Πώς η Τουρκία (ξανα)ονειρεύεται παγκόσμια μεγαλεία

Πώς η Τουρκία (ξανα)ονειρεύεται παγκόσμια μεγαλεία

bet365

Η Τουρκία έχει διαλύσει Ολλανδία (4-2) και Νορβηγία (0-3), με τον Σενιόλ Γκιουνές να ονειρεύεται το μεγαλείο της 3η θέσης του 2002. Τι έχει αλλάξει και που βασίζεται, ξεκινώντας τέλεια στον δρόμο για το Κατάρ; Αναλύει ο Γιώργος Καραμάνος.

«Μιλάτε για εμάς, για τη Νορβηγία. Την Τουρκία όμως την έχετε παρακολουθήσει πραγματικά, για να κατανοήσετε το βάθος του ταλέντου και της ποιότητάς της;» Παραμονή του Νορβηγία-Τουρκία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, ο εκλέκτορας της πρώτης, Στάλε Σολμπάκεν, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ανά την υφήλιο άπαντες αποθέωναν στα social media το potential της παρέας του Ερλινγκ Χάαλαντ. Ωστόσο, ο Σολμπάκεν είχε μελετήσει καλά αυτό που είχε συμβεί λίγες μέρες νωρίτερα, εκείνο το εκπληκτικό 4-2 των Τούρκων επί των πανίσχυρων Ολλανδών. Ενα ρεσιτάλ επιθετικού ποδοσφαίρου, αδιανόητου ρυθμού. Μία μελάτη που όμως δεν στάθηκε ικανή ώστε να συγκρατήσει την ορμή των παικτών του Σενιόλ Γκιουνές, οι οποίοι πέρασαν σαν σίφουνας με ένα τρελό 0-3. Και κάπως έτσι, το talk of the town στο ξεκίνημα των ομίλων είναι πλέον οι Τούρκοι...

Το σχέδιο του αμφιλεγόμενου Γκιουνές

Η αρχή και το τέλος σε αυτή την ομάδα, είναι ο αμφιλεγόμενος προπονητής της. Ο Γκιουνές δεν έχει το επικοινωνιακό χάρισμα του Φατίχ Τερίμ. Δεν είναι ο εκλεκτός, ούτε μένει στο απυρόβλητο, όπως εκείνος. Για τον Γκιουνές οι ευχές από τις κατάρες απέχουν ένα αποτέλεσμα. Κάπως έτσι τον υποδέχτηκαν ως εθνοσωτήρα τον Φεβρουάριο του 2019. Θα αναλάμβανε την Εθνική 15 χρόνια μετά την απόλυσή του ως αποτυχημένος το 2004. Κανείς δεν σκεφτόταν τότε ότι ο Γκιουνές ήταν που δύο χρόνια νωρίτερα τους οδηγούσε στην 3η θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ασίας και ψηφιζόταν από τη FIFA ως κορυφαίος προπονητής του κόσμου.

Ο Γκιουνές κατάφερε άμεσα να φέρει την αλλαγή και τα σούπερ αποτελέσματα στον δρόμο για το EURO 2020. Η Τουρκία έλαβε το εισιτήριο ως 2η, δύο βαθμούς πίσω από τη Γαλλία, από την οποία πήρε τέσσερις βαθμούς στα δύο μεταξύ τους, μετρώντας συνολικά σε αποτελέσματα 7-2-1. Σε εκείνη τη διαδρομή έστησε μία εκπληκτική αμυντική λειτουργία με μόλις τρία γκολ παθητικό σε 10 ματς. Η επίθεσή του όμως δεν ήταν όπως θα την ήθελε εκείνος. Ο Τύπος τον αποθέωσε, αλλά λίγους μήνες αργότερα θα τον κατακεραύνωνε ξανά.

Από το EURO στον... πάτο

Στο Nations League που ακολούθησε, η Εθνική έκανε το εντελώς αντίθετο, τερματίζοντας ουραγός στον όμιλο της στη Β' Κατηγορία της διοργάνωσης, με συνέπεια τον υποβιβασμό. Ο Τύπος του έκανε τρελή επίθεση, γράφοντας ότι δεν έπρεπε να κάνει πειραματισμούς. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό ακριβώς έκανε ο Γκιουνές. Δοκίμαζε τακτικές, συστήματα και καλούσε διαρκώς νέους παίκτες. Ο ίδιος εξήγησε ότι ολ' αυτά τα έκανε ενόψει των προκριματικών του Μουντιάλ, δηλώνοντας ότι το όνειρό του είναι να οδηγήσει ξανά τη χώρα σε μία τελική φάση. Οπως τότε, στη μυθική πορεία του 2002.

Οι πρωταγωνιστές...

