Αυτή θα είναι η ζημία του κορονοϊού στα Top-5 πρωταθλήματα

Αυτή θα είναι η ζημία του κορονοϊού στα Top-5 πρωταθλήματα

bet365

Διακεκομμένες τηλεοπτικές ρήτρες, εκατομμύρια εισιτήρια που δεν θα πουληθούν ποτέ και χορηγικές συμφωνίες δίχως αντίκρισμα. Ο κορονοϊός «κλέβει» χρόνο και (πολύ) χρήμα από τη φετινή σεζόν κι αυτοί είναι οι αριθμοί της ζημίας που προβλέπεται στα Top-5 πρωταθλημάτα.

Το ποδόσφαιρο είναι σε θέση να γνωρίζει σταδιακά όσες συνέπειες θα κληθεί να αντιμετωπίσει, προϊόντα του κορονοϊού και της κρίσης που μας επηρεάζει πλέον όλους.

Ο φίλαθλος κόσμος έχει συμβιβαστεί με την απουσία της δράσης για τον επόμενο, τουλάχιστον, μήνα και συμβιβάζεται με εικονικές αναμετρήσεις στα αγαπημένα του βιντεοπαιχνίδια. Οι ποδοσφαιριστές σε αύξουσα τάση προτίθενται να θυσιάσουν μέρος του μισθού τους, προκειμένου να τα βγάλει πέρα οικονομικά η ομάδα τους. Και η αγωνιστική σεζόν κινδυνεύει να βρεθεί στα σκουπίδια, με τα χρονικά ορόσημα να μετατίθενται διαδοχικά όλο και αργότερα και τα περιθώρια για την ομαλή ολοκλήρωσή της να μοιάζουν ήδη ξεχειλωμένα.

Ήδη η UEFA ανακοίνωσε αυτό που αναμενόταν από την 1η ημέρα της γενικής αναστολής, την αναβολή δηλαδή των τελικών των Champions League και Europa League από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Κι ενώ η δίνη του ιού Covid-19 γενικεύεται στη Γηραιά Ήπειρο, τόσο οι κορυφαίοι σύλλογοι μεμονωμένα, όσο και οι συνεταιρισμοί-Λίγκες που δεσπόζουν στο ευρωπαϊκό στερέωμα βλέπουν τους προϋπολογισμούς της περιόδου να αλλοιώνονται και τα δισεκατομμύρια να συσσωρεύονται, σε μια συνολική χασούρα που πολύ πιθανόν να αλλάξει το προσωπείο του αθλήματος, όταν με το καλό η πανδημία δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνίας μας.

Μέχρι πρότινος δεν είχαμε στη διάθεση μας αριθμούς που να προσεγγίζουν με ευκρίνεια το εύρος της ζημιάς για τα κορυφαία πρωταθλήματα, παρά μόνο τις πρώτες εκτιμήσεις. Αυτό αλλάζει μετά την έρευνα και έκθεση της «KPMG Football Benchmark», ενός οργανισμού data & analysis που εστιάζει στον μακρόκοσμο του ποδοσφαίρου και παρουσιάζει στο κοινό τα βαριά μείον που θα χρειαστεί να κουβαλήσει κάθε ένας «παίκτης» του επονομαζόμενου Top-5: Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1.


(Οι περίοδοι αναστολής και τα υπολειπόμενα ματς σε κάθε πρωτάθλημα)

Τα μέλη και των πέντε θα πρέπει να συμβιβαστούν ότι το χειρότερο σενάριο είναι οι λίγκες να βρεθούν εκτεθειμένες αθροιστικά κατά 4 δις ευρώ. Η έκθεση της «KPMG» παρουσίασε τις προβλεπόμενες ζημίες για την πιο αρνητική εξέλιξη, να λήξει δηλαδή η σεζόν χωρίς να πραγματοποιηθούν άλλα παιχνίδια. Με αυτή και μόνο την παράμετρο αξίζει να υπολογίσει κανείς τα εννιαψήφια και δεκαψήφια ποσά που διαβάζει παρακάτω.

Η Premier League κατέχει και τις αρνητικές πρωτιές, αφού η εμπορική δύναμη της εγγυάται το ζενίθ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά και το ναδίρ σε απροσδόκητους κινδύνους όπως η κρίση της πανδημίας. Αν υποθέσουμε ότι η αγωνιστική περίοδος έληξε στα ματς της 8ης Μαρτίου, τότε το ποσό που θα χάσει για το μη γενόμενο υπόλοιπο της περιόδου μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.250.000.000 ευρώ. Ποσό υψηλότερο από το ανάλογο του NBA (1,1 δις) και του NCAA (930 εκατ.), που στο ίδιο σενάριο θα χάσουν το πιο ζωτικό κομμάτι της σεζόν με τα Playoffs κα την March Madness αντίστοιχα. Το 64% αφορά τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, παράγοντα που έχει γίνει ο πυλώνας εκτόξευσης της Premier League στο brand που θεωρείται σήμερα.

Πολύ κοντά σε ζημία δισεκατομμυρίου κινείται και η La Liga, η οποία ενδέχεται να μην δει ποτέ να μπαίνουν 950 εκατ. ευρώ στα ταμεία της. Η απώλεια των εσόδων από τα εισιτήρια πληγώνει σχεδόν όσο και την Premier, ενώ το δεύτερο ακριβότερο τηλεοπτικό συμβόλαιο στην Ευρώπη θα της κοστίσει περίπου τα 2/3, σε μια περίοδο που έδειχνε έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα ανάπτυξης της.

Η Bundesliga με τη σειρά της κινδυνεύει να σημειώσει χασούρα 750 εκατ. ευρώ, με το 1/3 του ποσού να αφορά τα έσοδα από χορηγικές συμφωνίες, τομέα που έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και που της αποφέρει περισσότερα χρήματα συγκριτικά με τη La Liga.

Από κει και πέρα, Serie A και Ligue 1 μαζί εκτιμάται ότι θα μετρήσουν απώλεια ανώτερη του ενός δις, με το ιταλικό πρωτάθλημα να δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (3ο στην Ευρώπη) και φυσικά από τον ίδιο τον κορονοϊό, αφού έχει καθοριστική σημασία σε τι βαθμό θα παρουσιαστεί η οικονομία της χώρας μετά την άνευ προηγουμένου κρίση που βιώνει τον τελευταίο μήνα.

Πιο μικροί είναι οι αριθμοί για το Championnat, που ούτως ή άλλως λογίζεται εδώ και χρόνια ουραγός στην κούρσα ανάπτυξης των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων πανευρωπαϊκά.

Ταυτόχρονα με τα όσα ενδέχεται να χάσουν, βέβαια, πρέπει να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν μικρότερη καμπύλη πορεία στο διάστημα δίχως αγωνιστική δράση. Στο επίπεδο προόδου που έχει σκαρφαλώσει η εμπορική αξιοποίηση, ακόμα και η καραντίνα παρέχει νέες ευκαιρίες στις Λίγκες να διατηρηθούν στην επιφάνεια της καθημερινότητας. Από την μία σύλλογοι να μονομαχούν σε «διατουιτερική» τρίλιζα, από την άλλη Λίγκες να μετατοπίζουν το πρωτάθλημα σε ματσάκια FIFA 20, οι πόροι που παρέχουν πλέον τα social media και προφανώς η συνάρτηση τους με το χρόνο που ξοδεύουν εκεί οι fans σε αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο δίνουν πολύτιμα ερείσματα, μια περίοδο που σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, χαρακτηρίζεται από δραματική πτώση 50% στο κοινό live αθλητικών εκδηλώσεων.

Οι αριθμοί αυτοί στο σύνολο τους είναι σίγουρο ότι μαρτυρούν το εφαλτήριο σε μια νέα τάξη πραγμάτων για το διεθνές ποδόσφαιρο. Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων και συμπύκνωση ή/και παράταση της σεζόν, δίχως να επέλθει πρόωρο τέλος, είναι βέβαιο ότι μόνο και μόνο στην θέαση αυτών των ποσών, οι μηχανισμοί στους οποίους έχει περιέλθει η λειτουργία του αθλήματος τα τελευταία θα χρόνια θα αλλάξουν. Είναι κάτι που, άλλωστε, προμήνυσε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο:

«Δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα στον οικονομικό τομέα. Αλλά ψάχνουμε για ευκαιρίες. Πιθανόν να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να αναμορφώσουμε το ποδόσφαιρο. Με διαφορετικά φορμάτ, λιγότερα τουρνουά αλλά πιο ενδιαφέροντα. Με λιγότερες ομάδες, αλλά πιο ισορροπημένες. Λιγότερα παιχνίδια, για να προστατεύσουμε την υγεία των ποδοσφαιριστών». Και σίγουρα, προσθέτουμε εμείς, πιο συνετή μεταγραφική πολιτική, σε μια περίοδο που με βάση και τα παραπάνω στοιχεία, θα είναι κάθε άλλο παρά εύφορη για περαιτέρω ανοίγματα.

 

Τελευταία Νέα