Άρης: Τα 17+5 συμβόλαια, το CAS, το κλίμα ασφάλειας και η ανάγκης επαγρύπνησης

Άρης: Τα 17+5 συμβόλαια, το CAS, το κλίμα ασφάλειας και η ανάγκης επαγρύπνησης

Άρης: Τα 17+5 συμβόλαια, το CAS, το κλίμα ασφάλειας και η ανάγκης επαγρύπνησης

bet365

Στον Άρη υπάρχει αίσθημα ασφάλειας λόγω της ύπαρξης 22 συμβολαίων που λήγουν από το καλοκαίρι του 2022 αλλά η όλη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον αρχίζει και τελειώνει από την απόφαση του CAS και το δικαίωμα πραγματοποίησης μεταγραφών.

Στα κοινά μυστικά της μεταγραφικής δραστηριότητας του Άρη το περασμένο καλοκαίρι ήταν η σύναψη συμφωνιών διάρκειας (τουλάχιστον) διετούς διάρκειας. Αυτή η επιλογή δεν έγινε μόνο βάσει της λογικής ότι οι fast track συνεργασίες (συνήθως) δεν αποβαίνουν σε καλό για τις ομάδες, κυρίως όμως λόγω της ανοιχτής υπόθεσης τιμωρίας της ΠΑΕ Άρης στο CAS. Εκείνη η προσφυγή που κατέθεσαν οι «κίτρινοι» κατά της πρωτόδικης απόφασης τιμωρίας της εταιρίας (ποινή απαγόρευσης μεταγραφών για δύο μεταγραφικές περιόδους) ουσιαστικά εξασφάλισε χρόνο για να ετοιμάσουν το μέλλον τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, το περασμένο καλοκαίρι λειτούργησαν έχοντας κατά νου το σενάριο απόρριψης της στο ανώτατο (δικαστικά) ποδοσφαιρικό όργανο. Ήταν υποχρεωμένοι να πορευτούν συνυπολογίζοντας το ενδεχόμενο αναβίωσης της ποινής (πειθαρχικού χαρακτήρα) και κατ’ επέκταση απαγόρευσης μεταγραφών το καλοκαίρι του 2021 και τον Γενάρη του 2022.

Μέχρι στιγμής το CAS δεν έχει αποφανθεί. Αυτό σημαίνει ότι η ΠΑΕ Άρης διατηρεί το δικαίωμα πραγματοποίησης μεταγραφών, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει με σιγουριά. Τι θα συμβεί δηλαδή στην περίπτωση που προκύψει απόφαση σε ενάμιση - δύο μήνες και είναι αρνητική; Ό,τι επαφές θα έχουν γίνει ουσιαστικά θα γραφούν στην αμμουδιά σε περίοδο παλίρροιας. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ότι το CAS δεν έχει αποφανθεί ακόμη είναι… δίκοπο μαχαίρι. Στην παρούσα φάση δεν δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικών επαφών με φόντο την επόμενη χρονιά και περιορίζει τις όποιες συζητήσεις στο θεωρητικό επίπεδο. Διότι, ποιος παίκτης θα προχωρήσει σε συμφωνία με μια ομάδα δίχως η τελευταία να έχει ξεκάθαρο δικαίωμα μεταγραφών; Μάλλον κανείς.

Ωστόσο, στον Άρη αναπτύχθηκε αίσθημα ασφάλειας για την ερχόμενη σεζόν κι αυτό οφείλεται στην ύπαρξη 22 συμβολαίων που λήγουν από το καλοκαίρι του 2022 και μετά. Για την ακρίβεια τα συμβόλαια των Σιαμπάνη, Μπρούνο ολοκληρώνονται τον Ιούνιο του 2023 και έναν χρόνο αργότερα αυτά των Λούκας Σάσα, Ματέο Γκαρσία. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε μεγάλη αξία η δουλειά που έγινε πριν από περίπου 10 μήνες η οποία αντικειμενικά δεν ήταν απλή. Διότι οι «κίτρινοι», διαπραγματευτικά, ήταν σε μειονεκτική θέση και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ένιωθαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους αλλά είχαν την αίσθηση ότι ήταν στον αέρα. Παράλληλα έπρεπε να ετοιμαστεί μια ομάδα (τουλάχιστον) για την επόμενη διετία, νιώθοντας και τη… δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους.

ΤΑ 17 ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΤΟ 2022

Αν το Πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2021-22 ξεκινούσε… την επομένη της ολοκλήρωσης του φετινού, ο Άρης θα ήταν απόλυτα έτοιμος γιατί οι εκκρεμότητές του είναι ελάχιστες. Ο Λούκας Σάσα υπέγραψε νέο συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2024, εντός των επόμενων ημερών προβλέπεται να γίνει το ίδιο και με τον Γιώργο Δεληζήση καθώς υπάρχει δεδομένη συμφωνία για νέο συμβόλαιο διάρκειας δύο χρόνων, υπάρχει και η περίπτωση του νεαρού Μπακούτση για τον οποίον θα πρέπει να παρθεί απόφαση για το μέλλον του στην ομάδα.

