Τα 50 κορυφαία ματς όλων των εποχών (2): Αργεντινή – Αγγλία 2-1 (1986)

Gazzetta team
Τα 50 κορυφαία ματς όλων των εποχών (2): Αργεντινή – Αγγλία 2-1 (1986)

bet365

Μπάλα δεν βλέπουμε (προς το παρόν), αλλά μπάλα πάντα αγαπάμε. Και κάθε μέρα θα θυμόμαστε ένα παιχνίδι που ύμνησε το ποδόσφαιρο με τον δικό του τρόπο.

Ποτέ στην ιστορία ένα παιχνίδι δεν παρουσίασε, και μάλιστα μέσα σε διάστημα τριών λεπτών, την απόλυτη (ποδοσφαιρική) απάτη και την μοναδική (ποδοσφαιρική) μαγεία. Και, όμως, αυτό έγινε στις 22 Ιουνίου του 1986 και, μάλιστα, από τον ίδιο πρωταγωνιστή.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό ανήκει, σχεδόν αποκλειστικά, στον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Πίμπε ντε Όρο πήρε από το χεράκι την Αργεντινή και την οδήγησε μέχρι την κατάκτηση του τίτλου, οκτώ χρόνια μετά την κούπα του 1978, την οποία είδε ως θεατής, αφού ο Σέζαρ Λουίς Μενότι δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή (ακόμα του το... κρατάει).

Κυριολεκτικά, όμως, πήρε την Αλμπισελέστε από το... χεράκι, όπως αυτό που έβαλε για να νικήσει σε εναέρια μονομαχία τον Πίτερ Σίλτον και να πετύχει το πρώτο γκολ, στον προημιτελικό της Αλμπισελέστε με την Αγγλία. «Ήταν το χέρι του Θεού» αποφάνθηκε αργότερα, σε μια αναμέτρηση που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τον πόλεμο των Φόκλαντ που είχε προηγηθεί μερικά χρόνια νωρίτερα.

Δεν είχαν κοπάσει, όμως, οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των Άγγλων, όταν ο Ντιεγκίτο αποφάσισε να τους... κλείσει τα στόματα με ένα ποδοσφαιρικό έργο τέχνης, όπου πέρασε (κυριολεκτικά) την μισή εθνική ομάδα για να σημειώσει το κορυφαίο γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ. Ο Γκάρι Λίνεκερ μείωσε λίγο πριν από το φινάλε, αλλά το εισιτήριο για τα ημιτελικά ήταν πλέον γεγονός.

Ιστορικό το γκολ, ιστορική η περιγραφή του Βίκτορ Ούγο Μοράλες, ο οποίος ευχαριστεί τον Θεό για το ποδόσφαιρο, για τον Μαραντόνα, για τα δάκρυα που κύλησαν στο δεύτερο, ονειρικό τέρμα του Ντιέγκο, στο κατάμεστο από 110 χιλιάδες φιλάθλους, γήπεδο «Αζτέκα».

Αργεντινή – Αγγλία 2-1

(51', 54' Μαραντόνα – 81' Λίνεκερ)

Αργεντινή (Κάρλος Μπιλάρδο): Πουμπίδο – Κουτσιούφο, Μπράουν, Ρουτζέρι, Ολαρτικοετσέα – Μπατίστα, Μπουρουσάγκα (75' Τάπια), Τζιούστι, Μαραντόνα, Ενρίκε – Βαλντάνο.

Αγγλία (Μπόμπι Ρόμπσον): Σίλτον – Στίβενς, Φένγουϊκ, Μπούτσερ, Σάνσομ – Στίβεν (72' Μπαρνς), Ριντ (64' Γουόντλ), Χοντλ, Χοτζ, Μπίρντσλι – Λίνεκερ.

Διαιτητής: Αλί Μπενασέρ (Τυνησία)

Τα 50 κορυφαία ματς όλων των εποχών (1): Γερμανία - Ιταλία 0-2 (2006)

 

Τελευταία Νέα