Εκείνο που χρειαζόταν, ήταν βρει μία ισορροπία μεταξύ της ισχυρής άμυνας και της όχι τόσο ποιοτικής γραμμής κρούσης. Αυτή του την έδωσε η αλλαγή από 4-3-3 σε 4-4-2 και η εμπιστοσύνη στους πιο ταλαντούχους μέσους και στους εξτρέμ του. Και σε πρώτη φάση αυτή η μεταβολή του έχει χαρίσει επτά γκολ στα δύο πιο δύσκολα ματς που θα είχε στον όμιλο. Σίγουρα θα έλεγες ότι οι πειραματισμοί που έκανε στο Nations League, έπιασαν τόπο. Η πρώτη αλλαγή όμως ξεκίνησε από την εστία, όπου πλέον ο Νο1 είναι ο 24χρονος Ουγκουρκάν Τσακίρ, που αν και άπειρος, είχε σούπερ επεμβάσεις και έπιασε και πέναλτι με την Ολλανδία.

Ανασταλτικά δεν χρειάστηκε να πειράξει κάτι. Ο Τσαγκλάρ Σογιουντσού της Λέστερ, ένας από τους κορυφαίους της Premier League είναι το αφεντικό και δίπλα του ο Κάαν Αϊχάν της Σασουόλο. Μαζί έχουν στήσει ένα σούπερ δίδυμο σέντερ μπακ, ενώ το βάθος είναι σημαντικό, ακόμα και με τον Οζάν Κάμπακ (Λίβερπουλ) στον πάγκο. Οι πλευρές είναι γεμάτες με τον νεότερο Ουμούτ Μεράς (Χάβρη) να εξοστρακίζει στα αριστερά σταδιακά τον πολύπειρο Κανέρ Ερκίν (Φενερμπαχτσέ) και τον Μερτ Μούλντουρ (Σασουόλο) να έχει δική του τη δεξιά γραμμή.

Στη μεσαία γραμμή, ο Οκάι Γιοκουσλού (Γουέστ Μπρομ) είναι εκείνος που τρέχει για όλους και δίπλα του ο Οζάν Τουφάν (Φενερμπαχτσέ) μπορεί να μην γεμίζει το μάτι, έχοντας παράξενο σουλούπι και κάποια κιλάκια, αλλά είναι πραγματικά ευρηματικός και κόντρα στη Νορβηγία έβαλε δύο γκολ, με το δεύτερο να είναι εκπληκτικό. Το μεγάλο αστέρι της ομάδας, ο Χακάν Τσλαχάνογλου της Μίλαν έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο, ενώ τραβιέται συχνά στα πλευρά.

Με μπροστάρη τον γερόλυκο

Κενάν Κάραμαν (Φορτούνα Ντισ.), Ενές Ουνάλ (Χετάφε) και Τσενγκίζ Ουντέρ (Λέστερ) εναλλάσσονται στους εξτρέμ, όπου συχνά βρίσκεται και ο πιο δαιμόνιος Γιουσούφ Γιαζίτσι (Λιλ). Ο τελευταίος ανεβαίνει και στη δυάδα της επίθεσης, όπου ο 35χρονος αρχηγός και πρώτος σκόρερ (27 γκολ) Μπουράκ Γιλμάζ (Λιλ) έδειξε με το χατ τρικ του κόντρα στην Ολλανδία ότι βρίσκεται στα καλύτερά του. Ο πρώτος σκόρερ (5 γκολ) στα προκριματικά του EURO, Τσενκ Τοσούν (Μπεσίκτας) είναι πάντα εκεί για να προσφέρει λύσεις.

Τα εντυπωσιακά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αλλά κυρίως η αγωνιστική εικόνα με τα αδιανόητα για τη σεζόν του κορονοϊού τρεξίματα, την πίεση ψηλά και τη χημεία που δείχνει να έχει επιτύχει ο Σενιόλ Γκιουνές, επανέφεραν το όνομά του στα πρωτοσέλιδα της χώρας. Από εκεί που του έβαζαν χέρι για τις δοκιμές και τις ήττες, τώρα άπαντες μιλούν για ευφυΐα, στρατηγική, εμπεριστατωμένο πλάνο, ένα άριστα χτισμένο σύνολο και την προοπτική που ξανοίγεται μπροστά στην Εθνική. Και η αλήθεια είναι ότι η πρώτη εικόνα της Τουρκίας τους φωνάζει ότι όποιος δεν την πάρει στα σοβαρά, θα μαζεύεις τριάρες και τεσσάρες...

Follow me: @jorgekaraman

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπουράκ Γιλμάζ: Ο CR…17 της Τουρκίας διεκδικεί την αναγνώριση που άργησε

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος