Οι τρεις «άσοι» στο μανίκι του Λαπόρτα για τις μεταγραφές της Μπαρτσελόνα

Οι τρεις «άσοι» στο μανίκι του Λαπόρτα για τις μεταγραφές της Μπαρτσελόνα

bet365

Ζόρζε Μέντες, Πίνι Ζάχαβι, Μίνο Ραϊόλα και Τζουάν Λαπόρτα. Η πολύ καλή σχέση του προέδρου της Μπαρτσελόνα με τους τρεις κορυφαίους μάνατζερ μπορεί να διευκολύνει το… απονενοημένο μεταγραφικό «σαφάρι» των Μπλαουγκράνα.

Ο σοφός λαός λέει ότι με… πορδές δεν βάφονται αυγά. Στην επιστροφή του στον προεδρικό θώκο της Μπαρτσελόνα, ο Τζουάν Λαπόρτα θέλει πρωτίστως να ανυψώσει την άκρως προβληματική οικονομία του καταλανικού συλλόγου.

Ταυτόχρονα, όμως, ο 59χρονος δικηγόρος φιλοδοξεί να «χτίσει» μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα που θα μπορεί μετά από έξι χρόνια να διεκδικήσει με ρεαλιστικές αξιώσεις το Champions League, πείθοντας ταυτόχρονα τον Λιονέλ Μέσι να ανανεώσει το συμβόλαιό του, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου.

Μπορεί να τα καταφέρει; Το έργο του δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά στο πλευρό του έχει τους τρεις κορυφαίους μάνατζερ στον χώρο του ποδοσφαίρου, οι οποίοι μπορούν να τον βοηθήσουν σε μεταγραφές εντυπωσιασμού – ουσίας, αλλά και στο να… ξεφορτωθεί ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζονται και έχουν (πολύ) βαριά συμβόλαια.

Πίνι Ζάχαβι, Ζόρζε Μέντες και Μίνο Ραϊόλα έχουν πολύ καλή σχέση με τον Λαπόρτα, ο οποίος ποντάρει (και) σε αυτούς, ώστε να χτίσει μια Μπάρτσα εφάμιλλη με αυτή που, επί ημερών του, έφτασε να παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στον πλανήτη.

Ο φίλος μου ο Πίνι

Από τους τρεις ατζέντηδες, αυτόν με τον οποίο ο Λαπόρτα διατηρεί πιο στενή σχέση είναι ο «γερόλυκος» Πίνι Ζάχαβι. Με τον Ισραηλινό μάνατζερ, μάλιστα, εθεάθη πριν από λίγους μήνες σε εστιατόριο της… Αθήνας (και όμως!), να συζητούν πρωτίστως για ποδόσφαιρο και, βεβαίως, την πρόθεση του Καταλανού να κατέβει εκ νέου για πρόεδρος της Μπάρτσα.

Η σχέση τους ξεκινάει από το 2003, όταν ο Λαπόρτα κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές και λόγω της ανακοίνωσης – κράχτη ότι, αν έβγαινε πρόεδρος, η Μπαρτσελόνα θα αποκτούσε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, αφού η υποψηφιότητά του είχε συμφωνήσει με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Άγγλος μέσος, βεβαίως, είχε ήδη δώσει τα χέρια με την Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά χάρη στον Ζάχαβι, η Γιουνάιτεντ έβγαλε ανακοίνωση που επιβεβαίωνε την συμφωνία με την πλευρά Λαπόρτα για τον «Μπεκς».

Ο Λαπόρτα πήρε την απαραίτητη ώθηση για να κερδίσει, ο Μπέκαμ ντύθηκε στα λευκά και, ως… ανταπόδοση, οι Μπλαουγκράνα απέκτησαν τον Τούρκο τερματοφύλακα Ρουστού Ρετσμπέρ, πελάτη του Ζάχαβι, ο οποίος έπαιξε ελάχιστα και έφυγε… νύχτα.

Έκτοτε, Λαπόρτα και Ζάχαβι έχουν τόσο στενή σχέση που ο πρώτος πήγε ως καλεσμένος στον γάμο της κόρης του δεύτερου και, μάλιστα, επέστρεψε από το Ισραήλ με μια συμφωνία με εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας για λογαριασμό του συλλόγου, αντί 420.000 ευρώ τον χρόνο.

Ακόμα και όταν αποχώρησε από τα (ποδοσφαιρικά) κοινά, ο Λαπόρτα διατήρησε την επαφή με τον Ζάχαβι, με τον οποίο συναντήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Βαρκελώνη. Στη συνάντηση έδωσε το παρών και ο πολύ γνωστός στο ελληνικό κοινό μάνατζερ, Φάλι Ραμαντάνι, με τον Λαπόρτα να βγαίνει από αυτή την συνάντηση πολύ αισιόδοξος για τον Νταβίντ Αλάμπα (πελάτης του Ζάχαβι), αν και ο Αυστριακός κεντρικός αμυντικός της Μπάγερν Μονάχου φέρεται να έχει δώσει τα χέρια με την Ρεάλ.

