σταρ.

Και εδώ, βεβαίως, μπαίνει η υπόθεση Χάαλαντ. Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Λαπόρτα υποστήριζε ότι προτεραιότητα είναι η ανανέωση του Μέσι, γιατί τα έσοδα που γεννάει είναι πολύ περισσότερα από τα έξοδα που προκαλεί.

Η απόκτηση ενός παίκτη όπως ο Χάαλαντ (με το απαραίτητο πλαισίωμα, εννοείται) βάζει ξανά δυνατά την Μπάρτσα στον χάρτη του Champions League, την κάνει ανταγωνιστική σε υψηλό επίπεδο και προ(σ)καλεί νέους, ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Με προοπτική, λοιπόν, ο καταλανικός σύλλογος μπορεί να δώσει 150+ εκατομμύρια ευρώ για τον Χάαλαντ, προσδοκώντας βεβαίως σε απόσβεση που θα γίνει σε (μεγάλο) βάθος χρόνου.

Η απόκτηση του Χάαλαντ θα «ανανεώσει» τον Μέσι;

Από μόνη της, όχι. Αλλά ο Αργεντινός, ο οποίος έχει πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Λαπόρτα, έχει θέσει ως προτεραιότητα να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πρότζεκτ, με το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου το πολυπόθητο Champions League.

Η απόκτηση του Χάαλαντ, σε συνδυασμό με το υπάρχον ταλέντο (Αραούχο, Ντεστ, Φατί, Ντε Γιονγκ, Πέδρι, Ιλάις...), εφόσον γίνουν ακόμα 2-3 διορθωτικές κινήσεις, δημιουργεί προοπτική μιας πολύ καλύτερης σεζόν από την φετινή στην οποία, ακόμα και έτσι, η Μπάρτσα έχει προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου και διεκδικεί με ρεαλιστικές αξιώσεις το πρωτάθλημα.

Ο Ρόναλντ Κούμαν έπεισε τον Λαπόρτα με την δουλειά του και κερδίζει δικαίως την παραμονή του στον πάγκο, αφού άλλωστε έχει συμβόλαιο για ακόμα έναν χρόνο. Με διοικητική ηρεμία και καλύτερο ρόστερ, ο Μέσι έχει σαφέστατο κίνητρο να ανανεώσει με την ομάδα της καρδιάς του, χωρίς να ξεχνάει ότι η οικογένειά του ζει καταπληκτικά στην Βαρκελώνη και, βεβαίως, δεν θα ήθελε να αλλάξει σχολείο στα παιδιά του αυτή την εποχή.

Είναι ο Χάαλαντ αυτό που χρειάζεται η Μπάρτσα;

Στα χαρτιά, ναι. Η φετινή Μπαρτσελόνα, αφού ταλαιπωρήθηκε απίστευτα μέχρι να βρει ταυτότητα και τα πατήματά της, εξακολουθεί να έχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: Το εύκολο γκολ.

Ο Ουσμάν Ντεμπελέ, παρ’ ότι αποδίδει πλέον σαφώς καλύτερα στη διάταξη 3-5-2, αφού βρίσκει πιο εύκολα ανοιχτούς χώρους, δεν έχει την τελική προσπάθεια, όπως επιβεβαίωσε και στην ρεβάνς με την Παρί Σεν Ζερμέν για τους «16» του Champions League.

Ο Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ, σε μια «κανονική» Μπαρτσελόνα, δεν κάνει ούτε για ρεζέρβα πολυτελείας, παρ’ ότι στοίχισε 18 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την ιδιότητα την επόμενη σεζόν, ενδέχεται να έχει ο Σέρχιο Αγουέρο (ο φίλος του Μέσι) ή ο Μέμφις Ντεπάι (ο «εκλεκτός» του Κούμαν).

Ο Ανσού Φατί, ο οποίος ενδεχομένως να μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο, δείχνει να πιο άνετος όταν ξεκινάει από τα άκρα της επίθεσης και, λογικά, εκεί θα αγωνίζεται, όταν με το καλό επιστρέψει από τον τραυματισμό του.

Ο Χάαλαντ είναι «killer», ξέρει να ολοκληρώνει ιδανικά το συνδυαστικό παιχνίδι της Ντόρτμουντ, αλλά μπορεί και ο ίδιος να δημιουργήσει φάσεις για τον εαυτό του. Μόνος του δεν μπορεί να εκτοξεύσει την Μπαρτσελόνα, αλλά αναμφίβολα θα την ανεβάσει ένα σκαλοπάτι (και βάλε).

Εφόσον, βεβαίως, ο Λαπόρτα κάνει τα «μαγικά» του και καταφέρει να ντύσει στα Μπλαουγκράνα έναν επιθετικό – φαινόμενο που βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο της… μισής Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάαλαντ: Στη Βαρκελώνη ο μάνατζέρ του, Μίνο Ραϊόλα!

Χάαλαντ: Θετικό κλίμα στο ραντεβού με Μπαρτσελόνα!

Ντόρτμουντ: «Δεν πωλείται ο Χάαλαντ το καλοκαίρι» (vid)

Μέσι: Η Σίτι αποσύρεται από την διεκδίκησή του!

Οι τρεις «άσοι» στο μανίκι του Λαπόρτα για τις μεταγραφές της Μπαρτσελόνα

 

Τελευταία Νέα