Τα 50 κορυφαία ματς όλων των εποχών (7): Ολλανδία – Αργεντινή 4-0 (1974)

Gazzetta team
Τα 50 κορυφαία ματς όλων των εποχών (7): Ολλανδία – Αργεντινή 4-0 (1974)

bet365

Μπάλα δεν βλέπουμε (προς το παρόν), αλλά μπάλα πάντα αγαπάμε. Και σε αυτή την γωνιά θα θυμόμαστε κάθε φορά ένα παιχνίδι που ύμνησε το ποδόσφαιρο με τον δικό του τρόπο.

Η Ολλανδία κινδύνευσε, όπως συνέβη με την Ουγγαρία, να μείνει στην ιστορία ως «η βασίλισσα χωρίς στέμμα». Οι Οράνιε, βεβαίως, τα κατάφεραν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1988 με οδηγό τον Ρίνους Μίχελς, αλλά πάντα έχουν το απωθημένο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τρεις τελικοί (1974, 1978, 2010) και όλοι χαμένοι για τις Τουλίπες. Ο πρώτος ήρθε μετά από μια σχεδόν τέλεια πορεία της ομάδας του Μίχελς (ναι, και εκεί), η οποία έμεινε αήττητη και είχε μόλις μια ισοπαλία σε δύο φάσεις ομίλων, με την δεύτερη να δίνει εισιτήριο για τον τελικό.

Η δεύτερη φάση ομίλων, μάλιστα, ξεκίνησε με μια ποδοσφαιρική επίδειξη, η οποία έλαβε χώρα στις 26 Ιουνίου του 1974 στο «Parkstadion» του Γκελζενκίρχεν, με... επίτιμη καλεσμένη την Αργεντινή (4-0).

Εκείνη την ημέρα, οι Οράνιε άγγιξαν την τελειότητα και το ποδοσφαιρικό «κουρδιστό πορτοκάλι» έδωσε πλούσιους χυμούς στους παρευρισκόμενους (56 χιλιάδες και βάλε) θεατές. Η Αλμπισελέστε δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο σόου των Ολλανδών, οι οποίοι πήραν πολύ άνετα τη νίκη.

Ο Γιόχαν Κρόιφ έδωσε το τέμπο με το πρώτο και το τελευταίο γκολ (αμφότερα καταπληκτικά) και ενδιάμεσα «έδρασαν» Ρουντ Κρολ και Τζόνι Ρεπ (μετά από ασίστ του Κρόιφ), για μια Ολλανδία που σημείωσε τέσσερα, αλλά θα μπορούσε, αν ήθελε, να είχε βάλει μέχρι και... δέκα!

Ο Ολλανδός τερματοφύλακας Γιαν Γιόνγκμπλουντ ακούμπησε μόλις μια φορά την μπάλα σε όλο το ματς (!), ενώ ο Ενρίκε Βολφ ήταν ο μοναδικός παίκτης της Αργεντινής που πέρασε την σέντρα στο πρώτο ημίχρονο (!!). Η Αργεντινή, βεβαίως, πήρε εκδίκηση τέσσερα χρόνια αργότερα και, μάλιστα, σε τελικό...

Ολλανδία – Αργεντινή 4-0

(11', 90' Κρόιφ, 25' Κρολ, 73' Ρεπ)

Ολλανδία (Ρίνους Μίχελς): Γιόνγκμπλουντ – Σούρμπιρ (84' Ίσραελ), Χάαν, Ράισμπεργκεν, Κρολ – Γιάνσεν, Νέεσκενς, Φαν Χάνεγκαν – Ρεπ, Κρόιφ, Ρέζενμπρικ.

Αργεντινή (Βλαδισλάο Καπ): Καρνεβάλι – Βολφ (46' Γκλαρία), Περφούμο, Ερεδία, Σα – Μπαλμπουένα, Τελτς, Σκέο, Αγιάλα – Γιαζάλντε, Χάουσμαν (46' Κέμπες).

Διαιτητής: Μπομπ Ντέιβιντσον (Σκωτία)

Τα 50 κορυφαία ματς όλων των εποχών (1): Γερμανία – Ιταλία 0-2 (2006)

Τα 50 κορυφαία ματς όλων των εποχών (2): Αργεντινή – Αγγλία 2-1 (1986)

Τα 50 κορυφαία ματς όλων των εποχών (3): Ρεάλ – Άιντραχτ 7-3 (1960)

Τα 50 κορυφαία ματς όλων των εποχών (4): Μάντσεστερ Γιουν. - Μπενφίκα 4-1 (1968)

Τα 50 κορυφαία ματς όλων των εποχών (5): Ιταλία – Δυτική Γερμανία 4-3 (1970)

Τα 50 κορυφαία ματς όλων των εποχών (6): Μπαρτσελόνα – Φορτούνα Ντίσελντορφ 4-3 (1979)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα