Μια εθνική με έντονο «άρωμα» ΠΑΟΚ. Δεν έτυχε, πέτυχε!

Μια εθνική με έντονο «άρωμα» ΠΑΟΚ. Δεν έτυχε, πέτυχε!

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για το πρότυπο εκπαιδευτικό-ποδοσφαιρικό ίδρυμα του ΠΑΟΚ και το αποτύπωμα της επένδυσης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες.

Ο ΠΑΟΚ έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σ’ ένα πρότυπο στο κομμάτι των ακαδημιών, με διαφορά η κορυφαία ομάδα στη χώρα μας για να στείλεις ένα παιδί, με την ελπίδα πως αν το αφήσει στα σωστά χέρια θα καταφέρει να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Τα παραδείγματα ουκ ολίγα με φανταχτερά ονόματα να έχουν προκύψει μέσα απ’ την παραγωγική διαδικασία στην οποία έχουν επενδυθεί από πλευράς Ιβάν Σαββίδη δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. O Τζόλης, ο Μιχαηλίδης, ο Λύρατζης, ο Κουλιεράκης, ο Τσαούσης, ο Κωνσταντέλιας, ο Τσιγγάρας, ο Κούτσιας. Η «γενιά του 2000» και οι μεταγενέστεροι. Ο Δημήτρης Πέλκας και ο Ευθύμης Κουλούρης, παλαιότερα. Κι πολλοί άλλοι που σήμερα αγωνίζονται σε ομάδες της Σούπερ Λιγκ, ας πούμε ο Πούγγουρας, ο Διαμαντής, ο Κωνσταντινίδης, ο Μπαλογιάννης, ο Τζοβάρας και πάει λέγοντας.

Ο ΠΑΟΚ είναι η πιο γόνιμη εστία για να στείλεις το παιδί. Έχεις ελπίδας σαν γονιός ότι θα το δεις να φτάνει ψηλά κι αν το αξίζει να παίζει στην πρώτη ομάδα. Το ότι ο «Δικέφαλος» έχει στην ενδεκάδα του Λύρατζη, Τσαούση και Κουλιεράκη σ’ ένα εκτός έδρας ντέρμπι με τον Αρη, λέει πολλά. Όπως έχω ξαναγράψει, στις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες θα σου το κάνουν, εφόσον το επιλέξουν μικρό με τα αυστηρά και αδιάβλητα κριτήριά τους, ποδοσφαιριστή. Θα σου το κάνουν και άνθρωπο, περισσότερο απ’ όσο το ίδιο το σχολείο. Αφήστε που πολλοί εξ αυτών είναι αριστούχοι μαθητές και σπουδαστές σε διάφορα Πανεπιστήμια.

Στον ΠΑΟΚ έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στο παιδί. Να το προσέχουν. Να του προσφέρουν τον χώρο, την ηρεμία, τους κατάλληλους προπονητές, την κυρία που θ’ ασχοληθεί με την ψυχούλα του, τη διατροφή. Κάπου στη μέση της Βασιλίσσης Όλγας λειτουργεί το Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Ο χώρος που άλλοτε στεγάζονταν η Εύξεινος Λέσχη μισθώθηκε από τον Ιβάν Σαββίδη ώστε να εξασφαλίζει τις κατάλληλες και ελεγχόμενες από τον σύλλογο συνθήκες διαμονής των μικρών ποδοσφαιριστών που έχουν αφήσει τις οικογένειες τους για να έρθουν στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του «Δικεφάλου».

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, στη χρυσή απόσταση απ’ τους γονείς. Την οικογένεια. Όχι μακρυά, αλλ’ όχι και πολύ κοντά. Ρωτήστε τον Κώστα Κουλιεράκη να σας πει πόσο καλά αισθάνθηκε όταν στα 14 του άφησε τα Χανιά για να έρθει στη Θεσσαλονίκη, μένοντας μέχρι και πέρσι στο «ασπρόμαυρο» σπίτι.

Μια εθνική που θυμίζει την… Κ19 του ΠΑΟΚ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Gazetta ασχολείται με το συγκεκριμένο κομμάτι ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού. Αφορμή για το σημερινό blog στάθηκε το χθεσινό «ρεκόρ» που κατέγραψαν οι νεαροί ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ στην εθνική ομάδα νέων (U19) και το παιγνίδι με την Ελβετία για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Μια εθνική ομάδα που παρατάχθηκε στο αρχικό της σχήμα με επτά ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» (συν τον Κούτσια, οχτώ) λες και ήταν η… Κ19 του ΠΑΟΚ. Συνολικά αγωνίστηκαν δέκα ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου», κάπως έτσι τα δύο γκολ της «γαλανόλευκης» προήλθαν από «ασπρόμαυρα» πόδια. Σκόρερ ήταν οι Σπυράκος και Κούτσιας. Από ασίστ των Σμυρλή και Γκούμα.

Για τα παιγνίδια με Ελβετία, Ανδόρρα και Τσεχία ο ομοσπονδιακός προπονητής, Τάσος Θέος, έχει πάρει μαζί του στην αποστολή της εθνικής νέων δέκα ποδοσφαιριστές από τον ΠΑΟΚ, αν υπήρχε και ενδέκατος θα έπαιζε κι αυτός, πάντως οι Μοναστηρλής, Φίλων, Κωττάς, Γεωργιάδης, Σπυράκος, Τσίκος, Σμυρλής, Τασιούρας, Γκούμας και ο Κούτσιας (που είναι δανεικός στο Βόλο, αλλά ανήκει στον ΠΑΟΚ) όλοι τους έπαιξαν στο χθεσινό ματς.

Όλοι τους παιδιά του 2004 και του 2005. Η επόμενη «χρυσή φουρνιά» του ΠΑΟΚ, που πήρε «περίπατο» τα πρωταθλήματα στην Κ15 και Κ17 και πλέον έχει φτάσει στον προθάλαμο της πρώτης ομάδας.

Και κάτι τελευταίο. Πέρσι τέτοια εποχή είχε σηκωθεί πολύ σκόνη και είχε χυθεί πολύ μελάνι για το γεγονός ότι ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής νέων U17, Αλέξανδρος Αλεξιάδης, επέλεγε να καλεί τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Κατακρίθηκε ο νεαρός κόουτς για το γεγονός ότι είχε περάσει από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ. Κρίθηκε και «δικάστηκε» από άσχετους με το χώρο των ακαδημιών, από ανθρώπους που απλά είναι τυφλωμένοι απ’ το οπαδικό μίσος και την αντιπαλότητα.

Φέτος που το… φαινόμενο ΠΑΟΚ στις μικρές εθνικές ομάδες επαναλήφθηκε, με τις επιλογές να έχουν γίνει από τον Τάσο Θέο, έναν προπονητή που εργάστηκε για πέντε χρόνια στις ακαδημίες του Άρη κι άλλα τόσα σ’ αυτές του Ολυμπιακού, απλά είναι… Πέμπτη. Τώρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. θα μου πείτε εδώ κατακρίθηκε απ' τους ίδιους ο Πογιέτ που άκουσον, άκουσον, κάλεσε τον Κουλιεράκη στην εθνική ανδρών.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Με τον ποδοσφαιριστή, ή έχεις μεράκι και τον γουστάρεις ή δεν δραστηριοποιείσαι σε τούτο το πολύ ιδιαίτερο πεδίο επιχειρηματικότητας. Ασχέτως με το χρώμα φανέλας που φοράει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.