Κυρίως όμως, υπάρχουν 17 συμβόλαια τα οποία λήγουν το καλοκαίρι του 2022. Είναι δεδομένο ότι με κάποιους εξ’ αυτών θα επιδιωχθεί επαφή με σκοπό την επέκτασή τους. Στη συγκεκριμένη συνομοταξία είναι ο Λίντσεϊ Ροζ για τον οποίον όμως ήδη εκφράστηκε ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού για την αγορά των δικαιωμάτων του. Στην πραγματικότητα, ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός «πολιορκείται» από συγκεκριμένες ομάδες από τον Γενάρη του 2020. Γράφτηκε το ενδιαφέρον του Ερυθρού Αστέρα αλλά και ομάδων από Κύπρο και Τουρκία. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψουν κι άλλες κι αυτό θα ανεβάσει την τιμή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μεταγραφικές λίστες ομάδων βρίσκεται το όνομα και του Ντάνιελ Μαντσίνι του οποίου το συμβόλαιο επίσης εκπνέει το καλοκαίρι του 2022 και φέτος πραγματοποιεί πολύ καλή σεζόν.

Συνολικά, τα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι του 2022 είναι αυτά των Ζακαρι Μπουσέ, Χουλιάν Κουέστα, Γιοχάν Μπεναλουάν, Πέτρου Μπαγκαλιάνη, Κριστιάν Γκάνεα, Ντάνιελ Σούντγκρεν, Εμάνουελ Σάκιτς, Τζέιμς Τζέγκο, Έργκυς Κάτσε, Χαβιέρ Ματίγια, Λερίν Ντουάρτε, Μπρούνο Γκάμα, Φακούντο Μπερτόγλιο, Ντάνιελ Μαντσίνι, Λίντσεϊ Ροζ, Κώστα Μήτρογλου και Δημήτρη Μάνου.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΗΣΥΧΑΣΕΙ

Το κλίμα ασφάλειας που λογικά επικρατεί στον Άρη αφορά αποκλειστικά και μόνο την ερχόμενη σεζόν. Γιατί η ύπαρξη 17 συμβολαίων που λήγουν σε περίπου έναν χρόνο από τώρα απαιτούν επαγρύπνηση, συζήτηση και αποφάσεις. Ξεκινώντας από τα ευνόητα και προαναφερθέντα, η… θερμοκρασία του καλοκαιριού θα εξαρτηθεί από την απόφαση του CAS. Στο ενδεχόμενο δικαίωσης της ΠΑΕ Άρης, αυτομάτως θα προκύψει ευρύτητα κινήσεων και δημιουργίας ρόστερ με χρονικό ορίζοντα (τουλάχιστον) τριών ετών. Για τον απλούστατο λόγο ότι η ομάδα θα έχει το δικαίωμα πραγματοποίησης μεταγραφών. Είναι όμως απαραίτητο να εξεταστεί και το αντίθετο σενάριο, αυτό της αναβίωσης της τιμωρίας. Τότε ο Άρης θα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα για την επέκταση συμβολαίων καθώς ακόμη και σε περίπτωση τιμωρίας, διατηρεί αυτό το δικαίωμα.

Ούτως ή άλλως όμως, το ξεσκαρτάρισμα για τους παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το καλοκαίρι του 2022 θα πρέπει να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο ότι θα επιδιωχθούν επαφές με τους Σούντγκρεν, Σάκιτς, Μπερτόγλιο, Τζέγκο, Ροζ, Μαντσίνι, Μπρούνο Γκάμα κρίνοντας από τις φετινές αγωνιστικές επιδόσεις τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλους θα προταθεί η ίδια χρονική διάρκεια στα νέα συμβόλαια. Παραμένοντας στην ίδια «αλυσίδα» ζητημάτων, οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα εξαρτηθούν από το αν η ομάδα θα έχει το δικαίωμα πραγματοποίησης μεταγραφών. Προφανώς θα τεθούν ηλικιακά και οικονομικά κριτήρια, λογικά θα τεθεί και το ερώτημα του… «τι άλλο μπορώ να αγοράσω με τα λεφτά που πρέπει να ξοδέψω για μια επέκταση». Γι’ αυτό η όλη συζήτηση αρχίζει και τελειώνει από την απόφαση του CAS καθώς η διαπραγματευτική θέση της ΠΑΕ Άρης θα διαμορφωθεί αναλόγως του δικαιώματος πραγματοποίησης μεταγραφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λούκας Σάσα: Η (ωραία) τρέλα δεν πάει στα βουνά…

Άρης: Πώς ο «χαμάλης» Ντάνιελ Μαντσίνι εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα