Ο ΠΑΟΚ ζει σήμερα, με όσα έχει κάνει χθες

Ο ΠΑΟΚ ζει σήμερα, με όσα έχει κάνει χθες

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Ο ΠΑΟΚ ζει σήμερα, με όσα έχει κάνει χθες

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης επανέρχεται στο «καυτό» θέμα του σέντερ-φορ στον ΠΑΟΚ και γράφει για την αρνητικότητα που έχει μαζευτεί πάνω από την Τούμπα κάτι που φάνηκε με το πως υποδέχθηκε μεγάλο κομμάτι του κόσμου την είδηση περί ανανέωσης του Ντάγκλας Αουγκούστο.

Ο ΠΑΟΚ ζει σήμερα, με όσα έχει κάνει χθες. Λένε πως το χθες, πάντοτε έχει τους τρόπους του για να σε (παρ)ακολουθεί και να σε τσιγκλάει. Να ξεφυτρώνει πού και πού, συνήθως σε ακατάλληλη ώρα, μες στη μέση. Ε, αυτό ακριβώς ισχύει στην υπόθεση του σέντερ-φορ, αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα όσα πιο πολλά έκανες χθες, τόσο πιο ενοχλητικό μπορεί να γίνεται το σήμερα.

Ήταν 30 Ιουνίου όταν το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε αρχίσει να απασχολεί και τόσο έντονα την «ασπρόμαυρη» επικαιρότητα, όταν σε τούτη τη γωνιά του Gazzetta είχα γράψει: «Το (καυτό) θέμα του σέντερ φορ και το ρίσκο του ΠΑΟΚ». Ήταν φως- φανάρι πως οι «ασπρόμαυροι» τζογάριζαν τρελά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από το φιλικό με τους Γκόου Αχεντ Ίγκλις, ένα σημείο ουσίας προέκυπτε, άξιο να εστιάσει κανείς. Το (καυτό) σημείο-σέντερ φορ ή αν προτιμάτε το σημείο-Τσόλακ. Αν κόβαμε, τότε, μια οθόνη στη μέση και βάζαμε αριστερά τον Νέλσον Ολιβέιρα και δεξιά τον Αντόνιο Τσόλακ, θα αντιλαμβανόμασταν πάρα πολύ εύκολα τους λόγους για τους οποίους ο Ραζβάν Λουτσέσκου έβγαζε έναν τρελό προβληματισμό.

Ο Τσόλακ ήταν με το ενάμιση πόδι στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, ο Ολιβέιρα έβγαζε πρόβλημα με δύο σπασμένα πλευρά, ο Κούτσιας ήταν στους Μεσογειακούς Αγώνες και Τόμας δεν (μας) είχε προκύψει. Οι «ασπρόμαυροι», που καιγόντουσαν προκειμένου να φέρουν στην Τούμπα τον Νάρεϊ, άνοιξαν την πόρτα της εξόδου στον Τσόλακ και έμειναν δίχως φορ!

Η πρώτη… ζαριά κουβαλώντας άρον-άρον τον Κούτσια απ’ τις παραλίες δεν βγήκε, κάπως έτσι ήρθε η παταγώδης αποτυχία στην Ευρώπη, με τον ΠΑΟΚ να αποφασίζει να ρίξει κι άλλη μια ζαριά στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, παραχωρώντας δανεικό στο Βόλο τον 18χρονο επιθετικό. Ήταν ξεκάθαρο πως το «νάμπερ ουάν» ταλέντο των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών, που προτού φύγει υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ, είχε δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι 100% έτοιμος για την πρώτη ομάδα.

Ανήμερα της Παναγίας σημείωνα πως ο ΠΑΟΚ έχει περισσότερο ανάγκη τις προσωπικότητες του και τον ο… σέντερ-φορ, καθώς ήταν ολοφάνερο το πρόβλημα στο γκολ παρότι άπαντες πέριξ της Τούμπας ζητούσαν επιτακτικά την απόκτηση ενός «δεκαριού». Το θέμα σήκωνε πολλή κουβέντα. Είναι γνωστός ο νόμος του ποδοσφαίρου. Όταν δεν πετυχαίνεις γκολ, δεν προοδεύεις, χάνεις βαθμούς. Μένεις στάσιμος. Νομοτέλεια. Όπως, επίσης, είναι γνωστό τοις πάση ότι το γκολ, πληρώνεται, πολλές φορές ακριβά…

Ένα μήνα και δέκα ημέρες μετά από εκείνο το σημείωμα ο «Δικέφαλος» παραμένει η ομάδα με τα λιγότερα γκολ από όσες βρίσκονται στο top-5 του πρωταθλήματος. Έξι γκολ σε επτά παιγνίδια εκ των οποίων τα δύο έχει πετύχει ο Κάλεντ Νάρεϊ και οι φορ του έχουν σημειώσει μόλις ένα γκολ, αυτό του Μπράντον Τόμας στην πρεμιέρα με τον Παναιτωλικό.

Για λόγους που γνωρίζουν πολύ καλά οι παροικούντες στη Μικράς Ασίας, ο Κούτσιας έφυγε δανεικός και ο «Δικέφαλος» έμεινε με έναν σέντερ-φορ (Ολιβέιρα) και με έναν κάτι σαν φορ (Τόμας) μέχρι να ανοίξει εκ νέου το παράθυρο των μεταγραφών. Από χθες έμεινε μόνο με... τον κανονικό, αλλά εμφανώς ανέτοιμο, σέντερ-φορ του, καθώς σε λίγο θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας στην οποία υποβλήθηκε ο Μπράντον, μετά τον τραυματισμό του στο φιλικό με αντίπαλο τον Πανσερραϊκό, με απειροελάχιστες τις πιθανότητες να έχει γλιτώσει τη θλάση στο δικέφαλο, όπως έδειξε η πρώτη εκτίμηση του ιατρικού επιτελείου. Ο Γιάννης Ράλλης πολύ δύσκολα να έχει κάνει λάθος, αυτό που απομένει να γίνει γνωστό είναι το χρονικό διάστημα της απουσίας.

Το κλίμα αρνητικότητας και ο Γκορντεζιάνι

Ο Βασιλης Γκορντεζιάνι

Στον ΠΑΟΚ γνώριζαν από την πρώτη στιγμή του αποκλεισμού από την Ευρώπη ότι θα έπρεπε να ζήσουν σ’ ένα έντονο κλίμα αρνητικότητας. Από το βράδυ της 28ης Ιουλίου όλα άλλαξαν, τα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από την Τούμπα, αν και ο κόσμος που πηγαίνει στο γήπεδο δεν μεταφέρει το αρνητικό κλίμα στα social media.

Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι οπαδών που ό,τι και να γίνει, θετικό ή αρνητικό, θα βρει μια δικαιολογία για να μεγεθύνει την αρνητικότητα Για πολλούς είναι λογικό να έχει επικρατήσει η αρνητικότητα. Για όσους συνεχίζουν να πηγαίνουν στο γήπεδο, ευτυχώς, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά όποιος έκανε μια βόλτα το βράδυ της Κυριακής στα «ασπρόμαυρα» στέκια του διαδικτύου, θα πίστευε ότι ένας κομήτης είχε πέσει στην Τούμπα προκαλώντας τον όλεθρο. Για τέτοια αρνητικότητα μιλάμε, με αφορμή τον τραυματισμό του Μπράντον Τόμας, που να με συγχωρέσετε, δεν είναι τίποτα άλλο από μια αφορμή για να τροφοδοτηθεί η αρνητικότητα.

Ο «Δικέφαλος» αναγκαστικά θα πορευτεί το δύσκολο Οκτώβριο των τριών ντέρμπι με Παναθηναϊκό (εντός), Ολυμπιακό και ΑΕΚ (εκτός) με τον Νέλσον Ολιβέιρα και τον Βασίλη Γκορντεζιάνι, που θα πάρει «φύλλο πορείας» από τον ΠΑΟΚ Β’ στην πρώτη ομάδα. Ο 20χρονος επιθετικός, ένα ακόμα «προΐον» των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών, δεν είναι άγνωστος στον Ραζβάν Λουτσέσκου. Έχει κάνει ουκ ολίγες προπονήσεις υπό τις οδηγίες του, κάτι που συνέβη το προηγούμενο διάστημα και με τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη και τους υπόλοιπους πιτσιρικάδες των ακαδημιών. Γι’ αυτό και η όποια συζήτηση έχει ανοίξει για το νέο σούπερ ταλέντο της Κ19, τον 16χρονο Στέφανο Τζίμα, κλείνει εδώ χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που περιδιαβαίνουν το χώρο των ακαδημιών, ο μικρός με τα εντυπωσιακά προσόντα, θέλει το χρόνο του και πολλές ώρες προπονήσεων δίπλα στους μεγάλους μέχρι να έρθει η δική του στιγμή. Γιατί, να' στε σίγουροι ότι θα έρθει...

Ο Λουτσέσκου, καλώς ή κακώς, «ζει και πεθαίνει» όπως αντιστοιχεί στους σημαντικούς ανθρώπους. Με τις ιδέες του. Ξέρει τι εστί Γκορντεζιάνι γι’ αυτό άλλωστε αναφέρθηκε δημόσια στο πρόσωπό του λέγοντας ότι τον υπολογίζει ως μια εξτρά λύση στην «ασπρόμαυρη» «φροντ λάιν», μετά την απόφαση να παραχωρηθεί δανεικός ο Κούτσιας, γι’ αυτό και θα τον έχει στην αποστολή για το ντέρμπι της Κυριακής (2/10) κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ο 20χρονος Θεσσαλονικιός, γέννημα θρέμμα, επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του από τον ΒΑΟ, πέρασε από τον Ηρακλή και τον AJAX Θεσσαλονίκης πριν τον αποκτήσει το 2014 ο ΠΑΟΚ και ενταχθεί στα τμήματα υποδομής του . Συμπαίκτης με τον Τζόλη, τον Μιχαηλίδη, τον Τσιγγάρα, τον Τσαούση και τα άλλα παιδιά που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια μέσα από την παραγωγική διαδικασία και την συστηματική δουλειά στα τμήματα υποδομής και ανάπτυξης του «Δικεφάλου», ο Γκορντεζιάνι βρήκε δίχτυα στο πρόσφατο φιλικό παιγνίδι του ΠΑΟΚ Β’ απέναντι στην Καστοριά (0-2) και τώρα είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία απ’ τα μαλλιά και να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, όπως έχει συμβεί με πολλούς άλλους παίκτες από τις ακαδημίες του «Δικεφάλου».

Και το κυριότερο; Δείχνει να μένει προσγειωμένος με τα πόδια στη γη. «Είναι μεγάλο πράγμα για μένα να λέει αυτά τα πράγματα ο προπονητής της πρώτης ομάδας. Αλλά δεν παίρνουν τα μυαλά μου αέρα. Συνεχίζω να είμαι ο… Βασίλης που τα δίνει όλα είτε παίζοντας στον ΠΑΟΚ Β είτε στην πρώτη ομάδα», είπε ο νεαρός σέντερ φορ, μετά τον αγώνα στην Καστοριά. Αν μη τι άλλο είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα για τη νοοτροπία του.

Ο Αουγκούστο δεν ανανεώνει μόνος του

Ο Ντάγκλας Αουγκούστο

Πολύ σκόνη, αναμενόμενα, σηκώθηκε τα τελευταία 24ωρα γύρω από το όνομα του Ντάγκλας Αουγκούστο. Αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως οι συζητήσεις ανάμεσα στο Βραζιλιάνο μέσο και τον ΠΑΟΚ είναι σε καλό δρόμο. Ο Αουγκούστο δε θα ανανεώσει μόνος του, ούτε θα ανανεώσει επειδή θάμπωσε με την απόδοσή του ως «δεκάρι» (που δεν είναι, αλλά έπαιξε δίχως να γκρινιάζει…), ούτε επειδή οι «ασπρόμαυροι» σκέφτονται ότι θα τον πουλήσουν στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους. Αυτό δεν το κάνει καμία ομάδα μπροστά στον κίνδυνο να της μείνει… αμανάτι ο ποδοσφαιριστής, με πολύ πρόσφατο παράδειγμα όλα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με το θέμα της μεταγραφής του 26χρονου κεντρικού μέσου.

Ο Βραζιλιάνος ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή του σ’ ένα νέο συμβόλαιο, που θεωρητικά θα τον κρατήσει στην Τούμπα για τα επόμενα 3,5 χρόνια, με πολύ καλύτερες αποδοχές, με το τελικό ποσό που θα μπει στο χαρτί να ορίζεται (και) από τους νόμους της αγοράς και τη διάθεση της διοίκησης να βάλει μια υψηλή ρήτρα αποδέσμευσης. Όταν αποφασίζεις κάτι τέτοιο, τότε οι ετήσιες αποδοχές αναγκαστικά θα είναι ανάλογα υψηλές.

@Photo credits: PAOK FC

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.