Wyscout analysis: Ένα γκολ υπομονής, μία σούπερ μεταβίβαση και η κίνηση του Σπόραρ

Wyscout analysis: Ένα γκολ υπομονής, μία σούπερ μεταβίβαση και η κίνηση του Σπόραρ

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Ένα γκολ υπομονής, μία σούπερ μεταβίβαση και η κίνηση του Σπόραρ

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για τα 40'' και τις 15 πάσες στο πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού, την μπαλιά του Ρούμπεν και την ικανότητα του Άντρατζ Σπόραρ να κινείται ανάμεσα στους αντίπαλους στόπερ.

O Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του στο Ηράκλειο, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ξανανίκησε μέσα στην έδρα του ΟΦΗ και με το 2 στα 2 βρίσκεται στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και ακολουθούν τρία εντός έδρας παιχνίδια με Λεβαδειακό, ΑΕΚ και ΠΑΣ Γιάννινα, μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για ένα σερί νικών που θα ''χτίσει'' συνθήκες πρωταθλητισμού.

Για τα όσα έγιναν σε γενικές γραμμές στον αγωνιστικό χώρο του Γεντί Κουλέ τα είπαμε το βράδυ της Κυριακής. Σήμερα μετά την παρακολούθηση του παιχνιδιού και με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου Wyscout θα αναλύσουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία της αναμέτρησης που δημιούργησαν τα δύο γκολ που έδωσαν την νίκη στο σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Δύο γκολ που αποτελούν συνδυασμό αυτών που πρέπει κάθε καλή ομάδα να διαθέτει. Δουλειά του προπονητή και ατομική ποιότητα.

Τα 40 δευτερόλεπτα, οι 15 πάσες και η φανταστική μπαλιά του Ρούμπεν

Στη φάση του 1-0 είναι λογικό κι επόμενο όλοι να σταθούν στην μεταβίβαση του Ρούμπεν στην πλάτη της άμυνας του ΟΦΗ και στο εξαιρετικό τελείωμα του Σεμπάστιαν Παλάσιος από μία δύσκολη θέση. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, να σταθούμε στο πως φτάνει σε αυτό το τέρμα το Τριφύλλι. Από ένα πλάγιο στα αριστερά, στο ύψος της περιοχής, ο Χουάνκαρ εκτελεί. Ακολουθούν 15 πάσες μέσα σε 40 δευτερόλεπτα μέχρι η μπάλα να φτάσει στον Αργεντινό εξτρέμ. Δεν είναι απλά 15 πάσες. Είναι πάσες που οδήγησαν την άμυνα των Κρητικών σε ένα τακτικό λάθος.

Όταν πρέπει να διασπάσεις μία αντίπαλη άμυνα ένας από τους τρόπους είναι η μεταφορά του παιχνιδιού από την μία πλευρά στην άλλη, ώστε να υπάρχουν μετατοπίσεις και πιθανά λάθη. Σε αυτά τα 40 δευτερόλεπτα ο Παναθηναϊκός πήγε την μπάλα από αριστερά στα δεξιά, από δεξιά στα αριστερά και έπειτα στον άξονα για τον Ρούμπεν. Σε εκείνο το σημείο η άμυνα του ΟΦΗ βγήκε από την περιοχή της, ανέβηκε στα υψηλά μέτρα που έπαιζε σε όλο το πρώτο ημίχρονο και δημιούργησε τον χώρο στη πλάτη της άμυνας, εκεί όπου ο Γιαννούλης έχασε τον Παλάσιος. Ένα γκολ υπομονής, ένα γκολ δείγμα των τρόπων που δημιουργεί το σύνολο για να διασπά τις αντίπαλες άμυνες.

δδδ

Η μεταβίβαση 40 μέτρων του Ρούμπεν, τον οποίο στο build up ο ΟΦΗ πίεζε με δύο παίκτες, απλά... διέλυσε και τις τρεις γραμμές άμυνας του αντιπάλου. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει ο Ισπανός και στο περσινό παιχνίδι με τον Ιωνικό στη Νίκαια.

Η κίνηση... trademark του Σπόραρ

Το manual της θέσης του επιθετικού αναφέρει μεταξύ άλλων πως μία από τις βασικές αρχές είναι το παιχνίδι ανάμεσα στα στόπερ όταν η μπάλα έρχεται μέσα στην περιοχή, μία τοποθέτηση που με την ανάλογη κίνηση είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τους κεντρικούς αμυντικούς. Όταν γράφαμε για το αγωνιστικό προφίλ του Άντρατζ Σπόραρ, είχαμε τονίσει το εξής:

''Διαθέτει πολύ καλή αίσθηση του χώρου, οι κινήσεις του για να ξεφύγει από τα αντίπαλα στόπερ είναι σε καλό επίπεδο και κάνει πολλές... ζημιές με την τοποθέτησή του ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αμυντικούς''.

O Σλοβένος με τα δύο του πρώτα γκολ με την πράσινη φανέλα ήρθε να επιβεβαιώσει με το... καλημέρα, το πόσο ''δυνατός'' είναι σε αυτό το κομμάτι. Τόσο στο παιχνίδι με την Σλάβια Πράγας όσο και στο χθεσινό με τον ΟΦΗ, ο Σλοβένος στράικερ μπήκε ανάμεσα στους στόπερ και έκανε τις κινήσεις εκείνες που τον έφεραν πρώτο στη μπάλα για να σκοράρει.

δδδ

φφφ

Κόντρα στους Τσέχους σκόραρε με εναέριο σουτ σε κενό τέρμα αλλά το γκολ στο Ηράκλειο όσον αφορά την εκτέλεση ήταν σαφώς πιο δύσκολο, δείγμα της ποιότητας που τον διακρίνει σε ένα ξεκίνημα στον Παναθηναϊκό που έχει δημιουργήσει αρκετές προσδοκίες για το παρόν και το μέλλον.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.