Ακόμα και έτσι αν είναι, πάντως, ο Ζάχαβι δεδομένα έχει την εμπειρία και, κυρίως, τις επαφές για να δώσει πολύτιμη χείρα βοηθείας σε ό, τι του ζητήσει ο φίλος του…

Το παραλίγο «μπαμ» με τον Κριστιάνο

Ο Ζόρζε Μέντες φροντίζει πάντα να έχει καλή σχέση με τους προέδρους των συλλόγων και ο Λαπόρτα δεν αποτελεί εξαίρεση. «Ένας φανταστικός τύπος, δυναμικός και έξυπνος. Μας έφερε τον Ντέκο, μια μεγάλη μεταγραφή και όταν είχαμε αποκτήσει τον Ράφα Μάρκες και τον Ροναλντίνιο, μας πρόσφερε τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Και μας τον έδινε πιο φτηνά απ' ότι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δεν είχαμε τότε την οικονομική δυνατότητα» αποκάλυπτε το 2013 ο πρόεδρος της Μπάρτσα για τον Πορτογάλο σούπερ ατζέντη.

Η πολύ καλή σχέση των δύο ανδρών ξεκίνησε στη διάρκεια της πρώτης θητείας του «Γιάν», όταν ο Μέντες πήγε στο «Καμπ Νόου» τον Ρικάρντο Κουαρέσμα. Παρ’ ότι ο Πορτογάλος εξτρέμ δεν στέριωσε ποτέ στη Μπάρτσα, η σχέση γινόταν όλο και πιο δυνατή, με συνδετικό κρίκο τον Τσίκι Μπεγκιριστάιν, νυν διευθυντή ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Σίτι και τότε τεχνικό γραμματέα των Μπλαουγκράνα.

Ο Μέντες δούλεψε σκληρά ώστε, το καλοκαίρι του 2008, ο Ζοσέ Μουρίνιο να είναι ο διάδοχος του Φρανκ Ράικαρντ στον πάγκο των Καταλανών. Εντέλει ο Λαπόρτα, παρ’ ότι συναντήθηκε με τον Πορτογάλο προπονητή σε μια τράπεζα της Λισσαβόνας (και όμως!), προτίμησε να ρισκάρει και να ποντάρει, με μεγάλη επιτυχία όπως αποδείχθηκε, στον Πεπ Γκουαρδιόλα.

Οι δύο άνδρες θα καθίσουν σύντομα να μιλήσουν για την ανανέωση του παίκτη – φαινομένου Ανσού Φατί (το συμβόλαιό του λήγει το 2022), αλλά δεδομένα στο τραπέζι θα πέσουν πολλά ακόμα ονόματα, πιθανών αφίξεων, αλλά και αποχωρήσεων. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, προέκυψε το όνομα του Πορτογάλου επιθετικού Αντρέ Σίλβα, ο οποίος κάνει εξαιρετική σεζόν στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ως δανεικός από την Μίλαν.

Χάαλαντ, το… κερασάκι

Το δυνατό «χαρτί» του Λαπόρτα για να πείσει τον Μέσι να ανανεώσει, εκτός από τον εμπλουτισμό του ρόστερ με ταλέντο και εμπειρία, θα ήταν μια ηχηρή μεταγραφή, κατά προτίμηση του Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, έστω και αν η Μπορούσια Ντόρτμουντ φέρεται να ζητάει 180 εκατομμύρια ευρώ για τον Νορβηγό επιθετικό.

Ο Χάαλαντ εκπροσωπείται από τον Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος το 2009 σε συνεργασία με τον Λαπόρτα «μαγείρεψε» την μεταγραφή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς από την Ίντερ. Και μπορεί ο Σουηδός επιθετικός να έφυγε μόλις ένα χρόνο αργότερα, αλλά ο Λαπόρτα φρόντισε ο Ραϊόλα να παίρνει ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο για μια ακόμα τετραετία (!), το οποίο αναλογούσε στο 10% του συμβολαίου του Ίμπρα.

Ο άλλοτε πιτσαδόρος και μετέπειτα πολύ πετυχημένος μάνατζερ δεν ξεχνάει τις «χρυσές» δουλειές που έχει κάνει με τον Λαπόρτα και, μάλιστα, το 2015 τον είχε βοηθήσει ενόψει εκλογών, λέγοντας δημοσίως ότι «αν ο Λαπόρτα κερδίσει, ο Πογκμπά έχει πολλές πιθανότητες να πάει στη Μπάρτσα».

Ο Λαπόρτα δεν κέρδισε (τότε), οι προσπάθειες του νικητή Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου για την απόκτηση του Γάλλου μέσου από την Γιουβέντους έπεσαν στο κενό και, το επόμενο καλοκαίρι, ο Πογκμπά γύρισε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αντί 105 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Χάαλαντ μοιάζει απρόσιτος για την τωρινή οικονομική κατάσταση της Μπάρτσα, αλλά ο Ραϊόλα, εφόσον πειστεί ότι το «Καμπ Νόου» είναι το ιδανικό μέρος για την μετέπειτα εξέλιξη του Νορβηγού, έχει τον… τρόπο του για να κινήσει νήματα και να τον φέρει λίγο πιο κοντά.

Ο Λαπόρτα θα χρειαστεί να ζητήσει χάρες από τους τρεις σούπερ μάνατζερ και φίλους του, αλλά σίγουρα θα πάρει και κάτι (πολύ) καλό ως αντάλλαγμα…

* Το σκίτσο της κεντρικής φωτογραφίας είναι της «Marca». Αριστερά ο Λαπόρτα και εκ δεξιών του κατά σειρά εικονίζονται οι Ζάχαβι, Μέντες και Ραϊόλα.

 

Τελευταία Νέα